Linear rail cube

Linear rail cube

Příspěvekod perklus » 22.11.2019 15:38

Ahoj všichni,
Mým cílem bylo navrhnout tiskárnu, něco ve stylu Rebela s cube, ale s lineárními kolejnicemi a pouze s jedním motorem na ose Y.
Myslím, že Core-XY nebo H-bot už z podstaty nemůžou udržovat stálou přesnost. Hlavně jsem chtěl co nejvíce snížit váhu na ose X. S lineárem MGN9 (přiznám, že tento jediný jsem použil Hiwin) jsem se dostal i s motorem do 500g.Jinak lineáry na ose y jsou čínské MGN15, každý i s vozíkem a dopravou mě přišel na asi 600Kč. A jejich kvalita je opravdu dobrá (hlavní je co nejmenší předpětí, ale bez vůle). Předem upozorňuju, že X osa(plastový díl) je celá pevně sešroubovaná s kolejnicí a našroubovaná na vozík, jelikož je to tištěno jako jeden díl je pravoúhlost zaručena.
Jinak tiskárna mi bez problémů funguje už půl roku. Celou sestavu jem zveřejnil na thingiverse a tam mi dost vytýkají absenci druhého motoru na ose Y. Můj názor je, že když je vše sešroubováno(X osa) a v pravém úhlu, tak právě při použití lineárů, které bez problémů snášejí zatížení ve všech směrech by problémy pří použití jednoho motoru nastat neměly. Ale píšu zde proto, protože bych chtěl znát Vaše názory na tuto problematiku. Připomínky vítány. Zde je odkazhttps://www.thingiverse.com/thing:3953873
Obrázek
[url][url=https://ibb.co/k00BRr4]Obrázek[/url][/url]
  • 0

perklus
 
Příspěvky: 16
Registrován: 21.11.2019 17:06
Bydliště: Hradec Králové
Reputation: 0

Re: Linear rail cube

Příspěvekod Kolouš » 22.11.2019 17:50

Spíš než připomínky záleží na tom, jak to tiskne ;-) Mně se to líbí, pěkná práce....
  • 0

Kolouš
 
Příspěvky: 206
Registrován: 20.11.2015 17:23
Bydliště: Kaiserslautern
Reputation: 0

Re: Linear rail cube

Příspěvekod perklus » 22.11.2019 19:20

Myslím, že to není zas až tak hrozný. :D
[url][url=https://ibb.co/MMbry56]Obrázek[/url][/url][url][url=https://ibb.co/6tzY70S]Obrázek[/url][/url]
  • 0

perklus
 
Příspěvky: 16
Registrován: 21.11.2019 17:06
Bydliště: Hradec Králové
Reputation: 0

Re: Linear rail cube

Příspěvekod Klaudius » 22.11.2019 20:23

Je to funkčné? Robí Ti to radosť? Tak je to OK. Drobných vylepšení by sa určite zopár našlo, aj názorov, že nejak inak by to bolo lepšie, a tak podobne. Tisíc ľudí, tisíc chutí. Na pohľad to vyzerá pekne, ale viac ako povrchné hodnotenie ťažko možno vyjadriť; klady a nedostatky svojej tlačiarne poznáš najlepšie sám.
Pre zaujímavosť by som privítal viac technických podrobností, skúseností so stavbou aj s tlačením. Máš tam pár menej obvyklých riešení, tak ako sa to prejavuje v praxi; poznať to nejak, urobil by si nabudúce niečo inak...?
  • 0

Klaudius
 
Příspěvky: 139
Registrován: 15.02.2016 12:15
Bydliště: Bratislava - okolie
Reputation: 5
Jen tak dál :)

Re: Linear rail cube

Příspěvekod perklus » 22.11.2019 23:34

Co bych udělal jinak? Když o tom tak přemýšlím, tak asi nic. Jediné co jem "podělal" a co mně mrzí je chyba ve výpočtu při objednání lineáru Hiwin mgn9, kdybych koupil 450mm místo 400mm, tak jsem měl tiskovou plochu 330mmx330mm aniž bych musel kupovat víc al profilů a prořez by byl menší. Jinak jem s tiskárnou spokojen a nic bych jinak nedělal. Jediné co chci zkusit a co připravuju je použití motoru nema23 0.9deg na extruder. Mám už připavený adaptér z nema23 na nema17. Zajímá mě totiž jaký bude rozdíl v kvalitě tisku. Ale hlavní jsou pochyby a obavy z toho jak všechno bude fungovat u jiných, pokud se rozhodnou tuto tiskárnu postavit,přeci jenom, když stavím tiskárnu pro sebe (a tato není první), tak potenciální problémy jsou moje problémy a s tím spojené třeba i nějaké ztráty jsou můj problém. Ale zveřejněním na thigiverse se přeci cítím tak trochu odpovědný (těžko se dá postavit třeba 10 tiskáren a zkoušet jestli všechno funguje tak jak má). Hlavní problém, který vidím může být kvalita lineárů mgn15 na oseY-příliš velké předpětí by mohlo způsobovat problémy(v tom případě by byl druhý motor na oseY opodstatněný).
Zdravím Petr
  • 0

perklus
 
Příspěvky: 16
Registrován: 21.11.2019 17:06
Bydliště: Hradec Králové
Reputation: 0

Re: Linear rail cube

Příspěvekod tomast » 23.11.2019 08:42

Ahoj
Já osobně bych se zamyslel nad nahrazením té plastové osy x, na které je shora přidělaný Hiwin, plocháčem duralem přišroubovaným shora na vozíky na ose y.
Pocitově mi připadá, že se to při zátěži musí deformovat.
Co se stane když osu x u motoru ve směru osy y zajistíš a pak s ní na vzdáleném konci zkusíš trochu silou (odpovídající dynamické zátěži od hotendu při akceleraci) zahýbat? Kolik je deformace, o kolik desetin se pohne?
  • 0

tomast
 
Příspěvky: 338
Images: 1
Registrován: 20.11.2017 21:44
Bydliště: Praha
Reputation: 0

Re: Linear rail cube

Příspěvekod TomRous » 23.11.2019 09:32

Vypadá to vcelku dobře. Čím je to dole uchyceno? Mám na mysli ty úhelníky v rozích. To je plast nebo kov?
Ještě lepší než dát nákupní seznam na Thingverse by bylo napsat nějaký návod buď ve Wordu a dát to v PDF sem nebo nejlépe v angličtině na Instructables. S fotkama atd. Je to přece opensource, tak proč to lidem ztěžovat. Ale to samozřejmě do budoucna.
Jo a napiš ty rozměry, kde to tiskne, ať se my, co máme 20x20x20 centimetrů posadíme :D
  • 0

TomRous
 
Příspěvky: 38
Registrován: 21.09.2019 06:59
Reputation: 0

Re: Linear rail cube

Příspěvekod Klaudius » 23.11.2019 10:42

tomast píše:Ahoj
Já osobně bych se zamyslel nad nahrazením té plastové osy x, na které je shora přidělaný Hiwin, plocháčem duralem přišroubovaným shora na vozíky na ose y.
Pocitově mi připadá, že se to při zátěži musí deformovat.
Co se stane když osu x u motoru ve směru osy y zajistíš a pak s ní na vzdáleném konci zkusíš trochu silou (odpovídající dynamické zátěži od hotendu při akceleraci) zahýbat? Kolik je deformace, o kolik desetin se pohne?



Vidíš, ja by som sa práve tej plastovej osi x až tak nebál. K deformácii by mohlo prísť jedine úplne na koncoch, kde je plastový diel uchytený k vozíkom osi y - podľa mňa to vzhľadom na minimálnu vzdialenosť medzi krajnými skrutkami koľajnice x a skrutkami na vozíkoch osi y nie je problém. Podľa mňa je celá os x určite dosť tuhá, jej pevnosť určuje prevažne práve kalená koľajnica, ktorá je v tomto prípade nosná. :wink:
  • 0

Klaudius
 
Příspěvky: 139
Registrován: 15.02.2016 12:15
Bydliště: Bratislava - okolie
Reputation: 5
Jen tak dál :)

Re: Linear rail cube

Příspěvekod perklus » 23.11.2019 13:09

Ahoj,
nejblíže bude asi klaudius
1. Kolejnice je 9mm široká z kalené oceli, takže tam nějaké prohýbání nehrozí.
2. kolejnice je zapuštěná v plastovém dílu bez vůle (lehce upraveno postprocesingem) a přišroubovaná po 20mm šrouby M3- zespodu plastového dílu jsou zapuštěny matice M3.
3.Plastový díl, který je z jednoho kusu je zapuštěn zároveň do vozíku MGN15, také bez vůle a přišroubován šrouby 4xM4 .
Celá osa X (kolejnice, plastový díl, vozíky MGN15) tak tvoří jeden díl šešroubovaný asi 20 šrouby.
Vůle se žádná zatím neprojevuje, vše krásně jezdí,jako jednolitý celek i když vezmu za opačný konec (ten bez motoru) tak vše krásně pojíždí a žádná vůle nebo drhnutí se neprojevuje a to má tiskárna už dost odtisknuto.
Samozřejmě se omlouvám za nedokonalou dokumentaci dělám tyto věci poprvé, tak trochu jsem vlastně ani moc veký zájem nečekal. Do budoucna se budu snažit polepšit. Jinak tisknutelné rozměry jsou 330mmx280mmx470mm a kdybych nepodělal tu kolejnici tak by to bylo 330x330x470, těch 330mm je vlastně rozměr vyhřívané desky MK2A.Větší rozměry jsou dle mého názoru stejně na nic kvůli smrštování termoplastů snad jan do výšky to má smysl. Přidal jsem nějaké foto snad se z toho dá něco poznat. Další foto bohužel nemůžu přidat, jsem totiž u rodičů na Moravě.
Zdravím Petr
Obrázek
Obrázek
Obrázek
Obrázek
  • 0

perklus
 
Příspěvky: 16
Registrován: 21.11.2019 17:06
Bydliště: Hradec Králové
Reputation: 0

Re: Linear rail cube

Příspěvekod perklus » 09.12.2019 08:55

TomRous píše:Vypadá to vcelku dobře. Čím je to dole uchyceno? Mám na mysli ty úhelníky v rozích. To je plast nebo kov?
Ještě lepší než dát nákupní seznam na Thingverse by bylo napsat nějaký návod buď ve Wordu a dát to v PDF sem nebo nejlépe v angličtině na Instructables. S fotkama atd. Je to přece opensource, tak proč to lidem ztěžovat. Ale to samozřejmě do budoucna.
Jo a napiš ty rozměry, kde to tiskne, ať se my, co máme 20x20x20 centimetrů posadíme :D



Ahoj ty úhelníky v rozích jsou hliníkové z Číny,ale bohužel nejsou pravoúhlé :D , ale poradit se s tím silou dá.
  • 0

perklus
 
Příspěvky: 16
Registrován: 21.11.2019 17:06
Bydliště: Hradec Králové
Reputation: 0

Re: Linear rail cube

Příspěvekod perklus » 09.12.2019 11:00

Zdravím všechny,
tak už jsem shromáždil všechno na tu úpravu na motor nema 23 na bowden extruder, překvapivě úprava vyšla hned napoprvé. Když už jsem byl v akci :D tak jsem udělal další úpravy.
1. odstranil jsem "plíšek" na Z endstopu, přeci jenom se to trochu prohýbá a jsou tam odchylky a ejhle opravdu od té
doby výška první vrstvy super prostě žádné odchylky. Když tak se mrkněte na video od Thomase Sanladerera https://www.youtube.com/watch?v=il9bNWn66BY porovnává různé bed levelingy. A mechanický microswitch z toho nevychází vůbec špatně. [url][url=https://ibb.co/GT6144s]Obrázek[/url][/url]

2.Nahradil jsem přívod kabelů k hotendu pawbol uzkou trubkou 9/12 https://www.elektro-trutnov.cz/pawbol-uzka-trubka-9-12-meka-ohebna-automobilovy-typ-cerna-g-6158-p231871/. [url][url=https://ibb.co/m0mnL5q]Obrázek[/url][/url]. Tím odpadl další tisknutý díl [url][url=https://ibb.co/ryYkh2D]Obrázek[/url][/url]. Samozřejmě jsem musel přepracovat vozíček osy x, právě na tuto trubku [url][url=https://ibb.co/cT8n4Qg]Obrázek[/url][/url]

3. Již zmíněný adaptér na převod z nema23 na nema17. Koupil jsem motor nema23 0,9deg. 2,8A. Deska Duet zvládá 2,4A, ale protože se doporučuje jít na 50 až 85% jmenovitého proudu tak je to v pohodě, aspoň je motor studený.
Mým cílem je zjistit, jestli to zlepší kvalitu tisku, zvláště při vyšších rychlostech a hlavně při složitých dílech (hodně děr apod. kdy za dírou bývají horší vrstvy). Zatím jsem vytiskl jen tři věci, ale docela spokojenost. Zvlášť když se ty to motory pro extrudery moc nepoužívají, hlavně prý z důvodu těžšího rotoru. Myslím si, že pro bowdeny by to mohla být dobrá volba, zvlášť pro ty co používají dlouhé ptfe trubice de sníženým průměrem 1.9 (capricorn). Tenhle motor má fakt "páru" ten by to snad vytlačil i za studena :D. Tady jsou nějaké obrázky těch výtisků[url][url=https://ibb.co/NSC1J2J]Obrázek[/url][/url] [url][url=https://ibb.co/wCZNNbX]Obrázek[/url][/url]Obrázek[url][url=https://ibb.co/BKbXZg9]Obrázek[/url][/url].Tisknuto je to 60mm/s.
Jo a ještě připojím obrázek toho adaptéru.[url][url=https://ibb.co/6Hc82rq]Obrázek[/url][/url] [url][url=https://ibb.co/MMdQ4rH]Obrázek[/url][/url].
Až to všechno pořádně odzkouším, tak to samozřejmě aktualizuji na thingiverse.
Jestli budete mít nějaké připomínky , nápady, nebo se budete chtít na něco zeptat tak budu rád, když napíšete.
  • 0

perklus
 
Příspěvky: 16
Registrován: 21.11.2019 17:06
Bydliště: Hradec Králové
Reputation: 0

Re: Linear rail cube

Příspěvekod TomRous » 09.12.2019 13:19

Má největáí připomínka je k Thingiverse. Tam patří plastové díly, návod buď sem nebo třeba na wiki Reprap.org.
Když jsem hledal tiskárnu, nejdřív jsem šel tam, pak jsem objevil Rebela, pak Zahradníka a nakonec stavěl Sakula. Na Thingiverse by mě nenapadlo tiskárnu hledat.
  • 0

TomRous
 
Příspěvky: 38
Registrován: 21.09.2019 06:59
Reputation: 0

Re: Linear rail cube

Příspěvekod perklus » 09.12.2019 23:53

TomRous píše:Má největáí připomínka je k Thingiverse. Tam patří plastové díly, návod buď sem nebo třeba na wiki Reprap.org.
Když jsem hledal tiskárnu, nejdřív jsem šel tam, pak jsem objevil Rebela, pak Zahradníka a nakonec stavěl Sakula. Na Thingiverse by mě nenapadlo tiskárnu hledat.


Zdravím,
myslím,že máš pravdu, ale za všechno může hypercube evolution od Scotta na thingiverse :D https://www.thingiverse.com/thing:2254103. Příběh: protože mě dcera před skoro dvěma lety přivedla na myšlenku koupit 3d tiskárnu, tak jsem koupil anet A8 asi čtvrt roku jsem ji "tunil" a pak se rozhodl postavit vlastní "prusa styl tiskárnu a myslím, že ne zas tak špatnou [url][url=https://ibb.co/y6DyC2C]Obrázek[/url][/url] jedinou zajímavostí této tiskárny je, že má na ose y jen 2 vozíčky na kterých jsou uchyceny uhlíkové pásnice a že, se dají vyměňovat desky různých velikostí (200x200, 200x300, 300x300). Ale, když mi přišla z alíku MK2A 300x300 a nechal na ni uříznout zrcadlo, hodil to na váhu, tak jsem věděl, že tudy cesta nevede a začal přemýšlet, že postavím "cube" tiskárnu. A první co na Vás vybafne na googlu je ta hypercube od scotta na thingiverse přes milion shlédnutí a přes 200 000 stažení, ale když jsem koukal na to řešení pohybu xy os (do té doby jsem core xy ani h-bot neznal) tak jsem nechápal co tam vlastně opěvujou a proč to všichni staví, vždyť je to složité, pásu 3 prd... a stačí aby se třeba přidrhávala jedna kladka nebo příliš povolil pás a bude to tisknout nepřesně. Rebela jsem tou dobou znal, ale ne s cube, tak jsem se rozhodl, že to zkusím vlastní cestou a protože lineáry z číny jsou cenově dostupné a kvalita se zlepšuje bylo rozhodnuto. Já se vlastně celou dobu pohyboval jen na thingiverse a je to blbý, když navrhuju 3d tiskárny, že ani nevím, že můžu něco zveřejnit na wiki reprap. Anglicky neumím (měl jsem ruštinu), tak mě pomohla 13letá dcera a fláknul jsem to na thingiverse, podobným stylem jako oni a teď už budu jenom čekat až překonám scotta v počtu stažení :D :lol: a budu jezdit s Průšou po přednáškách :wink: . Ne teď vážně , jsem nemetodický bordelář a bude tak trochu zázrak, jestli někdo podle mého návrhu nějakou tiskárnu vůbec postaví, ale nemějte strach s 3d tiskárnama jsem skončil a teď stavím mini frézku, takže mě můžou brzy očekávat na cnc fóru :)
  • 0

perklus
 
Příspěvky: 16
Registrován: 21.11.2019 17:06
Bydliště: Hradec Králové
Reputation: 0

Re: Linear rail cube

Příspěvekod poutnik » 10.12.2019 07:53

Za mne fakt dobrý. Ta varianta s lineárním vedením pro sCube je zajímavá - kdybych se rozhodl tu svou kostku rozvrtat, tak bych určitě Tvůj nápad rád využil. Ale zatím jsem v situaci, že co funguje do toho se nevrtá... ;)

A s tím Thingiverse bych si nemyslel, že je to tak špatné - dá se tam najít hromada věcí, hromada inspirací. A když něco chci pro inspiraci, tak se nejdřív podívám tam...

Jiří
  • 0

poutnik
 
Příspěvky: 199
Images: 10
Registrován: 06.01.2016 14:22
Bydliště: Brněnsko
Reputation: 0

Re: Linear rail cube

Příspěvekod perklus » 09.02.2020 09:40

Zdravím všechny,
musím to tady trochu rozproudit :D .
Dělal jsem testy motoru Nema23 0,9 deg. na extruder s tryskou 0,35 při rychlosti 200 mm/s nahrál jsem nějaké videa, tak se můžete mrknout https://www.youtube.com/watch?v=ikyV7sjWfeg
https://www.youtube.com/watch?v=LjYVasnnDHg&t=46s.
Na krátkých vzdálenostech to samozřejmě na 200 nedosáhlo (hlavně u benchy), ale u 50mm kostky bez problémů, materiál to byl PLA MAX od Polymakeru výrobce udává max rychlost u tohoto mat. 90 mm/s. Výtisky samozřejmě žádná krása, ale pevnost dobrá, žádné vynechané vrstvy. Jinak mat. PLA MAX je vůbec zajímavý, není tak tvrdý jako běžné PLA o to je to ohebnější. Výrobce udává, že mechanicky předčí ABS, z vlastní zkušenosti musím říct, že jo, samozřejmě až na tu odolnost vyšším teplotám. Mám z toho vytištěnou celou tiskárnu a bez problémů (motory mám proudově níž, takže jsou studené)- vždycky kupuji motory nad dimenzované, a pak jdu jenom na 60% proudu daného motoru. Hlavní klad tohoto materiálu je, že se nesmršťuje, prostě nakreslím 50mm a 50mm to vytiskne, žádnej smrad a na desce to udrží opravdu velké části bez všelijakých laků a lepidel apod. Prostě PEI deska z alíku zdrsněná 1000 šmirglem a je to v pohodě. Co mě, ale nejvíc překvapilo je, že to uřídila deska, mám totiž všechny motory 0,9 deg a 256x microstepping. To potvrzuje,že deska deska Duet wifi je v současnosti nejlepší na trhu. Mimochodem, už je v prodeji DUET 3 Wifi a ta je opravdu nadupaná, ale 185 liber bez daně. To je i s dopravou přes 6000 Kč. Ale kdo by chtěl, tak stále mají DUET 2 Wifi za 120 liber https://www.duet3d.com/DuetWifi, když si přihodíte i rozšiřující desku na pt100https://www.duet3d.com/PT100_DaughterBoard a snímač pt100 https://www.duet3d.com/PT100Sensor_2wire, tak máte komlexní řešení za nějakých +- 5000 Kč. PT100 je totiž super, žádné pid ladění prostě připojíte a jedete a pohybujete se v řádu +- půl stupně od nastavené hodnoty a hlavně dokáže měřit až do 500 stupňů, takže exotické materiály jako polykarbonát, PEEK apod. nejsou problém (sám jsem zkoušel peek na 405 stupňů a v pohodě). Ale co je hlavní výhoda duetu je, že nepotřebujete žádný display. Stačí se přes wifi připojit pomocí počítače nebo smartphonu a můžete tiskárnu ovládat,konfigurovat, sledovat proces tisku, můžete si i napsat makra na různé procesy třeba vkládání filamentu apod. (ja jsem si dotykový Paneldue pořídil, ale podruhé bych to už neudělal),takže žádný tisk rámečků na display a tím i další zjednodušení tiskárny. A ještě něco duet jede na reprap firmware a to je (když si na zvyknete) bomba. Vše se nastavuje pomocí M a G kódů (proudy motorů- žádné točení šroubovákem :o , zrychlení, směr otáčení,kroky,nástroje apod) a je tam výborná podpora https://forum.duet3d.com/. Základní konfiguraci si lze udělat na této stránce https://configtool.reprapfirmware.org/Start a pak už jen nahrát do duetu a hrát si a dolaďovat. Dobré je i to, že počet funkcí se neustále rozšiřuje, třeba naposledy M572 to je mini drobná úprava tlaku z důvodu stlačitelnosti vlákna v bowdenu, při dojezdech do rohů apod. což dál posunuje kvalitu tisku. Tady jsou nějaké obrázky, jak vypadá ovládaní v počítači Obrázek Obrázek Obrázek konfigurace[url=https://ibb.co/6P6m4SD]Obrázek
fotka makra na vyjmutí filamentu [url=https://ibb.co/Ybp8Dyb]Obrázek

Obrázek to poslední je screenshot ze smartphonu.
Při objednávce z anglie z výše uvedených odkazů nemějte strach do 5ti dnů je to tady (objednával jsem víckrát a vždy v pohodě) v krabici jsou samozřejmě i konektory, ale bohužel by to chtělo mikrokrimpovačku - z alíku jsem sehnal asi za 400 Kč a dobrou. Neberte tento příspěvek jako reklamu, spousta z Vás duet jistě má nebo zná a kdo nezná, tak mu třeba pomůže se rozhodnout jakou cestou se při stavbě tiskárny vydat, že někdy zdánlivě dražší řešení jsou ve finále levnější a lepší viz. třeba výše zmíněný display apod. A ještě něco, když jsem i já absolutní elektro analfabet duet rozchodil a nakonfiguroval o něčem svědčí.
Omlouvám se za délku příspěvku, ale doufám že to dočtete :D
Budu rád, když to tady třeba rozpoutá podnětnou diskuzi v poslední době to tu nějak spí :cry:
  • 0

perklus
 
Příspěvky: 16
Registrován: 21.11.2019 17:06
Bydliště: Hradec Králové
Reputation: 0

Další

Zpět na Jiná verze či vylepšení?

Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 2 návštevníků