Motory, podložka pod bed, zdroj, tyče

Motory, podložka pod bed, zdroj, tyče

Příspěvekod ardy » 29.12.2016 21:48

Zdravím

Dávám dohromady díly na rebel II a měl bych pár dotazů

Tyče
Jak velký rozdíl je mezi kalenými a obyč tyčemi? Ložiska mám objednaný od číňana, takže předpokládám, že mi budou stačit obyč a lepší pak můžu vyměnit i s ložiskama. Nebo se vyplatí i tak pořídit rovnou kalené?

Zdroj
Co sem četl a koukal, často se používá zdroj 250W. Má to nějákej rozumnej důvod? Co sem si tak četl, tak když je pak potřeba pořádně natopit bed, tak odběr dostává na hranice možností zdroje. Z toho sem vyvodil, že bude lepší koupit 350W, když je cenovej rozdíl ani ne kilčo. Nebo 250W stačí?

Motory
Stavebnice obsahují 1x Nema 17 1005 (0,5Nm) a 4x Nema 1003(0,3Nm). Pak sem našel pár diskuzí, kde se lidi hádali o "síle motoru" a nikde žádnej pořádnej závěr. Problém mám s tim, že si moc nedokážu představit rozdíl mezi 0,5 a 0,3 Nm. Mělo by nějákej smysl koupit všech 5 motorů silnějších? Rozdíl v ceně je tady na eshopu 20kč, takže téměř nulový, je teda nějákej důvod proč ne?

Podložka pod heatbed
Teď je zase skladem tu na eshopu ta frézovaná, tak asi vezmu tu. Chvilku sem si ale pohrával s nápadem vyřezat ji z prkýnka na krájení (plasovýho). Je to celkem fajn materiál, dobře se opracovává, neni tak těžkej, jen se trochu bojim, že by mohl pružit. Nezkoušel to někdo?

Filament
Co sem se dočetl, tak jako první materiály jsou vhodný PLA a hned za ním ABS. Vidím to na PLA, co by ste mi doporučili pro první tisky? Liší se kvalitativně PLA od různých dodavatelů, případně kde nakoupit?

Předem díky za odpovědi
  • 0

ardy
 
Příspěvky: 4
Registrován: 22.12.2016 02:23
Reputation: 0

Re: Motory, podložka pod bed, zdroj, tyče

Příspěvekod neilz » 29.12.2016 22:47

Tyce kup urcite kalene, tvrdost je uplne nekde jinde, koukni se napr na test kalenejch vs normalnich teleskopickejch obusku, rozdil je ohromnej

zdroj sem bral tenhle
https://www.aliexpress.com/item/400W-Sw ... 07532.html
zatim je jeste na ceste

motory vem urcite silnejsi jen na filament bych dal co nejlehci

ja podlozku budu delat vlastni pro zacatek asi z preklizky, kdyby na webu nebyla s tim hnusnym vyrezavanym znakem tak bych ji vzal tam ale ten vyres je designove strasnej

ja volim jako prvni material PETG, z PLA diky jeho vlastnostem ktere se mi nelibi neplanuju tisknout vubec, ABS mozna casem
  • 0

neilz
 
Příspěvky: 197
Images: 0
Registrován: 14.03.2015 03:31
Reputation: -51

Re: Motory, podložka pod bed, zdroj, tyče

Příspěvekod zemciko » 29.12.2016 22:50

Za mně.
tyče:
Rozhodně kalené, broušené. Přesnost a tuhost.
Pokud na nich navíc budou lineáry tak ty bych na měkké tyče nedával vůbec.
Nekalené jen na plast a menší rozměry.
Zdroj:
To není jen o watech potřebuješ dostatečný proud některý pc zdroj ti navíc při malém odporu zátěže prostě odpojí atd. Kdo chce šetřit může fungovat i s nějakým starším pc zdrojem. Jinak co se týká potřebného výkonu je třeba počítat tak 25% rezervu a u vytápěného stolu mi přijde ideální tak 250W a víc. HE 40-50W. Není to trvalá zátěž, ale když nahřívám tak to je zaplé oboje furt..
Motory:
Ten kroutící moment je skoro dvakrát takový rozdíl. Rozhodně víc je v tomto případě líp. Navíc ta hodnota platí pro určitý proud/napětí a frekvenci... Ten cenový rozdíl mezi nimi je minimální.
Já používal jak z plastu tak z hliníku 4-5mm tlouŠtka je v pohodě. Spousta lidí měla vypalovaný zpřekližky.
Materiál:
Já když začínal tak se mi líp dělalo z ABS a to i přes smrštění. PLA má větší rezervu při nanášení jednotlivých vrstev a ABS se mi dařily lepší detaily. Záleží taky na trysce některé se nemají s PLA moc rády. Vzal bych nějakého osvědčeného prodejce rozhodně bych nedoporučoval zbytečně začínat s něčím s pochybným původem.

Jo a co se týká toho čínskýho zdroje tak nepočítej s nějakou extra kvalitou. Taky se mi několikrát stalo že uváděný výkon byl tak o čtvrtinu vyšší než reálný...
  • 0

zemciko
 
Příspěvky: 1487
Images: 9
Registrován: 09.05.2015 13:43
Reputation: 0

Re: Motory, podložka pod bed, zdroj, tyče

Příspěvekod Rebel » 30.12.2016 00:36

OT:
neilz píše:......, kdyby na webu nebyla s tim hnusnym vyrezavanym znakem tak bych ji vzal tam ale ten vyres je designove strasnej......

Za 200,- navic ti tam necham vyfrezovat treba tvou siluetu :D :D :D Kazdopadne ty vyrezy tam nejsou pro paradu, ale kvuli castecne snizeni hmotnosti a ver nebo ne, pokud na te tiskarne minis tisknout a ne se koukat na stolek bez MK2, tak to neni videt, muzes mi verit :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:
  • 0

Dan - Rebel ? ;) - http://rebelove.org - Nevyzkoušíš = nevíš - Rebel I-III, Rebel sCUBE, Anycubic i3 MEGA, Anycubic - Kossel Mini, MeCretor2-upravený, Anycubic Photon, RR1, RR400M ! Pro STL přílohy použij čudlík "UMÍSTIT DO PŘÍSPĚVKU" !
Rebel
 
Příspěvky: 3896
Images: 243
Registrován: 12.08.2013 11:44
Bydliště: HK.......není Hong Kong :D
Reputation: 108
Zasloužil bys asi medajli :) Nebo jsi admin :D

Re: Motory, podložka pod bed, zdroj, tyče

Příspěvekod Juraj » 30.12.2016 08:18

Tyce ber urcite kalene. Ja mam nerezove a je to prd. Motory zober tie silnejsie. Podlozku zober odtialto z obchodu a mas istotu ze to bude dobre pasovat. Ked budes ako prve tlacit pla ber do uvahy ze na to musis pocas tlace fukat. Ak nebudes mat cim pojde to ale bude to zlozitejsie. Ja som zacinal z abs a pohodicka. Znacku filamentu mam skusenost so filamentum, plasty mladec, esun a devil design a odporucam ti na zaciatok plasty mladec. Kupis to za super ceny oproti ostatnym a nebude ta tak mrziet co zo zaciatku vyhodis do kosa.
  • 0

Juraj
 
Příspěvky: 116
Registrován: 19.02.2016 21:59
Reputation: 0

Re: Motory, podložka pod bed, zdroj, tyče

Příspěvekod Rebel » 30.12.2016 10:15

Jinak k dotazům:

Tyče pokud seženeš kvalitní hlazenku a použiješ "lepší" ložiska. tak i s nerezkama si vystačíš. Sice budou měkčí, ale ve své podstatě při správném sestavení tiskárny a následném tisku žádné velké síly na tyče nepůsobí, takže se jejich menší tuhost až tak neprojeví.

Zdroj
Průmyslový 250W pro běžnou sestavu RII stačí. Je to hlavně o hlučnosti. Od 350W mají zdroke ventilátor, tedy jsou hlučnější. Ta 250ka jede cca na 95 % a víc se hřeje, nic méně je prostě tichá.

Motory
i s 1003kama ti to celé bez problému poběží, jediné kde bych naopak nechal 1005 je právě extruder, ale i se 1003 pojede. Můžeš se s ní dostat při větších rychlostech, filamentem s větší hustotou, nebo při menší trysce na hranici momentu, nic méně je to pak celé o nastavení driveru a optimalizaci tisku/slicru.

Podložka pod heatbed
tady je zásadní asi jen hmotnost a tuhost. Laminát se osvědčil zatím nejlépe, ale i z překližky to bude v pohoidě.

Filament
Já bych osobně začal s ABS a dnes asi jedině od PM. Důvodů je dost, ale nechci z tohoto vlákna dělat další diskuzi o použití filamentu, takže pohledej na fóru, nebo založ vlákno s konkrétním dotazem v příslušné sekci.
  • 0

Dan - Rebel ? ;) - http://rebelove.org - Nevyzkoušíš = nevíš - Rebel I-III, Rebel sCUBE, Anycubic i3 MEGA, Anycubic - Kossel Mini, MeCretor2-upravený, Anycubic Photon, RR1, RR400M ! Pro STL přílohy použij čudlík "UMÍSTIT DO PŘÍSPĚVKU" !
Rebel
 
Příspěvky: 3896
Images: 243
Registrován: 12.08.2013 11:44
Bydliště: HK.......není Hong Kong :D
Reputation: 108
Zasloužil bys asi medajli :) Nebo jsi admin :D

Re: Motory, podložka pod bed, zdroj, tyče

Příspěvekod medapeta » 30.12.2016 13:56

Obyc nerezovky z Kondoru, desku ti udela z 3mm hliniku podle http://www.thingiverse.com/thing:1393544 kazdy klempir, silnejsi ATX zdroj ze stareho PC, sada 4+1 motoru z http://microcon.cz/prodej.asp. Upgradovat tyce muzes pozdeji podle potreby, ale pri pouziti kluznych plastovych lozisek je to na porad.
U zdroje je fialovy spinaci a ten se pripoji na ATX ON na Ramps, zluty je 12V, cerny zem. Motory slabsi na osy, silnejsi na extruder. Co usetris dej do lepsiho extruderu s poradnym heatbreakem a do kluznych lozisek. Objednej si vzorky filamentu PLA, ABS-T a PET-G a cti forum nebo si najdi nekoho v okoli kdo ti poradi s nastavenim nebo poskytne profil do nektereho z mnoha sliceru.
  • 0

Mínusové body mému profilu zde udělil výhradně uživatel tom666, který se na foru již nevyskytuje.
Měl zřejmě pocit, že pravda se tu psát nesmí...
medapeta
 
Příspěvky: 1617
Images: 57
Registrován: 31.05.2016 22:14
Bydliště: Brdy
Reputation: 0

Re: Motory, podložka pod bed, zdroj, tyče

Příspěvekod vitbauer » 21.01.2017 22:20

Také si touto fází vstupu do světa 3D procházím.
Tyče: obyč nerez + LM8UU, ložiska vyčistit ve wd40 a řádně namazat vazelínou. Tiskárnu a zejména části vedení velmi pečlivě sestavit a nastavit.
Závitové tyče v ose Z: M6 spojeny na motor kusem hadice.
Motory: sada pro 3D tiskárny (včetně 5ks driverů) za 1700Kč na www.microcon.cz
Zdroj: hlučná bude celá tiskárna, takže 350W nebo sehnat zdroj z pc.
Podložka pod heatbed: je-li po ruce překližka tak tu, obrazec otvorů vytisknout a na ni nalepit, otvory pečlivě vyvrtat.
Ostatní podstatné: arduino a RAMPS stačí funkční klon zakoupený v ČR (RAMPS i svyměněným mosfetem pro heatbed zde v obchodě). Hotend určitě originál E3D v6 (cca 1900Kč sestavený komplet oproti číně nejisté kvality i u nás prodávané za cca 500 až 900 Kč). Řemeny a řemenice GT2, remenice na motor 16z, kladka soustružená dostupná zde v obchodě.
Mechanická konstrukce: je-li nakoupena sada tištěných dílů, pak se struženými otvory pro ložiska + ostatní otvory protaženy vrtákem. Pak se vyplatí koupit s ostatním zbožím zde v obchodě sadu profilů nařezaných na potřebné délky + hotové matice. Není-li v plánu kupovat sadu tištěných dílů se záměrem si díly vytisknout na své tiskárně (přestavba na hliníkový rám později), pak lze rám vyrobit třeba ze dřeva.

Popsaným způsobem chci postupovat já s 11-letým synem - chci aby se při stavbě maximálně zapojil :-)
Je třeba číst zdejší fórum + super je mít někoho známého, kdo si tiskárnu stavěl a delší dobu ji provozuje.
  • 0

Rebel II: HotEnd: E3Dv6 d0.4 mm, heated bed: MK3 ALU + sklo + Ultem PEI, ložiska: LM8UU MTM, osa Z: M5, HW: Arduino MEGA 2560 R3 + Ramps 1.4 + DRV8825, firmware: Repetier 0.92.9
vitbauer
 
Příspěvky: 92
Images: 2
Registrován: 07.01.2017 14:31
Bydliště: Bystřice nad Pernštejnem
Reputation: 0

Re: Motory, podložka pod bed, zdroj, tyče

Příspěvekod Kruce » 23.01.2017 03:09

Jus
Co se týká tyčí tak k kuličkovým lineárům silně doporučuji kalené tyče(menší množství vznikajících třísek=delší životnost tyčí i lineárů). U normálních nerezek lze použít kluzné pouzdra z bronzu, mosazi nebo plast igus, zedex bez obavy o životnost. Hlavně ale dojde ke ztišení máslostroje.
  • 0

Kruce
 
Příspěvky: 6
Registrován: 23.07.2016 13:02
Bydliště: Oberschlesien
Reputation: 0

Re: Motory, podložka pod bed, zdroj, tyče

Příspěvekod neilz » 23.01.2017 08:49

Tyce jedine kaleny, ostatni sou jen chvilkova nouzovka

Motory kup bez driveru, maj tam drivery pekne predrazeny, z siny koupis vsechny drivery dohromady za 110kc

Hotend no jak chces ale za me je poradna pi** dat 1600 kdyz z ciny stoji 130kc a kvalita tisku je vpodstate stejna, tam ani neni realne mozny aby byla horsi

Otvory na loziska sou jediny ktery sem hamerne nicim neprojizdel, hrubej povrh se hodi aby lozisko drzelo poradne
  • 0

neilz
 
Příspěvky: 197
Images: 0
Registrován: 14.03.2015 03:31
Reputation: -51

Re: Motory, podložka pod bed, zdroj, tyče

Příspěvekod Otomar » 23.01.2017 11:53

Zajímalo by mě, kdo má zkušenost, že nekalene tyče jsou jen nouzovka. Mám na svém prvním Rebelu obyčejné hlazenky + ložiska z Číny už 2 roky a pořád jsou bez známek poškození.
  • 0

Customized REBEL II, direct HEVO, sCube, Voron Trident, Voron0.1, Custom Pinky Bear project & Neje 30W laser engraver
Otomar
 
Příspěvky: 637
Images: 0
Registrován: 20.12.2014 11:24
Bydliště: JMK
Reputation: 0

Re: Motory, podložka pod bed, zdroj, tyče

Příspěvekod Juraj » 23.01.2017 12:14

Ja tu skusenost mam.
  • 0

Juraj
 
Příspěvky: 116
Registrován: 19.02.2016 21:59
Reputation: 0

Re: Motory, podložka pod bed, zdroj, tyče

Příspěvekod crown » 23.01.2017 12:34

ja mam obyc tyce rok a na pojezdu hotendu je videt uz male drazky. Jesdi ale stale v pohode. Taky jsem nameril pruhyb tyci. (Pruhy uprostred je nicmene mensi nez prvni vrstva platu, takze nevadi)
Chci to zkusit vymenit za kluzne a uvidim.
  • 0

crown
 
Příspěvky: 342
Registrován: 08.11.2015 09:30
Reputation: 0

Re: Motory, podložka pod bed, zdroj, tyče

Příspěvekod peca » 31.03.2017 14:43

Dohledávám jaké motory a poněkud mě zarazilo, že se používají 4 × 1003 + 1 × 1005. Málem jsem to objednal obráceně. Opravdu je na extruder potřeba silnější motor? Více méně mi jde o hmotnost extruderu. Podle parametrů je slabší motor o 1/3 lehčí...
  • 0

peca
 
Příspěvky: 261
Registrován: 01.09.2015 17:30
Bydliště: Jičín
Reputation: 0

Re: Motory, podložka pod bed, zdroj, tyče

Příspěvekod kroxigor » 31.03.2017 14:50

Já mám na jedné tiskárně všude 1005 a na druhé mám 1003 jen na Z. Na extruder bych určitě 1003 nedával (mám to tak na i3 a občas nestíhá)
  • 0


PrusaSlicer2, Simplify3D, TinkerCAD, FreeCad, OnShape
kroxigor
 
Příspěvky: 1815
Images: 14
Registrován: 28.03.2015 21:17
Bydliště: Středočesko
Reputation: 20
Asi budeš docela dobrej :D

Další

Zpět na REBEL II

Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 12 návštevníků