od poutnik » 02.01.2017 22:33
Mám tiskárnu postavenou a iniciálně zkalibrovanou podle postupu doporučeného u stavebnice z JRC a následně doladěnou podle postupů zde. Čili mozek a ruce bych měl mít naprosto v pořádku. A ač jsem nestudoval přesný algoritmus ve zdrojáku Slic3ru, tak metodou pokus-omyl jsem došel k závěru, že procenta ve Slic3ru se vztahují k výšce vrstvy - tento závěr ale nemusí být správný, jen je tato teorie v tuto chvíli nejvíce odpovídající realitě.
Pro trysku 0.4mm je optimální a nejčastěji používaná vrstva okolo 0.2mm (moje jsou 0.12mm minimální kt. vyjímečně používám, 0.16mm na jemnější věci, 0.2mm obvykle, 0.24mm na rychlé věci, 0.28mm vyjímečně) - a pak pro nastavení šířky extruze vychází ~210-230% (pro 0.2mm). Pro jiné vrstvy jsou hodnoty v procentech adekvátně modifikovány.
Edit: (Jiný slicer se může chovat naprosto odlišně, nemám je vyzkoušené. Pracuji zatím jen v Slic3ru).
Jak píše medapeta, je z praktického hlediska lepší používat absolutní hodnoty (omezí se možnost chyb při změně vrstvy), ale nic nebrání tam dávat procenta. Netvrdil bych striktně že "...mají tam být absolutní hodnoty.". Je to šikovnější, praktičtější, přehlednější, vhodnější,..., ale i v nápovědě k nastavení jsou procenta umožněna.
Jiří