Linear rail cube

Re: Linear rail cube

Příspěvekod perklus » 17.09.2021 19:52

Ahoj všichni,
Vím, že spousta z vás nemá moc v oblibě bowden extruder a tak jsem se po dlouhé době dokopal udělat přímý extruder na mé druhé tiskárně, kde jsem měl bowden přes 50cm. V mém návrhu jsem vycházel z bondtech mini extruderu a E3Dv6 hotendu. Tady je pár fotek jak to dopadlo. Celá sestava skládající se ze dvou dílů je přimontovaná na MGN12. Sice to tiskne pěkně, ale na moji kostku to aplikovat nebudu, musel bych měnit motory, protože tam mám 0,9 a hlavně ten na ose x by to asi nedal i když jedu na 24V. Kromě toho mám tam bowden s extruderem 0,9 Nema 23
a ten funguje výborně a jak se říká, co pěkně fakčí to se nemění. Když už jsem byl v akci předělal jsem i osu y jezdím jen na dvou vozících a tím pádem leveluji bez pružin-vyrovnám desku zajistím křídlovkama a výšku ladím kolečkem na endstopu. Kdyby měl někdo zájem, tak ještě dokreslím variantu na MGN9 a vyvěsím to na thingiverse do Linear rail cube. Zatím zdar a sílu.
Obrázek
Obrázek
Obrázek
Obrázek
Obrázek
Obrázek
Obrázek
Obrázek
  • 0

perklus
 
Příspěvky: 27
Registrován: 21.11.2019 17:06
Bydliště: Hradec Králové
Reputation: 0

Re: Linear rail cube

Příspěvekod medapeta » 18.09.2021 18:29

Nechci být hnidopich, ale jaký smysl mají lineáry na ose Z když jsou na motorech místo integrovaných trapézů spojky ?
Jinak se mi to líbí, i když stolek by si možná zasloužil být širší.
  • 0

Mínusové body mému profilu zde udělil výhradně uživatel tom666, který se na foru již nevyskytuje.
Měl zřejmě pocit, že pravda se tu psát nesmí...
medapeta
 
Příspěvky: 1571
Images: 57
Registrován: 31.05.2016 22:14
Bydliště: Brdy
Reputation: 0

Re: Linear rail cube

Příspěvekod perklus » 18.09.2021 19:31

Máte pravdu, půdorys tiskárny je původně zamýšlený na desku 30x30cm, avšak tu jsem použil na svoji linear cube - manželka už by asi další bed neschválila, tak jsem se smířil s 20x30, který už jsem měl doma. Co se týká těch lineárů - přišla mi celá sada z Číny za 2600Kč i s vozíky, tak jsem si říkal, proč je nechat ležet ladem. Nejsem si úplně jistý, jak to myslíte s těmi integrovanými trapézy, jestli myslíte ty co jsou integrované přímo do motoru, tak ty bych zrovna na moji tiskárnu ani nechtěl, protože pochybuji, že nebudou házet.
  • 0

perklus
 
Příspěvky: 27
Registrován: 21.11.2019 17:06
Bydliště: Hradec Králové
Reputation: 0

Re: Linear rail cube

Příspěvekod medapeta » 19.09.2021 10:55

Ano, myslel jsem integrované trapézy do motorů. Případné házení pak řeší volné uložení v na směr pohybu kolmých osách. Nicméně jsem žádné nepozoroval a oproti problémům s centrováním trapézů ve spojkách a dalších mechanických nedostatků to alespoň u mě bylo vždy zlepšení.
Budou zveřejněny díly ? Dlouhé zimní večery se blíží :-)
  • 0

Mínusové body mému profilu zde udělil výhradně uživatel tom666, který se na foru již nevyskytuje.
Měl zřejmě pocit, že pravda se tu psát nesmí...
medapeta
 
Příspěvky: 1571
Images: 57
Registrován: 31.05.2016 22:14
Bydliště: Brdy
Reputation: 0

Re: Linear rail cube

Příspěvekod perklus » 19.09.2021 14:00

V tom případě musím změnit názor a až se naspoří nějaká kačka, tak nějaký integrovaný trapéz koupit a vyzkoušet.
Třeba změním názor :) člověk se pořád učí. Já u této tiskárny řeším vrchní uložení trapézu Tr12x3 v ložisku, které je uložené v pružném měkkém flexu a trapéz mám z obyčejné oceli, protože přeci jenom válcovat obyč ocel nebo nerez je sakra rozdíl a tyto trapézy bývají přesnější a rovnější (někdy :D ). U toho zveřejnění dílů máte na mysli jenom extruder, nebo celou tiskárnu? U té tiskárny by to byl docela problém, byla to totiž moje první tiskárna, někdy z roku 2018, ale jelikož nic nemažu, tak bych to asi dal dohromady. Ta tiskárna má proměnlivou velikost tiskové plochy, stačí jenom posunout lineáry do stran. A osa y jezdí jenom na dvou vozících, čímž by se mělo eliminovat křížné pnutí a snížít tření a samozřejmě ušetřené korunky za dva vozíky. Aby to bylo možné použil jsem uhlíkové pásníce, které jsou mimořádně pevné a lehké, ale samozřejmě nešly použít level pružiny.
Obrázek
Obrázek
Obrázek
Obrázek
  • 0

perklus
 
Příspěvky: 27
Registrován: 21.11.2019 17:06
Bydliště: Hradec Králové
Reputation: 0

Re: Linear rail cube

Příspěvekod medapeta » 20.09.2021 19:47

Děkuji za odpověď, ocenil bych to určitě celé pokud to bude možné. Ta konstrukce je jednoduchá, funkční a kompaktní. Tím nemyslím že byla jednoduchá na malování.
  • 0

Mínusové body mému profilu zde udělil výhradně uživatel tom666, který se na foru již nevyskytuje.
Měl zřejmě pocit, že pravda se tu psát nesmí...
medapeta
 
Příspěvky: 1571
Images: 57
Registrován: 31.05.2016 22:14
Bydliště: Brdy
Reputation: 0

Re: Linear rail cube

Příspěvekod RASK » 21.09.2021 07:42

medapeta píše:Nechci být hnidopich, ale jaký smysl mají lineáry na ose Z když jsou na motorech místo integrovaných trapézů spojky ? ...


Podle mě to má v pořádku. Lineáry v ose Z zajistí rovné stěny výtisku v dané ose. Pružná spojka u motoru a volný protější konec šroubu zajistí, že trapez nebude vytvářet žádné síly kolmo na osu Z.
  • 0

RASK
 
Příspěvky: 48
Registrován: 12.06.2014 08:40
Reputation: 0

Re: Linear rail cube

Příspěvekod medapeta » 21.09.2021 10:11

Ano, pokud by to uložení bylo pevné a před tím byl motor se spojkou tak ano.
  • 0

Mínusové body mému profilu zde udělil výhradně uživatel tom666, který se na foru již nevyskytuje.
Měl zřejmě pocit, že pravda se tu psát nesmí...
medapeta
 
Příspěvky: 1571
Images: 57
Registrován: 31.05.2016 22:14
Bydliště: Brdy
Reputation: 0

Předchozí

Zpět na Jiná verze či vylepšení?

Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: PBurton14 a 2 návštevníků