Připojení REIDA

Re: Připojení REIDA

Příspěvekod medapeta » 19.11.2017 11:35

  • 0

Nemáte oprávnění prohlížet přiložené soubory.
Naposledy upravil medapeta dne 21.11.2017 23:17, celkově upraveno 2
-----------------------------------------------------
Naše země, naše pravidla. Čobol Go Home.
medapeta
 
Příspěvky: 1452
Images: 57
Registrován: 31.05.2016 22:14
Bydliště: Praha
Reputation: 4
Jen tak dál :)

Re: Připojení REIDA

Příspěvekod MichalG » 19.11.2017 12:20

Rebel píše:
MichalG píše:urcite ma konektor endstopu + - ?
nebudes tomu verit, ale ma.


ja nevim, proto se ptam, nejsem expert prez elektroniku ale porad mam za to ze piny na endstopecj jsou vpodstate jen prerusenej spoj a bud endstop tento spoj propojuje nebo rozepina a na zaklade toho elektronika vyhodnoti zmenu stavu a na to by mel prece staci jen jeden pol nebo se pletu a objasnis mi jak to je ?
  • 0

Nabizim tistene dily
MichalG
 
Příspěvky: 389
Images: 0
Registrován: 28.03.2017 23:15
Reputation: 2
Jen tak dál :)

Re: Připojení REIDA

Příspěvekod zemciko » 19.11.2017 12:38

Mnooo nás kdysi na základce učili že "elektřina" je pohyb elektronů mezi anodou a katodou že jinak by to jaksi nefungovalo... Takže jak si jako někdo může představovat že tam nebude +- ??? Ale třebas je to jak s tím jedincem co vysvětlovat "Tie elekrárny se preta stavají na kopcoch lebo aby tie elektrony mohly dobro frčat z kopca dolu!"

Mně by spíš zajímalo když to takhle připojím jestli to tak někdo používá a jak mu to s daným zapojením a s daným čidlem funguje.
  • 0

Naposledy upravil zemciko dne 19.11.2017 12:42, celkově upraveno 2
zemciko
 
Příspěvky: 1134
Images: 9
Registrován: 09.05.2015 13:43
Reputation: 0

Re: Připojení REIDA

Příspěvekod Rebel » 19.11.2017 12:39

MichalG píše:
Rebel píše:
MichalG píše:urcite ma konektor endstopu + - ?
nebudes tomu verit, ale ma.


ja nevim, proto se ptam, nejsem expert prez elektroniku ale porad mam za to ze piny na endstopecj jsou vpodstate jen prerusenej spoj a bud endstop tento spoj propojuje nebo rozepina a na zaklade toho elektronika vyhodnoti zmenu stavu a na to by mel prece staci jen jeden pol nebo se pletu a objasnis mi jak to je ?
Ono + tam je proto, že treba opticky endstop potřebuje napájení a nebo může být logika klidně obráceně, tedy nemusí se S uzemnovat, ale naopak se do něj to + může pouštět. Je to o konfiguraci FW, pullup rezistoru atd.

Odesláno z mého S60 pomocí Tapatalk
  • 0

Dan - Rebel ? ;) - http://rebelove.org - Rebel I-III, Rebel sCUBE, Anycubic i3 MEGA, Anycubic - Kossel Mini, Anycubic Photon ! A naučte se používat pro STL přílohy čudlík "UMÍSTIT DO PŘÍSPĚVKU" !
Rebel
 
Příspěvky: 3347
Images: 243
Registrován: 12.08.2013 11:44
Bydliště: HK
Reputation: 100
Zasloužil bys asi medajli :) Nebo jsi admin :D

Re: Připojení REIDA

Příspěvekod Rebel » 19.11.2017 12:41

dkraft píše:jj, chybicka se vloudila ma to byt "S" i kdyz jak pise Dan i to plusko by se tam naslo! :-). Takze funkcne nic, v podstate je tvoje reseni setrnejsi k elektronice a vic "koser"? :-) chapu to tak dobre?

PS: dioda na obrazku je 1N4007, ve FW je treba mit povoleny "pullup odpor" na endstopech a zatim mi to takto funguje.
V podstatě jak píšeš, je to "setrnejsi" řešení.

Odesláno z mého S60 pomocí Tapatalk
  • 0

Dan - Rebel ? ;) - http://rebelove.org - Rebel I-III, Rebel sCUBE, Anycubic i3 MEGA, Anycubic - Kossel Mini, Anycubic Photon ! A naučte se používat pro STL přílohy čudlík "UMÍSTIT DO PŘÍSPĚVKU" !
Rebel
 
Příspěvky: 3347
Images: 243
Registrován: 12.08.2013 11:44
Bydliště: HK
Reputation: 100
Zasloužil bys asi medajli :) Nebo jsi admin :D

Re: Připojení REIDA

Příspěvekod MichalG » 19.11.2017 12:46

Rebel

dik

zemciko píše:Mnooo nás kdysi na základce učili že "elektřina" je pohyb elektronů mezi anodou a katodou že jinak by to jaksi nefungovalo... Takže jak si jako někdo může představovat že tam nebude +- ??? Ale třebas je to jak s tím jedincem co vysvětlovat "Tie elekrárny se preta stavají na kopcoch lebo aby tie elektrony mohly dobro frčat z kopca dolu!"

Mně by spíš zajímalo když to takhle připojím jestli to tak někdo používá a jak mu to s daným zapojením a s aným čidlem funguje.

ja to videl jako kdyz konec zarovky das primo na + nebo - pol baterie a drujej pol povede kabelem na kterym bude i endstop a stiskem bud povede nebo nepovede a na to prece stavi prerusovat jen jeden pol
  • 0

Nabizim tistene dily
MichalG
 
Příspěvky: 389
Images: 0
Registrován: 28.03.2017 23:15
Reputation: 2
Jen tak dál :)

Re: Připojení REIDA

Příspěvekod peca » 20.11.2017 14:17

@MichalG: Tady se pracuje s logickou hodnotou. V nastavení se dá určit, jestli "koncák" hlásí konec sepnutím (logická 1), nebo rozepnutím (logická 0). Logická 0 zpravidla znamená propojení pinu na zem (-), zatímco logická 1 naopak na určité napětí (+). Podle toho je případně potřeba nakonfigurovat pullup/pulldown rezistory, které udržují signálový vodič (pin) v klidovém stavu na potřebnou hodnotu. Takže zpravidla opačnou, než potřebuji zjišťovat.
  • 0

peca
 
Příspěvky: 194
Registrován: 01.09.2015 17:30
Bydliště: Jičín
Reputation: 0

Re: Připojení REIDA

Příspěvekod oscar » 20.11.2017 14:30

a co ta zarovka? :D
  • 0

.... večer se přezujou, hodinu frézujou ....
oscar
 
Příspěvky: 731
Images: 4
Registrován: 16.06.2014 20:51
Bydliště: Perníkovice
Reputation: 10
Jen tak dál :)

Re: Připojení REIDA

Příspěvekod Otomar » 21.12.2017 15:51

Zdarec,
připojuju indukční sondu (LJ12A3-4-Z/BX). Pozapojoval sem podle schemata níže. Potřeboval bych poradit, jak to nastavit v repetier konfigurátoru.
Sondu připojím na napájení 12V. Na ramps mám připojeno na S a GND. Když měřím voltmetrem napětí na signálu a zemi, tak naměřím v klidu 3,83V, po sepnutí 0V. Na displeji se dívám na stav endstopu Z a tam se stav nemění. Je problém s těmi 3,83V, nebo to mám špatně nastavené?

Výstřižek.PNG

1MoJpY.png
  • 0

Nemáte oprávnění prohlížet přiložené soubory.
Customized REBEL II & direct HEVO
Otomar
 
Příspěvky: 580
Images: 0
Registrován: 20.12.2014 11:24
Bydliště: JMK
Reputation: 0

Re: Připojení REIDA

Příspěvekod Vlado » 26.12.2017 21:55

Otazocka
Ma nejaky zmysel pouzivat NPN LJ12A3-4-Z/BX-5V ??? Teda kedze je sonda stavana na 5V tak netreba zmensovat 12V ale zapoja sa kable priamo do konektoru endstopu na doske nie?
Alebo je v tom nejaky chytacik?
  • 0

Vlado
 
Příspěvky: 30
Registrován: 08.11.2015 17:17
Reputation: 0

Re: Připojení REIDA

Příspěvekod pentaxxx » 16.10.2018 16:34

Taky jsem ted zacal resit tohle zapojeni, protoze mam sensor i na ENDER 4. Muzem tema ozivit?

Ten ale je 5V a pritom je ot dost podobny jako SN04, co je videt hodne na eBay, ktery je dle oznaceni 6V-36V.
Je dost mozne, ze to jen proste cinan vzal, vzal napajeni z ATMEGA a doufa, ze tech cca 5.2V bude stacit na sondu od 6V a prelepil stitek. Kazdopadne tech 4mm citlivost je na hranici pouzitelnosti pro hlinikovou desku 235x235 co k tomu je a se sklem uz to asi nejspis nebude chodit.

A ted k veci. Sehnal sem tri ruzny sensory 4mm, 5mm a 8mm a chci to krmit pres 7805. Nicmene pry to obcas dela problemy (ten regulator napajeni ze sondy neutahne, nebo naopak neni dost nadimenzovany?).

Mate nekdo zkusenosti s konkretnim typem regulatoru. K sehnani v CR je vice (asi 4 typy) pro proudy 0.1A-1.5A, od ruznych vyrobcu atd. Nasel sem LM7805, L78L05, L7805CV .... co sem koukal, tak ty sensory uvadi 50mA az 300mA max, takze nic narocnyho to neni.

Nebo radite se na to vykaslat a sehnat nekde ten optoclen co pouzil Dan a udelat k tomu PCB?
  • 0

pentaxxx
 
Příspěvky: 34
Registrován: 23.11.2015 11:22
Reputation: 0

Re: Připojení REIDA

Příspěvekod tom666 » 17.10.2018 06:31

@Vlado, @pentaxxx
Vyhodou pouzitia "BX" varianty indukcneho snimaca je v tom, ze pracuje uz pri 5V napajani aj napriek tomu, ze vyrobcom specifikovane napajacie napatie je v rozsahu od 6 do 36V. Je preto mozne pripojit napr. LJ12A3-4-Z/BX priamo na konektor end-stopu, ktory obsahuje aj 5V napajanie.

Naproti tomu "BY" varianta pracuje od napajacieho napatia 10 az 30V. Pri napajani 12V, alebo 24V je preto potrebne prisposobit vystup zo snimaca na uroven TTL s pouzitim napatoveho delica, alebo lubovolnym 5V LDO (vystup je zatazeny minimalne - len vstupom MCU).
  • 0

Prusa i3 MK2s, Creality Ender-3, Anycubic i3 Mega, Sunhokey Prusa i3 Clone, Rebel II Bowden Variant (rozostavany)
tom666
 
Příspěvky: 488
Images: 0
Registrován: 14.09.2016 17:00
Bydliště: Nitra (SK)
Reputation: 14
Jen tak dál :)

Předchozí

Zpět na Rebel sCUBE

Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 1 návštěvník