tomast: Manipulovat s celkovou extrusion width není často příliš použitelné řešení, ovlivní ti to i perimetry a to není zrovna ideální.
Přišel jsem ale s jiným řešením, jak obejít absenci možnosti nastavení tlouštky vlákna externího infillu.
Uplně jsem vypnul top solid layers a nahradil jsem je samostatným procesem, ve kterém jsem interní infill nastavil na rectilinear s 90% výplní.
V podstatě tedy tisknu interní infill na místě externího a tím pádem se stává i použitelný parametr "infill extrusion width", který nově nastavím na 50%.
Zde foto pro srovnání na čtverci 50x50mm:
Vlevo standardní 3 externí infilly, 10% outline overlap, 45mm/s.
Tištěno na dvě vrstvy 40% infillu, aby nemohlo dojít k nějakému zkreslení od přímého kontaktu s podložkou.
U tisku vpravo jsou externí infilly vypnuty, místo toho 3 vrstvy běžného "interního" infillu o výplni nastavené na 90%. Infill extrusion width snížen na 50%, rychlost tisku těchto vrstev 60mm/s.
Jinak vše tištěno tryskou 0,6, extrusion width 0,72mm a extrusion multipler 0,95, materiál HIPS (podobné vlastnosti jako ABS).
Rozdíl je opravdu velký, v reálu je to ještě výraznější než na fotce.
Navíc hustota výplně je výborný nový parametr pro lepší kontrolu nad výsledným povrchem. Vždy jsem měl pocit, že S3D má tendence horní povrchy příliš přeplnovat a nebyla možnost to snížit bez současného ovlivnění i perimetrů.
Každopádně je absurdní, aby tohle S3D neuměl v základu, u složitějších modelů, kde jsou externí infilly v rýzných výškách bude peklo, či přímo nemožné všemu přiřadit samostatné procesy...
Hodím tohle přímo na forum S3D, opravdu musí přidat možnost přímé kontroly nad externím infillem, tohle je myslím pěkná ilustrace, jak moc je to potřebné.
Každopádně děkuji tomast, že mě na tohle přivedl