Osa z mechanický endstop

Osa z mechanický endstop

Příspěvekod ezzop6 » 06.09.2017 14:42

Zdravím pánové nevíte co je třeba změnit ve firmwaru aby to fungovalo na mechanický endstop? Zapomněl jsem napsat že deska je Rumba a firmware stažený zde na stránkách
  • 0

ezzop6
 
Příspěvky: 7
Registrován: 30.12.2016 04:03
Reputation: 0

Re: Osa z mechanický endstop

Příspěvekod honzahs » 07.09.2017 13:05

Mám ten samý problém. Pokud odpojíme endstop tak se to snaží k němu dojet. Pokud jo zapojíme, jen dvakrát popojede dolů. Při zapojení indukční sondy ten samý problém. Na pípák(multimetru) endstop nereaguje. A u toho jsem se nějak zastavil a snažím se to nějak vlastními silami zvládnout, ale už docházejí síly
  • 0

Rebel II, Rebel SCUBE 300x300x475, Rebel SCUBE MultiMaterial(4) 350x220x210
Mám o kolečko víc :D
honzahs
 
Příspěvky: 106
Registrován: 12.01.2017 17:43
Bydliště: Vsetínsko, Zlínsko
Reputation: 0

Re: Osa z mechanický endstop

Příspěvekod zemciko » 07.09.2017 15:49

Endstopy mohou fungovat dvojím způsobem. Buď se na doraze sepnou nebo naopak rozepnou (logická nula či jednička) jde takto dělat různé typy dorazů podle toho jaké člověk má nastaví ve FW jestli true/false ke každé ose dorazu.
v marlinu jsou to proměnné:
// Mechanical endstop with COM to ground and NC to Signal uses "false" here (most common setup).
#define X_MIN_ENDSTOP_INVERTING false // set to true to invert the logic of the endstop.
#define Y_MIN_ENDSTOP_INVERTING false // set to true to invert the logic of the endstop.
#define Z_MIN_ENDSTOP_INVERTING false // set to true to invert the logic of the endstop.
#define X_MAX_ENDSTOP_INVERTING false // set to true to invert the logic of the endstop.
#define Y_MAX_ENDSTOP_INVERTING false // set to true to invert the logic of the endstop.
#define Z_MAX_ENDSTOP_INVERTING false // set to true to invert the logic of the endstop.
#define Z_MIN_PROBE_ENDSTOP_INVERTING true // set to true to invert the logic of the probe.

Pro dorazy co se sepnou by tam mělo být "true" ty co se rozepnou "false".
To že to máš opačně poznáš podle toho že ti osa mimo doraz jede jen na jednu stranu.


Ale určitě se to tu párkrát řešilo tak lidi zkuste pohledat v existujících vláknech...

Jo taky hlavně bacha na správné zapojení těch tří vodičů od endstopů.
  • 0

Naposledy upravil zemciko dne 07.09.2017 15:57, celkově upraveno 1
zemciko
 
Příspěvky: 1131
Images: 9
Registrován: 09.05.2015 13:43
Reputation: 0

Re: Osa z mechanický endstop

Příspěvekod fdd1222 » 07.09.2017 15:57

Pokud k tomu nemas nejaky zvlastni duvod, pouzivej zapojeni kdy se pri dojeti na doraz rozepnou.
Je to mnohem mene nachylnejsi na ruseni nez opacna varianta kdy v klidove poloze drat visi volne ve vzduchu jako antena.
  • 0

fdd1222
 
Příspěvky: 511
Images: 0
Registrován: 12.11.2016 19:59
Reputation: -5
Pokud je snaha, dá se to napravit.

Re: Osa z mechanický endstop

Příspěvekod Tylk1 » 12.11.2017 22:55

Zdravím, mám problém s endstopem Z osy. Přesněji endstop nezastaví motorek a to ani optický ani mechanický. Výše uvedené možnosti taky nepomohly.. nepomohlo jakékoli nastavení endstopu. Nemáte někdo tušení kde ještě hledat chybu?
Deska arduino mega a ramps 1,4 s malinem 1.1.6.
  • 0

Tylk1
 
Příspěvky: 5
Registrován: 11.10.2017 22:01
Reputation: 0

Re: Osa z mechanický endstop

Příspěvekod dmachaty » 13.11.2017 13:16

Připojte k PC, pusťte pronterface, a pošlete kód M119 (endstop states), všechny endstopy by měly hlásit "open".

Stiskněte ručně jeden endstop, pošlete znovu M119, měl by se hlásit jako "triggered". Projít takhle všechny endstopy je základ.
  • 0

[Rebel sCube] +PETFolie +TMC2100
[Prusa i3 clone] Rozmontovat, mrtvý.
dmachaty
 
Příspěvky: 72
Registrován: 17.05.2017 09:59
Reputation: 0

Re: Osa z mechanický endstop

Příspěvekod Tylk1 » 13.11.2017 17:38

Zkusil sil jsem všechny end stopy funguji správně krom osy Z_min: open. po sepnutí endstopu pořád open. Zkoušel jsem tento endstop přepojit na osu X tam fungoval správně při zapojení na Z neustále open.
  • 0

Tylk1
 
Příspěvky: 5
Registrován: 11.10.2017 22:01
Reputation: 0

Re: Osa z mechanický endstop

Příspěvekod zemciko » 13.11.2017 17:40

Pak může být něco poškozeného na desce. Pokud to nechceš opravovat tak se to dá napojit na jiný vstup (je jich tam běžně 6) a upravit to ve FW.
  • 0

zemciko
 
Příspěvky: 1131
Images: 9
Registrován: 09.05.2015 13:43
Reputation: 0

Re: Osa z mechanický endstop

Příspěvekod Tylk1 » 13.11.2017 17:53

To mne taky napadlo ale to už se dostávám k místu, kde se nestydím to přiznat, moc nevyznám
Jak to chápu, můžu buď odpojit Z_min a zapojit Z_max a přehodit samotný spínač ze spot nahoru.
Druhá možnost změnit nastavení pinu což je ale něco co vůbec netuším jak kde co udělat.
  • 0

Tylk1
 
Příspěvky: 5
Registrován: 11.10.2017 22:01
Reputation: 0

Re: Osa z mechanický endstop

Příspěvekod zemciko » 13.11.2017 18:03

To který pin je k čemu napojený je ve FW. Třeba v Marlinovi stáhneš poslední Arduino IDE do něj nahraješ FW a v jednom ze souborů pro tvou desku je seznam všech pinů pro každou funkci je to pěkně okomentované a dá se to fakt snadno upravit zkompilovat a nahrád to desky.
V nejhorším stačí poslat stávající FW říct jakou má člověk desku/shield a to jedno číslo klidně upravíme i na dálku...
  • 0

zemciko
 
Příspěvky: 1131
Images: 9
Registrován: 09.05.2015 13:43
Reputation: 0

Re: Osa z mechanický endstop

Příspěvekod Tylk1 » 13.11.2017 18:13

Ok děkuji za info (marlina jsem už nahrával hodně krát ale zatím jsem v něm nehledal nastavení jednotlivých pinu) jdu hledat kde to tam je zakopáno
Deska Arduino Mega 2560, Ramps 1.4 (zatím EFB) marlin 1.1.6
  • 0

Tylk1
 
Příspěvky: 5
Registrován: 11.10.2017 22:01
Reputation: 0

Re: Osa z mechanický endstop

Příspěvekod Tylk1 » 13.11.2017 18:24

Tak jsem to našel pins_RAMPS.h řádek 80 81 stačilo přehodit přepojit spínač na desce a už to jede děkuji za pomoc. :)
  • 0

Tylk1
 
Příspěvky: 5
Registrován: 11.10.2017 22:01
Reputation: 0


Zpět na Rebel sCUBE

Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 1 návštěvník