Problém na ose Y

Problém na ose Y

Příspěvekod n1kd0 » 03.12.2018 22:03

Ahoj, již delší dobu se potýkám s problémem na ose Y. Na výtisku kostky s 0% vyplni je znatelné velké zvlnění. Osa X je celkem ucházející. Zkoušel jsem měnit řemeny, napínat i je povolovat. Stolek jde krásně volně. Ložiska jsou Misumi, tyče také kvalitní. Tiskárna je RebeliX, deska Rumba, drivery TMC2208. Včera jsem zkusil už ze zoufalství dát na motor Y menší řemenici 16z, změnil jsem kroky a vzor na výtisku se podstatně změnil, ale stále je znatelný. Prosím poraďte čím to a jak to odstranit úplně. Zajímavé, že na ose X mám na motoru řemenici větší a problém je tam minimální. Už mám podezření, jestli není poškozený motor. Když s ním otáčím na volno, je znát celkem dost jednotlivé kroky při otáčení. SW problém to asi nebude, zkoušel jsem jerk, akcelerace, rychlost tisku různě měnit.

osa Y
Obrázek
osa X
Obrázek

Kdyžtak doplním další údaje, pokud potřebujete. Budu rád za každou radu. ObrázekObrázekObrázek
  • 0

RebeliX X2
n1kd0
 
Příspěvky: 175
Registrován: 22.04.2015 23:28
Bydliště: Písek
Reputation: 0

Re: Problém na ose Y

Příspěvekod Georrge » 04.12.2018 10:11

Jaký používáš firmware?
  • 0

Georrge
 
Příspěvky: 139
Registrován: 22.05.2017 18:39
Bydliště: Opava
Reputation: 0

Re: Problém na ose Y

Příspěvekod n1kd0 » 04.12.2018 19:09

Mám tam Marlin. Myslím, že jsem stahoval poslední stable verzi..
  • 0

RebeliX X2
n1kd0
 
Příspěvky: 175
Registrován: 22.04.2015 23:28
Bydliště: Písek
Reputation: 0

Re: Problém na ose Y

Příspěvekod Georrge » 04.12.2018 21:21

Tak Marlin by měl být v pohodě. Máš to podezřele pravidelně, opravdu ti stolek jezdí plynule? A teď nemyslím navolno ale při tisku, jestli nemá trhaný pohyb, jestli v něm nejsou vibrace a tak. Extruder je v pohodě? Nepulzuje ti? A hotend je upevněný dobře, nemá vůle? A poslední dotaz - přes jaký program slicuješ?
  • 0

Georrge
 
Příspěvky: 139
Registrován: 22.05.2017 18:39
Bydliště: Opava
Reputation: 0

Re: Problém na ose Y

Příspěvekod n1kd0 » 04.12.2018 21:26

Používám Slic3r. Zkoušel jsem i prohodit drivery X a Y, ale žádná změna. Přidal jsem i trochu proudu. Nic. Bez motoru stolek jezdí naprosto lehce. Jak nandam řemen, je znát odpor motoru. Osa X je krásně hladce i s motorem, na Y je cítit trhání. Asi zkusím prohodit motory na x a y jestli něco není s motorem.
  • 0

RebeliX X2
n1kd0
 
Příspěvky: 175
Registrován: 22.04.2015 23:28
Bydliště: Písek
Reputation: 0

Re: Problém na ose Y

Příspěvekod vitaka » 05.12.2018 10:50

Zkus vyhodit ty zlute papuce z podtiskarny a dej ji na pevny stul. I kdyz na vibrace se mi to zda moc pravidelne.
  • 0

vitaka
 
Příspěvky: 70
Registrován: 10.02.2016 22:27
Bydliště: Velké Opatovice
Reputation: 0

Re: Problém na ose Y

Příspěvekod Georrge » 05.12.2018 16:29

n1kd0 píše:Používám Slic3r. Zkoušel jsem i prohodit drivery X a Y, ale žádná změna. Přidal jsem i trochu proudu. Nic. Bez motoru stolek jezdí naprosto lehce. Jak nandam řemen, je znát odpor motoru. Osa X je krásně hladce i s motorem, na Y je cítit trhání. Asi zkusím prohodit motory na x a y jestli něco není s motorem.


Se slicerem jsem v tomhle ohledu neměl problémy, takže tady problém nebude. Drivery asi taky budou OK, vypadá to na ten motor.

Bez motoru jezdí stolek OK, ale zajímá mě, jak jezdí při tisku? Když tiskneš a dáš ruku na stolek, jsou cítit vibrace, nerovnoměrný pohyb, nebo něco takového? Hlučností je na tom osa Y jak? Trhání v motoru je u krokáče do jisté míry normální, některé motory mají výrazné kroky. Pokud máš ale na Y a X stejné motory a přesto Y je výrazně horší, tak může být problém v něm.
  • 0

Georrge
 
Příspěvky: 139
Registrován: 22.05.2017 18:39
Bydliště: Opava
Reputation: 0

Re: Problém na ose Y

Příspěvekod Rebel » 05.12.2018 18:28

Nejsou vysypany loziska v ty volny remenici, pokud je tam mas ?
  • 0

Dan - Rebel ? ;) - http://rebelove.org - Rebel I-III, Rebel sCUBE, Anycubic i3 MEGA, Anycubic - Kossel Mini, Anycubic Photon ! A naučte se používat pro STL přílohy čudlík "UMÍSTIT DO PŘÍSPĚVKU" !
Rebel
 
Příspěvky: 3390
Images: 243
Registrován: 12.08.2013 11:44
Bydliště: HK
Reputation: 100
Zasloužil bys asi medajli :) Nebo jsi admin :D

Re: Problém na ose Y

Příspěvekod n1kd0 » 06.12.2018 21:38

Tak mám vyměněný motor, volnou řemenici, zkusil jsem i místo Marlina dát Repetier(to mělo asi nejmenší vliv) a stejně je to trochu pořád znát. Spíše je to už ale vizuální. Už jedině co mě napadá, je že to je kvůli hmotnosti Al stolku a MK52, která je sama také dost těžká.



Obrázek
  • 0

RebeliX X2
n1kd0
 
Příspěvky: 175
Registrován: 22.04.2015 23:28
Bydliště: Písek
Reputation: 0

Re: Problém na ose Y

Příspěvekod zao » 07.12.2018 16:48

o co řemenica, co řemen más správnej na správný ozubení? není vytahanej nebo moc napnutej?
  • 0

zao
 
Příspěvky: 111
Registrován: 06.12.2016 21:45
Reputation: 0

Re: Problém na ose Y

Příspěvekod kroxigor » 07.12.2018 17:52

jakou máš výplň - neprojevuje se to na hranách
zkus vytisknout jenom jeden perimetr bez výplně
  • 0

Rebel II V33 (Marlin 1.1.x), Original Prusa i3 MK2.5 - domácí
Original Prusa i3 plus 1,75, Original Prusa i3 MK3 - služební
Slic3r PE, Simplify3D, TinkerCAD, SketchUP
kroxigor
 
Příspěvky: 1502
Images: 14
Registrován: 28.03.2015 21:17
Bydliště: Středočesko
Reputation: 20
Asi budeš docela dobrej :D

Re: Problém na ose Y

Příspěvekod zemciko » 07.12.2018 19:39

No pokud jsou ty vlnky v konstantní vzdálenosti tak je tu ještě jedna možnost.
A tou je kladička bez zubů. Na jednom videu na netu k jiné (čínské) tiskárně jsem viděl stejné vlnky a jim stačilo vzít řemen a přiložit ho k boku výtisku a bylo vidět, že zuby jsou ve stejné vzdálenosti jakoty vlnky. Řešením bylo nahradit hladkou kladičku ozubenou do které přesně zapadly zuby řemene i na té opěrné kladičce/řemenici.
  • 0

zemciko
 
Příspěvky: 1145
Images: 9
Registrován: 09.05.2015 13:43
Reputation: 0

Re: Problém na ose Y

Příspěvekod pentaxxx » 09.12.2018 19:27

zemciko píše:No pokud jsou ty vlnky v konstantní vzdálenosti tak je tu ještě jedna možnost.
A tou je kladička bez zubů. Na jednom videu na netu k jiné (čínské) tiskárně jsem viděl stejné vlnky a jim stačilo vzít řemen a přiložit ho k boku výtisku a bylo vidět, že zuby jsou ve stejné vzdálenosti jakoty vlnky. Řešením bylo nahradit hladkou kladičku ozubenou do které přesně zapadly zuby řemene i na té opěrné kladičce/řemenici.
To zni jako dobrej tip. Prave sem resil neco podobnyho a taky si myslim, ze to bylo tim, ze mam hladkou remenicku. Mam tedy rozmer odpovidajici GT2 T16, takze tam je maly prumer a zuby se v ohybu opiraji pomerne blizko sebe, ale urcite tam nejaka zmena prumeru/napnuti je, kdyz se o ni opira zub nebo prostor mezi zuby. U hladke remenicky GT2 T20, kterou ma mnohem vic lidi ten rozdil bude urcite vetsi.
Jen sem mel pak zase trochu problem doladit napnuti remene tak, aby zapadaly zuby jak maji pri pohybu +x a -x.
Myslim, ze na ose Y by to klidne mohlo delat neco podobneho.

Sent from my SM-G955F using Tapatalk
  • 0

XYZ DaVinci 1.0 Pro 3in1, Rebel II V33, ENDER 4 COREXY+Direct MOD, Rebel III (momentalne rozebran), Poseidon DUO, Rebel sCUBE ve vystavbe
pentaxxx
 
Příspěvky: 95
Registrován: 23.11.2015 11:22
Reputation: 0

Re: Problém na ose Y

Příspěvekod n1kd0 » 09.12.2018 21:09

Zkoušel jsem dva druhy řemenů co jsem doma našel. Jeden má vyšší zuby a nahoře radius, druhý má nižší zuby s ploškou. Oba mají být GT2. Řemenici se zubama jsem tam na radu dal taky, ale moc jsem rozdíl nepozoroval. Zkoušel jsem dvě velikosti hladkých ložisek místo řemenice. Nechtěl jsem to předělávat tak už tam nechám tu se zubama. Znatelné to na ose y mám pořád. Hlavně je to vidět na černém filamentu. Je to spíše vizuální, ale sere mě to tam :-) Osa X má stejný řemen, stejné řemenice a je mnohem lepší. S roztečí zubů to asi bude mít něco společného. Když přiložím řemen, tak to se vzorem na kostce sedí. Z testovacích kostek si už můžu postavit barák.

osa y
Obrázek

osa x
Obrázek
  • 0

RebeliX X2
n1kd0
 
Příspěvky: 175
Registrován: 22.04.2015 23:28
Bydliště: Písek
Reputation: 0

Re: Problém na ose Y

Příspěvekod zemciko » 10.12.2018 10:00

Tak špatná/nepřesná řemenice a napnutý řemen to může dělat taky. Když se to s napnutím řemene přežene může to skončit až odlomenými zuby na řemenu ... Ty zuby prostě musí přesně sedět na rozteči a zubová mezera musí pojmout celý zub aby to chodilo čistě.
  • 0

zemciko
 
Příspěvky: 1145
Images: 9
Registrován: 09.05.2015 13:43
Reputation: 0

Další

Zpět na Všeobecná problematika tisku

Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 3 návštevníků

cron