Linear rail cube

Re: Linear rail cube

Příspěvekod radekzl » 05.03.2020 10:26

Ahoj,
můžu potvrdit, že Duet2 Wifi je naprosto perfektní deska. Já ji používám na své kostce i s rozšířením Duex5 a touch displejem a ten komfort ovládání, nastavovaní a programování je naprosto úžasné. Koupil jsem čínskou kopii z aliexpress, protože jsem nevěděl, co od toho čekat, což mě trochu mrzí, že jsem nepodpořil původní autory. Protože si to fakt zaslouží a rozhodně ji doporučuji všem.
  • 0

radekzl
 
Příspěvky: 40
Registrován: 24.03.2015 16:45
Reputation: 0

Re: Linear rail cube

Příspěvekod perklus » 21.03.2020 21:01

Zdravím,
měl jsem nutkání :D , tak jsem se pustil do upgradu na vícebarevný tisk. Musím uznat, že řešení od pana Průši je vynikající, téměř dokonalé a asi nejde udělat lepší. Můj záměr byl zachovat hotend e3d v6 respektive klon a tudíž co nejmenší náklady. Zatím jsem ve stadiu zkoušení. Mám Duet Wifi, takže 2 extrudery a objednal jsem rosšiřující desku Duex 2, ta má taky dva, takže celkem čtyři. Tady mám pár fotek, jak jsem daleko
Obrázek
To je řez klíčovou součástkou, samozřejmě ten spodek je tam kvůli tisku a odřízne se lupenkovou pilkou.
Tady už je výsledek.
Obrázek
Obrázek
A samozřejmě extrudery- používám Nema23 0.9 deg
Obrázek
Obrázek

Duex 2 zatím nedorazil takže zkouším zatím na dva extrudery, retrakce dobrý nic nedrhlo tak jem se pustil do tisku
Tady je výsledek:
Obrázek
Obrázek

Motory byly z ebay https://www.ebay.de/itm/392173552584 zhruba 500 za jeden. Bondtech kolečka https://www.na3d.cz/p/2692/bondtech-kolecka , pneufity průchozí, pevný spojky hřídelů 6,35 na 5 a bowdeny.
Takže první poznatky: jsem překvapenej, že to vůbec fungovalo hlavně, že to nikde nedrhlo( středovou díru jsem projel dvojkou výstružníkem), zapomněl jsem napsat, že ten díl je vytisknut z taulmanu Alloy 910 hdt https://www.3dprima.com/filaments/taulm ... k/a-24285/
žíhaný snese až 150 stupňů.
Ale s čím bych potřeboval poradit je v jakým programu to naslicovat a hlavně jak, protože tady je důležitá retrakce hlavně rychlost a vzdálenost. Je pořeba pomalu filament utrhnout, aby nevznikla bambulka na konci (kolem 5mm/s), vzdálenost 67mm (výměna nástroje tedy trvá kolem 30ti sekund). To co jsem tiskl jsem naslicoval v
simplify3d, ale s velkými problémy při retrakci mi filament jenom zajel a druhý nevyjel, takže jsem musel ručně přepisovat gcode, zkrátka nemůžu přijít na to kde dělám chybu. Takže bych ocenil kdo má zkušenosti s tímto slicerem, kdyby mi poradil popřípadě s jakým slicerem by to šlo mám curu, kisslicer plná verze, slicr3 , zkrátka který z nich ja na nastavení multicollor tisku nejlepší, hlavně potřebuji ovládat již zmíněnou retrakci při výměně nástroje (rychlost, délka). Samozřejmě až to pořádně otestuji a bude to k něčemu tak to samozřejmě zveřejním.
Ještě k tomu Taulmanu hdt, koukám, že je už vyprodaný, ale myslím , že obyčejný taulman alloy 910 by šel taky,
mimochodem kdo ho ještě nezkoušel vřele doporučuji, krásně drží na podložce(minimální smrštění) a nic pevnějšího neznám prostě špica na 3dprima se nebojte objednávat do týdne je to tady s ups a vždycky bez problémů. Zatím zdar.
  • 0

perklus
 
Příspěvky: 16
Registrován: 21.11.2019 17:06
Bydliště: Hradec Králové
Reputation: 0

Re: Linear rail cube

Příspěvekod tomast » 21.03.2020 21:53

To bys zvládl vytisknout i s ruční výměnou barvy.
Zkus třeba tohle :D
Obrázek
  • 0

tomast
 
Příspěvky: 338
Images: 1
Registrován: 20.11.2017 21:44
Bydliště: Praha
Reputation: 0

Re: Linear rail cube

Příspěvekod lubosh » 22.03.2020 07:55

Tento princip jsem zkoušel také, ale je to slepá cesta. Vnitřek rozdvojky jsem měl celý z bowdenu, který jsem připravil v šablonách. Filament tam rukou šel naprosto parádně, obě barvy.
Bohužel při tisku to zvládne několik výměn, pak se to sekne. Problém je v tom, že při vysouvání se občas táhne za koncem filamentu (kde je trochu rozšířen tavením) struna plastu, a následně nový filament to ucpe.
Nestane se to hned, ale stane se to vždy. Nedokončil jsem žádný tisk. Následně jsem to zrušil.
O průšovo řešení vím, ta výměna barev trvá celkem dlouho. Muselo by se to udělat jako to má on, až na konci bowdenu.

Další problém byl soft, ale s tím jsem si nakonec poradil.

Screen Shot 2020-03-22 at 09.13.04.png
  • 0

Nemáte oprávnění prohlížet přiložené soubory.
lubosh
 
Příspěvky: 1019
Registrován: 19.11.2014 16:42
Bydliště: Praha 10
Reputation: 12
Jen tak dál :)

Re: Linear rail cube

Příspěvekod perklus » 22.03.2020 08:16

Upřímně, taky si myslím,že se bude dít to co říkáte, hlavně budou rozdíly v materiálech (některé se táhnou míň, některé víc). Zajímalo by mě jak to mají ošetřeno třeba u systému prométheus https://www.distechautomation.com/produ ... eus-system
Tvrdí, že mají v nastavení speciální odtrh, aby se toto minimalizovalo. To znamená vyzkoušet co nejlepší nastavení retrakce při výměně nástroje( třeba rychlý odtrh a pak zpomalení a zahlazení konce v heatbreaku). Taky jsem zkusil ty Nema 23, třeba to přervou uvidíme. Budu zkoušet a dávat info. Jinak díky za info. Zdravím
  • 0

perklus
 
Příspěvky: 16
Registrován: 21.11.2019 17:06
Bydliště: Hradec Králové
Reputation: 0

Re: Linear rail cube

Příspěvekod lubosh » 22.03.2020 09:11

No, upozorňují na to v návodu: Vždy vysoušejte filament přez noc, aby nestrunoval! To sice pomůže, ale kdo suší každou noc špulky, že? Také to mají delší než těsně před hotendem, což asi pomůže, ale ta doba výměny naroste.
Ještě mám v plánu nějaké pokusy, tak uvidíme.

Tak to vypadalo:

IMG_0566.JPG


A zde důvod, proč se to ucpávalo, když se filament vrací do heatbrake:

IMG_0567.JPG
  • 0

Nemáte oprávnění prohlížet přiložené soubory.
lubosh
 
Příspěvky: 1019
Registrován: 19.11.2014 16:42
Bydliště: Praha 10
Reputation: 12
Jen tak dál :)

Re: Linear rail cube

Příspěvekod perklus » 23.03.2020 13:53

Zdravím,
tak jsem dělal další test a zatím dobrý tady jsou nějaké obrázky.
Obrázek
Obrázek
Obrázek

Nastavení v simplify jsem už celkem zvládl, jedině první retrakci při výměně nástroje jsem musel v g codu dopsat to zatím nevím proč, jinak ostatní retrakce už byly v celém kódu spravně. Jedině co vidím za chybu je, že stažení filamentu probíhá na tištěném dílu(tryska stojí na dílu a udělá malý bobek) a ne na ooze shieldu na ten to přejede až při vyjiždění druhé barvy. Uvidím zkusím si napsat nějaký tool change script simplify to umožňuje. Jinak retrakce zatím probíhají v pohodě, jedu ale pouze 5mm/s 67mm, takže celá výměna vychází na 27sec. Kdyžtak kdo máte prusa multicolor, tak pisněte kolik tam trvá výměna barvy. Zatím mám poznatek, že musím retrakci jet co nejpomaleji, mám teorii, že než se filament dostane do studené zóny, tak se stihne bambulka(ještě měkká) uhladit v heartbreaku na dobrý průměr. Duex 2 ještě nedorazil(chtěl jsem ušetřit 5 liber takže nemám ani sledování) snad se to nikde neztratí. Takže budu dál zkoušet a dávat info, pozitivní je že se žádná retrakce ještě nezadrhla. Tak zatím zdar.
  • 0

perklus
 
Příspěvky: 16
Registrován: 21.11.2019 17:06
Bydliště: Hradec Králové
Reputation: 0

Re: Linear rail cube

Příspěvekod lubosh » 23.03.2020 16:00

Přesně tak, to S3D není moc dobré. Použil jsem ale vlastní scripty v záložce Tool change, a podařilo se tomu domluvit. Můžu zkusit i nejprve pomalinku, a pak zrychlit. Jinak zatahuji 60 mm/s, je to 28 cm.
  • 0

lubosh
 
Příspěvky: 1019
Registrován: 19.11.2014 16:42
Bydliště: Praha 10
Reputation: 12
Jen tak dál :)

Re: Linear rail cube

Příspěvekod lubosh » 23.03.2020 18:43

Zkoušel jssem až jsem na to přišel. Výsledek je luxusní.
Retrakci udělám 3 mm, pauza 5s, a pak vytáhnout, vše rychlostí na max. Důležitá je tam ta pauza.
Na konci pak není ani bambulka, netahá to vlákna.
Jdu programovat...
Tak pomocí tool change script to nejde, vlastně mi to nešlo ani předtím. Bohužel to bere jen z jednoho procesu, další to ignoruje. S3D je fakt bomba :evil:

Edit: v Tool change scripts to jde, jen jsem to neuměl...
  • 0

Naposledy upravil lubosh dne 23.03.2020 22:33, celkově upraveno 1
lubosh
 
Příspěvky: 1019
Registrován: 19.11.2014 16:42
Bydliště: Praha 10
Reputation: 12
Jen tak dál :)

Re: Linear rail cube

Příspěvekod lubosh » 23.03.2020 20:43

Teoreticky vyřešeno, musím to ještě vyzkoušet.
Scripty jsou pouze v prvním procesu (Tool 0).
Ve start script musí být T1

Tool change script:
; script tool change
G1 E-3 F6000 ; retrakce 3 mm
G1 X0 Y120 F18000 ; odjezd na kraj plochy
G1 X0 Y125 F60 ; čekání 5s
G1 E-287 F6000 ; zatažení filamentu
{IF NEWTOOL=0}; RIGHT Extruder is active
{IF NEWTOOL=1}; LEFT Extruder is active
T[new_tool] ; prepnuti extruderu
G1 E290 F6000 ; priprava nového filamentu
  • 0

Naposledy upravil lubosh dne 23.03.2020 21:59, celkově upraveno 2
lubosh
 
Příspěvky: 1019
Registrován: 19.11.2014 16:42
Bydliště: Praha 10
Reputation: 12
Jen tak dál :)

Re: Linear rail cube

Příspěvekod tomast » 23.03.2020 21:33

perklus píše:...Duex 2 ještě nedorazil(chtěl jsem ušetřit 5 liber takže nemám ani sledování) snad se to nikde neztratí. Takže budu dál zkoušet a dávat info, pozitivní je že se žádná retrakce ještě nezadrhla. Tak zatím zdar.

Pokud ti to jde z Číny, tak to může být problém.

Z důvodu nedostatku přepravních kapacit a omezení mezinárodní přepravy není možné realizovat poštovní styk resp. předávání zásilek mezi ČR a následujícími zeměmi: Arménie, Azerbajdžán, Čína, Gruzie, Írán, Izrael, Jižní Korea, Kypr, Uzbekistán, Kajmanské ostrovy, Lotyšsko, Moldavsko, Nový Zéland, Peru, Rusko, Rwanda, Senegal, Tunisko, Filipíny, Chile, Libanon, Albánie, Bosna a Hercegovina, Botswana, Černá Hora, Ekvádor, Lesotho, Malawi, Severní Makedonie, Slovinsko (jen SMS), Surinam, Spojené arabské emiráty, Indonésie, Mongolsko. (Aktualizace k 23. 3. 2020)
https://www.ceskaposta.cz/omezeni-mezinarodnich-sluzeb
  • 0

tomast
 
Příspěvky: 338
Images: 1
Registrován: 20.11.2017 21:44
Bydliště: Praha
Reputation: 0

Re: Linear rail cube

Příspěvekod perklus » 23.03.2020 23:27

lubosh píše:Teoreticky vyřešeno, musím to ještě vyzkoušet.
Scripty jsou pouze v prvním procesu (Tool 0).
Ve start script musí být T1

Tool change script:
; script tool change
G1 E-3 F6000 ; retrakce 3 mm
G1 X0 Y120 F18000 ; odjezd na kraj plochy
G1 X0 Y125 F60 ; čekání 5s
G1 E-287 F6000 ; zatažení filamentu
{IF NEWTOOL=0}; RIGHT Extruder is active
{IF NEWTOOL=1}; LEFT Extruder is active
T[new_tool] ; prepnuti extruderu
G1 E290 F6000 ; priprava nového filamentu


Ahoj to s tou pauzou 5s zní zajímavě(a dává to smysl). Taky Budu dělat ještě nějaké pokusy(taky bych mohl tu výměnu zrychlit). Jinak děkuji za sdílení change scriptu. Ušetří mi to mnoho času, než bych na to přišel.
  • 0

perklus
 
Příspěvky: 16
Registrován: 21.11.2019 17:06
Bydliště: Hradec Králové
Reputation: 0

Re: Linear rail cube

Příspěvekod perklus » 23.03.2020 23:38

tomast píše:
perklus píše:...Duex 2 ještě nedorazil(chtěl jsem ušetřit 5 liber takže nemám ani sledování) snad se to nikde neztratí. Takže budu dál zkoušet a dávat info, pozitivní je že se žádná retrakce ještě nezadrhla. Tak zatím zdar.

Pokud ti to jde z Číny, tak to může být problém.

Z důvodu nedostatku přepravních kapacit a omezení mezinárodní přepravy není možné realizovat poštovní styk resp. předávání zásilek mezi ČR a následujícími zeměmi: Arménie, Azerbajdžán, Čína, Gruzie, Írán, Izrael, Jižní Korea, Kypr, Uzbekistán, Kajmanské ostrovy, Lotyšsko, Moldavsko, Nový Zéland, Peru, Rusko, Rwanda, Senegal, Tunisko, Filipíny, Chile, Libanon, Albánie, Bosna a Hercegovina, Botswana, Černá Hora, Ekvádor, Lesotho, Malawi, Severní Makedonie, Slovinsko (jen SMS), Surinam, Spojené arabské emiráty, Indonésie, Mongolsko. (Aktualizace k 23. 3. 2020)
https://www.ceskaposta.cz/omezeni-mezinarodnich-sluzeb


Zdravím mám to objednané z Velké Británie https://e3d-online.com/duex-expansion-board. Tak nevím(jestli vůbec lítají letadla přímo z Londýna). Uvidíme je to docela dost peněz to by mrzelo :cry:
  • 0

perklus
 
Příspěvky: 16
Registrován: 21.11.2019 17:06
Bydliště: Hradec Králové
Reputation: 0

Re: Linear rail cube

Příspěvekod Dinous » 24.03.2020 06:07

Snad mě neukamenujete, že to sem nepatří. Já chtěl předělat jednoho Rebela II na zkoušku na Chimeru, ale nakonec jsem koupil na zkošku Geeetech A10M, emám moc času , jen první pokusy. Zatím tam mám DRV8825 chcu dát TMC2208, ale z číny ted nemá cenu objednávat. Extruder s origo 4988 měl trhané pohyby.

1.jpg

2.jpg

3.jpg

4.jpg
  • 0

Nemáte oprávnění prohlížet přiložené soubory.
Rebel II 12V 200x200; Rebel II c 300x200 ; Anycubic Photon S ; Geeetech A10M
Dinous
 
Příspěvky: 121
Registrován: 22.05.2018 05:38
Bydliště: Boskovice
Reputation: 0

Re: Linear rail cube

Příspěvekod lubosh » 24.03.2020 08:39

To Dinous: Dobré to je, ale má to jiný hotend.

Tak jsem pustil tisk kostky, výměna barvy trvá 12s. Pokud se zadaří, dám sem fotku.
Trochu mi trvalo odladění Firmwaru a S3D:-)
  • 0

lubosh
 
Příspěvky: 1019
Registrován: 19.11.2014 16:42
Bydliště: Praha 10
Reputation: 12
Jen tak dál :)

PředchozíDalší

Zpět na Jiná verze či vylepšení?

Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Google [Bot] a 1 návštěvník