Stavba - tipy

Re: Stavba - tipy

Příspěvekod dmachaty » 07.12.2017 14:56

  • 0

[Rebel sCube] +PETFolie +TMC2100
[Prusa i3 clone] Rozmontovat, mrtvý.
dmachaty
 
Příspěvky: 70
Registrován: 17.05.2017 09:59
Reputation: 0

Re: Stavba - tipy

Příspěvekod firewire » 09.12.2017 19:17

a treba info kde se zapojuji termistory, endostopy kde co patri, pripadne reida?
  • 0

firewire
 
Příspěvky: 171
Registrován: 07.01.2014 15:47
Reputation: 0

Re: Stavba - tipy

Příspěvekod lkvapil » 09.12.2017 19:38

  • 0

Rebel II - Megaramps, FW Repetier
HyperCube Evo - MKS Sbase, FW Marlin 2.0, Bondtech,TMC2208, E3D V6 bowden + PET
lkvapil
 
Příspěvky: 106
Registrován: 02.07.2016 13:33
Reputation: 0

Re: Stavba - tipy

Příspěvekod kinng » 10.12.2017 20:39

Ahoj,


Chtěl bych si postavit sCUBE a chci se zeptat na pár (pro mě důležitých) věcí.

1, Díly mám vytisknout z PETG nebo ABS-T?
Proč z PETG nebo proč z ABS?

2, Nejspíš pořídím Základní desku RUMBA+ DRV8825 a LV8729, prostě konfigurace co píše pan Rebel. Jaké k tomu napájení? 12V nebo 24V.
Budu tisknout převážně PLA (PETG) a občas ABS.
Pokud bude napájení na 24v. jedná se pouze o napájení RUMBY a BEDU? Ventilátory můžu koupit na 12V? Topné tělísko na hotend taky na 12V?


3, Pro tisk z ABS bude zapotřebí ještě přídavné topení? (silikonová topná deska na 230V), nebo bude stačit tiskárnu dát do "bedny"?
Proto řeším jestli díly na tiskárnu tisknout z PETG nebo ABS. Pokud zavřu tiskárnu do bedny, bude tam asi dost tepla.
Zde na foru jsem četl že, v zavřené bedně je až 60st.



Děkuji za odpověd a omlouvám se za můj amatérismus. v 3D tisku jsem ještě hluboko v nočníku :-)
  • 0

kinng
 
Příspěvky: 4
Registrován: 21.10.2017 17:58
Reputation: 0

Re: Stavba - tipy

Příspěvekod Saph » 10.12.2017 21:04

1. myslím, že to zas takový rozdíl nebude. Pokud bys ale plánoval mít v boxu s tiskárnou zmiňovaných 60 stupňů, tka raději ABS.
2. S A4988 také nic nepokazíš, osobně bych DRV8825 raději nepoužíval. LV8729 nemám vyzkoušené. Napájení každopádně raději 24V. Topné tělísko pak musí být také na 24V, ventilátory mohou být v případě desky RUMBA+ 12 nebo 24V (má možnost stepdownu z 24 na 12)
3. Pokud dáš tiskárnu do bedny, měl by sis vystačit s tím, co natopí vyhřívaná podložka. 60 stupňů tam teda nebude, to bys na bedu musel mít tak minimálně 150 stupňů, ale tak k těm 40 stupňům se to stabilně vyšplhat může. Což je už teplota, která dost pomůže, aby ABS nepraskalo a mělo menší tendenci se zvedat. Samozřejmě zde už bude záležet i na těsnosti boxu, z čeho je udělaný a okolní teplotě.
  • 0

Saph
 
Příspěvky: 476
Registrován: 20.09.2015 19:50
Bydliště: Kroměříž
Reputation: 0

Re: Stavba - tipy

Příspěvekod kinng » 10.12.2017 21:23

Děkuji za rychlou odpověď.
Pokud použiji ovladače A4988 budu muset pozměnit nastavení ve firmwaru?
Pomůžete mi s tím? :-)
A s tou teplotou v boxu. Pokud bude 40st. Neměla by být elektronika mimo box?
Ještě jedna otázka : BED 200x200 MK3. Montujete ji tou topnou stranou dolu a na vrch dáváte sklo, nebo PEI, PET?

Děkuji
  • 0

kinng
 
Příspěvky: 4
Registrován: 21.10.2017 17:58
Reputation: 0

Re: Stavba - tipy

Příspěvekod Saph » 10.12.2017 21:39

A4988 je 16 krokový driver, takže vyžaduje upravit kroky na polovinu oproti DRV8825. Je to poměrně jednoduché, v podstatě vložit dva příkazy do konzole třeba přes repetier host. Konkrétně pak:
M92 X80 Y80 Z400 E150 (nastaví počet kroků, hodnoty jsou pouze ilustrativní, nevím přesně jak jsou u sCube :-D )
M500 (uloží změny)
Elektroniku je určitě lepší mít mimo box, nemusí to být ale nezbytně nutné.
U MK3 patří nahoru ta stříbrná broušená strana. Můžeš tisknout přímo na ni, respektive například na nalepenou PET pasku, PEI, kapton, modrou pasku atd... (tiskové podložky jsou zde rozebírány mnohokrát na více místech, kdyžtak hledej) Případně na ni můžeš použít klasické sklo, zrcadlo, broušenou hliníkovou desku, jak je to běžné u MK2, což je u tiskárny v boxu vhodnější řešení kvůli omezenému přístupu..
  • 0

Saph
 
Příspěvky: 476
Registrován: 20.09.2015 19:50
Bydliště: Kroměříž
Reputation: 0

Re: Stavba - tipy

Příspěvekod kinng » 10.12.2017 21:55

S těmi drivery budu muset ještě něco nastudovat. Jinak děkuji za vyčerpávající odpověď.
  • 0

kinng
 
Příspěvky: 4
Registrován: 21.10.2017 17:58
Reputation: 0

Re: Stavba - tipy

Příspěvekod Saph » 10.12.2017 22:37

Každopádně to ze začátku nemusíš komplikovat a klidně to postav s DRV8825 nebo pro co Rebel dělal základní konfiguraci. Drivery jsou už to poslední a můžeš je vyměnit kdykoliv a časem k tomu pomalu dojdeš třeba :)
Stejně mají spíše minoritní vliv na samotný tisk a netřeba z toho dělat vědu.
  • 0

Saph
 
Příspěvky: 476
Registrován: 20.09.2015 19:50
Bydliště: Kroměříž
Reputation: 0

Re: Stavba - tipy

Příspěvekod firewire » 11.12.2017 20:14

Jen takový dotaz jak se nahrává a přes co Merlin do rumby?
  • 0

firewire
 
Příspěvky: 171
Registrován: 07.01.2014 15:47
Reputation: 0

Re: Stavba - tipy

Příspěvekod walker.cz » 11.12.2017 21:23

je to Marlin, a nahárává se stejně jako RepetierFW, tedy s pomocí Arduina
  • 0

Rebel II, Rebelix MK2, Poseidon Duo, BOX2Y, Delta Sculptur, Wallta (moje delta :D ),
walker.cz
 
Příspěvky: 17
Registrován: 10.01.2017 23:08
Bydliště: Cheb
Reputation: 0

Re: Stavba - tipy

Příspěvekod tomast » 11.12.2017 21:28

Rumba je kompatibilní s ATMega2560 - takže normálně přes Arduino IDE, ne?
  • 0

tomast
 
Příspěvky: 35
Registrován: 20.11.2017 21:44
Bydliště: Praha
Reputation: 0

Re: Stavba - tipy

Příspěvekod Saph » 11.12.2017 22:46

Ano, program se jmenuje Arduino IDE a je potřeba tam nastavit atmegu2560 stejně jako při nahrávání do Arduina mega nebo třeba MKS gen.
  • 0

Saph
 
Příspěvky: 476
Registrován: 20.09.2015 19:50
Bydliště: Kroměříž
Reputation: 0

Re: Stavba - tipy

Příspěvekod dmachaty » 12.12.2017 12:00

Ad drivery - kupte rovnou TMC2208, mám je na všech osách, tiskárna krom větráků ani nehlesne a tiskne to skvěle.

Iteroval jsem:
A4988 (trochu hlučnější Y pojezd, jinak ok) -> DRV8825 (všechno hrozně hlučné, pryč) -> TMC2100 (nutné malé akcelerace, honeycomb trvá věčnost) -> TMC2208 (zatím tiskne supr, ticho, jen motory trochu víc hřejí, budu snižovat proudy)
  • 0

[Rebel sCube] +PETFolie +TMC2100
[Prusa i3 clone] Rozmontovat, mrtvý.
dmachaty
 
Příspěvky: 70
Registrován: 17.05.2017 09:59
Reputation: 0

Re: Stavba - tipy

Příspěvekod firewire » 13.12.2017 08:01

chalani mam takovy problem, konecne jsem celou elektroniku zapojil a kdyz jsem dal 220V tak se nic nestalo vse mrtve, jen sviti kontrolka na rumbe zelene a u ni je napis power, nevite kde je problem nebo co mam delat? stalo se to taky nekomu?

edit: jeste doplnim je mam zdroj 12V 175W
  • 0

firewire
 
Příspěvky: 171
Registrován: 07.01.2014 15:47
Reputation: 0

PředchozíDalší

Zpět na Rebel sCUBE

Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 1 návštěvník