Krokový motor SMR 300-100-ri/24

Před založením nového vlákna se zamyslete, jestli skutečně není kam zařadit a ušetřte tím adminům práci se zbytečným dodatečným tříděním fóra. Děkuji za pochopení. Klidně zde diskutujte o "pikačovinách", OT nebudou řešeny. Tedy stručně řečeno "HNOJNÍK PATŘÍ SEM" :D

Krokový motor SMR 300-100-ri/24

Příspěvekod Pepe_Lopez » 05.01.2019 13:22

Vím, že to s tiskárnami nemá pranic společného, i když je to krokový motor, ale motá se tady spousta bastlířů, třeba mi někdo poradí nebo nakopne.
Po létech jsem vyhrabal gramofon - Lenco L75/200, který před třemi roky fungoval, ale když jsem ho chtěl pustit, narazil jsem na následující problém - rozpadlý subtalíř - je to zinkal, tam je to normální, měl by jít dopasovat z jiné Tesly nebo Pro-Jectu.
Hlavní problém je, že se motorek ani nehne. Pohon je řešen motorem SMR 300-100-ri/24
http://www.regulace.cz/CZ/KM/km_300-100ri.html
Obrázek
Řízení motoru je řešeno asi tímto:
NC440_new_v12_800x.jpg

Nejsem si úplně jist přesností schématu, tohle šasi se dělalo pouze pro Německo na vývoz, Tesla značení HC-48, a žádný jiný Tesla gramofon tuhle elektroniku nemá. Tohle schéma je z gramofonu NC 440, resp. jeho úpravy na motor SMR 300-100-ri/24.
Otázka zní - co je blbě - motor nebo elektronika. (pojistka je v pořádku 8) )
Můžu nějak odzkoušet funkčnost toho motoru s tím co mám k dispozici a jak to zapojit?
Mám na mysli - arduino, ramps, drivery. Mám i drivery pro CNC.
Oni k tomu mají nějaké vlastní řízení:
http://www.regulace.cz/CZ/KM/km_ri.html
Na forech se lidi občas potýkají "se vzpříčenou vazelínou", ale mě se ten motor nerozběhne ani když se mu snažím pomoct, takže zatuhlej asi nebude.
Co se elektroniky týká tak tu snad dokážu zrepasovat s použitím moderních součástech, pokud bude motor v cajku, nebo ji snad seženu z tý NC 440.
Díky za nápady.
  • 0

Nemáte oprávnění prohlížet přiložené soubory.
Rebel II LE (Lopez Edition = kříženec v33 a II.b + tuning) (Marlin) - domácí, Rebel II v27 - ex.
Rebel II JRC HD (Marlin) - pracovní, (jede jak drak)
Cube 3 - pracovní (funkční 3 z 6), :(
CubePro Duo - pracovní (funkční 0 z 2), :(
Pepe_Lopez
 
Příspěvky: 212
Registrován: 25.05.2014 23:07
Bydliště: kousek od Žatce
Reputation: 0

Re: Krokový motor SMR 300-100-ri/24

Příspěvekod Georrge » 05.01.2019 14:21

Vidím správně čtyři vodiče od motoru? Začal bych změřením odporů jednotlivých fází, jestli některá není zkratovaná nebo přepálená. Pokud se bude zdát v pořádku a rukou s ním jde normálně točit, tak bych ho zkusil připojit na jakýkoli driver co se používá k tiskárně. Jen bacha na proud, ať ho nespálíš (ačkoli pár otáček asi přežije i s velkým proudem).

Podobně by se dala ověřit elektronika gramofonu, pokud se ti doma válí jakýkoli krokáč (menší výhodou). Jen bacha na odpor fází, ideálně by měly být podobné tomu původnímu motorku (nejsem si jistý jaký rozsah odporů fází tahle archaická elektronika zvládne).
  • 0

Georrge
 
Příspěvky: 169
Registrován: 22.05.2017 18:39
Bydliště: Opava
Reputation: 0

Re: Krokový motor SMR 300-100-ri/24

Příspěvekod Pepe_Lopez » 05.01.2019 16:39

Takto vypadá elektronika:
elektronika.png


a toto je její popis:
popis elektroniky.png


Ta elektronika snad dává frekvence 160 a 200 Hz.

Hrabal jsem hrabal a vyhrabal jsem ze šuplíku motor MNB PM35S-048-TBI8
https://www.eminebea.com/en/product/rotary/steppingmotor/pm/standard/pm35s-048.shtml
Ten je také ze 6 vývody a na 24V jako ten SMR. Mám tu ještě EM-211, ale ten je na 9V. Jinak samé 5ti vývodové kusy.
Takže elektroniku asi odzkouším, pokud nepůjde, podezřívám ten dvojitý klopný D obvod MHB 7474.
Co se odzkoušení motoru týká - v originálním zapojení mají v datasheetu na středy cívek zapojeny nějaké odpory. Nejsem si jist, jestli jsou tyto motory uvnitř shodné jako třeba motory typu NEMA, nerad bych ho odpálil, když zapojím jen konce cívek.
Vyhrabal jsem tady driver s TB 6560, ten jde napájet až 36V a generátor PWM pro tenhle driver.
Njn, chtělo by to osciloskop a čítač. Nemám.

EDIT: cívky toho SMR mají mít 30 ohmů +-7%, cívky té minebey 50 ohmů.
  • 0

Nemáte oprávnění prohlížet přiložené soubory.
Rebel II LE (Lopez Edition = kříženec v33 a II.b + tuning) (Marlin) - domácí, Rebel II v27 - ex.
Rebel II JRC HD (Marlin) - pracovní, (jede jak drak)
Cube 3 - pracovní (funkční 3 z 6), :(
CubePro Duo - pracovní (funkční 0 z 2), :(
Pepe_Lopez
 
Příspěvky: 212
Registrován: 25.05.2014 23:07
Bydliště: kousek od Žatce
Reputation: 0

Re: Krokový motor SMR 300-100-ri/24

Příspěvekod Sharkus » 06.01.2019 07:07

Pokud se zapoji jen konce civek tak se v tomhle zapojeni ni neodpali pouze to nepojede. Je treba zapojit stredy civek na napajeci napeti a to se v tehle zapojenicb dela bezne prez oddelivaci tranzistory. Jinak presne tejhle motor je pouzit i v souradnicovem zapisovaci alfi ;-) . Jinak na otestovani staci deviti voltova baterka ci zdroj a na jeden pol zapojit stredy a na druhy postupne konce vinuti a pokud je v poradkumel by se za civka pekne a bezpecne otacet
  • 0

Sharkus
 
Příspěvky: 50
Registrován: 06.07.2017 21:27
Bydliště: Dolní Dobrouč
Reputation: 5
Jen tak dál :)

Re: Krokový motor SMR 300-100-ri/24

Příspěvekod Pepe_Lopez » 06.01.2019 12:03

Sharkus píše:Jinak na otestovani staci deviti voltova baterka ci zdroj a na jeden pol zapojit stredy a na druhy postupne konce vinuti ...

To bude asi to co jsem hledal. Skutečně stačí jen 9V když ten motor je na 24V podle štítku?
  • 0

Rebel II LE (Lopez Edition = kříženec v33 a II.b + tuning) (Marlin) - domácí, Rebel II v27 - ex.
Rebel II JRC HD (Marlin) - pracovní, (jede jak drak)
Cube 3 - pracovní (funkční 3 z 6), :(
CubePro Duo - pracovní (funkční 0 z 2), :(
Pepe_Lopez
 
Příspěvky: 212
Registrován: 25.05.2014 23:07
Bydliště: kousek od Žatce
Reputation: 0

Re: Krokový motor SMR 300-100-ri/24

Příspěvekod Pepe_Lopez » 06.01.2019 16:43

Takže problém č.1 - solved
testnul jsem morek podle Sharkusova návodu a pootáčí se. Motorkem to asi nebude, vadná bude tedy elektronika.
  • 0

Rebel II LE (Lopez Edition = kříženec v33 a II.b + tuning) (Marlin) - domácí, Rebel II v27 - ex.
Rebel II JRC HD (Marlin) - pracovní, (jede jak drak)
Cube 3 - pracovní (funkční 3 z 6), :(
CubePro Duo - pracovní (funkční 0 z 2), :(
Pepe_Lopez
 
Příspěvky: 212
Registrován: 25.05.2014 23:07
Bydliště: kousek od Žatce
Reputation: 0

Re: Krokový motor SMR 300-100-ri/24

Příspěvekod Pepe_Lopez » 06.01.2019 18:20

Tak se mi podařilo z hlubin internetu vydolovat servisní schéma, přímo pro mojí elektroniku.
schema2.png

Na označeném místě bych měl naměřit 5V, ale je tam jen asi 0,3V. Za diodama D1 a D2 je -14V.
  • 0

Nemáte oprávnění prohlížet přiložené soubory.
Rebel II LE (Lopez Edition = kříženec v33 a II.b + tuning) (Marlin) - domácí, Rebel II v27 - ex.
Rebel II JRC HD (Marlin) - pracovní, (jede jak drak)
Cube 3 - pracovní (funkční 3 z 6), :(
CubePro Duo - pracovní (funkční 0 z 2), :(
Pepe_Lopez
 
Příspěvky: 212
Registrován: 25.05.2014 23:07
Bydliště: kousek od Žatce
Reputation: 0

Re: Krokový motor SMR 300-100-ri/24

Příspěvekod boraicho » 06.01.2019 18:53

-14V? nemaš prepolovane hroty na meraku? Ak su D1 a D2 v poriadku, čo nieje problem zistiť diodovym testom, tak tam v žiadnom pripade nieje -14V
  • 0

boraicho
 
Příspěvky: 329
Registrován: 15.02.2016 21:36
Reputation: 0

Re: Krokový motor SMR 300-100-ri/24

Příspěvekod Sharkus » 06.01.2019 20:19

pokud je na onom kondu 0.3 tak to znamena ze odesla do kremikoveho nebe zenerka (D3) která má společně s odporem R5 fungovat jako stabilizator. takže bych postupoval tak že bych změřil hodnotu toho odporu zda je ok a pote případně vyměnil zenerku. https://www.hadex.cz/a408a-kz141-5v1--- ... 04w--do35/. jinak takto nizke napeti znamena pokud je ten odpor v poradku ze napeti neco stahuje k zemy takze postupne zkontrolovat polovodice. kazdopadne zenerku bych zkontroloval a preventivne vymenil jako prvni aby pri odstraneni vadne soucastky a zaroven vadne zenerce nedoslo k zniceni neceho dalsiho vetsim napetim.
  • 0

Sharkus
 
Příspěvky: 50
Registrován: 06.07.2017 21:27
Bydliště: Dolní Dobrouč
Reputation: 5
Jen tak dál :)

Re: Krokový motor SMR 300-100-ri/24

Příspěvekod Pepe_Lopez » 06.01.2019 20:25

I když pominu to znaménko "mínus" , které je překlep - má to být pomlčka :) je to bezpředmětné. To trafo má vyvedené vinutí ve středu (symetricky) a je na něm 15V naprázdno střídavých, za diodama 14V stejnosměrných, tak podle mne ten "usměrňovač" funguje. 8)
  • 0

Rebel II LE (Lopez Edition = kříženec v33 a II.b + tuning) (Marlin) - domácí, Rebel II v27 - ex.
Rebel II JRC HD (Marlin) - pracovní, (jede jak drak)
Cube 3 - pracovní (funkční 3 z 6), :(
CubePro Duo - pracovní (funkční 0 z 2), :(
Pepe_Lopez
 
Příspěvky: 212
Registrován: 25.05.2014 23:07
Bydliště: kousek od Žatce
Reputation: 0

Re: Krokový motor SMR 300-100-ri/24

Příspěvekod Pepe_Lopez » 06.01.2019 20:47

Ten odpor je určitě na 1W, ten neodešel. Zenerku tu někde vyhrabu, měl bych jich pár mít v šuplíku. Pravděpodobně najdu i tu D3.Kondenzátory jdou nahradit moderními, odpory tu najdu, ale ty neodešly. Tranzistory mám jen plastové náhrady, jestli to s nima pojede - netuším. Čím si nejsem jistej, jestli tu mám nějaký teslácký integráče, konkrétně klopáky, s těma jsem nikdy nic nestavěl. MHB 7474 tu asi mít nebudu. To bude oříšek. To nenahradím.
Už uvažuju i o tom, že ten plošák nakreslím a osadím si druhej.
Bez toho osciloskopu, jen s voltmetrem, se to hledá fakt blbě, ale když ho potřebuju tak jednou za uherskej rok...
Možná budu mít k dispozici funkční elektroniku, tak to zkusím naměřit. Ale je to na dlouhý lokte.
Jinak to mají pájený tak, že číňan je pan mistr v pájení. Tohle je děs a běs.
  • 0

Rebel II LE (Lopez Edition = kříženec v33 a II.b + tuning) (Marlin) - domácí, Rebel II v27 - ex.
Rebel II JRC HD (Marlin) - pracovní, (jede jak drak)
Cube 3 - pracovní (funkční 3 z 6), :(
CubePro Duo - pracovní (funkční 0 z 2), :(
Pepe_Lopez
 
Příspěvky: 212
Registrován: 25.05.2014 23:07
Bydliště: kousek od Žatce
Reputation: 0

Re: Krokový motor SMR 300-100-ri/24

Příspěvekod rambo » 07.01.2019 07:13

  • 0

rambo
 
Příspěvky: 86
Images: 2
Registrován: 28.08.2017 10:27
Bydliště: Ostrava
Reputation: 0

Re: Krokový motor SMR 300-100-ri/24

Příspěvekod zemciko » 07.01.2019 07:28

Jestli je to stejný krokáč jako na alfi tak bych měl někde dva mít... (otázka je kde po těch 30 letech jsou :0) ).
  • 0

zemciko
 
Příspěvky: 1159
Images: 9
Registrován: 09.05.2015 13:43
Reputation: 0

Re: Krokový motor SMR 300-100-ri/24

Příspěvekod Pepe_Lopez » 07.01.2019 17:27

Tak jsem vyměnil zenerku - stav nezměněn. Stav na měřícím bodě - stále necelých 0,3V.
Poznatek: R5 topí, že na něm po pár vteřinách neudržím ruku.

Elektronici bastlíři vylezte, vím, že se tu schováváte 8)
  • 0

Rebel II LE (Lopez Edition = kříženec v33 a II.b + tuning) (Marlin) - domácí, Rebel II v27 - ex.
Rebel II JRC HD (Marlin) - pracovní, (jede jak drak)
Cube 3 - pracovní (funkční 3 z 6), :(
CubePro Duo - pracovní (funkční 0 z 2), :(
Pepe_Lopez
 
Příspěvky: 212
Registrován: 25.05.2014 23:07
Bydliště: kousek od Žatce
Reputation: 0

Re: Krokový motor SMR 300-100-ri/24

Příspěvekod akademik » 07.01.2019 21:17

udělej to co můžeš udělat.. :) - po těch letech bych rozhodně začal tím, že bych vyměnil všechny elektrolity za nový a až pak podnikal další kroky. Např. vypájet tranzstory a proměřit je..to se dá taky jednoduše.. a pak už toho moc nezbyde co by bylo špatný..
  • 0

akademik
 
Příspěvky: 167
Registrován: 26.12.2013 01:58
Reputation: 3
Jen tak dál :)

Další

Zpět na Co se nikam jednoznačně nehodí :)

Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 0 návštevníků