Stavba - tipy

Re: Stavba - tipy

Příspěvekod creagel » 28.04.2022 13:12

Nez mi prijde dalsi TMC2208, tak prohodim DRV8825 z extruderu na osu Z a TMC2208 z osy Z hodim na extruder.
Na DRV8825 jsem pro Z nastavil propojkama 1/32 mikrokroku a pocet kroku na mm jsem nastavil na 800 (pripada mi to nejak dost). Ale sedi to (kdyz merim posun). Jen je najednou pohyb osy Z obracene, nez byl s TMC2208.

Ted me bude cekat znova kalibrace extruderu (kde jsem mel kroky vyladene na DRV8825). Nemuzete nekdo napsat vase nastaveni mikrokroku pro TMC2208 na standardnim extruderu sCube?
  • 0

creagel
 
Příspěvky: 139
Registrován: 13.11.2014 22:46
Bydliště: Sedlcany - Stredni Cechy.
Reputation: 0

Re: Stavba - tipy

Příspěvekod creagel » 04.05.2022 09:31

Snad odladeno - na extruderu mam TMC2208, steps/mm mam 73.4 a testovaci kosticka uz vypada skvele. Ted cekam, nez dorazi dalsi varka TMC2208 a dam jej zpet i na osu Z.

Zkusil jsem tisknout prvni normalni vec - vykrajovatko na pernik. A zjistil jsem, ze z nejakeho duvodu vynechava extruder. Na kosticce se to neprojevi vubec (tiskne se kratce). Vykrajovatko tisknu cca 40 minut a i na pohled je videt, ze se chvilkama prestava extruder tocit. Proud sem mel na TMC2208 nastaveny na 800, zkusil jsem 850 a delalo to porad. Na kratkem tisku to nedela, at tisknu co tisknu, na delsim ano.

Ad nastaveni proudu a stealchop - je nejaka moznost jak poznat, ze se zmena nastaveni pres menu projevila? Je mi totiz divne, ze menim proud v menu nastaveni TMC driveru, ale VREF se vubec nemeni (je porad 1.360V).

EDIT: Zkusil jsem to VREF stahnout potenciometrem na driveru (nastavil jsem na vsech osach 0.750V a na extruderu 0.850V) a je to peckovni ;) A ted otazka - pochopil jsem spatne, ze jsem tim proudem ovlivnuje VREF?
  • 0

creagel
 
Příspěvky: 139
Registrován: 13.11.2014 22:46
Bydliště: Sedlcany - Stredni Cechy.
Reputation: 0

Re: Stavba - tipy

Příspěvekod Rebel » 04.05.2022 17:36

1. zrejme nemas drivery v rezimu UART a proto nastaveni ve FW neovlivnuje proud
2. vynechavani driveru muze byt jeho tepelnou ochranou a diky zbytecne velkemu proudu, cemuz odpovida i nastaveni VREF 1.36V
3. Debug driveru vypises z konzole v nejakyho hosta, treba Repetier-Host zadanim gcode M122, kde se vypise v jakem stavu drivery jsou, tedy zda komunikuji ci ne atd.
  • 0

Dan - Rebel ? ;) - http://rebelove.org - Nevyzkoušíš = nevíš - Rebel I-III, Rebel sCUBE, Anycubic i3 MEGA, Anycubic - Kossel Mini, MeCretor2-upravený, Anycubic Photon, RR1, RR400M ! Pro STL přílohy použij čudlík "UMÍSTIT DO PŘÍSPĚVKU" !
Rebel
 
Příspěvky: 3892
Images: 243
Registrován: 12.08.2013 11:44
Bydliště: HK.......není Hong Kong :D
Reputation: 108
Zasloužil bys asi medajli :) Nebo jsi admin :D

Re: Stavba - tipy

Příspěvekod creagel » 04.05.2022 19:59

Ano, muselo to byt tepelnou ochranou - ted jsou drivery zasadne chladnejsi.
Pouzivam desku Fysetc F6 v1.2 - tam funguje komunikace po UART pouze na "Y"

1) Mely by byt - kupoval jsem schvalne drivery a desku, ktere to podporuji bez nejakeho dratovani
2) Presne tak (tepelna ochrana). Muzete pro zajimavost napsat vase hodnoty VREF pro jednotlive osy pro TMC2208?
3) Prave ze na me desce by to melo jit jen na "Y". Divne ale je, ze to na vsech osach hlasi problem komunikace a nevypise to nic. Podle me to bude tim, ze na ose "Y" mam 2 motory (2 drivery) a ono to umi komunikovat jen s jednim.

Pouzivam Marlin 2.0.9 a tam je defaultne RX pin -1 (coz je blbe a nefunguje to pak vubec). Zkusim to jeste poladit.
  • 0

creagel
 
Příspěvky: 139
Registrován: 13.11.2014 22:46
Bydliště: Sedlcany - Stredni Cechy.
Reputation: 0

Re: Stavba - tipy

Příspěvekod Rebel » 04.05.2022 21:28

Pokud ti komunikuje jeden, je pravdepodobne, ze by mohli komunikovat i ty ostatni. Minimalne bych zkusil ty drivery postune nahazet na Y pozici, ktera ti ted komunikuje, aby si zjistil, jestli vsechny jedou na UARTu.
VREF jen tak nezmerim, nemam cas se v tom vrtat, kostky mam zastavene a k deskam se snadno nedostanu, nic mene si myslim, ze VREF v UART rezimu neni podstatny a na 99% se nemeni s nastavenim z FW.
F6ky uz nikde nemam, mam vsude S6. Vim ze nektery z driveru komunikoval i u F6 verze 1.2, ale nevim ktera osa.
  • 0

Dan - Rebel ? ;) - http://rebelove.org - Nevyzkoušíš = nevíš - Rebel I-III, Rebel sCUBE, Anycubic i3 MEGA, Anycubic - Kossel Mini, MeCretor2-upravený, Anycubic Photon, RR1, RR400M ! Pro STL přílohy použij čudlík "UMÍSTIT DO PŘÍSPĚVKU" !
Rebel
 
Příspěvky: 3892
Images: 243
Registrován: 12.08.2013 11:44
Bydliště: HK.......není Hong Kong :D
Reputation: 108
Zasloužil bys asi medajli :) Nebo jsi admin :D

Re: Stavba - tipy

Příspěvekod creagel » 20.05.2022 19:10

sCube postupne doladuju. Uz zacinaji vytisky vypadat dobre. Bojuju porad se 2 vecma:

1) Trepotani stolku. I pri pomalych rychlostech (30mm) se stolek porad klepe. Zkousel jsem tisk i rychleji ( ryhlosti 70mm) a je to porad stejne. Nejvice se to projevuje, pokud dam na testovaci kostce vypln 50% a vzor gyroid. Na vytisku se to projevuje lehkym rozhozenim perimetru, ktere nejsou uplne dokonale rovne (dobre poznat na testovaci kostce). Zadnou vuli nikde nemam, ale presto se cela tiskarna lehce klepe a nejvice se to projevuje na stolku. Akcelerace mam tak, jak jsou v uvodnim prispevku u sCube.

2) Jak mate vyreseny konecny GCODE a parkovani stolku? Aktualne mam ten GCODE prilozeny v uvodnim vlakne ve vlakne sCube. To mi ale dela, ze cely stolek po dotisku a odstaveni motoru sjede samovolne nerizene uplne dolu :)
  • 0

creagel
 
Příspěvky: 139
Registrován: 13.11.2014 22:46
Bydliště: Sedlcany - Stredni Cechy.
Reputation: 0

Re: Stavba - tipy

Příspěvekod Homer028 » 31.05.2022 14:52

Zdravím, po dlouhé době jsem se vrátil k sCube, a vzpoměl jsem si, že se tady Rebel zmiňoval, že vytištěné držáky stolku na Z ose, ve ktrých jsou U hliníkové profily, na kterých je připevněn stolek, tak nejsou profily úplně kolmo a mírně se svažují dopředu dolů, takže zadek musí mýt přitáhlý a předek povolený, nevíte, jestli to někdo opravil, vykutil, případně pořešil?
  • 0

Homer028
 
Příspěvky: 24
Registrován: 10.04.2017 18:26
Reputation: 0

Re: Stavba - tipy

Příspěvekod Rebel » 31.05.2022 21:33

No, nemyslím si že je to dílama jako takovýma, ale je to spíše montáží, váhou stoku, "měkostí" plastů a v neposlední řadě i nepřesnostmi tisku.
  • 0

Dan - Rebel ? ;) - http://rebelove.org - Nevyzkoušíš = nevíš - Rebel I-III, Rebel sCUBE, Anycubic i3 MEGA, Anycubic - Kossel Mini, MeCretor2-upravený, Anycubic Photon, RR1, RR400M ! Pro STL přílohy použij čudlík "UMÍSTIT DO PŘÍSPĚVKU" !
Rebel
 
Příspěvky: 3892
Images: 243
Registrován: 12.08.2013 11:44
Bydliště: HK.......není Hong Kong :D
Reputation: 108
Zasloužil bys asi medajli :) Nebo jsi admin :D

Předchozí

Zpět na Rebel sCUBE

Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 1 návštěvník