Heatbed Prusa Mk2 na Ramps 1.4 je to Plug&Play?

Heatbed Prusa Mk2 na Ramps 1.4 je to Plug&Play?

Příspěvekod Havrankh » 06.09.2018 12:01

Ahoj,

Casteji se tu resi stolek pod heatbed nebo heatbed vlastni vyroby, tak nevim kam tohle tema posunout. Kazdopadne budu rad za dobrou radu ci zkusenost se zapojenim prusova heatbedu do RAMPS 1.4. Je to heatbed na 12V klasicky vedou dva kabely pro napajeni a dva kabely pro termistor. Otazky jsou
A) je tu nejaka specialitka, nebo lze jednoduse zapojit napajeni do RAMPS a bude to fungovat (nastaveni prikonu v Marlin 1.1.8 mam max255, nebo nastaveni PID). Zkratka a dobre to nechci znicict nebylo lehke se k tomu dostat
B) nevite nekdo co je tam za termistor? A je to taky do Ramps zapojeni Plug&play?

Diky V.
  • 0

Havrankh
 
Příspěvky: 29
Registrován: 09.10.2016 21:18
Reputation: 0

Re: Heatbed Prusa Mk2 na Ramps 1.4 je to Plug&Play?

Příspěvekod kroxigor » 06.09.2018 12:30

Myslíš heatbed MK42 nebo MK52 (magnetická podložka) předpokládám na 12V?
  • 0

Rebel II V33 (Marlin 1.1.x), Original Prusa i3 MK2.5 - domácí
Original Prusa i3 plus 1,75, Original Prusa i3 MK3 - služební
Slic3r PE, Simplify3D, TinkerCAD, SketchUP
kroxigor
 
Příspěvky: 1502
Images: 14
Registrován: 28.03.2015 21:17
Bydliště: Středočesko
Reputation: 20
Asi budeš docela dobrej :D

Re: Heatbed Prusa Mk2 na Ramps 1.4 je to Plug&Play?

Příspěvekod Havrankh » 06.09.2018 12:46

Ahoj,
Je to MK42.
  • 0

Havrankh
 
Příspěvky: 29
Registrován: 09.10.2016 21:18
Reputation: 0

Re: Heatbed Prusa Mk2 na Ramps 1.4 je to Plug&Play?

Příspěvekod krtecek » 06.09.2018 16:12

Je v tom v ramci tazatelovy otazky rozdil? Domamam 42 a uvazuji ze koupim 52,tak by mne to taky zajimalo...
  • 0

krtecek
 
Příspěvky: 17
Registrován: 12.08.2018 14:25
Reputation: 0

Re: Heatbed Prusa Mk2 na Ramps 1.4 je to Plug&Play?

Příspěvekod Havrankh » 06.09.2018 16:41

MK52 je podle mě a internetu na 24V
  • 0

Havrankh
 
Příspěvky: 29
Registrován: 09.10.2016 21:18
Reputation: 0

Re: Heatbed Prusa Mk2 na Ramps 1.4 je to Plug&Play?

Příspěvekod Otomar » 06.09.2018 18:11

Spatne hledas, MK52 muze byt 12 i 24V.
  • 0

Customized REBEL II & direct HEVO
Otomar
 
Příspěvky: 581
Images: 0
Registrován: 20.12.2014 11:24
Bydliště: JMK
Reputation: 0

Re: Heatbed Prusa Mk2 na Ramps 1.4 je to Plug&Play?

Příspěvekod Havrankh » 06.09.2018 18:18

Dobře a zpátky k tématu, má tu někdo MK42 na RAMPS 1.4?
  • 0

Havrankh
 
Příspěvky: 29
Registrován: 09.10.2016 21:18
Reputation: 0

Re: Heatbed Prusa Mk2 na Ramps 1.4 je to Plug&Play?

Příspěvekod horamil » 06.09.2018 22:10

Zkus změřit odpor MK42 pak můžeme odvodit výkon, a porovnat s běžně používaným HB
  • 0

horamil
 
Příspěvky: 32
Registrován: 25.07.2018 22:03
Bydliště: Neratovice
Reputation: 0

Re: Heatbed Prusa Mk2 na Ramps 1.4 je to Plug&Play?

Příspěvekod MichalG » 07.09.2018 04:17

Mk 42 je na 12v a neni magneticka, mk52 je bud na 12 nebo na 24v a je magneticka
  • 0

Nabizim tistene dily
MichalG
 
Příspěvky: 393
Images: 0
Registrován: 28.03.2017 23:15
Reputation: 2
Jen tak dál :)

Re: Heatbed Prusa Mk2 na Ramps 1.4 je to Plug&Play?

Příspěvekod Havrankh » 24.09.2018 18:23

Ahoj,

Zapojil jsem heat bed MK42 (12V) od průši a tiskárna teď není schopna udržet teplotu heatbedu např, když se zároveň ohřívá extruder. Jsem elektrikář samouk a co jsem se tu dočetl, tak tu někteří experimentují se změnou napětí.
1) Co když prostě zainvestuju a místo 250W zdroje koupím 350W?
Bude to fungovat jak má?
např. tento zdroj: https://www.tsbohemia.cz/zdroj-tle-napa ... droj%20led

Momentálně tam mám SP-250-12V a jak říkám nejsem elektrikář, ale když to nezvládne obě topná tělesa tak tam
bude asi málo ampérů.
2) Když to nebude problém, ten zdroj koupím a zapojím, musím něco upravovat v marlinovi?

Díky moc

Vojta H.
  • 0

Havrankh
 
Příspěvky: 29
Registrován: 09.10.2016 21:18
Reputation: 0

Re: Heatbed Prusa Mk2 na Ramps 1.4 je to Plug&Play?

Příspěvekod OK1UGA » 25.09.2018 15:36

[quote="Havrankh"]Ahoj,

1) Co když prostě zainvestuju a místo 250W zdroje koupím 350W?
Bude to fungovat jak má?
např. tento zdroj: https://www.tsbohemia.cz/zdroj-tle-napa ... droj%20led


Těch 250W znamená výkon, který je zdroj schopen dodat. To kolik headbed skutečně odebere záleží na odporu topného tělesa. Předpokládám že 250W by mělo stačit. Problém bývá v tom, že se do série s Headbedem vkládají dodatečné odpory přívodních vodičů, pojistek spínacího FET tranzistoru a pod. Na těchto odporech se "ztratí" část napájecího napětí a místo Headbedu pak topí všechny tyto komponenty a pro Headbed už nezbývá dostatek výkonu. Zvýšení odporu o všechny tyto komponenty způsobí jednak snížení celkového odebíraného výkonu (protože se zvýší celkový odpor) a ještě navíc rozdělení výkonu mezi Headbed a všechny tyto komponenty.

Řešení je známé a již je tu patrně vícekrát popsané.
1) Je potřeba v celém vedení od zdroje k RAMPS a od RAMPS k headbed použít co možná nejtlustší kabely
2) Vyměnit původní FET za kvalitní typ s co nejnížším odporem v sepnutém stavu. Jsou k dispozici typy s odporem výrazně pod 10mOhmů.
3) Vyměnit původní vratné pojistky za nějaké rozumné pojistky. Já tam dal normální automobilní pojistky tuším asi 20A.
4) Na RAMPS je dobré ocínovat, případně posílit kusem drátu všechny spoje od svorkovnice k FETu a k výstupní svorkovnici.
5) Zkontrolovat jak se ohřívají stávající svorkovnice, případně je hned preventivně vyměnit za kvalitní s katalogovými údaji zaručeným proudem 20A. Ty původní čínské umějí procházejícím proudem shořet. Může to ale být kus od kusu jiné.

Pokud jsou všechny tyto úpravy provedené a nestačí to má smysl začít přemýšlet o zvýšení napájecího napětí. Pokud máte podobný zdroj na jaký odkazujete bývá vedle svorkovnice trimr kterým lze v malém rozmezí nastavit výstupní napětí. U 12V zdroje bývá maximální nastavitelné napětí cca 13V. To včechny komponenty na RAMPS bez problémů přežijí a přitom se značně zvýší Příkon Headbedu.

Snad jsem to napsal nějak srozumitelně.

Martin.
  • 0

OK1UGA
 
Příspěvky: 54
Registrován: 24.06.2015 20:19
Bydliště: Rychnov n/Kn nebo Liberec
Reputation: 0

Re: Heatbed Prusa Mk2 na Ramps 1.4 je to Plug&Play?

Příspěvekod Havrankh » 25.09.2018 17:51

Díky za vyčerpávající popis možností. Nakonec jsem to proměřil a přidal tím trimrem napětí na 14,1V a rapidně se to zlepšilo. Nicméně ještě určitě zkusím vyměnit kabely.
+ update, nic se nezmenilo porad to pada na chybu u BED.
  • 0

Havrankh
 
Příspěvky: 29
Registrován: 09.10.2016 21:18
Reputation: 0

Re: Heatbed Prusa Mk2 na Ramps 1.4 je to Plug&Play?

Příspěvekod zemciko » 26.09.2018 17:45

Pokud chceš zůstat na 12V, tak to chce zkontrolovat odpor na vodičích k heatbedu. Pokud je vyšší než zdrávo, může bý topný výkon moc malý na to aby vyhřál stůl na potřebnou teplotu. Místo přepájení mosfetu a pojistek je jednodušší pro člověka co to normálně sám nedělá, pořídit si externí modul a spínat ho původním výstupem.
250W zdroj může nýt málo, záleží na kvalitě zdroje (papír snese všechno) , či velikosti tepelnýcch ztrát (větší stůl větší ztráty, pomalejší ohřev atd.)
Například pro můj hliníkový stůl 4mm tlustá 230*320 potřebuji na rychlé vyhřátí alespoň 250W. Navíc nižší napětí = potřeba vyššího proudu a tím i například většího průřezu vodičů.
Pro dejme tomu 200W (rychlé ohřátí) do vyhřívání HB je pro 12V třeba 16,7A a celý okruh tím pádem musí mít odpor 0,72ohmu.
Pro 110W (oficiální hodnota se kterou se dřím tišťákové HB prodávaly a ohřívalo se to dost pomalu a často to nestíhalo topit) 9,17A a odpor 1,3ohmu.
Kolik ohmu má ten tvůj HB?
  • 0

zemciko
 
Příspěvky: 1145
Images: 9
Registrován: 09.05.2015 13:43
Reputation: 0

Re: Heatbed Prusa Mk2 na Ramps 1.4 je to Plug&Play?

Příspěvekod kroxigor » 26.09.2018 19:44

Originál Průšovic MK42 co tu mám tak ukazujou vč kabeláže a konektorů od 1,6 do 1,8 ohmu
  • 0

Rebel II V33 (Marlin 1.1.x), Original Prusa i3 MK2.5 - domácí
Original Prusa i3 plus 1,75, Original Prusa i3 MK3 - služební
Slic3r PE, Simplify3D, TinkerCAD, SketchUP
kroxigor
 
Příspěvky: 1502
Images: 14
Registrován: 28.03.2015 21:17
Bydliště: Středočesko
Reputation: 20
Asi budeš docela dobrej :D

Re: Heatbed Prusa Mk2 na Ramps 1.4 je to Plug&Play?

Příspěvekod rambo » 27.09.2018 04:29

To je nějakých 80-90W, což mi příjde jako malý výkon...
  • 0

rambo
 
Příspěvky: 76
Images: 2
Registrován: 28.08.2017 10:27
Bydliště: Ostrava
Reputation: 0


Zpět na REBEL II

Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 2 návštevníků