Prestavba Rebelu II

Prestavba Rebelu II

Příspěvekod AttilaSVK » 28.10.2019 13:59

Ahojte!

Minulý víkend som si zaobstaral tlačiareň Rebel II z bazošu, javil sa mi ako vhodný kandidát na prestavbu. Cieľ prestavby je jasný: preniesť tlačiareň do roku 2019, čo sa týka komfortu ovládania a kvality tlače. V praxi to znamená, že:
- tlačiareň dostane nový magnetický heatbed s vymeniteľnými plátmi (a'la Průša)
- drivery TMC2209 s ovládaním cez UART a homingom bez koncových spínačov
- mesh bed levelling pomocou indukčného snímača
- 24V zdroj

Čo sa týka základnej dosky, som sa rozhodol pre MKS Gen L v1.0, nakoľko mi bola pribalená k driverom TMC2209 prakticky zadarmo. Za iných okolností už by som išiel do 32 bitovej dosky, napr. SKR v1.3, ale čo nebolo, ešte môže byť :D
Hotend, ktorý bol v mojom prípade lacný klon E3D Lite6 som sa rozhodol nahradiť originálnou Lite6, ktorá mi leží bokom (používal som ju v klone i3 MK3S, ale napokon som ho nahradil V6-kou). PTFE trubku vymením za Capricorn, aby som mohol tlačiť PETG aj trvalo (poslednú dobu totiž tlačím skoro výlučne PETG), a to je asi všetko.

V súčasnosti na tlačiarni je hotová os Y (čakám len na nejaké skrutky a heatbed), na osi X chýbajú 8mm tyče (budú tento týždeň, pôvodné boli už v horšom stave a prilíš krátke) a os Z je v podstate tiež hotová. Čakám na kolieska Bondtech (klony z Číny, sa mi osvedčili pri stavbe klonu Prusa i3 MK3S), induktívny snímač (klon PINDY) a snímač prítomnosti filamentu (tiež klon i3 MK3S z Číny). Firmvér (Marlin 2) som už prednastavil, snáď dobre :)

Keď bude všetko hotové, zverejním aj presnejší návod na prestavbu s STL súbormi a odkazmi na Aliexpress.
Zatiaľ pridávam dve fotky, jednu z pôvodného stavu tlačiarne, druhú z dnešného dňa :)

(inak pracovný názov tlačiarne je Rebel II Plus)

IMG_20191020_234001.jpg

IMG_20191028_134926.jpg
  • 0

Nemáte oprávnění prohlížet přiložené soubory.
AttilaSVK
 
Příspěvky: 1
Registrován: 21.10.2019 19:13
Reputation: 0

Re: Prestavba Rebelu II

Příspěvekod mrjoel » 07.01.2020 13:23

Ahoj!
Napiš jak přestavba pokročila, s čím jsi se potýkal, co bys doporučil a jaké máš v současné době výsledky.
J.
  • 0

mrjoel
 
Příspěvky: 4
Images: 4
Registrován: 15.12.2014 17:55
Reputation: 0

Re: Prestavba Rebelu II

Příspěvekod zemciko » 07.01.2020 21:12

Tohle byl můj záměr v roce 2015. Závěr jsou dvě přestavby ozmod v1 a v2. Hlavním problémem jsou rozměry, kdy se základními profily jsem dosáhl max změru stolu 210*230. Tj v úvahu připadají v úvahu z vyráběných HB max stolky 220x220. Pro 253x242 (prusa bed dobře předělatelný na magnetický) mi nezbylo než pořídit nové alu profily, takže z přestavby byly tiskárny 2...
  • 0

zemciko
 
Příspěvky: 1403
Images: 9
Registrován: 09.05.2015 13:43
Reputation: 0

Re: Prestavba Rebelu II

Příspěvekod Hami » 28.03.2020 16:19

Dobrý den,
řeším předělání extruderu na MK3, hlavně kvůli chlazení výtisku. Dal by se ten vozík, co je na fotce použít na MK3? Mohu poprosit o STL?
  • 0

Hami
 
Příspěvky: 2
Registrován: 07.01.2017 00:57
Reputation: 0

Re: Prestavba Rebelu II

Příspěvekod TomRous » 03.04.2020 07:10

Hami píše:Dobrý den,
řeším předělání extruderu na MK3, hlavně kvůli chlazení výtisku. Dal by se ten vozík, co je na fotce použít na MK3? Mohu poprosit o STL?


Extruder na MK3 je trochu problém, vozík má jinou vzdálenost tyčí od sebe. Jsou dvě možnosti. Buď na rebelovský přidělat dím "mezikus vozíku" který má Sakul zde: https://uloz.to/file/5bVymNpw47wN/dokumentace-rebel-s-zip a na něj dáš MK3, nebo vzít nové díly v34, stačí snad vytisknout jen levý a pravý pojezd (ten co drží motor osy X a ten díl naproti s kladkou) a ten již má vzdálenost tyčí 45mm, tj. jako Průša.
  • 0

TomRous
 
Příspěvky: 43
Registrován: 21.09.2019 06:59
Reputation: 0

Re: Prestavba Rebelu II

Příspěvekod Chose » 24.10.2020 18:05

Zdravím, taky předělávám na TMC2209 s SKR V1.4 Turbo. Pořád tápu, jak nastavit proud driverů. U os X a Y jedou osy silně, ale nedaří se mi najít hodnotu omezení momentu pro home, takže se nezastaví, ale hůř je, že nevím co už s extruderem, který sice jede, ale má zase malou sílu a vše titěrné ho zastaví. Prozatím nechci hýbat s trimrama. Nemáte někdo návod (čerpám z netu, ale zatím nic nepomáhá) jak nastavit, ať už fw (dostal jsem se k Marlinu, aktuálně 2.0.6) nebo mechanicky?
  • 0

Chose
 
Příspěvky: 68
Registrován: 03.09.2017 14:52
Reputation: 0

Re: Prestavba Rebelu II

Příspěvekod konvice56 » 25.10.2020 10:15

řešil jsem problém s vypínáním extrudéru s TMC2208 ,problém se objevuje na nových rychlých deskách se zapnutým linear adv. kdy puls je moc krátký , motor nestačí zareagovat.
Jedno z řešení je nastavit MINIMUM_STEPPER_PULSE na hodnotu 1 až 4 ,standartně je tam 0,

Minimum Stepper Pulse
#define MINIMUM_STEPPER_PULSE 0 // (µs) The smallest stepper pulse allowed
The minimum pulse width (in µs) for stepping a stepper. Set this if you find stepping unreliable, or if using a very fast CPU.
  • 0

konvice56
 
Příspěvky: 4
Registrován: 14.12.2015 19:57
Reputation: 0

Re: Prestavba Rebelu II

Příspěvekod Chose » 25.10.2020 14:38

Tak jsem to nějak oživil, ale zasekl jsem se na bltouch. Směr Z mám v manuálu správně, ale když dám Z home tak jede Z nahoru a pak napíše že fail. Když dám z repetietu G29 tak píše jako kterou osou jež pevně.
Nevíte někdo pomoci? Díky

Odesláno z mého Redmi Note 9 Pro pomocí Tapatalk
  • 0

Chose
 
Příspěvky: 68
Registrován: 03.09.2017 14:52
Reputation: 0

Re: Prestavba Rebelu II

Příspěvekod konvice56 » 25.10.2020 17:22

problém bude ve stavu signálu ENDSTOP_Z, když je koncák aktivní tak motor popojede s osou Z nahoru a čeká že se rozepne,
podívej se na .. Z MIN PROBE ENDSTOP INVERTING a // # definovat MIN_SOFTWARE_ENDSTOPS
  • 0

konvice56
 
Příspěvky: 4
Registrován: 14.12.2015 19:57
Reputation: 0

Re: Prestavba Rebelu II

Příspěvekod Chose » 25.10.2020 19:07

Hm, tak nic, stejné.
Otočil jsem probe.
Nemám koncáky vůbec hw zapojené.
Ten sw povolit nebo zakázat, bylo myšleno?

Nebylo by možné poskytnout config, prosím?

Odesláno z mého Redmi Note 9 Pro pomocí Tapatalk
  • 0

Chose
 
Příspěvky: 68
Registrován: 03.09.2017 14:52
Reputation: 0

Re: Prestavba Rebelu II

Příspěvekod gazy11 » 26.10.2020 07:44

#define Z_MIN_PROBE_USES_Z_MIN_ENDSTOP_PIN //BLTouch je pripojen na Z_MIN_PLUG

// Force the use of the probe for Z-axis homing
#define USE_PROBE_FOR_Z_HOMING //bez tohoto to asi nepujde

v příloze konfiguráky pro fysetcS6, homing section nekde kolem řádku 630
  • 0

Nemáte oprávnění prohlížet přiložené soubory.
Martin
gazy11
 
Příspěvky: 61
Registrován: 22.05.2017 06:39
Bydliště: Teplice
Reputation: 0

Re: Prestavba Rebelu II

Příspěvekod Chose » 26.10.2020 07:52

Super, díky MOC.

Odesláno z mého Redmi Note 9 Pro pomocí Tapatalk
  • 0

Chose
 
Příspěvky: 68
Registrován: 03.09.2017 14:52
Reputation: 0

Re: Prestavba Rebelu II

Příspěvekod gazy11 » 27.10.2020 09:01

kdyžatk projdi ještě tohle, řešili jsme tam něco podobného:
http://www.rebelove.org/viewtopic.php?f=19&t=3103&start=15
  • 0

Martin
gazy11
 
Příspěvky: 61
Registrován: 22.05.2017 06:39
Bydliště: Teplice
Reputation: 0

Re: Prestavba Rebelu II

Příspěvekod Chose » 28.10.2020 13:56

gazy11 píše:#define Z_MIN_PROBE_USES_Z_MIN_ENDSTOP_PIN //BLTouch je pripojen na Z_MIN_PLUG

// Force the use of the probe for Z-axis homing
#define USE_PROBE_FOR_Z_HOMING //bez tohoto to asi nepujde

v příloze konfiguráky pro fysetcS6, homing section nekde kolem řádku 630


prošel jsem to podle Tebe a SUCCESS. MOC MOC děkuji.
Problém byl v tom, že na SKR 1.4 je signál na jiném pinu, tak jsem ho šoupnul na Z_MIN a jede to správně!!!

Jen mám ještě problém a nemůžu najít, při home pozici najedu na X0 Y0, pak center BED a jede Z. To je OK. Podruhé ale už X0 bere stávající pozici (nenajede na 0), Y ta se zreferuje do 0. Nevíte, kde by mohla být chyba, že si nereferuje X???
Vidím souvislost i v tom, že z LCD, když dám home Y, tak to jede OK, ale home X napoprvé jen udělá BUMP a až na podruhé jede do 0

mám to na Marlinovi 2.0.6.1

nějak takto (vygooglený ne moje :) )
https://www.youtube.com/watch?v=eEnSVbaQTKE
  • 0

Chose
 
Příspěvky: 68
Registrován: 03.09.2017 14:52
Reputation: 0

Re: Prestavba Rebelu II

Příspěvekod gazy11 » 28.10.2020 18:26

zkus se podivat jeslti tady nemas neco jinyho nez nuly:
¨
// Travel limits (mm) after homing, corresponding to endstop positions.
#define X_MIN_POS 0
#define Y_MIN_POS 0
#define Z_MIN_POS 0
#define X_MAX_POS X_BED_SIZE
#define Y_MAX_POS Y_BED_SIZE
#define Z_MAX_POS 200

pak mozna tohle:
/ Manually set the home position. Leave these undefined for automatic settings.
// For DELTA this is the top-center of the Cartesian print volume.
//#define MANUAL_X_HOME_POS 0
//#define MANUAL_Y_HOME_POS 0
//#define MANUAL_Z_HOME_POS 0


jinak nevim, ale vzpominam si, ze jsem to taky resil, boural mi vozik exruderu doprava. vubec ho nezajimala ta nula na zacatku.
  • 0

Martin
gazy11
 
Příspěvky: 61
Registrován: 22.05.2017 06:39
Bydliště: Teplice
Reputation: 0

Další

Zpět na REBEL II

Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 1 návštěvník