Arduino + ramps

Arduino + ramps

Příspěvekod Unionjam » 30.12.2017 17:24

Ahoj, zaujala mne kostka, takže pomlu přemýšlím co a jak :) chci tam si dát bed 300x300 a osu z předělat na dva motory paralelně, toho jednostranného uchyceni se trochu bojím. Ale hlavně se chci zeptat, jestli jde použít elektroniku ramps + mega 2560. Tak nejak nevidím důvod, proč by to nešlo, jen bych to chtěl trochu "posvětit" díky.
  • 0

Unionjam
 
Příspěvky: 12
Registrován: 20.02.2017 20:08
Reputation: 0

Re: Arduino + ramps

Příspěvekod tcaba » 30.12.2017 17:49

Ano dá se.U motoru Z bych možná uvažoval o sériovém zapojení.
  • 0

tcaba
 
Příspěvky: 45
Registrován: 19.07.2015 12:48
Reputation: 0

Re: Arduino + ramps

Příspěvekod Saph » 30.12.2017 18:05

Jestli se ti už RAMPS a mega někde doma válí, tak si to klidně zkus. Jestli ale teprve komponenty nakupuješ, doporučil bych kvalitnější desku jako například MKS gen v1.4, MKS gen L případně Rumba+. O RAMPSu včetně jeho úprav a stejně tak o nahřívání bedu je zde již několik vláken, zkus funkci vyhledávání.
  • 0

Saph
 
Příspěvky: 572
Registrován: 20.09.2015 19:50
Bydliště: Kroměříž
Reputation: 0

Re: Arduino + ramps

Příspěvekod Unionjam » 30.12.2017 18:05

Díky. V čem je výhoda, nemáš někde nějaký odkaz, kde je to popsaný, nebo schémata ? Paralelně jako u rebela 2 to je nevhodný jo ?
  • 0

Unionjam
 
Příspěvky: 12
Registrován: 20.02.2017 20:08
Reputation: 0

Re: Arduino + ramps

Příspěvekod Saph » 30.12.2017 18:33

  • 0

Saph
 
Příspěvky: 572
Registrován: 20.09.2015 19:50
Bydliště: Kroměříž
Reputation: 0

Re: Arduino + ramps

Příspěvekod Unionjam » 30.12.2017 18:36

Saph píše:http://www.rebelove.org/viewtopic.php?f=20&t=2312
jde mi spíš o zapojení motorů sériově v ose z. Na rebelu 2 jsou paralelně. S rampsem sem si poradil už dávno, výměna mosfetu, konektory na napájení bedu jsem zrušil mám to letovane přímo na desku. Taky se musí vyhodit tepelná pojistka :) elektronika je můj obor, takže si radši zbastlim sám z rampsu :)
  • 0

Unionjam
 
Příspěvky: 12
Registrován: 20.02.2017 20:08
Reputation: 0

Re: Arduino + ramps

Příspěvekod Saph » 30.12.2017 19:29

Tak potom by bylo fajn nepojmenovat vlákno "Arduino+ramps" :-D
  • 0

Saph
 
Příspěvky: 572
Registrován: 20.09.2015 19:50
Bydliště: Kroměříž
Reputation: 0

Re: Arduino + ramps

Příspěvekod Unionjam » 30.12.2017 19:50

Ramps už je vyřešeny, použít půjde :) ale vyplynula z toho další otázka :)
  • 0

Unionjam
 
Příspěvky: 12
Registrován: 20.02.2017 20:08
Reputation: 0

Re: Arduino + ramps

Příspěvekod tom666 » 31.12.2017 11:00

Unionjam píše:... Paralelně jako u rebela 2 to je nevhodný jo ?

Unionjam píše:jde mi spíš o zapojení motorů sériově v ose z. Na rebelu 2 jsou paralelně. ...

V pripade pouzitia jedneho drivera sa zvycajne pouziva paralelne zapojenie dvoch motorov na pohon osi Z. Toto riesenie vsak nie je vhodne z dovodu znizenia prudu a vykonu pre jednotlive motory. V tomto pripade je preto vhodnejsie pouzit seriove zapojenie, ktore zabezbeci do motorov plny prud a tym aj vacsi vykon.
Seriove zapojenie motorov.jpg
  • 0

Nemáte oprávnění prohlížet přiložené soubory.
tom666
 
Příspěvky: 555
Images: 0
Registrován: 14.09.2016 17:00
Bydliště: Nitra (SK)
Reputation: 14
Jen tak dál :)

Re: Arduino + ramps

Příspěvekod medapeta » 31.12.2017 13:24

A kdo nechce drátovat, tak prostě použije na každý motor jiný driver...
  • 0

Mínusové body mému profilu zde udělil výhradně uživatel tom666, který se na foru již nevyskytuje.
Měl zřejmě pocit, že pravda se tu psát nesmí...
medapeta
 
Příspěvky: 1528
Images: 57
Registrován: 31.05.2016 22:14
Bydliště: Brdy
Reputation: 4
Jen tak dál :)

Re: Arduino + ramps

Příspěvekod tom666 » 31.12.2017 14:52

@medapeta
Tak jednoduche to zas nie je, pretoze v pripade standartnej konfiguracie Marlina pre RAMPS to vyzaduje este drobny zasah v "Configuration_adv.h".
  • 0

tom666
 
Příspěvky: 555
Images: 0
Registrován: 14.09.2016 17:00
Bydliště: Nitra (SK)
Reputation: 14
Jen tak dál :)

Re: Arduino + ramps

Příspěvekod medapeta » 31.12.2017 15:29

Tak to je samozřejmě bez debat. Funguje to i v Repetieru.
  • 0

Mínusové body mému profilu zde udělil výhradně uživatel tom666, který se na foru již nevyskytuje.
Měl zřejmě pocit, že pravda se tu psát nesmí...
medapeta
 
Příspěvky: 1528
Images: 57
Registrován: 31.05.2016 22:14
Bydliště: Brdy
Reputation: 4
Jen tak dál :)

Re: Arduino + ramps

Příspěvekod MichalG » 31.12.2017 15:58

medapeta píše:A kdo nechce drátovat, tak prostě použije na každý motor jiný driver...

proc by musel hned "dratovat" ??? koupi 2x https://www.aliexpress.com/item/Free-shipping-nema17-Screw-stepper-motor-17HS3401S-T8x8-300MM-with-Copper-nut-lead-8mm-for-3D/32828413721.html kde jsou konektory a proste si to prepiji, pokud to chce mit slusne tak jeste za 250 krimpovaci kleste a za cca 150 konektory a bude to mit jak primo z fabriky, na jedne z mejch tiskaren to tak mam taky
  • 0

Nabizim tistene dily
MichalG
 
Příspěvky: 393
Images: 0
Registrován: 28.03.2017 23:15
Reputation: 2
Jen tak dál :)

Re: Arduino + ramps

Příspěvekod zemciko » 01.01.2018 01:27

Mně teda přijde jednodušší nechat to paralelně a na driveru přidat proud. navíc zatím se mi to týká osy z a tam je to skoro jedno. jediné co mně trošku irituje je že tam mám 8825 na "fast decay" a že dělaj docela rámus, ale zas ta osa z se hýbe minimálně.
  • 0

zemciko
 
Příspěvky: 1405
Images: 9
Registrován: 09.05.2015 13:43
Reputation: 0

Re: Arduino + ramps

Příspěvekod prochazkao » 06.02.2018 08:13

tom666 píše:@medapeta
Tak jednoduche to zas nie je, pretoze v pripade standartnej konfiguracie Marlina pre RAMPS to vyzaduje este drobny zasah v "Configuration_adv.h".



Ahoj, rozumím tomu dobře tak, že sCube má dva motory na ose Y a tudíž je potřeba aby každý jel sólo na samostatný driver.
Takže použiji volný port na E1 a v config_adv.h změním, povolím toto: ?

//#define Y_DUAL_STEPPER_DRIVERS
#if ENABLED(Y_DUAL_STEPPER_DRIVERS)
#define INVERT_Y2_VS_Y_DIR true // Set 'true' if Y motors should rotate in opposite directions
//#define Y_DUAL_ENDSTOPS
#if ENABLED(Y_DUAL_ENDSTOPS)
#define Y2_USE_ENDSTOP _YMAX_
#define Y_DUAL_ENDSTOPS_ADJUSTMENT 0
#endif
#endif


A jak jsou prosím řešeny endstopy? Ty jsou pouze propojeny za sebou na jeden vstup do RAMPS?

Děkuji za objasnění. Ondra
  • 0

prochazkao
 
Příspěvky: 177
Registrován: 02.10.2017 11:36
Bydliště: Ostrava
Reputation: 0

Další

Zpět na Rebel sCUBE

Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 2 návštevníků