Rychloposuv Extruderu

Rychloposuv Extruderu

Příspěvekod mara5740 » 04.05.2020 15:57

Zdar,

už jsem v koncích a nevím kde dělám chybu. Upgradoval jsem rebela (trapezy, TMC2208, více větráků). Všechno šlo více méně v pohodě, ale při prvním tisku jsem si všiml, že extruder mi dělá nějaký rychloposuv - viz. začátek a konec videa. Extruder vytlačí velké množství materiálu na jedno místo, vesměs na začátku perimetru. Nevím co už můžu mít špatně nastaveno.

Budu rád a každé nakopnutí nebo radu.
video ZDE
  • 0

Nemáte oprávnění prohlížet přiložené soubory.
mara5740
 
Příspěvky: 24
Registrován: 29.02.2016 12:08
Bydliště: Vsetín
Reputation: 0

Re: Rychloposuv Extruderu

Příspěvekod kroxigor » 04.05.2020 17:17

Tak 100% to je generovaným gcode máš tam někde nějaký přidaný instrukce ... koukal jsem nato, ale nikde tam nemůžu najít kde je máš přidaný... zkusil jsem tisk na své tiskárně a chová se to stejně

zkus natáhnout do sliceru přiložený .3mf projekt a vyslicovat ... máš v něm kompletní funkční konfiguraci pro REBEL_II
  • 0

Nemáte oprávnění prohlížet přiložené soubory.
Rebel II V33 (Marlin 2.0.x), "Anikubík" Kossel Linear Plus (Marlin 1.9.x) - domácí
Original Prusa i3 plus 1,75, Original Prusa i3 MK3s - služební
PrusaSlicer2, Simplify3D, TinkerCAD, FreeCad, OnShape
kroxigor
 
Příspěvky: 1730
Images: 14
Registrován: 28.03.2015 21:17
Bydliště: Středočesko
Reputation: 20
Asi budeš docela dobrej :D

Re: Rychloposuv Extruderu

Příspěvekod tomast » 04.05.2020 18:02

Kouknul jsem na GCODE a následující část kódu není určitě v pořádku:
Kód: Vybrat vše
G1 X102.732 Y88.878 E38.64755
G1 X101.122 Y87.268 E38.85690
G1 X102.016 Y87.268 E38.93909
G1 X103.013 Y88.265 E39.06877
M106 S255
;BEFORE_LAYER_CHANGE
G92 E0.0
;0.65
G1 Z0.650 F4800.000
;AFTER_LAYER_CHANGE
;0.65
M104 S210 ; set temperature
G1 X104.004 Y104.004
G1 F3600.000
G1 X85.996 Y104.004 E39.93487
G1 X85.996 Y85.996 E40.80097
G1 X104.004 Y85.996 E41.66707
G1 X104.004 Y103.944 E42.53028


vrstva končí tiskem příkazem:
G1 X103.013 Y88.265 E39.06877
následně se nuluje počítadlo extruderu:
G92 E0.0
A další tiskový příkaz se tváří jako by se nic nenulovalo a pokračuje tam kde se přestalo:
G1 X85.996 Y104.004 E39.93487
Tohle vytlačí najednou 40mm materiálu.

Zvláštní je, že tam, kde se v kódu nuluje pomocí G92 E0 , tak se to vynuluje správně a extruder začíná počítat hezky od nuly.
Kód: Vybrat vše
G1 X104.450 Y85.550 E19.02971
G1 X104.450 Y104.390 E20.74283
G1 X104.064 Y104.347 F4800.000
G1 E19.24283 F3000.00000
G92 E0
G1 Z0.550 F4800.000
G1 X88.265 Y103.013
G1 Z0.350
G1 E1.50000 F3000.00000
G1 F1800.000
G1 X87.268 Y102.016 E1.62966
G1 X87.268 Y101.122 E1.71185
G1 X88.878 Y102.732 E1.92118
G1 X89.772 Y102.732 E2.00338


Nějaký bordel v nastavení sliceru - GCODE při přechodu mezi vrstvami.
  • 0

tomast
 
Příspěvky: 374
Images: 1
Registrován: 20.11.2017 21:44
Bydliště: Praha
Reputation: 0

Re: Rychloposuv Extruderu

Příspěvekod mara5740 » 04.05.2020 18:35

Jojo, bude tam někde pořádná bota. Po tisku gcode naslicovaném od "kroxigor" sice kostka není 100% (ale to bude kalibrací tiskárny, s tím si budu muset ještě vyhrát), ale oproti předchozímu výtisku je to značně znát.
Takže si opět pohraju s nastavením Sliceru, snad na to přijdu. Nejde mi do hlavy, že by mu vadila ta des. tečka při nulování G92.

Každopádně díky moc chlapi za nakopnutí, už jsem nevěděl kde hledat chybu.
  • 0

Nemáte oprávnění prohlížet přiložené soubory.
mara5740
 
Příspěvky: 24
Registrován: 29.02.2016 12:08
Bydliště: Vsetín
Reputation: 0

Re: Rychloposuv Extruderu

Příspěvekod tomast » 04.05.2020 19:23

Mě to G92 E0.0 spíš připadá jak ručně přidaný příkaz, který nevytvořil samotný slicer, proto mu ani nijak nepřizpůsobol okolní příkazy.
  • 0

tomast
 
Příspěvky: 374
Images: 1
Registrován: 20.11.2017 21:44
Bydliště: Praha
Reputation: 0

Re: Rychloposuv Extruderu

Příspěvekod Rebel » 04.05.2020 19:28

Jakou hodnotu mas v konstante "K" pro "Linear Advance"? pokud sis to ve FW postil a neskalibroval, je tam nejaka vychozi hodnota a s tou to tiskne asi tak nejak jako tobe :D
  • 0

Dan - Rebel ? ;) - http://rebelove.org - Nevyzkoušíš = nevíš - Rebel I-III, Rebel sCUBE, Anycubic i3 MEGA, Anycubic - Kossel Mini, Anycubic Photon ! Pro STL přílohy použij čudlík "UMÍSTIT DO PŘÍSPĚVKU" !
Rebel
 
Příspěvky: 3717
Images: 243
Registrován: 12.08.2013 11:44
Bydliště: HK.......není Hong Kong :D
Reputation: 106
Zasloužil bys asi medajli :) Nebo jsi admin :D

Re: Rychloposuv Extruderu

Příspěvekod mara5740 » 04.05.2020 19:32

Ručně jsem g-kod určitě nepřepisoval :D. Ve sliceru mám právě nastaveno E0.0 při změně vrstvy, kde se tam vzalo jenom E0 netuším, ale zřejmě se to tiskárně nelíbilo :(.
  • 0

mara5740
 
Příspěvky: 24
Registrován: 29.02.2016 12:08
Bydliště: Vsetín
Reputation: 0

Re: Rychloposuv Extruderu

Příspěvekod Rebel » 04.05.2020 19:42

Pokud mas linearadvance blbe ve FW a nenastavis mu spravnou, nebo nulovou konstantu/faktor K v gcode, tak pouzije tu z FW a nikde to jinde nez na tisku videt neni. Zkontroluj eeprom a nebo vraz na zacatek gcodu pro tu testovaci kostku "M900 K0" a testni tisk znovu.
  • 0

Dan - Rebel ? ;) - http://rebelove.org - Nevyzkoušíš = nevíš - Rebel I-III, Rebel sCUBE, Anycubic i3 MEGA, Anycubic - Kossel Mini, Anycubic Photon ! Pro STL přílohy použij čudlík "UMÍSTIT DO PŘÍSPĚVKU" !
Rebel
 
Příspěvky: 3717
Images: 243
Registrován: 12.08.2013 11:44
Bydliště: HK.......není Hong Kong :D
Reputation: 106
Zasloužil bys asi medajli :) Nebo jsi admin :D

Re: Rychloposuv Extruderu

Příspěvekod mara5740 » 04.05.2020 19:55

Ty jo, fakt netuším pod čím mám tu konstantu v eeprom vidět. Moje nastavení eeprom v příloze, každopádně zítra vyzkouším tu druhou variantu a dám vědět jak jsem dopadl.
  • 0

mara5740
 
Příspěvky: 24
Registrován: 29.02.2016 12:08
Bydliště: Vsetín
Reputation: 0

Re: Rychloposuv Extruderu

Příspěvekod Rebel » 04.05.2020 20:22

tak jeste tu prilohu :)
Jinak je to tady, pokud do toho koukáš z R-Hosta
  • 0

Nemáte oprávnění prohlížet přiložené soubory.
Dan - Rebel ? ;) - http://rebelove.org - Nevyzkoušíš = nevíš - Rebel I-III, Rebel sCUBE, Anycubic i3 MEGA, Anycubic - Kossel Mini, Anycubic Photon ! Pro STL přílohy použij čudlík "UMÍSTIT DO PŘÍSPĚVKU" !
Rebel
 
Příspěvky: 3717
Images: 243
Registrován: 12.08.2013 11:44
Bydliště: HK.......není Hong Kong :D
Reputation: 106
Zasloužil bys asi medajli :) Nebo jsi admin :D

Re: Rychloposuv Extruderu

Příspěvekod tomast » 04.05.2020 22:33

mara5740 píše:Ve sliceru mám právě nastaveno E0.0 při změně vrstvy, kde se tam vzalo jenom E0 netuším, ale zřejmě se to tiskárně nelíbilo :(.

No tak to G92 E0.0 při změně vrstvy vyhoď, nevidím žádný důvod proč to tam takhle ručně dávat a mást tím tiskárnu - sliceru je jedno co tam přidáš, on to podrobně neanalyzuje, co to způsobí za zmatek. Slicer si sám G92 E0 přidává tam, kde se mu to zdá správné, a správně tomu přizpůsobí následné přikazy.
  • 0

tomast
 
Příspěvky: 374
Images: 1
Registrován: 20.11.2017 21:44
Bydliště: Praha
Reputation: 0

Re: Rychloposuv Extruderu

Příspěvekod kroxigor » 05.05.2020 03:32

Vzhledem k tomu, že jeho vygenerovaný gcode dělal stejné blbosti na mojí tiskárně kde mám Marlina tak to na 99% bude generováním gcode. Vyděl bych to na to, že tam má někde nějaká zbytek gcode při BEFORE_LAYER_CHANGE nebo AFTER_LAYER_CHANGE
Zkontroloval bych všechny položky Vlastní G-code - můžeš porovnat s tím co jsem ti poslal a co ti tiskne a neblbne.
Případně smaž svůj profil a uprav si můj a máš to ...
  • 0

Rebel II V33 (Marlin 2.0.x), "Anikubík" Kossel Linear Plus (Marlin 1.9.x) - domácí
Original Prusa i3 plus 1,75, Original Prusa i3 MK3s - služební
PrusaSlicer2, Simplify3D, TinkerCAD, FreeCad, OnShape
kroxigor
 
Příspěvky: 1730
Images: 14
Registrován: 28.03.2015 21:17
Bydliště: Středočesko
Reputation: 20
Asi budeš docela dobrej :D

Re: Rychloposuv Extruderu

Příspěvekod Rebel » 05.05.2020 05:50

Kdo by řekl, že při upgrade na trapézy před tím funkční tiskárny se rozes... nastavení slicru že :mrgreen:
  • 0

Dan - Rebel ? ;) - http://rebelove.org - Nevyzkoušíš = nevíš - Rebel I-III, Rebel sCUBE, Anycubic i3 MEGA, Anycubic - Kossel Mini, Anycubic Photon ! Pro STL přílohy použij čudlík "UMÍSTIT DO PŘÍSPĚVKU" !
Rebel
 
Příspěvky: 3717
Images: 243
Registrován: 12.08.2013 11:44
Bydliště: HK.......není Hong Kong :D
Reputation: 106
Zasloužil bys asi medajli :) Nebo jsi admin :D

Re: Rychloposuv Extruderu

Příspěvekod kroxigor » 05.05.2020 06:13

Spíš to mohlo být způsobeno přechodem ze staré verze sliceru na novou ... pokud je to přes víc verzí občas se v profilech něco po...
  • 0

Rebel II V33 (Marlin 2.0.x), "Anikubík" Kossel Linear Plus (Marlin 1.9.x) - domácí
Original Prusa i3 plus 1,75, Original Prusa i3 MK3s - služební
PrusaSlicer2, Simplify3D, TinkerCAD, FreeCad, OnShape
kroxigor
 
Příspěvky: 1730
Images: 14
Registrován: 28.03.2015 21:17
Bydliště: Středočesko
Reputation: 20
Asi budeš docela dobrej :D

Re: Rychloposuv Extruderu

Příspěvekod Rebel » 05.05.2020 06:54

Tak i to je asi možné, nejhorší je upgradovat několik věcí naráz :)
  • 0

Dan - Rebel ? ;) - http://rebelove.org - Nevyzkoušíš = nevíš - Rebel I-III, Rebel sCUBE, Anycubic i3 MEGA, Anycubic - Kossel Mini, Anycubic Photon ! Pro STL přílohy použij čudlík "UMÍSTIT DO PŘÍSPĚVKU" !
Rebel
 
Příspěvky: 3717
Images: 243
Registrován: 12.08.2013 11:44
Bydliště: HK.......není Hong Kong :D
Reputation: 106
Zasloužil bys asi medajli :) Nebo jsi admin :D

Další

Zpět na REBEL II

Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 8 návštevníků