Z wobble

Re: Z wobble

Příspěvekod Saph » 29.12.2017 03:31

Když vidím tu poslední fotku, tak takový ten šikmý pravidelný vzor, co je vidět především v místě odlesku světla v dolní polovině fotografie, tak to ti dělají ty DRV8825. Projeví se to vlastně po celém obvodu, takže i při zkoumání přesnosti nasedání vrstev to bude tvořit mírné pravidelné zvlnění. Doporučuji vrátit tam A4988.
  • 0

Saph
 
Příspěvky: 542
Registrován: 20.09.2015 19:50
Bydliště: Kroměříž
Reputation: 0

Re: Z wobble

Příspěvekod peterhe » 29.12.2017 09:33

K výmene driverov som sa ešte nedostal, zatiaľ sú tam stále 4988. Viditeľné to je len pod určitým uhlom. Nemôžu to robiť remene? Mám tam nejaké made in china T2mm. Rozostup čiar som meral dávnejšie a sa mi zdá že je 4mm, (ale nie som si teraz na 100% istý), čo vychádza na 2-násobok rozostupu zubov. Neviem či to má súvis, alebo je to len náhoda. Skúšal som povoľovať a došponovať remene zatiaľ len v menšom rozsahu.
  • 0

peterhe
 
Příspěvky: 83
Registrován: 27.02.2017 17:23
Bydliště: Trenčín
Reputation: 0

Re: Z wobble

Příspěvekod lubosh » 29.12.2017 21:17

Chlapi (a možná i nějaká ta žena:-) pozor. Pokud máte pravidelné vzorky ve vrstvách, a nepomůže PID kalibrace ani jiné (mechanická či elektroniká příčina), může být problém v časování driverů. Sám jsem na to přišel, když jsem se neúspěšně snažil toto vyladit. Drivery vynechávají kroky po cestě tam i zpět, výsledek je sice rovná stěna, ale vlnkovatá. Po úpravě firmwaru (pozdržení STEP signálu) nepravidelnosti zmizely. Tak zkuste třeba i toto.
  • 0

lubosh
 
Příspěvky: 747
Registrován: 19.11.2014 16:42
Bydliště: Praha 10
Reputation: 7
Jen tak dál :)

Re: Z wobble

Příspěvekod peterhe » 30.12.2017 00:18

stena sa po kalibrácii zrovnala, zostali ešte šikmé pruhy - rozostup cca 5mm, takže spojitosť s remeňom GT2 to nemá.
Podľa uhlu na kruhovom modeli 45st. je tu nejaká spojitosť s osami X a Y. Zmena nenastala ani po zvýšení rýchlosti cez display. Je v marlinovi nejaká záložka kde sa upravuje časovanie step dir? Alebo skúsiť prehodiť 8825 namiesto teraz osadených 4988?
sikme vlnky.jpg
  • 0

Nemáte oprávnění prohlížet přiložené soubory.
peterhe
 
Příspěvky: 83
Registrován: 27.02.2017 17:23
Bydliště: Trenčín
Reputation: 0

Re: Z wobble

Příspěvekod peterhe » 30.12.2017 02:37

Extrémne došponovanie a povolenie remeňov ako aj výmena za 8825 na X a Y nepomohla. Pri zmene modelu sa čiary objavili v opačnom náklone vzhľadom na opačný smer tlače. Naviac vzhľadom na inú rýchlosť tlače pod iným uhlom. Logicky z toho by mala vyplývať závislosť na dávkovaní extrudera a čase. Tu som driver nemenil. Teoreticky by sa to malo dať overiť tlačou rovnakého g-kódu vyššou rýchlosťou a uhol by sa mal zmeniť. Nejaké iné názory, nápady?
Dnes to už balím, "lidovej" výskum pokračuje večer.
sikme vlnky 2.jpg
  • 0

Nemáte oprávnění prohlížet přiložené soubory.
peterhe
 
Příspěvky: 83
Registrován: 27.02.2017 17:23
Bydliště: Trenčín
Reputation: 0

Re: Z wobble

Příspěvekod Saph » 30.12.2017 02:56

Měl jsme stejný problém, A4988 i DRV8825 mi dělaly tyhle pruhy, pouze každý driver trochu jiné a řekl bych, že ty A4988 byly trochu méně znatelné. S řemeny ani obecně mechanikou to na 100% nesouvisí. Problém se nakonec vyřešil sám, když jsem přešel z 12V zdroje na 24V. Respektive DRV8825 stale proužkují, ale A4988 už ne. Předpokládám tedy, že máš asi 12V napájení, takže bych se zkusil podívat na firmware a to, co doporučoval Luboš výše.
  • 0

Saph
 
Příspěvky: 542
Registrován: 20.09.2015 19:50
Bydliště: Kroměříž
Reputation: 0

Re: Z wobble

Příspěvekod peterhe » 30.12.2017 10:00

Marlina som narýchlo prebehol, ale nenašiel som tam možnosť niečo doladiť ohľadne časovanie step alebo dir signálu. Vie niekto v ktorej záložke sa to upravuje? Prípadne tip na iný driver. 24V zdroj máš na celú tlačiareň, alebo len pre HB cez SSR relé? Ramps 1.4 podľa toho čo som tu prečítal by bolo potrebné na 24V upraviť. Pri CNC mám iný soft tam je to prehľadnejšie spracované, keď zlyhajú všetky možnosti dokopem sa k výrobe redukcii na káble od motorov aby sa dali pripojiť ku kontroleru s TB6560. Nastavenie parametrov stroja je záležitosťou na 5 -10 min. Nevýhodou je, že je riadený z PC cez sériový port, preto som zvolil arduino + ramps, preto by som rád vyladil túto zostavu. Ešte ma napadlo vzhľadom na závislosť rozostupu pruhov od rýchlosti nejaké časovo pravidelné rušenie (vznikajúce z niečoho ako periodická kontrola tlačítka, enkóderu.. alebo posielanie signálu na display)
Ďakujem.
  • 0

peterhe
 
Příspěvky: 83
Registrován: 27.02.2017 17:23
Bydliště: Trenčín
Reputation: 0

Re: Z wobble

Příspěvekod medapeta » 30.12.2017 11:28

Zkus jiný slicer.
  • 0

Dobroser = člověk, který se snaží obohatit společnost zdánlivým konáním dobra.
Nemám rád dobrosery, zvášť ty z pod Tater, kterých se na českých diskusních forech vyrojilo jak masařek na kravinci .
medapeta
 
Příspěvky: 1453
Images: 57
Registrován: 31.05.2016 22:14
Bydliště: Praha
Reputation: 4
Jen tak dál :)

Re: Z wobble

Příspěvekod Saph » 30.12.2017 12:37

Na 24V mi jede už všechno, pouze bed přes relé by to neřešil. Ramps by potřeboval úpravy, to máš pravdu, proto používám MKS Gen.
U toho firmwaru mě napadá jedině položka v configuration_adv.h :
// The minimum pulse width (in µs) for stepping a stepper.
// Set this if you find stepping unreliable, or if using a very fast CPU.
#define MINIMUM_STEPPER_PULSE 0 // (µs) The smallest stepper pulse allowed
Můžná Luboš to pak spíš konkretizuje, jestli myslel ještě něco jiného.
Co se týče ještě jiných driverů, tak osobně jsem kdysi zkoušel ještě TMC2100 a ty dělaly proužky taky, i když zase trochu jiné(tehdy 12V napájení).
Jinak jak píše výše zkusit jiný slicer je taky možnost. Dříve jsem narazil na to, že Simplify3D dělal vlnky, ale Slic3r pruša edition ne. Viz https://saph.rajce.idnes.cz/Rebel/#vlnky3.jpg v obou případech nastaveny stejné rychlosti a akcelerace. Mám ale podezření, že Slic3r byl průšou nějak více pozměněn a tisk byl v reálu pomalejší než třeba z čistého Slic3ru a zrovna to trefilo nějakou "optimální" hodnotu, kdy se zvlnění neprojevilo. Každopádně tuhle záhadu jsem nikdy nerozklíčoval a ani příliš nestudoval.
  • 0

Saph
 
Příspěvky: 542
Registrován: 20.09.2015 19:50
Bydliště: Kroměříž
Reputation: 0

Re: Z wobble

Příspěvekod peterhe » 30.12.2017 13:50

To som myslel, ešte pri niektorých softoch býva možnosť nastaviť fázový posun step - dir. Keď budem pri PC kde mám IDE prelúskam to. Zatiaľ moc ďakujem.
  • 0

peterhe
 
Příspěvky: 83
Registrován: 27.02.2017 17:23
Bydliště: Trenčín
Reputation: 0

Re: Z wobble

Příspěvekod tom666 » 30.12.2017 14:18

@peterhe
Popisovany problem pravdepodobne suvisi s pulzujucim extruderom.
- pre DRV8825 nastav Fast Decay Mod (http://www.rebelove.org/viewtopic.php?f=44&t=918)
- pre A4988 nastav Mixed Decay Mod (ROSC pin na GND)
  • 0

Prusa i3 MK2s, Creality Ender-3, Anycubic i3 Mega, Sunhokey Prusa i3 Clone.
tom666
 
Příspěvky: 513
Images: 0
Registrován: 14.09.2016 17:00
Bydliště: Nitra (SK)
Reputation: 14
Jen tak dál :)

Re: Z wobble

Příspěvekod Saph » 30.12.2017 14:35

DRV8825 jsem testoval i ve fast decay a nepomohlo to.
Pokud si dobře pamatuji, tak je pravdou, že vzor vlnek udává driver na extruderu. Jde tedy pravděpodobně o nepravidelný chod extruderu, co tohle způsobuje.
A4988 v mixed jsem ale nikdy nezkoušel.
  • 0

Saph
 
Příspěvky: 542
Registrován: 20.09.2015 19:50
Bydliště: Kroměříž
Reputation: 0

Re: Z wobble

Příspěvekod tom666 » 30.12.2017 14:49

@Saph
Ma to tiez suvis s nastavenim prudu drivera a silou pritlaku na podavacie kolecko extrudera.
  • 0

Prusa i3 MK2s, Creality Ender-3, Anycubic i3 Mega, Sunhokey Prusa i3 Clone.
tom666
 
Příspěvky: 513
Images: 0
Registrován: 14.09.2016 17:00
Bydliště: Nitra (SK)
Reputation: 14
Jen tak dál :)

Re: Z wobble

Příspěvekod Saph » 30.12.2017 14:56

Nemá, tento konkrétní jev se s napětím přiliš nemění. Testoval jsem vref od 0,15 po 0,6. Někde bych ještě možná i vyhrabal celou bednu popsaných testovacích tisků. Špatný přítlak ti pak těžko udělá dokonale pravidelný vzor.
  • 0

Saph
 
Příspěvky: 542
Registrován: 20.09.2015 19:50
Bydliště: Kroměříž
Reputation: 0

Re: Z wobble

Příspěvekod tom666 » 30.12.2017 15:29

@Saph
Silny (spatny) pritlak moze sposobit pretazenie drivera s naslednym vynechavanim krokov. V niektorych pripadoch preto staci iba mierne znizit pritlak. Dalsim sposobom eliminacie problemu by bolo upravenie akceleracie pre extruder (pripadne aj jerk).
  • 0

Prusa i3 MK2s, Creality Ender-3, Anycubic i3 Mega, Sunhokey Prusa i3 Clone.
tom666
 
Příspěvky: 513
Images: 0
Registrován: 14.09.2016 17:00
Bydliště: Nitra (SK)
Reputation: 14
Jen tak dál :)

PředchozíDalší

Zpět na Rebel sCUBE

Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 1 návštěvník