Rebel a plošné spoje

Rebel a plošné spoje

Příspěvekod lkvapil » 01.04.2017 21:56

Zdravím,

chtěl bych se zeptat, jestli tu někdo na fóru vyrábí plošáky pomocí tiskárny.
Líbila by se mi kombinace hotend/pero a nebo motorek s vrtákem.

Inspirace třeba zde : http://www.thingiverse.com/thing:2011543
http://www.thingiverse.com/thing:264104

Díky za každou radu

Kvapil
  • 0

Rebel II - Megaramps, FW Repetier
HyperCube Evo - MKS Sbase, FW Marlin 2.0, Bondtech,TMC2208, E3D V6 bowden + PET
lkvapil
 
Příspěvky: 116
Registrován: 02.07.2016 13:33
Reputation: 0

Re: Rebel a plošné spoje

Příspěvekod bahora » 01.04.2017 23:07

Než pero se mi více líbí metoda stříknout desku sprejem a LED Laserem upálit barvu tam kde se má leptat.
Myslím že to bude spolehlivější než "pero/fix" a má to i lepší rozlišení. Laser je však nebezpečná věc, takže pak opatrně na oči! https://www.youtube.com/results?search_ ... with+laser
  • 0

bahora
 
Příspěvky: 204
Images: 1
Registrován: 23.11.2016 01:12
Reputation: 0

Re: Rebel a plošné spoje

Příspěvekod fdd1222 » 02.04.2017 08:02

To cos nalinkoval je rozmitany laser. Pokud bys takovou desku delal s rebelem, bude to trvat hodiny. Jednoduchsi a rychelejsi je vytisknout to na leskly papir a laminatorem nebo zehlickou toner prenest na desku.
  • 0

fdd1222
 
Příspěvky: 511
Images: 0
Registrován: 12.11.2016 19:59
Reputation: -5
Pokud je snaha, dá se to napravit.

Re: Rebel a plošné spoje

Příspěvekod bahora » 02.04.2017 11:07

Ano, časová náročnost bude obrovská, ale narodíl od tranféru tiskárna-křídovýpapír-žehleička dosáhnu i ty nejmenší SMD šváby. A to mám ten přenos přes žehličku dost dobře zvládnutý :) Otázkou je kolik plošných spojů bude vyrábět, pokud jeden a občas, pak to bude stejné jako s 3D tiskem. Většinu věcí vyrobím monohonásobně rychleji než vytisknu na tiskárně pokud mám patřičné vybavení.

Vrtání na tiskárně si dokáži předsavit v pohodě, jen je podmínka vhodné vřeteno s přesnou kleštinou a zakrytované tyče, jinak si tím "laminátovým práškem po vrtání" dokonale odrovnáš lineární ložiska/tyče. Vrtací vřeteno by šlo v pohodě vyrobit z modelářských motorků a vhodné kleštiny.
  • 0

bahora
 
Příspěvky: 204
Images: 1
Registrován: 23.11.2016 01:12
Reputation: 0

Re: Rebel a plošné spoje

Příspěvekod bigbejcek » 02.04.2017 11:31

A jak si představuješ že ustavíš osy a najedeš 0?

AD2: Nezkoušel už někdo vytisknout předlohu na cuprexit rovnou z plastu?
  • 0

bigbejcek
 
Příspěvky: 110
Images: 0
Registrován: 20.12.2015 17:08
Bydliště: Prágl
Reputation: 0

Re: Rebel a plošné spoje

Příspěvekod oscar » 02.04.2017 11:34

bahora píše:Ano, časová náročnost bude obrovská, ale narodíl od tranféru tiskárna-křídovýpapír-žehleička dosáhnu i ty nejmenší SMD šváby. A to mám ten přenos přes žehličku dost dobře zvládnutý :) Otázkou je kolik plošných spojů bude vyrábět, pokud jeden a občas, pak to bude stejné jako s 3D tiskem. Většinu věcí vyrobím monohonásobně rychleji než vytisknu na tiskárně pokud mám patřičné vybavení.


nemas enjakou fotku toho co jsi zehlickou uz nedal?
+ jako bonus, jaky mas toner? :)

bahora píše:Vrtání na tiskárně si dokáži předsavit v pohodě, jen je podmínka vhodné vřeteno s přesnou kleštinou a zakrytované tyče, jinak si tím "laminátovým práškem po vrtání" dokonale odrovnáš lineární ložiska/tyče. Vrtací vřeteno by šlo v pohodě vyrobit z modelářských motorků a vhodné kleštiny.


tady bych si dovovil nesouhlasit. vreteno je alfa a omega, pokud clovek nechce lamat vrtaky. je potreba 30k+ otacek a to vyrobit a uloziskovat neni takova legrace.
  • 0

.... večer se přezujou, hodinu frézujou ....
oscar
 
Příspěvky: 731
Images: 4
Registrován: 16.06.2014 20:51
Bydliště: Perníkovice
Reputation: 10
Jen tak dál :)

Re: Rebel a plošné spoje

Příspěvekod bahora » 02.04.2017 14:12

Fotku nema, většinou nejtenčí a nejdrobnější věci mám místy nepřeneseny a msím to dotáhnout fixem.
Toner celkem hrubozrný na dnešní dobu, je to tiskárna HP 3P :)

Vřeteno jde v pohodě vyrobit, pohledej na modelářských fórech na RC mánii to najdeš i s výkresem.
  • 0

bahora
 
Příspěvky: 204
Images: 1
Registrován: 23.11.2016 01:12
Reputation: 0

Re: Rebel a plošné spoje

Příspěvekod bahora » 02.04.2017 14:15

bigbejcek píše:A jak si představuješ že ustavíš osy a najedeš 0?


úplně normálně, buď si uděláš přípravek s středícími kolíky na usazení tišťáku, nebo pokud byst to prohnal přes LinuxCNC tak sondou, případně webkamerou .... nevím zda to marlin a jemu podobní umožňují.
  • 0

bahora
 
Příspěvky: 204
Images: 1
Registrován: 23.11.2016 01:12
Reputation: 0

Re: Rebel a plošné spoje

Příspěvekod oscar » 02.04.2017 14:27

bahora píše:Toner celkem hrubozrný na dnešní dobu, je to tiskárna HP 3P :)


spis mi slo jestli origo nebo jakou znacku refilu. protoze nove tonery jsou nejake divne.
BTW, mam HP2200DN :D

bahora píše:Vřeteno jde v pohodě vyrobit, pohledej na modelářských fórech na RC mánii to najdeš i s výkresem.


jj, na youtube uz jsem videl i "frezku" na vodovodnich trubkach :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:
  • 0

.... večer se přezujou, hodinu frézujou ....
oscar
 
Příspěvky: 731
Images: 4
Registrován: 16.06.2014 20:51
Bydliště: Perníkovice
Reputation: 10
Jen tak dál :)

Re: Rebel a plošné spoje

Příspěvekod fdd1222 » 02.04.2017 15:37

To bylo videt i tady :-)
viewtopic.php?f=23&t=1525

Ja pouzivam pro toner transfer LED tiskarnu OKI a ty zlute papiry z ebay a zadny problem.

Zrovna ted jsem vytiskl desticku na hlidani otacek vetraku na extruderu, za chvilu bude vyleptana a osazena
  • 0

fdd1222
 
Příspěvky: 511
Images: 0
Registrován: 12.11.2016 19:59
Reputation: -5
Pokud je snaha, dá se to napravit.

Re: Rebel a plošné spoje

Příspěvekod bigbejcek » 02.04.2017 19:48

bahora píše:úplně normálně, buď si uděláš přípravek s středícími kolíky na usazení tišťáku, nebo pokud byst to prohnal přes LinuxCNC tak sondou, případně webkamerou .... nevím zda to marlin a jemu podobní umožňují.


Středící kolíky je sice záměr hezký ale vezmi si že si ve fázi kdy máš desku odstřiženou (odříznutou) halabala od ruky.
Stran sondy, nevím jak donutit firmware tiskárny jí akceptovat. V případě že to lze jak následně transformovat gcode o naměřený úhel. Pomíjím tolerance tiskárny, smetí nepájím, nevidím na to.

S originál tonerem od Xeroxu mi přenos alá žehlička šla výborně. Nepoužíval jsem křídový papír ale takové to lesklé co zůstane po samolepicí tapetě. Potom jsem koupil nějaký no name toner a s tím je to bída. Zase byl levný.
  • 0

bigbejcek
 
Příspěvky: 110
Images: 0
Registrován: 20.12.2015 17:08
Bydliště: Prágl
Reputation: 0

Re: Rebel a plošné spoje

Příspěvekod lkvapil » 02.04.2017 21:27

Zakrytovat tyče si mi moc nechce, inkoustovku nemám a laser stojí okolo 100USD ?
Nejlepší volbou bude pro mě asi fix. :D
  • 0

Rebel II - Megaramps, FW Repetier
HyperCube Evo - MKS Sbase, FW Marlin 2.0, Bondtech,TMC2208, E3D V6 bowden + PET
lkvapil
 
Příspěvky: 116
Registrován: 02.07.2016 13:33
Reputation: 0

Re: Rebel a plošné spoje

Příspěvekod Remet » 02.04.2017 21:31

oscar píše: je potreba 30k+ otacek a to vyrobit a uloziskovat neni takova legrace.


Jenom takova poznamka, neni modelarskej motorek jako motorek - Jsou i takove, ktere toci pres 60000rpm s vykonem pres 2kW. Samosebou nestoji 300 kacek, no vlastne vic nez $300 :-D Ale jsou modelarske motorky co by se daly vyuzit. Jina vec je asi zivotnost pri tehle parametrech.
  • 0

Rebel II (Marlin 1.1.0) - uz tiskne, ale bude potreba krapet poladit
OpenSCAD
Remet
 
Příspěvky: 156
Registrován: 14.02.2017 00:00
Bydliště: Praha
Reputation: 0

Re: Rebel a plošné spoje

Příspěvekod dkraft » 03.04.2017 11:46

tak tak, treba tenhle za 63USD toci 31,5k pri 15V, z toho by vreteno vyrobit slo, myslim.
https://hobbyking.com/en_us/turnigy-tra ... 100kv.html
  • 0

Rebel II HD+LCD (mix. JRC a cinskych dilu), deska GT2560, TMC2130 SPI, 230V hlinikova podlozka, autoleveling, octoprint+wifi+webcam.
dkraft
 
Příspěvky: 147
Registrován: 24.02.2016 14:25
Bydliště: Plzeň
Reputation: 0

Re: Rebel a plošné spoje

Příspěvekod Rebel » 03.04.2017 12:04

Zapomeň na uchycení kleštiny přímo na hřídeli modelarskyho motoru, na to není stavenej a nedocilis použitelny hazivosti.

Odesláno z mého S60 pomocí Tapatalk
  • 0

Dan - Rebel ? ;) - http://rebelove.org - Rebel I-III, Rebel sCUBE, Anycubic i3 MEGA, Anycubic - Kossel Mini, Anycubic Photon ! A naučte se používat pro STL přílohy čudlík "UMÍSTIT DO PŘÍSPĚVKU" !
Rebel
 
Příspěvky: 3345
Images: 243
Registrován: 12.08.2013 11:44
Bydliště: HK
Reputation: 100
Zasloužil bys asi medajli :) Nebo jsi admin :D

Další

Zpět na Jiná verze či vylepšení?

Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 2 návštevníků