stepper motor len jeden smer

stepper motor len jeden smer

Příspěvekod 2KComponents » 30.11.2017 20:22

ahojte vie mi niekto poradit.. cela elektrika fachci ako ma len mam problemm ze motor os X sa pohybuje len jednym smerom do druheho nejde. druhy driver vyskusany problem pretrvava. vie mi niekto poradit?
  • 0

2KComponents
 
Příspěvky: 13
Registrován: 31.08.2017 08:07
Reputation: 0

Re: stepper motor len jeden smer

Příspěvekod smejch » 30.11.2017 20:36

zkontroluj si konfiguraci endstopu ve FW a správný zapojení. Něco podobnýho se řešilo na začátku: viewtopic.php?f=11&t=1884&hilit=motor+na+jednu+stranu
  • 0

smejch
 
Příspěvky: 35
Registrován: 20.02.2017 17:12
Reputation: 0

Re: stepper motor len jeden smer

Příspěvekod 2KComponents » 30.11.2017 20:53

nie nie ked manualne chcem hybat motorom tak do jednej aj druhej strany ide len do jednej a endstopy vsetko nastavene je
  • 0

2KComponents
 
Příspěvky: 13
Registrován: 31.08.2017 08:07
Reputation: 0

Re: stepper motor len jeden smer

Příspěvekod Saph » 30.11.2017 20:59

Když to není driver, tak může být problém v zapojení. Kabeláž od motoru nebo od endstopu může mít někde špatný kontakt. Jednou jsem měl špatný dupont na endstopu Y a jestli si dobře pamatuji, tak osa pak taky chodila jen jedním směrem nebo vůbec.
  • 0

Saph
 
Příspěvky: 514
Registrován: 20.09.2015 19:50
Bydliště: Kroměříž
Reputation: 0

Re: stepper motor len jeden smer

Příspěvekod smejch » 30.11.2017 21:01

A co se stane, když dáš home?
  • 0

smejch
 
Příspěvky: 35
Registrován: 20.02.2017 17:12
Reputation: 0

Re: stepper motor len jeden smer

Příspěvekod 2KComponents » 30.11.2017 21:31

home spravy normalne jedna druha tretia os... ked chcem manualne hybat zas sa to hybe len do jednej strany otocim napajanie motora to iste len opacne.... teraz mi zas robi taku anomaliu ze ked ide home spinac zopne a motor klepne ako keby chcel ist dalej a pred hodinou to nerobilo :D nechapem tomu..
  • 0

2KComponents
 
Příspěvky: 13
Registrován: 31.08.2017 08:07
Reputation: 0

Re: stepper motor len jeden smer

Příspěvekod 2KComponents » 01.12.2017 09:16

ta tlaciaren si robi co chce chvilku to ide chvilku nie dam tlacit testovaci valec gcode je okej a tlaci len 1/4 valca a po prvej vrstve sa zacne posuvat diagonalne tryska mimo plochy,.. je mozne ze sa niako blbo nahrava nahralo firmware do arduina resp arduino nespolupraacuje s ramps?
  • 0

2KComponents
 
Příspěvky: 13
Registrován: 31.08.2017 08:07
Reputation: 0

Re: stepper motor len jeden smer

Příspěvekod MichalG » 01.12.2017 10:55

rozpoj ramps a arduino a malinko zmackni kontakty do strany
  • 0

Nabizim tistene dily
MichalG
 
Příspěvky: 382
Images: 0
Registrován: 28.03.2017 23:15
Reputation: 2
Jen tak dál :)

Re: stepper motor len jeden smer

Příspěvekod peca » 01.12.2017 11:10

No, to co popisuješ jsem tu za poslední rok četl asi 2×. Bohužel si do hlavy jenom ukládám, že to tu někde je, ne kde :)
Každopádně uskakování vrstev by mohlo být ztrátou kroků, volnou řemenicí či spojkou. Ty podivný pojezdy by (snad) mohly souviset se zapojením koncáků a jejich nastavením v konfiguraci FW. Fakt si to tu prohledej, určitě to tu už někde je zevrubně prodiskutované.
  • 0

peca
 
Příspěvky: 191
Registrován: 01.09.2015 17:30
Bydliště: Jičín
Reputation: 0

Re: stepper motor len jeden smer

Příspěvekod 2KComponents » 01.12.2017 11:31

problem je ten ze mi to nejde do hlavy lebo stavbu ozivenie a milion vytlackov mam uz zvladnutych na jednej tlaciarni a s druhou hned od zaciatku nefunguje nic poriadne.... tie kontakty skusim :)
  • 0

2KComponents
 
Příspěvky: 13
Registrován: 31.08.2017 08:07
Reputation: 0

Re: stepper motor len jeden smer

Příspěvekod 2KComponents » 01.12.2017 20:27

A sme doma...arduino zmocene piny
  • 0

Nemáte oprávnění prohlížet přiložené soubory.
2KComponents
 
Příspěvky: 13
Registrován: 31.08.2017 08:07
Reputation: 0

Re: stepper motor len jeden smer

Příspěvekod MichalG » 01.12.2017 21:00

no tohle by melo bejt prvni co by mel kazdej u nove desky ihned po vybaleni zkontrolovat :-D
  • 0

Nabizim tistene dily
MichalG
 
Příspěvky: 382
Images: 0
Registrován: 28.03.2017 23:15
Reputation: 2
Jen tak dál :)

Re: stepper motor len jeden smer

Příspěvekod 2KComponents » 01.12.2017 21:44

Uz nam mrauci ako ma :)
  • 0

Nemáte oprávnění prohlížet přiložené soubory.
2KComponents
 
Příspěvky: 13
Registrován: 31.08.2017 08:07
Reputation: 0

Re: stepper motor len jeden smer

Příspěvekod horamil » 27.07.2018 12:13

Ahoj, pořídil jsem si staršího Rebela II (z Hradce) ve stavu "před dokončením" byl mi předveden a "tiskl" doma se mi povedlo vytisknout pár vrstev ABS ale odtrhávalo se to od hotbed tak jsem začal ladit. Hrál jsem si s Repetierem nastavení tiskárny pojezdové rychlosti velikost tiskové plochy nastavení EPROM atd.

A někde se stala chyba, krokový motor osy X se pohybuje jen jedním směrem, ať mu zadám jakýkoliv příkaz pohne se vždy jen ke koncáku. Při manuálním ovládání přes display nebo v Repetieru stále to samé... Ať zadám plus nebo mínus motor pokaždé jede směrem ke koncáku, stejný efekt má i zadání příkazu G1 X10 a následně G1 X0 (udělá to dvakrát pohyb stejným směrem o 10mm). Pro porovnání nezkalibrovaná - nehoumovaná osa Y se pohne o 10mm a pak se zase vrátí.

Home osy X nejde provést (dojede to na koncák pak by se měl vrátit a znovu popojet, ale jak to má v "hlavě" přehozený tak jede pořád jedním směrem, až do odstavení, kdy začne přeskakovat kroky)

koncák je mechanický překontrolovaný funkční, přeměřeno při dojetí k dorazu rozpojí obvod

motorem to není (zkusmo jsem připojil motor osy X na řadič osy Y)

driverem DRW8825 to taky není (zkusil jsem je prohodit s osou Y, na Y ose driver funguje)

RAMPS odpojen od základní desky a znovu připojen, konektory taky, RESET na RAMPS jsem taky zkoušel


Repetier-Host V2.1.3 na WINdows 10
FW Repetier_0.91 (display píše Rebel II :) já je od sebe nepoznám ale polepším se)

Proboha nevíte do se tomu stalo ? : ) Díky
  • 0

horamil
 
Příspěvky: 12
Registrován: 25.07.2018 22:03
Bydliště: Neratovice
Reputation: 0

Re: stepper motor len jeden smer

Příspěvekod oscar » 27.07.2018 12:52

dej na displeji posun osy X a tam bys mel videt stav koncaku (sepnuto/nesepnuto) - alespon 0.92 to tam ma.
pokud se to bude menit s tim jak ho budes mechanicky spinat tak je neco s DIR signalem.
  • 0

.... večer se přezujou, hodinu frézujou ....
oscar
 
Příspěvky: 731
Images: 4
Registrován: 16.06.2014 20:51
Bydliště: Perníkovice
Reputation: 10
Jen tak dál :)

Další

Zpět na ELEKTRONIKA

Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 2 návštevníků