Druhý ventilátor přes RRD fan extender (ofuk)

Re: Druhý ventilátor přes RRD fan extender (ofuk)

Příspěvekod s3030150 » 09.04.2016 19:42

@Pezantros: chcem pouzit tvoje riesenie, mam len jednu otazku. napatie na tom AUX dvojpine sa meni podla toho, na kolko "percent" je nastaveny FAN. ked pin na ventilator zmenim, bude na AUX pinoch 12V?

ja mam Marlina, tak si budem musiet dohladat, ako sa vola premenna, asi to bude FAN_PIN, ale zatial neviem ktory :)
  • 0

Rebel II, Marlin
s3030150
 
Příspěvky: 355
Registrován: 16.02.2016 16:27
Reputation: 0

Re: Druhý ventilátor přes RRD fan extender (ofuk)

Příspěvekod Pezantros » 09.04.2016 19:50

Ne, na Ramps ten dvojpin AUX je přímo napětí zdroje. To se nemění. Vtip je v tom, že ten mosfet spíná a rozspíná toto napětí na pinech Fan+ a Fan- podle toho, jaký PWM signál přivedeš z Arduina přes pin D11 v mém případě. Čím rychleji spíná, tím víc se ventilátor točí a naopak.
  • 0

Pezantros
 
Příspěvky: 197
Registrován: 19.04.2015 12:22
Reputation: 0

Re: Druhý ventilátor přes RRD fan extender (ofuk)

Příspěvekod s3030150 » 09.04.2016 20:05

tomu celkom nerozumiem, ja mam momentalne pripojeny ventilator ofuku vytlacku na AUX, skusal som regulovat otacky a merat napatie, menilo sa podla nastavenych percent na FAN. ako potom funguje regulacia otacok na AUX dvojpine?

ak pises o tom, ze momentalne na AUX pine sa ten prud prerusuje v zavislosti na nastavenych % ventilatoru, tak rozumiem :) a napatie sa menilo preto, lebo moj multimeter nedokaze tak rychlo zmerat zmeny meraneho napatia

prosim ked mas cas, skus upresnit, co si tym myslel, chcem rozumiet tomu, co a preco robim. aky je rozdiel v pridani toho kusku s mosfetom oproti tomu, ako to mam teraz (povodny stav)?

diky!
  • 0

Rebel II, Marlin
s3030150
 
Příspěvky: 355
Registrován: 16.02.2016 16:27
Reputation: 0

Re: Druhý ventilátor přes RRD fan extender (ofuk)

Příspěvekod Pezantros » 09.04.2016 20:20

Jak už jsem psal, AUX dvojpin na Rampsu není nic jiného, než vyvedené napětí přímo ze zdroje. Když se podíváš na plošňák Rampsu, tak uvidíš, že je to přímo připojený ke vstupní svorkovnici, kde připojuješ napájecí zdroj. To moje udělátko nedělá nic jiného, než že toto napětí přerušuje (spíná a rozepíná) a podle toho se mění napětí na pinech Fan+ a Fan-. Představ si to jako ten regulátor od Zalmana, cos použil. Obávám se, že líp to vysvětlit asi neumím.
  • 0

Pezantros
 
Příspěvky: 197
Registrován: 19.04.2015 12:22
Reputation: 0

Re: Druhý ventilátor přes RRD fan extender (ofuk)

Příspěvekod s3030150 » 09.04.2016 21:03

sorry, pomylil som sa, uz tomu rozumiem, myslel som, ze mam ofuk vytlacku pripojeny na AUX, ale neni to tak.

v AUX mam ventilator chladica heatbreaku. ventilator ofuku vytlacku mam pripojeny na svorke D9 vedla topneho telesa, ktory uz je na mosfete. to, ako mi to vrieska aj pri 50% moze byt upravene pridanim kondenzatora.

kazdopadne, uz tomu rozumiem, dakujem
  • 0

Rebel II, Marlin
s3030150
 
Příspěvky: 355
Registrován: 16.02.2016 16:27
Reputation: 0

Re: Druhý ventilátor přes RRD fan extender (ofuk)

Příspěvekod Pezantros » 09.04.2016 21:20

V poho, není zač. :-) Tak ať se ti stavba podaří. Jinak úpravu Marlina popsal "astalavista" na předchozí stránce.
  • 0

Pezantros
 
Příspěvky: 197
Registrován: 19.04.2015 12:22
Reputation: 0

Re: Druhý ventilátor přes RRD fan extender (ofuk)

Příspěvekod s3030150 » 09.04.2016 21:21

Ano, uz viem kde co urobit, dik :-)
  • 0

Rebel II, Marlin
s3030150
 
Příspěvky: 355
Registrován: 16.02.2016 16:27
Reputation: 0

Re: Druhý ventilátor přes RRD fan extender (ofuk)

Příspěvekod medapeta » 31.01.2017 21:54

Fan extender se dá pořídit za normální cenu například tady: https://www.postavrobota.cz/Dual-fan-ex ... u-d867.htm
  • 0

Chceš naštvat lidi ? Dej blbci funkci :-)
medapeta
 
Příspěvky: 1505
Images: 57
Registrován: 31.05.2016 22:14
Bydliště: Praha
Reputation: -1
Pokud je snaha, dá se to napravit.

Re: Druhý ventilátor přes RRD fan extender (ofuk)

Příspěvekod neilz » 03.03.2017 17:18

Pezantros píše:Ahoj....

tak sem dneska konzultoval ten tvuj obvod a mas to pry spatne, jednak R6,7 neexistuje a ma tam bejt 6K8 nebo vetsi a druha vec nema bejt za R1 ale pred ale kazdopadne dik jdu to dneska sestavit :-)

Přeloženo (od Rebela) do "normálnštiny":

"Pezantros", nerozumím tomu, ale známý co tomu rozumí mi říkal, že je tam chyba ve vstupním obvodu FETu, odpory by prý měly být nějak jinak. Neumím to namalovat, mám to pouze "v hlavě", tak prosím někoho zdatnějšího o opravu, ať je to cajk a nemate to ostatní. Určitě by nebylo marné to opravit už v prvotním příspěvku od "Pezantros", ať je to tu trochu přehledné Děkuji.
  • 0

neilz
 
Příspěvky: 197
Images: 0
Registrován: 14.03.2015 03:31
Reputation: -51

Re: Druhý ventilátor přes RRD fan extender (ofuk)

Příspěvekod tom666 » 03.03.2017 18:10

Pri stavbe extendera som vychadzal zo zapojenia mosfetov na RAMPSe.
RAMPS Extender.jpg

Heaters & Fans.jpg
  • 0

Nemáte oprávnění prohlížet přiložené soubory.
„Len dve veci sú nekonečné. Vesmír a ľudská hlúposť. Pri tej prvej si však nie som taký istý.“ (Albert Einstein)
tom666
 
Příspěvky: 553
Images: 0
Registrován: 14.09.2016 17:00
Bydliště: Nitra (SK)
Reputation: 14
Jen tak dál :)

Re: Druhý ventilátor přes RRD fan extender (ofuk)

Příspěvekod zao » 03.03.2017 22:47

Podle mě stačí jen přímo na gate vhodně zvolenýho mosfetu připojit výstup arduina a pak dat mosfet do serie z ventilátorem a jedeš, teď se na to chystám to zbastilit
  • 0

zao
 
Příspěvky: 126
Registrován: 06.12.2016 21:45
Reputation: 0

Re: Druhý ventilátor přes RRD fan extender (ofuk)

Příspěvekod Rebel » 03.03.2017 23:50

no, myslis asi primo gate na vystup z prociky, to se da samozrejme i tak, akorat se to nedela :D
  • 0

Dan - Rebel ? ;) - http://rebelove.org - Nevyzkoušíš = nevíš - Rebel I-III, Rebel sCUBE, Anycubic i3 MEGA, Anycubic - Kossel Mini, Anycubic Photon ! Pro STL přílohy použij čudlík "UMÍSTIT DO PŘÍSPĚVKU" !
Rebel
 
Příspěvky: 3624
Images: 243
Registrován: 12.08.2013 11:44
Bydliště: HK.......není Hong Kong :D
Reputation: 101
Zasloužil bys asi medajli :) Nebo jsi admin :D

Re: Druhý ventilátor přes RRD fan extender (ofuk)

Příspěvekod zao » 04.03.2017 08:15

Pro by se to nedelalo, trosku sem patral a aji tiny fan to tak ma, takze kdo si to chce postavic staci to udelat viz obrazek nize
http://chrisbarrbuilds.com/wp-content/uploads/2015/10/schematic.png
  • 0

zao
 
Příspěvky: 126
Registrován: 06.12.2016 21:45
Reputation: 0

Re: Druhý ventilátor přes RRD fan extender (ofuk)

Příspěvekod Rebel » 04.03.2017 09:53

Nema smysl zde asi rozebirat, proc by se to melo delalat ci ne, zrovna tak jako puvodni "chybny" fungujici obvod. Ty vstupni odpory tama maji slouzit jako ochrana IO vystupy procesoru pred zkratem pri defektu toho vykonoveho fetu, coz se tak proste dela, protoze je jednodussi vymenit v pripade potreby FET a nez CPU. Na cervenou se da taky prejit po prechodu, akorat nesmi jet zrovna auto.
  • 0

Dan - Rebel ? ;) - http://rebelove.org - Nevyzkoušíš = nevíš - Rebel I-III, Rebel sCUBE, Anycubic i3 MEGA, Anycubic - Kossel Mini, Anycubic Photon ! Pro STL přílohy použij čudlík "UMÍSTIT DO PŘÍSPĚVKU" !
Rebel
 
Příspěvky: 3624
Images: 243
Registrován: 12.08.2013 11:44
Bydliště: HK.......není Hong Kong :D
Reputation: 101
Zasloužil bys asi medajli :) Nebo jsi admin :D

Re: Druhý ventilátor přes RRD fan extender (ofuk)

Příspěvekod walter2 » 05.05.2017 23:46

Rozběhával jsem Marlina RC8Bugfix s Fan extenderem, tak přikládám pro případné zájemce svoji konfiguraci. Lubosh sem dával svoji konfiguraci, tak je to trochu nošení dříví do lesa, ale ale já nechladím stepper drivery, tak to třeba někomu pomůže....

Zapojil jsem vše dle http://www.geeetech.com/wiki/index.php/ ... n_Extender a z extenderu řídím ofuk výtisku (prozatím se zapojeným jenom jedním větráčkem z PINu 6)

Chlazení HE mám zapojené v RAMPS do D9.

Odzkoušel jsem, že je extender (společně s Arduinem a RAMPS) fukční pomocí arduino projektu, který střídavě zapíná fan na PINu 11 na 11 sekund a na PINu na 6 sekund:

void setup() {
pinMode(11, OUTPUT);
pinMode(6, OUTPUT);
} void loop() {
digitalWrite(11, HIGH);
digitalWrite(6, LOW);
delay(11000);
digitalWrite(11, LOW);
digitalWrite(6, HIGH);
delay(6000);
}

Jeden větráček zapojený do extenderu do PINu 6 se mi roztáčí na 6 vteřin.

K tiskárně se připojuji pomocí RepetierHostu a testuji přes gcode M106.

Jaký PIN ovládá příkaz M106 a M107 se řídí se řídí přes #define FAN_PIN v pins_RAMPS.h

Mám nastaveno
#if ENABLED(IS_RAMPS_EFB) // Hotend, Fan, Bed
#define FAN_PIN RAMPS_D9_PIN

Příkaz M106 tedy roztáčí číslo pinu definované v RAMPS_D9_PIN a protože D9 mám zapojený jako chlazení HE, tak předefinovávám RAMPS_D9_PIN na pin 6:
#define RAMPS_D9_PIN 6

Přikládám konfiguráky, pokud by to někomu pomohlo...
  • 0

Nemáte oprávnění prohlížet přiložené soubory.
walter2
 
Příspěvky: 118
Registrován: 09.03.2016 09:33
Reputation: 0

PředchozíDalší

Zpět na REBEL II

Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 5 návštevníků