bridge

bridge

Příspěvekod janekmm » 03.01.2019 12:53

Ahoj,
jsem tu nový, tak prosím o shovívavost, jestli něco naformuluju blbě, nedostatečně, nebo to téma už tu bylo. Téma jsem tu nikde nenašel, tak bych se rád zeptal, jestli se někdo víc zabýval bridgi ve Slic3r (nikoliv PE).
Tisknu jen čas od času a tak opakovaně řeším stejné problémy a moc se neposunuji dopředu. U staršho Sliceru jsem před skoro rokem dospěl k tomu, že vůbec nechápu jak Slicer dojde k rychlosti, extruzi a asi i rozestupu mezi stopami u některých tvarů tisku a co mi vůbec nebylo jasné a štvalo mě, byly speciálně mosty/bridge. Ať jsem experimentoval, jak jsem chtěl, tiskárna na mostu dělala úplně jiné věci, než jsem čekal. Louskání Gkódu mi to jen potvrzovalo a když jsem si pak něčím barevně zobrazil ty navržené rychlosti, tak jsem ladění mostů úplně vzdal.
Nedávno jsem se do tisku pustil znovu a když jsem se dostal k přemostění, raději jsem si stáhl novou verzi Slic3r 1.3.0. Sice s touhle verzí dosáhnu logičtějšího chování při změně šířky stopy na první vrstvě, ale bohužel to, co mi překáželo u mostů je tam stále.
Těch věcí, co mi nejsou jasné, je asi víc, ale hlavní je ta, že:
- perimetr se na přemostění tiskne rychlostí určenou pro perimetr, nikoliv rychlostí určenou pro most (ano, mám zaškrtnuto Detect bridging perimeters)
Jaký má smysl ladit rychlost pro mosty, když okraje mostu se vytisknou klidně násobně jinou rychlostí ?
Na netu jsem našel, že tohle téma se vícekrát řešilo, snad to bylo už vyřešené pro verzi cca 0.9 ale jakákoliv diskuze skončí bez dalších odpovědí.
To téma mě zajímá jak prakticky, tedy jak úspěšně nastavit Slic3r pro tisk přemostění, tak i teoreticky (na některé diskuzi jsem zahlédl i argumenty,že je to složitější, než se zdá a že vlastně rychlost perimetru je i u mostu oprávněná).
Jestli je tohle téma tady už rozebráno, dejte prosím vědět. Stejně tak, pokud víte o nějaké smysluplné diskuzi jinde.

Janek
  • 0

janekmm
 
Příspěvky: 5
Images: 2
Registrován: 02.01.2019 19:40
Bydliště: Praha
Reputation: 0

Re: bridge

Příspěvekod tomast » 03.01.2019 17:01

Něco děláš špatně - teď jsem slic3r zkusil a pro mosty mi zpomalí i perimetry - gcode zkontrolován v S3D, opravdu zpomalí.

Image20.jpg
  • 0

Nemáte oprávnění prohlížet přiložené soubory.
tomast
 
Příspěvky: 177
Images: 1
Registrován: 20.11.2017 21:44
Bydliště: Praha
Reputation: 0

Re: bridge

Příspěvekod kroxigor » 03.01.2019 17:15

janekmm píše: ...bridgi ve Slic3r (nikoliv PE) ...


možná to bude tím, že trvá na původním Slic3ru nikoliv na Prusa Edition který je o hodně dál
  • 0

Rebel II V33 (Marlin 1.1.x) - domácí
Original Prusa i3 plus 1,75, Original Prusa i3 MK3 - služební
Slic3r PE, Simplify3D, TinkerCAD, SketchUP
kroxigor
 
Příspěvky: 1520
Images: 14
Registrován: 28.03.2015 21:17
Bydliště: Středočesko
Reputation: 20
Asi budeš docela dobrej :D

Re: bridge

Příspěvekod tomast » 03.01.2019 18:15

Aha - moje chyba že jsem to přehlédl - ale nějak nechápu důvod, proč ho nepoužívat, je zdarma a není omezený jen na Průšovy tiskárny. Já vlastně ani jiný Slic3r než ten od Průši neznám :D (tisknu cca rok).
A jinak se v tomhle stejně korekně chová i Cura a S3D (po zaškrtnutí "Apply bridging settings to perimeters").
  • 0

tomast
 
Příspěvky: 177
Images: 1
Registrován: 20.11.2017 21:44
Bydliště: Praha
Reputation: 0

Re: bridge

Příspěvekod poutnik » 03.01.2019 18:24

Nějak jsem si nevšiml, že by Průšovy verze Slic3ru byly omezeny jen na jeho tiskárny. Ano, sice nabízí při prvním startu okno s výběrem jejich tiskáren, ale toto okno jsem zrušil, donastavil své profily a jedu vesele i s Rebelem II nebo sCube...

Jiří
  • 0

poutnik
 
Příspěvky: 154
Images: 10
Registrován: 06.01.2016 14:22
Bydliště: Brněnsko
Reputation: 0

Re: bridge

Příspěvekod Rebel » 03.01.2019 21:30

@tomast píše "není omezený" :) Jinak jej v podstatě dnes také požívám pro všechny tiskárny co mám, mimo Photona teda.
  • 0

Dan - Rebel ? ;) - http://rebelove.org - Rebel I-III, Rebel sCUBE, Anycubic i3 MEGA, Anycubic - Kossel Mini, Anycubic Photon ! A naučte se používat pro STL přílohy čudlík "UMÍSTIT DO PŘÍSPĚVKU" !
Rebel
 
Příspěvky: 3426
Images: 243
Registrován: 12.08.2013 11:44
Bydliště: HK
Reputation: 100
Zasloužil bys asi medajli :) Nebo jsi admin :D

Re: bridge

Příspěvekod janekmm » 03.01.2019 22:01

aha, takže PE má tenhle problém vyřešený? Tak to by pro mne byl důvod na něj přejít :)
Rád sem dám taky screenshot s rychlostmi od Slic3r, ale nezobrazuje se mi v editoru žádná možnost přidat přílohu. Musel bych asi obrázek nejdřív uložit někam externě a pak sem dát url... :(
Janek
  • 0

janekmm
 
Příspěvky: 5
Images: 2
Registrován: 02.01.2019 19:40
Bydliště: Praha
Reputation: 0

Re: bridge

Příspěvekod peca » 03.01.2019 23:33

@Janekmm: A jaký by měl být důvod nepřecházet? "Starý" Slic3r se snad ani nevyvíjí, proto do toho taky Průša napřel úsilí. Díky jemu se vývoj výrazně posunul...
  • 0

peca
 
Příspěvky: 209
Registrován: 01.09.2015 17:30
Bydliště: Jičín
Reputation: 0

Re: bridge

Příspěvekod janekmm » 04.01.2019 09:19

@peca - tak verze 1.3.0 je "relativně" čerstvá - květen 2018, předchozí 1.2.9 je z 2015 - a tak jsem předpokládal, že tam nějaký vývoj za ty tři roky proběhl. Kromě těch mostů mi tam už nic extra moc nevadilo a protože mě nebaví přeskakovat z jednoho produktu na druhý, neměl jsem zatím důvod přecházet.
Teď, když jsem tady dostal informaci, že PE edice má perimetry v mostech vyřešené, teď už důvod mám.

@Rebel - Rád bych sem pro zajímavost aspoň šoupnul screenshot toho, jak (blbě) klasický Slic3r ty mosty řeší. Ale fakt nevímjak sem dát obrázek (a to jsem koukal do sekce FAQ (ČKD)
EDIT - už jsem se k tomu propracoval
  • 0

Naposledy upravil janekmm dne 04.01.2019 09:59, celkově upraveno 2
janekmm
 
Příspěvky: 5
Images: 2
Registrován: 02.01.2019 19:40
Bydliště: Praha
Reputation: 0

Re: bridge

Příspěvekod poutnik » 04.01.2019 09:19

@Rebel, @tomast... jj, zpracuji na vnímání psaného textu :D . Slic3r od Průšů je ale velmi dobrý nástroj, to zůstává...

@janekmm: obrázek - buď jej musíš nejdříve nahrát do galerie ("Gallery" vpravo nahoře v editoru příspěvků, při rychlém psaní odpovědi není tato možnost vidět) a pak vložit do příspěvku. Nebo obrázek nahraješ na některý z webů/úložišť umožňujících linkování obrázků a vložíš do toho IMG tagu odkaz přímo na obrázek.

Jiří
  • 0

poutnik
 
Příspěvky: 154
Images: 10
Registrován: 06.01.2016 14:22
Bydliště: Brněnsko
Reputation: 0

Re: bridge

Příspěvekod janekmm » 04.01.2019 09:29

@poutnik
dík za info, Galerii už jsem několikrát intuitivně zkoušel, ale přijde mi, že asi nemám právo tam vkládat - nevidím tam na to žádný tool, žádné tlačítko ...
EDIT - aha, už ho vidím až na albu, snad nebude vadit, když ten obrázek vložím do 3Dtisky, zkusím to
  • 0

janekmm
 
Příspěvky: 5
Images: 2
Registrován: 02.01.2019 19:40
Bydliště: Praha
Reputation: 0

Re: bridge

Příspěvekod janekmm » 04.01.2019 09:58

Takhle mrší mosty i poslední verze Slic3r 1.3.0 :
455
456
jsou to čtyři identické mosty, kde od levého spodního rohu po směru hodinových ručiček je bridge speed 15, 30, 60 a 45
Jak je vidět, Slic3r pro perimetr mostu tvrdošíjně použije rychlost nastavenou v perimetr speed, tedy klidně 4x nižší, než je bridge speed.
Jak to mohlo ve Slic3r vydržet po tolik let do dneška, to nechápu. Proto jsem taky pořád hledal chybu u sebe.

Dík za informaci tady, že PE má tohle vyřešené. Takže jdu vyzkoušet Průšovu verzi sliceru.
  • 0

janekmm
 
Příspěvky: 5
Images: 2
Registrován: 02.01.2019 19:40
Bydliště: Praha
Reputation: 0


Zpět na Slic3r

Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 1 návštěvník