32bit deska za 17$??

32bit deska za 17$??

Příspěvekod zao » 10.01.2019 11:15

Jelikoz vsichni nesledujete mou stavbu a ja se nudim na plazi a nemam do ceho rypnout, tak bych vam chtel podsunout 32bit desku do 17$. Nema integrovany drivery, ma podporu 24V, dostacujici pocet vstupu vystupu a vykonej procesor a to vse za rozumnou cenu. Nechapu ze se tady o ni nemluvi. Je to Bigtreetech SKR 1.1, takze kdo chce upgradovat na 32bit, tak je toto rozumna volba, jak budu zpet v cr tak uz by na me mely cekat tak vam poreferuju jaky jsou.
https://s.click.aliexpress.com/e/cjipHAcD
  • 0

zao
 
Příspěvky: 120
Registrován: 06.12.2016 21:45
Reputation: 0

Re: 32bit deska za 17$??

Příspěvekod Rebel » 10.01.2019 11:55

V čem tkví dle tvého nějaké zásadní + ?

Jednou "výhodu" (dle mého) to teoreticky má a to je možnost většího mikrokrokování, ale zde se zeptám .... na co? S lepšími drivery, např. TMC2208 s mikrokrokováním 1/4 a 256uk interpolací určitě "utočí" i ona blbá Atmega (a na výsledném tisku není nic znát) a za naprostého ticha (oproti DRV8825 či A4988) i corexy v rychlostech, které nikdo nevyužije a ještě si u toho ten Marlin, který není zrovna zoptimalizováný na efektivní využití CPU pokuřovat doutník na pláži a v klidu oddychovat :D

Potenciální další výhoda je asi v tom, že by někdy v budoucnu mohl vzniknout FW s podporou touch LCD, kdy by už mohl takový procesor i něco svižněji vykreslit, ale jinak v tom v tuto chvíli nevidím nic moc zajímavého.

Moje představa desky s ARMem do které bych šel je deska vybavená ethernetem či wifi a možností onoho touch LCD. K tomu samozřejmě spolehlivý a použitelný FW, který nahradí kombinaci BRD s Atmegou + Rpi s chobotnicí či RS, což asi nebude za 17USD, nic méně přínos vidím jinde.

Konkrétně BIGTREETECH SKR V1.1 je "výzbrojí" v podstatě něco jako MKS-GEN L V1.0, tedy opravdu takový ten základ, ovšem s podporou FW v plenkách, což vidím spíše jako nevýhodu.

Tedy ano, za 17USD ok, pokud si chci hrát a testovat něco nového, ale jako upgrade pro stávající desky s 2560kama bych to neviděl.
  • 0

Dan - Rebel ? ;) - http://rebelove.org - Rebel I-III, Rebel sCUBE, Anycubic i3 MEGA, Anycubic - Kossel Mini, Anycubic Photon ! A naučte se používat pro STL přílohy čudlík "UMÍSTIT DO PŘÍSPĚVKU" !
Rebel
 
Příspěvky: 3424
Images: 243
Registrován: 12.08.2013 11:44
Bydliště: HK
Reputation: 100
Zasloužil bys asi medajli :) Nebo jsi admin :D

Re: 32bit deska za 17$??

Příspěvekod Rebel » 10.01.2019 12:16

Navíc bych tedy viděl jako obrovské -, že u takové desky není vyřešen UART či SPI pro drivery bez nutnosti drátování vnějškem, tedy něco jako má FYSTC F6 V1.3.
  • 0

Dan - Rebel ? ;) - http://rebelove.org - Rebel I-III, Rebel sCUBE, Anycubic i3 MEGA, Anycubic - Kossel Mini, Anycubic Photon ! A naučte se používat pro STL přílohy čudlík "UMÍSTIT DO PŘÍSPĚVKU" !
Rebel
 
Příspěvky: 3424
Images: 243
Registrován: 12.08.2013 11:44
Bydliště: HK
Reputation: 100
Zasloužil bys asi medajli :) Nebo jsi admin :D

Re: 32bit deska za 17$??

Příspěvekod zao » 10.01.2019 13:10

No uart nebo spi tam reseno neni, ale za tu cenu...samozrejme je hlavni plus je 32bit coz je imho podstatna vec pri reseni moaire na vytiscich, protoze ikdyz je se muze zdat ze 8bit stiha, tak to nemusi byt pravdou a mohou vznikat zaseky a tim i nepravidelny povrch, ale to si musi kazdy vyzkouset
  • 0

zao
 
Příspěvky: 120
Registrován: 06.12.2016 21:45
Reputation: 0

Re: 32bit deska za 17$??

Příspěvekod Rebel » 10.01.2019 14:10

to mas samozrejme pravdu, proto pisi o vyuziti mensiho krokovani a interpolace.
Zvysenim poctu mikrokrku se zvysuje akorat zatez CPU a plynulost chodu, ale na presnosti to nic neprida.

Modelovy priklad je ten, ze vysledny pohledovy rozdil mezi stejnym "jednoduchym" gcodem tistenym s 16 ci 32 mikrokroky (A4988/DRV8825) neni temer zadny (a to "temer" je, ze naopak z A4988 budou vypadat lepe diky lepsi modulaci proudu a ne zadrhnuti), pouze se zmeni "zvuk" tiskarny. Pri pouziti driveru (2208/2130) s 256mikrokrokovou interpolaci a 4mi mikrokroky bude vysledek temer stejny, respektive diky plynulejsimu chodu zpusobenem interpolaci lepsi a teoreticka presnos dana prevode GT2-16z bude pro 1.8°motor 0.04mm, coz je stale pro tento typ tisku naprosto dostacujici. A navic to je naprosto tiche.
S pouzitim interpolace a 1/4 mikrokroku se zde bavime o 8minasobnem snizeni vykonovych prostredku CPU pro rizeni per osa, coz je naprosto zasadni a uvolni spoustu HW prostredku. U Marlina mimo jine neuveritelne "ozije" jinak zasekane menu LCD pri tisku :D

Proto si dovolim tvrdit, ze nevidim sebemensi duvod proc tlacit vykonnou elektronikou do driveru mraky zbytecnych STEP/DIRu vylozene "pod tlakem" bez nejakeho dalsiho efektu. Atmega to rizeni pri spravne konstelaci HW a SW bez problemu da. O vyvoji FW pro ARM ani nemluvim, to bude dalsi zasek na nekolik verzi FW, ale to se samozrejme casem podda.

Jedine, kdy me tedy napada vyuziti 128 ci 256 mikrokroku jsou tedy drivery bez interpolace (napr. LVxxxx) a tedy pro snizeni hlucnosti, ale tam si s tim nejsem jist, 128 mikrokroku uveze i Repetier FW (oproti Marlinovi) to jsem zkousel a neda se to srovnat s interpolovanymi drivery. U 256uk nevim, ale opravdu se mi to prekrmovani mikrokroky zda jako dost zbytecna zalezitost i za 17USD;)
  • 0

Dan - Rebel ? ;) - http://rebelove.org - Rebel I-III, Rebel sCUBE, Anycubic i3 MEGA, Anycubic - Kossel Mini, Anycubic Photon ! A naučte se používat pro STL přílohy čudlík "UMÍSTIT DO PŘÍSPĚVKU" !
Rebel
 
Příspěvky: 3424
Images: 243
Registrován: 12.08.2013 11:44
Bydliště: HK
Reputation: 100
Zasloužil bys asi medajli :) Nebo jsi admin :D

Re: 32bit deska za 17$??

Příspěvekod zao » 10.01.2019 14:17

Dovolim si oponovat, protoze i 32 mikrokroku vypada lip na 32bit nez na 8bit, protoze to nedela moaire nvm proc, ale je to tak. Stejne rak kdyz neco dimenzujes na technologickej provoz tak to dimenzujes na 50 - 70% a ta mega jede podle mne na hrane svych moznosti
  • 0

zao
 
Příspěvky: 120
Registrován: 06.12.2016 21:45
Reputation: 0

Re: 32bit deska za 17$??

Příspěvekod Pedro35 » 10.01.2019 15:08

zao píše:Jelikoz vsichni nesledujete mou stavbu a ja se nudim na plazi a nemam do ceho rypnout, tak bych vam chtel podsunout 32bit desku do 17$. Nema integrovany drivery, ma podporu 24V, dostacujici pocet vstupu vystupu a vykonej procesor a to vse za rozumnou cenu. Nechapu ze se tady o ni nemluvi. Je to Bigtreetech SKR 1.1, takze kdo chce upgradovat na 32bit, tak je toto rozumna volba, jak budu zpet v cr tak uz by na me mely cekat tak vam poreferuju jaky jsou.
https://s.click.aliexpress.com/e/cjipHAcD


dík, za dobrý tip, niečo takéto som už dlhšie hľadal,škoda, že je to bez ethernetu :(
  • 0

Pedro35
 
Příspěvky: 35
Registrován: 06.04.2016 14:56
Reputation: 0

Re: 32bit deska za 17$??

Příspěvekod jenky » 10.01.2019 16:39

  • 0

jenky
 
Příspěvky: 1
Registrován: 30.08.2018 12:43
Reputation: 0

Re: 32bit deska za 17$??

Příspěvekod Rebel » 10.01.2019 17:15

zao píše:Dovolim si oponovat, protoze i 32 mikrokroku vypada lip na 32bit nez na 8bit, protoze to nedela moaire nvm proc, ale je to tak. Stejne rak kdyz neco dimenzujes na technologickej provoz tak to dimenzujes na 50 - 70% a ta mega jede podle mne na hrane svych moznosti


Ja teda takovou zkusenost nemam. Samozrejme zalezi na rychlostech onoho porovnavaciho tisku a fakt, ze moare zpusobuje rada dalsich faktoru, jako treba spatne zkalibrovany PID juak na BEDu, tak na HE, na coz muze mit zrovna tak i FW. Navic teda zrovna moare u DRV8825 se projevuje pri vyssim proudu motoru. Bůlbe se to porovnava, ale na 100% si dovolim tvrdit, ze tisknout bez moare jde bez problemu na 8mibitu.
  • 0

Dan - Rebel ? ;) - http://rebelove.org - Rebel I-III, Rebel sCUBE, Anycubic i3 MEGA, Anycubic - Kossel Mini, Anycubic Photon ! A naučte se používat pro STL přílohy čudlík "UMÍSTIT DO PŘÍSPĚVKU" !
Rebel
 
Příspěvky: 3424
Images: 243
Registrován: 12.08.2013 11:44
Bydliště: HK
Reputation: 100
Zasloužil bys asi medajli :) Nebo jsi admin :D

Re: 32bit deska za 17$??

Příspěvekod walker.cz » 10.01.2019 20:50

Rebel píše:
zao píše:Dovolim si oponovat, protoze i 32 mikrokroku vypada lip na 32bit nez na 8bit, protoze to nedela moaire nvm proc, ale je to tak. Stejne rak kdyz neco dimenzujes na technologickej provoz tak to dimenzujes na 50 - 70% a ta mega jede podle mne na hrane svych moznosti


Ja teda takovou zkusenost nemam. Samozrejme zalezi na rychlostech onoho porovnavaciho tisku a fakt, ze moare zpusobuje rada dalsich faktoru, jako treba spatne zkalibrovany PID juak na BEDu, tak na HE, na coz muze mit zrovna tak i FW. Navic teda zrovna moare u DRV8825 se projevuje pri vyssim proudu motoru. Bůlbe se to porovnava, ale na 100% si dovolim tvrdit, ze tisknout bez moare jde bez problemu na 8mibitu.


Musím souhlasit s Danem, většinou je ono moaré doménou DRV8825, což lze řešit smoothery a ideálně jinými drivery. A ano, na 8bitech to je poznat a lze tisknout bez těchto nežádoucích efektů. Vlastní zkušenost a nejenom moje :-)
  • 0

Rebel II, Rebelix MK2, Poseidon Duo, W-sCubeXY, Delta Sculptur, Wallta (moje delta :D ),
walker.cz
 
Příspěvky: 28
Registrován: 10.01.2017 23:08
Bydliště: Cheb
Reputation: 0

Re: 32bit deska za 17$??

Příspěvekod Georrge » 10.01.2019 23:26

Já se na 8 bit moaré nikdy nezbavil a to jsem zkoušel všechno možné. Ano, pro jednu či dvě osy to utáhlo i 1/128 drivery (bez displeje), takže tady vyloženě výkon nechyběl. Teď ale mám 32 bit Lerdge, pěkně se to ovládá přes dotykový displej, běhá to svižně, po moaré ani stopa... prostě to tiskne hezky a nemám potřebu do toho vrtat, takže za mě 32 bit a za tuhle cenu bych moc nepřemýšlel nad tím, jestli ten výkon využiju nebo ne.
  • 0

Georrge
 
Příspěvky: 153
Registrován: 22.05.2017 18:39
Bydliště: Opava
Reputation: 0

Re: 32bit deska za 17$??

Příspěvekod zao » 11.01.2019 05:22

O tom presne mluvim, nvm cim je to presne zpusobeno, ale na 32bit se proste moaire neukazuje
  • 0

zao
 
Příspěvky: 120
Registrován: 06.12.2016 21:45
Reputation: 0

Re: 32bit deska za 17$??

Příspěvekod lubosh » 11.01.2019 08:44

Mám na jedné tiskárně MKS Gen L s A4988 16 mikrokroků (před tím 2208) a na druhé RADDS s DUE 32bit (128 mikrokroků), takže můžu srovnávat.
Oboje běží na posledním Repetireu Dev.
Jsou to delty, moaré není ani na jedné.
32 bit má podstatně rychlejší ovládání a reakce.
Hodně složité modely tiskne bez zadrhávání (ze Simplify), pro 8 bit musím model upravit - zjednodušit.
Naštěstí v Blenderu jsou na 3D tisk výborné nástroje.
Většina tisků je stejná, rozdíl není vidět. 32 bit je malinko hlučnější, ale v noci to přez dveře vůbec nevadí.
V zásadě jsem spokojený s obojím, a nemám důvod něco měnit.
Pokud je tedy tiskárna mechanicky přesná a FW dobře nastavený, 8 bit naprosto stačí.
32 bit je pohodlnější na ovládání a vytiskne všechny modely.
  • 0

lubosh
 
Příspěvky: 751
Registrován: 19.11.2014 16:42
Bydliště: Praha 10
Reputation: 7
Jen tak dál :)

Re: 32bit deska za 17$??

Příspěvekod medapeta » 11.01.2019 08:49

Takže správně nastavený proud, tl- smoothery ani motory s trapézy bez spojek nezabraly ? Pak už mě napadá jedině že je to nějakou vyšší individuální mocí nebo blízkostí temné hmoty. Tam ale nepomůže ani 128bit a je třeba volat šamana.
  • 0

Dobroser = člověk, který se snaží obohatit společnost zdánlivým konáním dobra.
Nemám rád dobrosery.
medapeta
 
Příspěvky: 1466
Images: 57
Registrován: 31.05.2016 22:14
Bydliště: Praha
Reputation: 4
Jen tak dál :)

Re: 32bit deska za 17$??

Příspěvekod poutnik » 11.01.2019 10:30

No, někdy to možná opravdu může být i vlivem temné hmoty nebo vyšší moci (nebo někde mezi softwarem, hardwarem a mechanickým nastavením. A samozřejmě mezi klávesnicí a židlí.) - já jsem k tomuto dospěl experimentálně: http://www.rebelove.org/viewtopic.php?f=8&t=2766. Takže bych ani nevylučoval tu možnost že co u jedné tiskárny moiré produkuje u druhé vůbec nemusí...

Jiří
  • 0

poutnik
 
Příspěvky: 154
Images: 10
Registrován: 06.01.2016 14:22
Bydliště: Brněnsko
Reputation: 0

Další

Zpět na ELEKTRONIKA

Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Ludvas a 3 návštevníků