Rebel II - pár dotazů

Rebel II - pár dotazů

Příspěvekod EWRYBADY » 12.01.2020 10:45

Zdravím,
jedno podobné téma tu je, ale nechtěl jsem do něj lézt. Snad nevadí, že zakládám nové. Mám Rebela II už od roku cca 2016. Stará klasika bez úprav. Ramps 1.4, Arduino Mega, závitovky na Z a čínský E3D V6 HE, 8mm kalené tyče. Nyní jsem mu koupil nové drivery TMC2208 DIY místo původních DRV8825. Po instalaci, nastavení proudů potenciometrem mi osa X chodila naopak. Stáhnul jsem tedy původní FW že ho upravím (Repetier_RII_98_V8) a nešel mi ani zkompilovat. Tak jsem zkusil FW Marlin 1.1.0 RC7. Zde byl problém s tím, že se při tisku nespustil ventilátor na HE a bylo hotovo.(nevšiml jsem si toho..)

Nyní bych rád Rebela přestavěl.
1. Na osu Z bych chtěl dát trapézy. Jaké doporučíte? 6x4?
2. Dotisknu díly z V33. Bude tam můj stávající E3D V6 HE pasovat?
3. Řemenice bych asi nechal původní GT2 16z nebo je lepší dát 20z?
4. Heat Bed bych taky rád vyměnil. Přeci jen za ty 4 roky už musí existovat něco lepšího? Jaký by jste doporučili?
5. Na HB bych rád dal magnetickou podložku (např: https://www.aliexpress.com/item/3298694 ... b201603_53 )
nebo máte zkušenosti s jinou?
6. Rád bych také použil nějaký sensor pro odměřování výšky trysky nad HB. To asi bude také souviset s dotazem č.7.
7. Poslední, nejdůležitější a čemu především nerozumím je FW :D Jaký FW by byl vhodný pro Ramps 1.4, Arduino Mega, drivery TMC2208? Nebo je dnes lepší jít do jiné desky? Potřeboval bych něco co tam nahraju a bude to fungovat. Jediné co jsem si tenkrát sám upravoval bylo nastavení ventilátoru :D

Omlouvám se za takové základní dotazy. Fórum jsem prolezl, ale v každém příspěvku se psalo trochu něco jiného tak jsem založil nové.
Moc díky za pomoc!

3D_tiskarna.jpg
  • 0

Nemáte oprávnění prohlížet přiložené soubory.
EWRYBADY
 
Příspěvky: 10
Registrován: 03.02.2017 18:13
Reputation: 0

Re: Rebel II - pár dotazů

Příspěvekod kroxigor » 12.01.2020 19:05

Vzhledem k tomu, že už je FW Marlin 2.0 používat Marlin 1.1 ještě RC bych asi nedělal ... Pokud chceš mít stabilní funkční FW použil bych Marlin 1.9

1) osobně používám trapézy 6x4 přímo od Rebela a nemám s nima problém
2) Díly extruderu jsou dělané pro hotend RebelMOD a pasuje tam i 3Draty. Pokud se nepletu tak E3D mají jiný krček pro uchycení = bez úprav to nepůjde
3) řemenice bych neměnil
4) Mám najeté stovky hodin na červeném HB MK2b a zatím bez problémů (jako zálohu mám připravenej černej AL HB - zatím nebyl potřeba)
5) Používám AL desku s PEI od průši bez magnetický podložky (s mag. podložkou mám zkušenosti ze zaměstnání a že bych z ní byl odvařenej to ani ne) za mě radši pevnou a perfekně rovnou podložku
6) pokud je rovná tisková podložka a dobře postavená a seřízená tiskárna tak autoleveling leda zdržuje ( na mém Rwbel II rovnám bed leda když přenáším tiskárnu jinak nemám potřebu cokoliv levelovat)
7) Osobně mám pořád ArduinoMega + RAMPS 1.6 + TMC 2208 FW Marlin 2.0 už rok a jede to spolehlivě (beta se občas kousla final jede v pohodě)

Doplnil bych odkud jsi = možná se najde někdo z okolí kdo se na to koukne a poradí osobně
  • 0


PrusaSlicer2, Simplify3D, TinkerCAD, FreeCad, OnShape
kroxigor
 
Příspěvky: 1785
Images: 14
Registrován: 28.03.2015 21:17
Bydliště: Středočesko
Reputation: 20
Asi budeš docela dobrej :D

Re: Rebel II - pár dotazů

Příspěvekod EWRYBADY » 12.01.2020 19:21

Díky moc za odpověď.
K tomu FW, já jen mám bordel v těch různejch verzích a kompabilitou s mými komponenty. Za ty 4 roky co jsem to stavěl naposled jsem z toho vypadnul :D . Pokud by jsi měl ke stažení něco co by fungovalo i u mě tak by to bylo super.
HB chci i tak nový. Svůj mám podlepen asi 15mm korkem, který je hodně těžký. Lepil jsem epoxidem takže to už nesundám. Koupím jiný, lehčí izolační materiál. Věřím, že i při tisku se to může projevit. Jinak vezmu tedy odjímatelnou Al desku a na ni dám nejspíš PEI folii. Na tu jsem i tak tiskl akorát na skle a fungovalo to slušně.

Nakonec jsem tady na fóru našel upravený držák HE v33 pro E3D. Takže paráda.

Objednám díly a snad se do toho brzy pustím :) díky moc
  • 0

EWRYBADY
 
Příspěvky: 10
Registrován: 03.02.2017 18:13
Reputation: 0

Re: Rebel II - pár dotazů

Příspěvekod kroxigor » 12.01.2020 19:48

konfigurační soubory pro FW Marlin 2.0 bugfix
RAMPS 1.6
TMC 2208 na všech osách
GT2 16z
Z s trapézy 6x4
ofuk tisku na D9
full graphics LCD
  • 0

Nemáte oprávnění prohlížet přiložené soubory.

PrusaSlicer2, Simplify3D, TinkerCAD, FreeCad, OnShape
kroxigor
 
Příspěvky: 1785
Images: 14
Registrován: 28.03.2015 21:17
Bydliště: Středočesko
Reputation: 20
Asi budeš docela dobrej :D

Re: Rebel II - pár dotazů

Příspěvekod mochr » 13.01.2020 07:04

možna trošku OT, je nějaký zásadní rodzil mezi Repetier a Marlin. Sám používám repetier + reptier host v PC a nějak sem nezjistil že by tam něco chybělo. v práci máme od minulého týdne Endera (souhra náhod a mám ho na starosti :D) , tam jsem dal Marlina 2.0 upřímně jsem nepoznal žádný rozdil.
  • 0

mochr
 
Příspěvky: 213
Images: 2
Registrován: 18.09.2014 08:09
Bydliště: Blansko
Reputation: 0

Re: Rebel II - pár dotazů

Příspěvekod poutnik » 13.01.2020 09:06

@mochr : teď jsem to nějakou dobu nejzjišťoval, od r.2018 používám Marlina, ale v XI/2018 jsem udělal drobný pokus se srovnáním Marlin a Repetier: viewtopic.php?f=8&t=2766&p=33114#p33114

Jiří
  • 0

poutnik
 
Příspěvky: 203
Images: 10
Registrován: 06.01.2016 14:22
Bydliště: Brněnsko
Reputation: 0

Re: Rebel II - pár dotazů

Příspěvekod EWRYBADY » 13.01.2020 19:43

kroxigor píše:konfigurační soubory pro FW Marlin 2.0 bugfix
RAMPS 1.6
TMC 2208 na všech osách
GT2 16z
Z s trapézy 6x4
ofuk tisku na D9
full graphics LCD


Díky moc! Hodím to tam :)
  • 0

EWRYBADY
 
Příspěvky: 10
Registrován: 03.02.2017 18:13
Reputation: 0

Re: Rebel II - pár dotazů

Příspěvekod EWRYBADY » 28.12.2020 20:38

kroxigor píše:konfigurační soubory pro FW Marlin 2.0 bugfix
RAMPS 1.6
TMC 2208 na všech osách
GT2 16z
Z s trapézy 6x4
ofuk tisku na D9
full graphics LCD



Ahoj, ještě bych měl jeden dotaz k tvé konfiguraci. Pokud máš na Ramps zapojen ofuk tisku na D9. Tak ventilátor na HE máš zapojen kam?
Díky moc :D
  • 0

EWRYBADY
 
Příspěvky: 10
Registrován: 03.02.2017 18:13
Reputation: 0

Re: Rebel II - pár dotazů

Příspěvekod kroxigor » 28.12.2020 22:09

Chlazení hotendu je zapojené přímo na 12V a jede furt bez regulace.
  • 0


PrusaSlicer2, Simplify3D, TinkerCAD, FreeCad, OnShape
kroxigor
 
Příspěvky: 1785
Images: 14
Registrován: 28.03.2015 21:17
Bydliště: Středočesko
Reputation: 20
Asi budeš docela dobrej :D

Re: Rebel II - pár dotazů

Příspěvekod zemciko » 01.01.2021 03:15

Mochr:
Kdysi jsem používal předchůdce repatiera (uz nevím ani jak se to jmenovalo v těch letech 2009-10 tonokip?) pak repetiera a nakonec marlina. Důvodem přechodu na marlina bylo víc funkcí co to tehdy umělo a důvodem proč jsem naposled používal marlina 2.x byla podpora levné 32bit desky co jsem použil...
No a v neposlední řadě člověk když to použije opakovaně, tak si to zapamatuje a snadněji se to pak nastavuje a tudíž se mi pak nechce moc laborovat a přecházet na něco jiného.
  • 0

zemciko
 
Příspěvky: 1460
Images: 9
Registrován: 09.05.2015 13:43
Reputation: 0

Re: Rebel II - pár dotazů

Příspěvekod EWRYBADY » 11.01.2021 18:29

kroxigor píše:Chlazení hotendu je zapojené přímo na 12V a jede furt bez regulace.



Ahoj, omlouvám se za amatérské dotazy, ale už jsem nahranej. Vše mám zapojeno a připraveno. HW tiskárny mám stejný jako ty. Stáhnul jsem z marlinfw.org - bugfix-2.0.X. Rozbalil a celou složku nakopíroval na disk C. Do složky Marlin jsem vložil a přepsal tvůj configuration.h a configuration_adv.h. Spustil arduino a nainstaloval knihovnu U8glib.

Desku AtMega2560 připojím k PC (mám klon s driverem CH340-nainstalován) a spustím kompilaci. Po pár minutách vyskočí plno chyb. I tak mi přijde že tam asi ještě něco chybí. Pro display atd. Nebo se pletu? Co bych mohl mít špatně?

Moc děkuju za jakoukoli radu.
  • 0

Nemáte oprávnění prohlížet přiložené soubory.
EWRYBADY
 
Příspěvky: 10
Registrován: 03.02.2017 18:13
Reputation: 0

Re: Rebel II - pár dotazů

Příspěvekod PeB » 11.01.2021 21:38

Marlin 2.0.x se nepodařilo zkompilovat ani mně. Kompilace trvala věčnost a pořád nějaká chyba. Nevím už přesně jaká, ale u verze 1.1.9 byla stejná (nebo podobná) jen jako varování a kompilace byla úspěšná. U tebe bych hledal výraz "homing_bump_mm" u osy Z bude nějaký překlep. Ale podle velikosti posuvníku vpravo dole bych to viděl, že těch chyb tam bude víc.

Edit: vidím, že konfiguráky jsi použil z předchozí verze... oni sice píšou, že to jde, ale já bych těch pár minut obětoval, použil původní konfiguráky a řádek po řádku porovnal 2.0.x s původním a ten dvojkový upravil.
  • 0

PeB
 
Příspěvky: 26
Registrován: 08.02.2015 12:24
Reputation: 0

Re: Rebel II - pár dotazů

Příspěvekod EWRYBADY » 11.01.2021 22:35

PeB píše:Marlin 2.0.x se nepodařilo zkompilovat ani mně. Kompilace trvala věčnost a pořád nějaká chyba. Nevím už přesně jaká, ale u verze 1.1.9 byla stejná (nebo podobná) jen jako varování a kompilace byla úspěšná. U tebe bych hledal výraz "homing_bump_mm" u osy Z bude nějaký překlep. Ale podle velikosti posuvníku vpravo dole bych to viděl, že těch chyb tam bude víc.

Edit: vidím, že konfiguráky jsi použil z předchozí verze... oni sice píšou, že to jde, ale já bych těch pár minut obětoval, použil původní konfiguráky a řádek po řádku porovnal 2.0.x s původním a ten dvojkový upravil.


Pravda, přiložený txt. soubor je nejnovější Marlin s konfiguráky předchozího bugfixu. Každopádně jsem nejdříve zkoušel verzi bugfix + konfiguráky pro to určené, ale výsledek dopadl téměř stejně.. Těch chyb tam je opravdu dost. Ještě jsem někde na netu četl, že může být problém s kompilováním na Windowsech. Zkusím to u kámoše na Macu.

Ale nevím jestli to takto je vůbec kompletní a nic už nechybí. Zkoušel jsem dohledat různá videa, tak snad to tak bude správně. :)
  • 0

EWRYBADY
 
Příspěvky: 10
Registrován: 03.02.2017 18:13
Reputation: 0

Re: Rebel II - pár dotazů

Příspěvekod Rebel » 11.01.2021 22:59

Já kompiluji Marlin 2.x už dlouho jak pod widlema a linuxem, ale nepoužívám Arduino IDE, ale "Visual Studio Code" s pluginem "PLATFORMIO". V IDE mi to taky nešlo.
  • 0

Dan - Rebel ? ;) - http://rebelove.org - Nevyzkoušíš = nevíš - Rebel I-III, Rebel sCUBE, Anycubic i3 MEGA, Anycubic - Kossel Mini, Anycubic Photon ! Pro STL přílohy použij čudlík "UMÍSTIT DO PŘÍSPĚVKU" !
Rebel
 
Příspěvky: 3854
Images: 243
Registrován: 12.08.2013 11:44
Bydliště: HK.......není Hong Kong :D
Reputation: 108
Zasloužil bys asi medajli :) Nebo jsi admin :D

Re: Rebel II - pár dotazů

Příspěvekod EWRYBADY » 12.01.2021 17:19

Rebel píše:Já kompiluji Marlin 2.x už dlouho jak pod widlema a linuxem, ale nepoužívám Arduino IDE, ale "Visual Studio Code" s pluginem "PLATFORMIO". V IDE mi to taky nešlo.



Tak jsem VSC také vyzkoušel. Stáhnul jsem poslední verzi Marlina a konfigurátory jsem postupně celé přepisoval. Bohužel ve výsedku opět chyby. Už nevím. Nemáte někdo něco co tam pujde? :D Cokoliv. Konfigurace HW je stejná jako výše píše Kroxigor. Nemusí to být ani Marlin.
Díky
  • 0

EWRYBADY
 
Příspěvky: 10
Registrován: 03.02.2017 18:13
Reputation: 0

Další

Zpět na REBEL II

Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 2 návštevníků