Trapézy / kuličkáče na všech osách

Trapézy / kuličkáče na všech osách

Příspěvekod loupacek » 18.12.2017 07:25

Ahoj,

včera večer jsem dostal nápad s použitím závitovek na všech osách, tak jsem se jen chtěl zeptat jestl is tím nemáte někdo zkušenosti? Sice se trochu navýší hmotnost, ale mohla by se zvýšit lehce přesnost když použiji 32 kroku spolu se zavitovkou namisto řemenu. Je to jen můj odhat,, tak zda s tim nemá již někdo zkušenosti než začnu mdelovat díly, potřebný k přestavbe.

Díky
  • 0

loupacek
 
Příspěvky: 18
Registrován: 15.05.2015 17:37
Reputation: 0

Re: Trapézy / kuličkáče na všech osách

Příspěvekod fdd1222 » 18.12.2017 07:30

Na Z ano, na X,Y to bude hodne pomale.
  • 0

fdd1222
 
Příspěvky: 511
Images: 0
Registrován: 12.11.2016 19:59
Reputation: -5
Pokud je snaha, dá se to napravit.

Re: Trapézy / kuličkáče na všech osách

Příspěvekod tcaba » 18.12.2017 07:42

Není to tak pomalé s trapézama 8x8 ale vůle matic dělá nepříjemné cvakání.
Kuličkový šroub je o dost pomalejší 2 mm stoupání.
  • 0

tcaba
 
Příspěvky: 45
Registrován: 19.07.2015 12:48
Reputation: 0

Re: Trapézy / kuličkáče na všech osách

Příspěvekod fdd1222 » 18.12.2017 07:54

Kulickovy sroub miva stoupani 4-5mm, jake maji ty trapezy nevim - nepouzivam.
Kdyz budes pocitat max otacky krokoveho motoru 15ot/sec coz uz je dost na hrane, bude max posuv jen 60mm/sec pri 4mm stoupani.
  • 0

fdd1222
 
Příspěvky: 511
Images: 0
Registrován: 12.11.2016 19:59
Reputation: -5
Pokud je snaha, dá se to napravit.

Re: Trapézy / kuličkáče na všech osách

Příspěvekod bahora » 18.12.2017 09:53

Trapézy mám na CNC na všech osách a nic necvaká, je to otázka jakou matici použiješ .....
  • 0

bahora
 
Příspěvky: 229
Images: 1
Registrován: 23.11.2016 01:12
Reputation: 0

Re: Trapézy / kuličkáče na všech osách

Příspěvekod Saph » 18.12.2017 09:57

Hlavně tam žádná vůle matic být nesmí, tedy to pak nebude ani cvakat. Musela by se použít minimálně matice s pružinou, jinak by ta vůle při změnách směru způsobovala značné nepřesnosti.
  • 0

Saph
 
Příspěvky: 572
Registrován: 20.09.2015 19:50
Bydliště: Kroměříž
Reputation: 0

Re: Trapézy / kuličkáče na všech osách

Příspěvekod bigbejcek » 18.12.2017 10:30

Lidstvo se neustále motá v kruhu.

viewtopic.php?f=9&t=1893
  • 0

bigbejcek
 
Příspěvky: 111
Images: 0
Registrován: 20.12.2015 17:08
Bydliště: Prágl
Reputation: 0

Re: Trapézy / kuličkáče na všech osách

Příspěvekod RASK » 18.12.2017 13:58

Mě to zas tak pomalý nepřipadá …
  • 0

RASK
 
Příspěvky: 36
Registrován: 12.06.2014 08:40
Reputation: 0

Re: Trapézy / kuličkáče na všech osách

Příspěvekod Saph » 18.12.2017 14:24

Mně zas třeba jo... :-D
  • 0

Saph
 
Příspěvky: 572
Registrován: 20.09.2015 19:50
Bydliště: Kroměříž
Reputation: 0

Re: Trapézy / kuličkáče na všech osách

Příspěvekod MichalG » 18.12.2017 14:31

me to prijde dost pomale a hlavne by me zajimal vyslednej vytisk a financni stranka
  • 0

Nabizim tistene dily
MichalG
 
Příspěvky: 393
Images: 0
Registrován: 28.03.2017 23:15
Reputation: 2
Jen tak dál :)

Re: Trapézy / kuličkáče na všech osách

Příspěvekod fdd1222 » 18.12.2017 15:26

1) je to pomale i kdyz pouzil srouby s velkym stoupanim.
2) srouby jsou tezke = zvetsuje se moment setrvacnosti rotoru = nizke akcelerace. Je to videt i slyset.
3) srouby co tam ma pouzite maji stoupani odhadem 20mm. Takove nejdou sehnat v levnem cinskem provedeni a proto jsou drahe jak prase.

Nicmene pokud bych ty vedeni a srouby mel z nejake rozebrane masiny zdarma a nevadila by mi ta pomalost, proc ne.
  • 0

fdd1222
 
Příspěvky: 511
Images: 0
Registrován: 12.11.2016 19:59
Reputation: -5
Pokud je snaha, dá se to napravit.

Re: Trapézy / kuličkáče na všech osách

Příspěvekod RASK » 18.12.2017 22:11

Ten pohyb může být i rychlejší. …


Dole v popisu videa je rychlost 150mm/s a akcelerace 1000mm/s^2.

Jsou tam obyčejný čínský kuličkový šrouby a tahá to mnohem větší hmoty, něž u 3D tiskárny…
  • 0

RASK
 
Příspěvky: 36
Registrován: 12.06.2014 08:40
Reputation: 0

Re: Trapézy / kuličkáče na všech osách

Příspěvekod Saph » 18.12.2017 22:52

150 to nejede ani náhodou a navíc i motory a elektronika jsou už úplně jiné než se běžně používají.
Ale samozřejmě klidně si tiskárnu se šrouby postav, třeba to bude dobré. Průšu tak někdo přestavil viz odkaz na starší vlákno výše. Já v tom ale teda smysl moc nevidím.
  • 0

Saph
 
Příspěvky: 572
Registrován: 20.09.2015 19:50
Bydliště: Kroměříž
Reputation: 0

Re: Trapézy / kuličkáče na všech osách

Příspěvekod MichalG » 18.12.2017 23:09

cim vetsi otacky tim vic krokace slabnou a cim mensi napeti tim driv se to projevi, ja mam na CNC treba klasicke 1005 na X Y a na Z mam 1003, posuv 1000mm/min 12V a proud 0.33A na motor, 8mikrokroku, trapezy se stoupanim 4mm a kdyz se zapru o jakoukoli osu tak motory nemaj problem to 20kg CNC odtlacit bez ztraty kroku ale dam to na 2000+mm/min a mozna by preskocily i kdybych tam polozil petku, to same s akceleraci pri velkejch otackach z toho budes mit jen rechtadlo co bude preskakovat kroky

on tam ma nejspis ekvivalent nebo primo SX23-1414 a napaji je 32V jinak by tyhle otacky i tak nejspis nedaval to by jsi musel dat externe drivery

btw ono se to zda rychle i diky tomu ze ten stroj je pomerne malej
  • 0

Naposledy upravil MichalG dne 19.12.2017 00:29, celkově upraveno 1
Nabizim tistene dily
MichalG
 
Příspěvky: 393
Images: 0
Registrován: 28.03.2017 23:15
Reputation: 2
Jen tak dál :)

Re: Trapézy / kuličkáče na všech osách

Příspěvekod zemciko » 18.12.2017 23:59

Máš tam úplně jiné motory...
  • 0

zemciko
 
Příspěvky: 1240
Images: 9
Registrován: 09.05.2015 13:43
Reputation: 0


Zpět na REBEL II

Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 1 návštěvník