Problém s Z endstopem

Problém s Z endstopem

Příspěvekod niky » 16.10.2018 10:20

Ahoj, předělal jsem si rebela na nejnovější verzi a upřímně, moc nechápu řešení endstopu osy Z. Respektive chápu, ale nerozumím proč byla stará verze s pružným držákem endstopu nahrazena tímto nesmyslem se šroubkem na jedné matičce která neustále vypadává - a to i když ji mám zafixovanou vteřinovým lepidlem. Navíc z nějakého důvodu musím skoro před každým tiskem seřizovat výšku. Má někdo lepší řešení. Vážím si Rebela a jeho výtvoru ale tohle je prostě blbost.
  • 0

niky
 
Příspěvky: 32
Registrován: 06.09.2014 16:26
Reputation: 0

Re: Problém s Z endstopem

Příspěvekod tom666 » 16.10.2018 10:39

niky píše:... nerozumím proč byla stará verze s pružným držákem endstopu nahrazena tímto nesmyslem se šroubkem na jedné matičce která neustále vypadává ...

Na skrutku nasun pruzinu (vid. prilozeny obrazok).
Z End-Stop Detail.jpg
  • 0

Nemáte oprávnění prohlížet přiložené soubory.
Rebel II v33 Bowden Mod - Ex, Creality Ender-3 Pro, Sunhokey Prusa i3 Clone
tom666
 
Příspěvky: 533
Images: 0
Registrován: 14.09.2016 17:00
Bydliště: Nitra (SK)
Reputation: 14
Jen tak dál :)

Re: Problém s Z endstopem

Příspěvekod pentaxxx » 05.12.2018 21:52

Ja si udelal uplne jiny drzak endstopu opreny odrzaky motoru Z a prisroubovany do profilu.
Sroubek tam nemam vubec, narazi primo plast (ta cast pro sroub co je na fotce vyse) a jemny doladeni delam bud hotendem (mam tam rebelmod) nebo stolkem.
Taky se mi to furt rozladovalo, ale na vine je spis endstop a to ze nesedi proti sobe plastovy doraz koncaku se sroubem a musim kvuli tomu nechat v koncaku ten plisek co pruzi (navic to nesedi ani na stred koncaku).
  • 0

XYZ DaVinci 1.0 Pro 3in1, Rebel II V33, ENDER 4 COREXY+Direct MOD, Rebel III (momentalne rozebran), Poseidon DUO, Rebel sCUBE ve vystavbe
pentaxxx
 
Příspěvky: 120
Registrován: 23.11.2015 11:22
Reputation: 0

Re: Problém s Z endstopem

Příspěvekod Rebel » 05.12.2018 22:50

"(navic to nesedi ani na stred koncaku)" to teda v modelu sedi, ale bohuzel 3D tisk je 3D tisk a krotici plasty jsou kroutici se plasty :D
  • 0

Dan - Rebel ? ;) - http://rebelove.org - Rebel I-III, Rebel sCUBE, Anycubic i3 MEGA, Anycubic - Kossel Mini, Anycubic Photon ! A naučte se používat pro STL přílohy čudlík "UMÍSTIT DO PŘÍSPĚVKU" !
Rebel
 
Příspěvky: 3452
Images: 243
Registrován: 12.08.2013 11:44
Bydliště: HK
Reputation: 100
Zasloužil bys asi medajli :) Nebo jsi admin :D

Re: Problém s Z endstopem

Příspěvekod pentaxxx » 06.12.2018 08:02

Rebel píše:"(navic to nesedi ani na stred koncaku)" to teda v modelu sedi, ale bohuzel 3D tisk je 3D tisk a krotici plasty jsou kroutici se plasty :D
Vazne to v mem pripade nesedi, rozdil je asi 1.5mm, ale tipuju, ze je to tim, ze mam jine=stare koncaky s valeckem na konci a ne tiskem. Mozna jsou sirsi a pak stred vychazi jinak. Navic mi prijdou dost nepresny, zda se mi ze jednou z deseti home Z to nenajelo spravne. Ted uz to mam jinak a je klid.

Kazdopadne to urcite nejde pouzit bez toho plisku tlaciciho na spinac (i kdyz ten koncak otocim) a navic uz sem predelaval ten model na nizsi. Za prve to neni pak nutne tisknout s podporou a za druhe to vyskove nezavazi x ose. Nemam tam tak dlouhy uhelniky a i kdyz mam nizsi vysku stolku i kratsi motory, tak nebyl problem osu X posunout dolu.
Ja to resil hlavne skrz tu pruzinku atd. Nebylo to uplne OK. Pruzinka co sem mel na dorazy byla dlouha a slaba (porad asi lepsi nez to co vidim na fotce vyse) a ten valecek na konci koncaku delal problemy. Je tam malej sroub a tak sem si vypomahal dvema matkama na konci, aby to melo vetsi opernou plochu na ten valecek. Ale i tak ten sroubek mel moc prostoru k tomu se naklapet. Chtelo by to tam M4 a delsi a tesnejsi diru, pak by to ta pruzinka a matice zespod mozna udrzela lip. Pripadne tam zvrchu udelat diru presne na hlavu inbusaku a ta by to osove umravnila.
Jen sem byl linej to prekreslovat, protoze mam jen STL, tak sem obesel cestou nejmensiho odporu a udelal jinej drzak endstopu, kterej se navic opira o vrchni cast drzaku motoru a nenataci se i kdyz se min pritahne.

Myslim ze lubosh nebo nekdo udelal drzaky dvou Z endstopu primo na drzaky motoru, to se mi libilo, ale ma to tusim jen pro tyce prumer 10 a jinou roztec trapezu a vodici tyce.

Sent from my SM-G955F using Tapatalk
  • 0

XYZ DaVinci 1.0 Pro 3in1, Rebel II V33, ENDER 4 COREXY+Direct MOD, Rebel III (momentalne rozebran), Poseidon DUO, Rebel sCUBE ve vystavbe
pentaxxx
 
Příspěvky: 120
Registrován: 23.11.2015 11:22
Reputation: 0

Re: Problém s Z endstopem

Příspěvekod Rebel » 06.12.2018 09:21

Chtel jsem tim pouze rici, ze to "nesedi" zalezi na spouste faktoru, vcetne rukou stavitele a pouzitych mikrospinacu. Ty ktere pouzivam mi jako nepresne nikdy neprisly (samozrejme se objevi i zmetek, ktery chodi spatne z vyroby) a par tiskaren jsem uz postavil. I soucasne reseni je funkcni, proste je to potreba smontovat spravne, pouzit sroub bez "grotu", popripade ho obrousit ci zakulatit atd. Zadne univerzalni a 100% funkcni reseni neexistuje, kdyz to kazdy sklada z jinych komponentu a ma jiny "cit" pro mechaniku atd. Muze tu 100 lidi tvrdit ze je to spatne a najde se dalsich 100, kteri budou tvrdit opak a tak to proste je. Nakonec si to kazdy muze udelat jak chce a o tom to cele je ;)
  • 0

Dan - Rebel ? ;) - http://rebelove.org - Rebel I-III, Rebel sCUBE, Anycubic i3 MEGA, Anycubic - Kossel Mini, Anycubic Photon ! A naučte se používat pro STL přílohy čudlík "UMÍSTIT DO PŘÍSPĚVKU" !
Rebel
 
Příspěvky: 3452
Images: 243
Registrován: 12.08.2013 11:44
Bydliště: HK
Reputation: 100
Zasloužil bys asi medajli :) Nebo jsi admin :D

Re: Problém s Z endstopem

Příspěvekod pentaxxx » 06.12.2018 19:32

Jasne, ja tim nechci vubec nic rict, ze by bylo neco spatne. Spis to bude tim, ze mam jine mikrospinace. A nekdo dalsi muze mit jiny problem.
Co sem chtel rict, je ze vse je resitelne a pridat jen tip na to, jak sem muj problem obesel ja. Treba zrovna ty pruzinky se fakt blbe shanej a uz mam doma sbirku a vetsina z nich je mi na nic. Holt podle obrazku dvou rozmeru se to neda predem odhadnout a o cinanech uz se vubec bavit netreba.

P.S. mohl bych se primluvit za zverejneni pojezdu X osy v necem lepsim nez je STL. Sehnal sem jen modely starsi verze na GrabCAD strankach. Poradim si asi s cimkoliv od SolidWorks, Onshape, Rhino, Catia, Inventor, NX, Alibre, Cubify, STEP, IGES, Parasolid .....
Upravil bych pak par veci u toho dorazu a hodil je sem do vylepseni. Muzu to pochopitelne namodelovat znovu, ale blbe se to odmeruje, protoze uz sou ty dily dost kulaty.
  • 0

XYZ DaVinci 1.0 Pro 3in1, Rebel II V33, ENDER 4 COREXY+Direct MOD, Rebel III (momentalne rozebran), Poseidon DUO, Rebel sCUBE ve vystavbe
pentaxxx
 
Příspěvky: 120
Registrován: 23.11.2015 11:22
Reputation: 0

Re: Problém s Z endstopem

Příspěvekod Nzulu » 21.12.2018 16:19

Taky jsem se s tím teď trošku pral, nakonec jsem si vytisknul vylepšený držák endstopu na Z z vylepšení.... je to o něco lepší. (zjistil jsem, že se liší pozice i kvůli vůli v páce mikrospínače :/ )
Přemýšlím že bych si udělal endstop z RIEDY ? do profilu bych udělal nějakou stojku s matkou, nebo něčím kovovým co by se dalo lehčeji seřizovat.RIEDa by byla na pevno. Co si o tom myslíte?
  • 0

Nzulu
 
Příspěvky: 15
Registrován: 02.02.2015 05:39
Reputation: 0

Re: Problém s Z endstopem

Příspěvekod Dinous » 21.12.2018 21:49

Měl bych jen dotaz. Dodělal jsem Rebela C, a ted bojuji s Hotendem, a koncaky na Z mám pořád s plýšky, je to vážně nějaký problém , nepresnost os Z atd?
Díky Aleš
  • 0

Flsun i3 200*200*220mm Auto Level ; Rebel II c
Dinous
 
Příspěvky: 29
Registrován: 22.05.2018 05:38
Bydliště: Boskovice
Reputation: 0

Re: Problém s Z endstopem

Příspěvekod pentaxxx » 22.12.2018 10:06

No na komercnich tiskarnach vetsinou Z endstop resi optikou. Muze to taky mit svoje mouchy. Taky tam ale maji stolek reseny jako na sCube, tzn. ze se hybe jen v ose Z a celkove je to tuhy. Navic do endstopu zajizdi vetsinou kovovej/plechovej dil. Plastovej vystupek by mohl delat problemy pri zmene teplot, zvlast kdyby to bylo namontovany blizko bedu a navic je potreba ho mit dost tenkej.

Na Ender4 je SN04 sonda a kovovej stolek. To funguje zatim dobre. Akorat je potreba sladit rozdil stolku a heatbedu + skla. Oni tam maji klasiku=pruziny na sroubech. Kdyby byl heatbed na pevno na elektrosloupkach, tak by se musel namontovat senzor na serizovatelny drzak na ramu.

Ja to vyresil tak, ze sem se zbavil tech plechovych pruzinek a narazim rovnou na plastovej spinac. Mel sem spinace s valecky. Existuji jeste s prohnutim a uplne rovne.
Musi se ale vyresit protiplocha, protoze musi byt dost velka na to, aby se vzdy potkala se spinacem. Tzn. nemuze na to najizdet jenom ten tenky sroubek.

Sent from my SM-G955F using Tapatalk
  • 0

XYZ DaVinci 1.0 Pro 3in1, Rebel II V33, ENDER 4 COREXY+Direct MOD, Rebel III (momentalne rozebran), Poseidon DUO, Rebel sCUBE ve vystavbe
pentaxxx
 
Příspěvky: 120
Registrován: 23.11.2015 11:22
Reputation: 0


Zpět na REBEL II

Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 1 návštěvník