Ramps-S - OT

Před založením nového vlákna se zamyslete, jestli skutečně není kam zařadit a ušetřte tím adminům práci se zbytečným dodatečným tříděním fóra. Děkuji za pochopení. Klidně zde diskutujte o "pikačovinách", OT nebudou řešeny. Tedy stručně řečeno "HNOJNÍK PATŘÍ SEM" :D

Re: Ramps-S

Příspěvekod oscar » 22.06.2018 08:14

A tak je to vzdycky.

Jeden chce vic driveru, druhy SPI settings, treti 4 displeje, dalsi WIFI, idealne 32bit procesor, 5 topnych tranzistoru, 3 spinace na ventilatory a jeste na tom poustet trubkovidea od Kovyho nebo jak se ten mantinel jmenuje.

A to vse, pratele, za cenu nizsi nez chrli Cinan v tisicikusovych seriich s podradnou kvalitou.

Prace mozna hezka, ale je to hazeni perel svinim..... (ceske prislovi :) )
  • 0

.... večer se přezujou, hodinu frézujou ....
oscar
 
Příspěvky: 730
Images: 4
Registrován: 16.06.2014 20:51
Bydliště: Perníkovice
Reputation: 10
Jen tak dál :)

Re: Ramps-S

Příspěvekod RASK » 22.06.2018 14:25

fdd1222 píše: ...Schema je stupidne jednoduche a prave proto rikam ze je zprasene nakreslene. Nejspis to tak uci na skolach nebo je to ted nejaka nova moda, nevim...


Pane, tento způsob kreslení by se skutečně měl učit na školách, protože odpovída stávajícím normám a hlavně potřebám průmyslu. Vaše kreslení, které zde dáváte za vzor, se přestalo používat už v minulém století. Důvodem je naprostá nepřehlednost, protože většinu kreslící plochy zabírají spojovají čáry. Čím je schéma složitější, tím roste ve výkresech podíl propojovaích čar. Zkuste si představit, jak by asi vypadalo schéma zapojení procesoru ve vašem počítači.

Způsob kreslení dokumentace má být jednotný bez ohledu na to, o jak složité zadání se jedná. Uživatel SakulRaider použil stejný způsob kreslení, který používají i výrobci elektronik pro řízení 3D tiskáren. Podle podobně „zpraseného“ schématu se například vyrobilo-prodalo 25.000 desek Megatronics. Tyto desky používám a uživatelské úpravy zapojení stávající desky nejsou díky této dokumentaci žádný problém.
  • 0

RASK
 
Příspěvky: 58
Registrován: 12.06.2014 08:40
Reputation: 0

Re: Ramps-S

Příspěvekod fdd1222 » 22.06.2018 15:56

Vyrobni a vyvojova dokumentace je uplne neco jineho. Tys videl vzdy jen tu prvni.
Pokud mas sbernici u procesoru, kresli se jako Bus (tlustou carou).
Vem ten priklad schematu co jsem predtim tu dal, vymaz nekterou vetsi sit ktera je roztahana po celem schematu a jen pojmenuj piny a ted si zkus jak rychle a presne najdes ktere soucastky jsou takto propojeny. Bude ti to trvat pul dne, i kdyz to bude na jednom listu. Takovy "staromodni" styl kresleni se pouziva pouze pri vyvoji, nasledne rozhazet schema na vic listu aby se veslo na A4 v pdf podle ktereho makaji robosi ve vyrobe je otazka chvilky.

Nicmene pokud si myslis ze pojmenovat vyvody soucastek je prehlednejsi nez je spojit carou, necham te u toho. Pred casem se se mnou typek "do krve" hadal, ze layout motheboardu v PC se nekresli rucne, ale navrhuji ho pomoci autoroutru. Je videt ze nejen nikdy takovou desku nedelal, ale ani nepouzil ten autorouter :-)

Mrkni na schema na obrazku dole a rekni mi po pravde jak dlouho ti bude trvat nez (pokud vubec) zjistis co to ma vlastne delat. Nicmene delnasovi v montovne takove schema bohate staci a vycte z nej vse co potrebuje k vyrobe daneho zarizeni, ale chtel bys takto nakreslene zapojeni "ladit". Treba kdybys tam chtel dat jeste jednu ledku? Jak rychle prijdes na to kam s ni?

Ja jsem v zadnem pripade nechtel nikoho odradit od konstrukce jakychkoliv zarizeni, ale kdyz si nenecha poradit...
  • 0

Přílohy
mmm.JPG
fdd1222
 
Příspěvky: 511
Images: 0
Registrován: 12.11.2016 19:59
Reputation: -5
Pokud je snaha, dá se to napravit.

Re: Ramps-S

Příspěvekod Rebel » 22.06.2018 17:58

Pokud chcete diskutovat o tom jak se ma navrhovat a kreslit schemata, tak si zalozte vlastni tema, popripade i forum, protoze to neni "povidani" o jednom tematu.

Pokud chcete pomoci ci poradit autorovi tematu a Ramps-S SakulRaider, tak k veci, strucne a rozumne. Primarne mu urcite nejde o tom, aby zvladl navrhovat raketoplan dle norem a nema smysl ho preucovat a kritizovat to, co kritizovat neni potreba. Kdo poradit ci pomoci chce, urcite si tu trochu prace da a tim schematem se prolouska. Kdo chce opet pouze "mlatit prazdnopu slamu", at si zalozi vlastni mlat.
  • 0

Dan - Rebel ? ;) - http://rebelove.org - Nevyzkoušíš = nevíš - Rebel I-III, Rebel sCUBE, Anycubic i3 MEGA, Anycubic - Kossel Mini, MeCretor2-upravený, Anycubic Photon, RR1, RR400M ! Pro STL přílohy použij čudlík "UMÍSTIT DO PŘÍSPĚVKU" !
Rebel
 
Příspěvky: 3896
Images: 243
Registrován: 12.08.2013 11:44
Bydliště: HK.......není Hong Kong :D
Reputation: 108
Zasloužil bys asi medajli :) Nebo jsi admin :D

Re: Ramps-S

Příspěvekod fdd1222 » 23.06.2018 08:18

Timto prikladem jsem se mu snazil poradit, ze kdyz nakresli schema poradne, najde mnohem vic lidi ochotnych spolupracovat na projektu. Vyse uvedeny obvod se "staromodnimi" carami vypada takto, pochopeni toho co ma delat trva pri pohledu na obrazek asi jednu vterinu. Pokud to ale povazujes za mlaceni slamy, kaslu na vas a uz ho dal nebudu presvedcovat a necham ho u toho ze ma dokumentaci skvelou a podle norem a vsichni ostatni jsou blbci kteri nemaji zajem pomoct mu s projektem...
  • 0

Přílohy
ssss.JPG
fdd1222
 
Příspěvky: 511
Images: 0
Registrován: 12.11.2016 19:59
Reputation: -5
Pokud je snaha, dá se to napravit.

Re: Ramps-S

Příspěvekod Rebel » 23.06.2018 09:12

Bud tak hodnej a kasli na nas a nesazej sem stale dalsi OT, protoze mi pripada. ze tve komentare jsou pouze o tom, proc pomoci nechces a nic jineho. Ono RAMPS neni zadjen slozitej obvod, tech par co maji nejakou "vyssi" funkci jsou tam pokupe bez potencialovych odkazu a zbytek se dohledat pri trose snahy proste da. Nemyslim si, ze by kvuli touze po tve pomoci kdokoliv dokumentaci prekresloval, nezlob se na me, ale to si snad nemuzes myslet, takze nechapu, proc to stale obhajujes. Tedy timto bych uzavrel OT diskuzi, tema rozdelim a v puvodnim pokracujte pouze k veci.....
  • 0

Dan - Rebel ? ;) - http://rebelove.org - Nevyzkoušíš = nevíš - Rebel I-III, Rebel sCUBE, Anycubic i3 MEGA, Anycubic - Kossel Mini, MeCretor2-upravený, Anycubic Photon, RR1, RR400M ! Pro STL přílohy použij čudlík "UMÍSTIT DO PŘÍSPĚVKU" !
Rebel
 
Příspěvky: 3896
Images: 243
Registrován: 12.08.2013 11:44
Bydliště: HK.......není Hong Kong :D
Reputation: 108
Zasloužil bys asi medajli :) Nebo jsi admin :D

Re: Ramps-S

Příspěvekod SakulRaider » 23.06.2018 09:51

Díky, že jsi mi ukázal ty schémata. Bohužel zcela asi záměrně naprosté extrémy. Nejdřív extrém s komplet propojením a pak klopák bez jediného popisku.
Schémat už jsem několik udělal a můžu tě ubezpečit, že se vždy snažím o nějakou rozumnou přehlednost. Takže jednoduchá schémata opravdu kreslím včetně čar. Třeba zde: http://www.sakul.cz/gps-hodiny-v2-pe2-2015/n/
Pokud je to o něco složitější kreslím to bez čar. V průběhu vývoje je to podstatně přehlednější a rychlejší, alespoň pro mne.
Můj záměr nebyl se zde dohadovat o tom jak kreslit schémata, to je každého věc.
Spíše mi šlo o to se podělit s komunitou o moje řešení elektroniky. Opět neříkám, že je nejlepší a že má něčemu konkurovat.
Taktéž jsem nikde nepsal, že chci pomoc s vývojem. Pouze snad s úpravou firmware Marlin pro tuto moji desku. S tímto firmwarem moc nepracuji, takže jsem se do toho moc nehrnul. K tomu, ale fakt nikdo žádné schéma nepotřebuje, protože jsem dal k dispozici kompletní tabulku s mapováním vývodů této desky.
Takže pokud by někdo chtěl s tímto pomoci budu rád.
Tato deska vznikla v podstatě jako testovací a jako předvoj desky, na které dělám nyní.
Někdo to možná špatně pochopil a domnívá se, že zde nabízím nějaký finální produkt. To však není pravda. Já se zabývám vývojem různých zařízení, ale nejsem jejich výrobcem. Vyrobím pouze pár prototypů a poté dám veškerou dokumentaci k dispozici pro šikovné lidi, kteří si to poté chtějí postavit (ať už na mém webu nebo v nějakém časopisu). Pokud je o zařízení zájem dál ho vylepšuji, pokud zájem není, tak se tím dál nezabývám, pokud to nezajímá přímo mě. Většina zařízení totiž vychází z mé potřeby nebo potřeby jiných lidí, kterým dané zařízení navrhnu.
Takže doufám, že tímto jsem vše osvětlil.

PS. K té dokumentaci a schématům o 50-100listech. Pracuji jako elektrikář a hlavní náplní mé práce není opravování světel a tahání elektriky po baráku, čímž jsem se mimochodem vyučil, ale opravy poměrně složitých CNC strojů a celých obráběcích a výrobních linek. Tam se používá dokumentace dle nějakého standardu a opravdu se nekreslí formou čar, ale odkazů, protože se musí vejít na stránky formátu A4. Chtěl bych ti sem dát na ukázku nějaké schéma, se kterým denně pracuji, ale bohužel to nemůžu, protože jde o firemní dokumentaci, kterou nemohu zveřejňovat, takže jsem našel na netu obrázek z jedné takové dokumentace. Jde o jeden list a běžně je těch listů kolem 300. Ale máme i extrémy s více jak 1000 stran. Jak si můžeš všimnout něco je propojeno čarami, pokud je to možné a jinak jsou to odkazy na další listy. V praxi je to velice přehledné pokud potřebuješ něco rychle najít. Možná se zdá, že orientace v tom musí být nepřehledná, ale opak je pravdou. Cokoli najdu hned i v tištěné dokumentaci. Je to jen otázka zvyku a trochu praxe v orientaci v e-plánu. S plánem musí jít pracovat i v tištěné podobě a z toho důvodu se musí už v začátku nějak kreslit. Nelze udělat plán na jeden list obřích rozměrů a spoléhat na to, že ho někdo bude mít v elektronické podobě, kde si bude moci zvýrazňovat jednotlivé nety. To mimochodem jde samozřejmě i v mé dokumentaci, kdy kliknu na nějaký net a ten se v celém schématu zvýrazní, takže hned vidím kam všude vede.
  • 0

Přílohy
SOM-SCHRANK_3.jpg
Ukázka dokumentace
SakulRaider
 
Příspěvky: 15
Registrován: 21.06.2016 20:26
Bydliště: Libáň
Reputation: 5
Jen tak dál :)

Re: Ramps-S - OT

Příspěvekod fdd1222 » 23.06.2018 10:06

To je presne to o cem mluvim, ty mas jen servisni dokumentaci k tem strojum.
Ta se dela az nakonec, pro potreby koncovych zakazniku.
Mohu te ale ujistit, ze lidi kteri tyto cnc stroje navrhuji a vymysli s necim takovym vubec nepracuji.
Bohuzel k takove dokumentaci se prakticky nikdo nedostane, interni vyvojove systemy jsou jedny z nejhlidanejsich veci kazdeho vyrobce.

Kdyz jsem delal ve fabrice co vyrabela dynamometry, tak pokud jsme zkouseli prototypy, skutecne dotahli vyvojari obrovske plachty schemat, snad i vetsi nez A0 ktere se nalepily vedle sebe na zed a masina se podle toho uvadela do provozu. Nekde bych je jeste snad i nasel doma. Dodnes nevim jak to kopirovali. Kdyz se uz ale zkousela seriovka, delali jsme to podle takove dokumentace jak si tady ukazal.
  • 0

fdd1222
 
Příspěvky: 511
Images: 0
Registrován: 12.11.2016 19:59
Reputation: -5
Pokud je snaha, dá se to napravit.

Re: Ramps-S - OT

Příspěvekod SakulRaider » 23.06.2018 10:40

Toto je poslední moje reakce ke schématům.
Nebudu tě přesvědčovat, evidentně máme rozdílný názor. A viděl jsem i vývojovou dokumentaci k těm strojům a kupodivu to byla ta samá. Dost pochybuju, že by se někdo překresloval s dokumentací takovýchto rozměrů.
Navíc tyto stroje jsou výhradně zakázkové a výrobce má zadáno jak má dokumentace vypadat a navíc je to standard.
Tyto plachty jak píšeš se používaly v dobách, kdy nebyla elektronická dokumentace a také jsem jich pár viděl. Dnes se už však nepoužívá alespoň jsem ji v posledních 15 letech neviděl.
  • 0

SakulRaider
 
Příspěvky: 15
Registrován: 21.06.2016 20:26
Bydliště: Libáň
Reputation: 5
Jen tak dál :)

Re: Ramps-S - OT

Příspěvekod fdd1222 » 23.06.2018 11:57

Vyvojovou dokumentaci s rozhodne nevidel pokud nejsi vyvojar, coz zjevne nejsi. Jak vidno, zkusenosti jsou zjevne neprenositelne a kazdy si tim musi projit sam. Tvuj boj...
  • 0

fdd1222
 
Příspěvky: 511
Images: 0
Registrován: 12.11.2016 19:59
Reputation: -5
Pokud je snaha, dá se to napravit.

Re: Ramps-S - OT

Příspěvekod Sharkus » 24.06.2018 08:40

Predstava ze slozitejsich zapojeni kreslenych jak ten ukazkovej blikac je vazne usmevna. A muzu te ujistit ze delam i s "vyvojovou" dokumentaci. I pri vyuziti site misto jednotlivych cest je takove schema vazne notne neprehledve a hodi se prevazne na jednoducha zapojeni ala blikac ci zesik.
  • 0

Sharkus
 
Příspěvky: 66
Registrován: 06.07.2017 21:27
Bydliště: Dolní Dobrouč
Reputation: 5
Jen tak dál :)

Re: Ramps-S - OT

Příspěvekod fdd1222 » 24.06.2018 10:09

Zjevne nema valny vyznam se o tom dohadovat, mas svou pravdu a nechces si nechat poradit. Jestli je tva dokumentace vporadku nebo ne poznas podle mnozstvi lidi kteri budou ochotni spolupracovat na projektu. Osobne si myslim ze jich moc nebude, zvlast kdyz se budou strachovat aby cokoliv cim prispeji nebylo hned oznaceno jako OT apod...
  • 0

fdd1222
 
Příspěvky: 511
Images: 0
Registrován: 12.11.2016 19:59
Reputation: -5
Pokud je snaha, dá se to napravit.

Re: Ramps-S - OT

Příspěvekod Klaudius » 24.06.2018 10:51

fdd1222 - popravde kámo nechápem o čo ti ide.
  • 0

Klaudius
 
Příspěvky: 177
Registrován: 15.02.2016 12:15
Bydliště: Bratislava - okolie
Reputation: 5
Jen tak dál :)

Re: Ramps-S - OT

Příspěvekod Yakuzad » 21.07.2018 12:02

Jak to pročítám tak si tady plno jedinců akorát masturbuje EGO, chci se zastat - SakulRaidera - protože ten jediný mi byl schopný nejvíce pomoct při stavbě tiskárny Rebel 2 !!!! A takových je tady velmi málo. :twisted:
  • 0

Yakuzad
 
Příspěvky: 22
Images: 1
Registrován: 22.12.2016 21:25
Bydliště: Trhové Sviny
Reputation: 0

Re: Ramps-S - OT

Příspěvekod oscar » 22.07.2018 10:33

OT: Ano, navrhnu na reditelstvi ze by se jim melo sahnout na premie. To jedine je totiz donuti neco delat !
  • 0

.... večer se přezujou, hodinu frézujou ....
oscar
 
Příspěvky: 730
Images: 4
Registrován: 16.06.2014 20:51
Bydliště: Perníkovice
Reputation: 10
Jen tak dál :)

Předchozí

Zpět na Co se nikam jednoznačně nehodí :)

Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 4 návštevníků

cron