Elektronika

Re: Elektronika

Příspěvekod tom666 » 11.05.2017 13:14

japato píše:Já chci zkusit použít GT2560 Rev A+. Na 24V má pro 12V ventilátory step-down integrovaný. ...

Pokial viem, tak tato doska step-down regulator z 24V na 12V neobsahuje. Jediny step-down je tam MP2303A, ktory generuje 5V. Pre znizenie 24V na 12V (napajanie ventilatorov) je urceny linearny stabilizator 7812 (jumper JP2).
  • 0

tom666
 
Příspěvky: 561
Images: 0
Registrován: 14.09.2016 17:00
Bydliště: Nitra (SK)
Reputation: 14
Jen tak dál :)

Re: Elektronika

Příspěvekod Homer028 » 26.08.2017 13:44

Kucí a co takhle použít elektroniku na 12V a na Hotend a hotbad použít toto: https://www.aliexpress.com/item/3D-Prin ... 07483.html

Be z chlazení 25A a umí to i 24V. Už to mám doma, chystám se na to, že to zapojím.
  • 0

Homer028
 
Příspěvky: 24
Registrován: 10.04.2017 18:26
Reputation: 0

Re: Elektronika

Příspěvekod tom666 » 26.08.2017 14:00

@Homer028
Co takle rovnou vymenit mosfet na RAMPSe, jak pridavat dalsi harampadi na printer :wink:
  • 0

tom666
 
Příspěvky: 561
Images: 0
Registrován: 14.09.2016 17:00
Bydliště: Nitra (SK)
Reputation: 14
Jen tak dál :)

Re: Elektronika

Příspěvekod fdd1222 » 26.08.2017 15:25

Jako ze chces napajet 12V topne telesa napetim 24V?
  • 0

fdd1222
 
Příspěvky: 511
Images: 0
Registrován: 12.11.2016 19:59
Reputation: -5
Pokud je snaha, dá se to napravit.

Re: Elektronika

Příspěvekod tom666 » 26.08.2017 15:39

RAMPS ma dve samostatne napajacie vetvy a z toho dovodu je mozne pouzit separatne 24V napajanie podlozky (MK2b umoznuje nastavit rezim pre 24V). Nevyhodou je vsak pouzitie dvoch samostatnych zdrojov 12V a 24V.
  • 0

tom666
 
Příspěvky: 561
Images: 0
Registrován: 14.09.2016 17:00
Bydliště: Nitra (SK)
Reputation: 14
Jen tak dál :)

Re: Elektronika

Příspěvekod zemciko » 27.08.2017 19:29

fdd1222 píše:Jako ze chces napajet 12V topne telesa napetim 24V?

To by neměl být nepřekonatelný problém. Funguje to jako odpor, tj s větším napětím adekvátně vrzoste topný výkon.
Pro 40W na 12V má topné těleso 3,6ohmu to při 24V znamená 160W a stím je třeba počítat...
Takže buď dostatečný zdroj nebo víc těles zapojených do serie.
  • 0

zemciko
 
Příspěvky: 1481
Images: 9
Registrován: 09.05.2015 13:43
Reputation: 0

Re: Elektronika

Příspěvekod fdd1222 » 27.08.2017 19:46

Problem to urcite neni pokud to vydrzi zdroj, jen mi unika smysl takoveho pocinani. Krome o neco rychlejsiho nahrati v tom nebude zadny rozdil.
  • 0

fdd1222
 
Příspěvky: 511
Images: 0
Registrován: 12.11.2016 19:59
Reputation: -5
Pokud je snaha, dá se to napravit.

Re: Elektronika

Příspěvekod zbek » 28.08.2017 08:11

bude trošku problem v regulaci teploty najit v hodnou křivku
  • 0

Zbek
zbek
 
Příspěvky: 135
Registrován: 19.11.2015 16:14
Reputation: 0

Re: Elektronika

Příspěvekod Saph » 28.08.2017 09:11

Jak pise zbek, spravne serizeni PID regulace topnych bloku je dost problematicka i s beznym topnym teliskem. Tady bych opravdu radeji investoval tech par korun do 24v teliska.
To spis u te podlozky to muze byt pouzitelne. Aktualne zkousim podlozku mk2b 300x200 napájenou jako pro 12v, ale se zdrojem 24V 400w. V marlinu jsem ale zmenil hodnotu #define MAX_BED_POWER asi na 35% maxima, protoze nahrivani bylo jinak extremne rychle. Ted to na 110 stupnu trva kolem 7 minut. Zatim se tiskarna i zdroj tvari ze to snasi normalne. Uvidim casem jestli to necemu bude vadit. Puvodne jsem podlozku mel zapojenou tak jak ma byt pro 24V, ale natopit to na 110 prakticky neslo.
  • 0

Saph
 
Příspěvky: 572
Registrován: 20.09.2015 19:50
Bydliště: Kroměříž
Reputation: 0

Re: Elektronika

Příspěvekod dmachaty » 31.08.2017 14:50

Rebel píše:MKS je vyhovujici, pokud nekdo chce pouzit 12V, coz ja nechci, vse nyni delam na 24V kvuli mensim proudum. Tedy MKS na sobe v pripade 24V vstupniho napeti nema stepdown pro napajeni ventilatoru (30x30 na 24V nejsou standardni a dostupne) a musi se tedy "dobastlit" RRD shield externi stepdown.
Tedy v tuto chvili testnu desku RUMBA, nebo udelame casem vlastni.


Neplatí to o nedostupných větrácích i pro blower na ofuk výtisku? Nebylo by lepší něco dostupného v čr, případně mezikus na extruder, který umožní použití axiálního fanu místo radiálního?
  • 0

[Rebel sCube] +PETFolie +TMC2100
[Prusa i3 clone] Rozmontovat, mrtvý.
dmachaty
 
Příspěvky: 72
Registrován: 17.05.2017 09:59
Reputation: 0

Re: Elektronika

Příspěvekod zemciko » 31.08.2017 18:27

Jinak ohledně toho "stepdovn" jednu chvíli jsem používal na kablíku připájeny obvod co znižoval napětí z 12 na 5v stálo to pár korun a nehřálo se to vůbec. Akorát tím nešly regulovat otáčky ale já to měl na klasické chlazení.
  • 0

zemciko
 
Příspěvky: 1481
Images: 9
Registrován: 09.05.2015 13:43
Reputation: 0

Re: Elektronika

Příspěvekod Rebel » 31.08.2017 19:05

dmachaty píše:
Rebel píše:MKS je vyhovujici, pokud nekdo chce pouzit 12V, coz ja nechci, vse nyni delam na 24V kvuli mensim proudum. Tedy MKS na sobe v pripade 24V vstupniho napeti nema stepdown pro napajeni ventilatoru (30x30 na 24V nejsou standardni a dostupne) a musi se tedy "dobastlit" RRD shield externi stepdown.
Tedy v tuto chvili testnu desku RUMBA, nebo udelame casem vlastni.


Neplatí to o nedostupných větrácích i pro blower na ofuk výtisku? Nebylo by lepší něco dostupného v čr, případně mezikus na extruder, který umožní použití axiálního fanu místo radiálního?


Tak to "něco" najdi, odzkoušej, nakresli, zveřejni ...... Je samozřejmě více možností, ale vše je hlavně o čase. Ve finále je nedostupnost pouze dočasná záležitost. Pokud by se měli tiskárny skládat z u nás dostupných komponentů, myslím tím hlavně elektroniku, tak je to přesně ten samý případ. Žádné RAMPS, drivery atp. tu na začátku nebylo.

Chlazení tisku asi někdy upravím ještě pro 40ku, pokud se to vejde, ale místo 30x30 (na 24V v ČR nedostupných) se opravdu 40x40 do extruderu na chlazení HE nevejde.
  • 0

Dan - Rebel ? ;) - http://rebelove.org - Nevyzkoušíš = nevíš - Rebel I-III, Rebel sCUBE, Anycubic i3 MEGA, Anycubic - Kossel Mini, MeCretor2-upravený, Anycubic Photon, RR1, RR400M ! Pro STL přílohy použij čudlík "UMÍSTIT DO PŘÍSPĚVKU" !
Rebel
 
Příspěvky: 3892
Images: 243
Registrován: 12.08.2013 11:44
Bydliště: HK.......není Hong Kong :D
Reputation: 108
Zasloužil bys asi medajli :) Nebo jsi admin :D

Předchozí

Zpět na Rebel sCUBE

Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 1 návštěvník