motory s enkodéry

motory s enkodéry

Příspěvekod simulin » 05.04.2018 13:48

Ahoj, chci se zeptat, zda jste se někdo pokoušel postavit tiskárnu s krokáčema s enkodérem. Zkouše jsem pátrat, ale nic jsem k tomu nenašel.
Představoval bych si tyhle motory:
https://www.robotdigg.com/product/1139/ ... ry-encoder

Předem díky za reakce simulin
  • 0

simulin
 
Příspěvky: 4
Registrován: 01.08.2016 10:21
Reputation: 0

Re: motory s enkodéry

Příspěvekod fdd1222 » 05.04.2018 13:59

A k cemu by to melo byt dobre?
Kdyz motor bude ztracet krok, stejne to nema jak dohnat. Krokac neni servo.
  • 0

fdd1222
 
Příspěvky: 455
Registrován: 12.11.2016 19:59
Reputation: 0

Re: motory s enkodéry

Příspěvekod zemciko » 05.04.2018 16:23

Programově to normálně dohnat může. Zaškobrtne ti někde o materiál a neudělá ti zub ale vrátí se na původní polohu, tedy teoreticky.
  • 0

zemciko
 
Příspěvky: 1078
Images: 9
Registrován: 09.05.2015 13:43
Reputation: 0

Re: motory s enkodéry

Příspěvekod Saph » 05.04.2018 16:34

Nepamatuji si, kdy naposled mi nějak přeskočil motor a ujel tisk... to se stává tak hrozně zřídka, že mi přijde opravdu zbytečné v této oblasti cokoliv vymýšlet.
  • 0

Saph
 
Příspěvky: 492
Registrován: 20.09.2015 19:50
Bydliště: Kroměříž
Reputation: 0

Re: motory s enkodéry

Příspěvekod MichalG » 05.04.2018 16:38

zemciko píše:Programově to normálně dohnat může. Zaškobrtne ti někde o materiál a neudělá ti zub ale vrátí se na původní polohu, tedy teoreticky.

pokud ti extruder zavadi o material a preskoci ti kroty tak je to jen o tom ze mas naprosto spatne nastavene drivery/rychlosti
  • 0

Nabizim tistene dily
MichalG
 
Příspěvky: 337
Images: 0
Registrován: 28.03.2017 23:15
Reputation: 1

Re: motory s enkodéry

Příspěvekod fdd1222 » 05.04.2018 17:16

Kdyz uz ztrati krok, je stejne tisk pokazeny. Maximalne by to mohlo tisk ukoncit aby se zbytecne netisklo dal.
Vyhoda tech enkoderu je v tom, ze jakmile se poloha zacne ztracet, driver prida motoru proud a ten krok neztrati. Jenze tohle klasicky krokac nedokaze.
  • 0

fdd1222
 
Příspěvky: 455
Registrován: 12.11.2016 19:59
Reputation: 0

Re: motory s enkodéry

Příspěvekod peterhe » 06.04.2018 19:09

Enkodery sa používajú na to aby sa poloha dotiahla, motor je napájaný -riadený až kým nedosiahne požadovanú polohu, ale je potrebné aby to sw resp. fw podporoval. Pri lepsich made in home cnc sa to niekedy používa a v priemyselnych je Enkoder úplne bežná záležitosť ale V spojitosti so servami a nie krokovymi motormi.
  • 0

peterhe
 
Příspěvky: 80
Registrován: 27.02.2017 17:23
Bydliště: Trenčín
Reputation: 0

Re: motory s enkodéry

Příspěvekod simulin » 11.04.2018 13:02

peterhe píše:Enkodery sa používajú na to aby sa poloha dotiahla, motor je napájaný -riadený až kým nedosiahne požadovanú polohu, ale je potrebné aby to sw resp. fw podporoval. Pri lepsich made in home cnc sa to niekedy používa a v priemyselnych je Enkoder úplne bežná záležitosť ale V spojitosti so servami a nie krokovymi motormi.

V průmyslu je enkodér běžný i ve spojení s krokovým motorem. Nešlo mi úplně o filozofický rozbor, ale spíš jestli s tím někdo nemáte zkušenost...
Jinak vše děkuji za reakce.
  • 0

simulin
 
Příspěvky: 4
Registrován: 01.08.2016 10:21
Reputation: 0

Re: motory s enkodéry

Příspěvekod fdd1222 » 11.04.2018 15:23

Filozoficky rozbor proto, abys pochopil ze pro tiskarnu je to k nicemu :-)
Ja to na krokacich pouzivam v jednom jednoucelovem CNC obrabecim stroji, ale jen pro hlidani vypadku kroku.

Takze postrehy z praxe: Pro tento ucel se to pouzit da, ale je tam nekolik zadrhelu se kterymi je treba pocitat.
Krokovy motor se vzdy za polohou danou prichazejicimi pulzy trochu zpozduje. To zpozdeni je zavisle na otackach a zatizeni motoru. S tim se musi system do ktereho je zapojen enkoder poprat. U otacek to neni celkem problem, u zatizeni ano, protoze ho system nezna. Z tohoto (a mnoha jinych) duvodu je i nesmysl nejakym zpusobem dorovnavat polohu za chodu motoru.
Pokud by se nejake dorovnavani melo konat, musel by system spocitat v realnem case polohovou, rychlostni i momentovou PIDku a vysledek nejakym zpusobem prenest na motor. Jenze to by arduino nestihalo ani kdyby obsluhovalo jediny motor a nedelalo nic jineho, bezne drivery na to nejsou stavene a ani krokac nedokaze v potrebne chvili zvysit nekolikanasobne moment tak jako servo.

Ja to pouzivam ve stroji proto, ze pokud se neco zasekne apod., pokundi se hodne drahy dil ktery se obrabi, havarie by mohla byt celkem nebezpecna pro obsluhu a ani nastroje nejsou za hubicku. Funguje mi to tak, ze pokud se lisi zadana a skutecna poloha o vic nez 20 mikrokroku, system vyhlasi chybu ztrata kroku a zastavi stroj. Na nic jineho enkoder u beznych krokacu pouzitelny neni, takze pochybuji ze to bude implementovano v nekterem FW. Ja jsem si psal FW pro zmineny stroj od zakladu sam.
  • 0

fdd1222
 
Příspěvky: 455
Registrován: 12.11.2016 19:59
Reputation: 0

Re: motory s enkodéry

Příspěvekod zemciko » 13.04.2018 10:59

Nečprodávají se náhodou motory přímo s encoderem co si hlídá pozici bez arduina? Tomu pak stačí dopočítat jednu novou pozici

"https://www.youtube.com/watch?v=_gMozmqbavk"

Stejně tak je hazké video s DC motory a zpětnou vazbou /servo princip na arduinu

"https://www.youtube.com/watch?time_continue=52&v=L-_5KsAOVko"

A co tohle?

"https://www.youtube.com/watch?v=SQyKY9fDAi4"
  • 0

zemciko
 
Příspěvky: 1078
Images: 9
Registrován: 09.05.2015 13:43
Reputation: 0

Re: motory s enkodéry

Příspěvekod fdd1222 » 13.04.2018 14:23

Prodava se kdeco, videa kde pul hodiny cumim na xicht nejakeho rypaka jak placa kraviny jsou o nicem. nahod nejakou tech. dokumentaci s merenim polohovych chyb apod. Tohle vetsinou pouzivaji nadsenci do ruznych robutku apod. kde deset kroku sem nebo tam neni zadny problem.

Nebral jsem samozrejme do uvahy krokace s enkodery ktere byvaji oznacovany jako easy servo viz. napr. zde http://www.cncshop.cz/hybrid-servomotory_c
Ceny motoru i driveru jsou cca desetinasobne, tak pochybuju ze to nekdo nasadi do tiskarny. Navic neni prilis jasne jak je enkoder zapojen do celeho procesu rizeni motoru a u ruznych vyrobcu to muze byt zcela odlisne a tim i vysledek polohovani. Obecne maji ale tyto pohony lepsi vysledky nez obycejne krokace. Tohle ale s beznym krokacem a driverem jen pripojenim encoderu udelat nejde.
  • 0

fdd1222
 
Příspěvky: 455
Registrován: 12.11.2016 19:59
Reputation: 0


Zpět na REBEL II

Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Google [Bot] a 1 návštěvník