Creality CR-10s PRO

Před založením nového vlákna se zamyslete, jestli skutečně není kam zařadit a ušetřte tím adminům práci se zbytečným dodatečným tříděním fóra. Děkuji za pochopení. Klidně zde diskutujte o "pikačovinách", OT nebudou řešeny. Tedy stručně řečeno "HNOJNÍK PATŘÍ SEM" :D

Re: Creality CR-10s PRO

Příspěvekod bastlir » 02.12.2019 20:58

Toto je upravená veze původního příspěvku!

V následujícím popisu se budu odkazovat na toto video:
"How to install a BLTouch on a CR-10s Pro UPDATED" (viz výše). Použijte jej jen jako návod pro mechanické práce. Jak jsem zjistil, výrobce/prodejci vám mohou dodat různé modifikace kabeláže a držáků senzoru. Proto jsem si nejdříve vytiskl svůj držák senzoru (viz příloha). Takže vám v krabičce zbyde nejen kovový držák, ale i USB interface a různé nástavce do portů, které neupotřebíte. Z balení jsem použil jen jeden pár delších šroubků. Co ale v balení není, je tzv. propojka pinů, která se používá např. na základních deskách v PC.
Takže .... já jsem dostal kablík, který by sice mohl být i delší, ale zato jsem v třípinovém konektoru nemusel (jak je ve videu) přehazovat červený a černý kablík. Prodloužení kablíku je ale nutnost!
Podle obrázku a dle použitého FW v rozporu s videem zvolte příslušné zapojení.

Tím je elektrikařina v bedně hotová. Kdo nemá z dislay-modulu vyvedený prodlužovák pro microSD kartu, měl by si udělat nejdříve update displeje, než to zakrytuje. Modul displeje má totiž svůj port po kartu a musí se jinak kvůli upgradu FW tohoto modulu vždy tiskárna zdlouhavě odkrytovávat. Pak na příslušném plošném spoji odpojte starý senzor a zasuňte dle videa zmíněnou propojku. POZOR, ať ta propojka je na pinech dostatečně pevná. Po piplačce s instalací nového senzoru, musíte ještě do tiskárny nahrát nový firmware pro BL Touch a pro tuto tiskárnu. Originální FW stáhnete tady: https://creality.com/download/firmware- ... ouch_c0006. Ten v "Ultimaker Cura" nahrajete přes USB kabel (z příslušenství tiskárny) do základní desky v tiskárně. Kdyby čidlo nechtělo uvolnit hmatací trn, zkuste mu ze začátku rukou trochu pomoct, já jsem ho měl např. zaseklý.
Pak je už konečně vidět kdy, kde a co senzor detekuje a má to konečně nějaký řád a smysl. A hlavně (!) .... měří to pořád stejně.
Tak hodně zdaru!
  • 0

Nemáte oprávnění prohlížet přiložené soubory.
Naposledy upravil bastlir dne 05.12.2019 01:10, celkově upraveno 1
bastlir
 
Příspěvky: 74
Registrován: 06.01.2016 00:03
Reputation: 0

Re: Creality CR-10s PRO

Příspěvekod bastlir » 02.12.2019 21:11

Video z první kalibrace:
  • 0

Naposledy upravil bastlir dne 04.12.2019 03:06, celkově upraveno 1
bastlir
 
Příspěvky: 74
Registrován: 06.01.2016 00:03
Reputation: 0

Re: Creality CR-10s PRO

Příspěvekod bastlir » 02.12.2019 22:32

Věřím tomu, že i vy jste doma řešili problém, jak tiskárnu položit na bok a jak ji pohodlně rozebrat a přitom nepoškrábat stůl. Proto jsem si vytiskl podstavce, do kterých Próčko zaklesnu a mohu s ním pohodlně po stole pohybovat a montovat.
  • 0

Nemáte oprávnění prohlížet přiložené soubory.
bastlir
 
Příspěvky: 74
Registrován: 06.01.2016 00:03
Reputation: 0

Re: Creality CR-10s PRO

Příspěvekod bastlir » 03.12.2019 18:45

!!! Nakonec se stalo to, čeho jsem se obával. Plochý kabel vedoucí od základní desky do čidla je opravdu krátký, takže se nejen částečně přetrhl, ale dokonce se vyrval z desky, kterou poškodil. Proto doporučuji před instalací BL Touch dotyčný kabel prodloužit. Soudruhům z Číny totiž nedošlo, že na všechny tiskárny nemohou dělat stejně dlouhý kabel. Také doporučuji kabel v místě průchodu skříní omotat izolačkou.
  • 0

bastlir
 
Příspěvky: 74
Registrován: 06.01.2016 00:03
Reputation: 0

Re: Creality CR-10s PRO

Příspěvekod mclareniak » 04.12.2019 06:24

Dakujem z drahocene rady. Senzor mam objednany a velmi mi pomozu tvoje informacie.

Este sa chcem opytat, aky mate nazor na Energy saving mode. Ked po nejakom case vypne ohrev podlozky. Tusim pri 20% tlace.
Zapnut?
Vypnut?
A este jedna otazocka. Kde moze byt problem ked sa mi jeden koniec vyhol a odlepil od skla.
IMG_20191204_081357.jpg

Dik
  • 0

Nemáte oprávnění prohlížet přiložené soubory.
mclareniak
 
Příspěvky: 30
Registrován: 19.11.2019 18:33
Reputation: 0

Re: Creality CR-10s PRO

Příspěvekod bastlir » 04.12.2019 11:47

Já ohřev nechávám i u PLA až do konce. Maxímálně po pár vrstvách v Simplify3D nastavím teplotu menší. Kdybych ohřev podložky vypnul úplně, riskoval bych, že se mi model už během tisku utrhne.

Tvůj obrázek je typický pro ABS. Tady musíš jednoznačně topit až do konce. Příčin utržení rohu může být víc.
1. vysoká hustota výplně. U ABS doporučuji max. 20%.
2. nízká teplota podložky
3. nebylo použito vhodné lepidlo na podložku
4. jak koukám, máš asi příliš vysokou první vrstvu. Málo jsi ji "rozplácl".
  • 0

bastlir
 
Příspěvky: 74
Registrován: 06.01.2016 00:03
Reputation: 0

Re: Creality CR-10s PRO

Příspěvekod mclareniak » 04.12.2019 12:10

Nie, to je PLA Creality. Pouzivam 3dlac.
Na strankach vyrobcu pisu toto
Obrázek
PLA no heated bed.
Tak ja neviem mal som nastavene 50°C
Slicer pouzivam Curu.
  • 0

mclareniak
 
Příspěvky: 30
Registrován: 19.11.2019 18:33
Reputation: 0

Re: Creality CR-10s PRO

Příspěvekod poutnik » 04.12.2019 12:25

Ano, pro PLA se občas píše, že není potřeba vyhřívané podložky. To může být pravda, někdy to může fungovat. Vyhřívaná podložka je výrazně lepší. Všechno PLA tisknu na podložku kolem 45-50°C, když jsem používal tyčinkové lepidlo tak až 56-60°C.

Edit: pak může hrát roli třeba i ofuk (průvan) okolo tiskárny. PLA by se sice nemělo smršťovat (tolik jako ABS nebo třeba polykarbonát), ale u každého výrobce to může být jiné.

Jiří
  • 0

poutnik
 
Příspěvky: 186
Images: 10
Registrován: 06.01.2016 14:22
Bydliště: Brněnsko
Reputation: 0

Re: Creality CR-10s PRO

Příspěvekod mclareniak » 04.12.2019 13:46

Dnes dorazil BLtouch.
IMG_20191204_143007.jpg

Na krabici je napisane, ze je to pre Creality V1 Minboard.
Ked bude cas skusim to nainstalovat.
  • 0

Nemáte oprávnění prohlížet přiložené soubory.
mclareniak
 
Příspěvky: 30
Registrován: 19.11.2019 18:33
Reputation: 0

Re: Creality CR-10s PRO

Příspěvekod bastlir » 04.12.2019 14:10

Sklo musíš ohřát vždycky. Ještě jsem neviděl nikoho, kdo by tiskl byť PLA na studené. Já když chci mít zrcadlový povrch, tisknu první vrstvu s PLA se třpytkami na 210°C a pořádně ji rozplácnu na čistém dobře odmaštěném skle s 65-70°C. Pak jdu s teplotami dolů. Když to ale přeženu, i ze skla bez jakéhokoliv lepidla po vychladnutí jsem nemohl ani špachtlí tisk odtrhnout. Nejednou jsem výtisk takto rozbil. ..... Pořiď si Simplify3D, vyplatí se to.

Jak jsem zjistil, ve všech krabicích s BL Touch pro Creality je to samé. Dokup si ještě kabel viz: http://www.pselectronic.cz/k5112-352-pn ... revny.html, kde si sice nějaké žíly podle barvy ušetříš, ale rozměrově je to ten samý. Metr a půl ti na prodloužení bude stačit, pokud ho budeš po tiskárně vést trochu kultivovaně.
  • 0

bastlir
 
Příspěvky: 74
Registrován: 06.01.2016 00:03
Reputation: 0

Re: Creality CR-10s PRO

Příspěvekod mclareniak » 04.12.2019 14:26

Nieco take mam. Pozeram to video a trochu sa stracam v tom update firmware v MB. Nedat tam Marlin, ale original z Creality. Mozes mi napisat prosim ako si postupoval? V krabici je aj nejaky prevodnik asi na seriovy port a v navode je postup ako aktualizovat FW cez PC. Ale niekde som videl nejake videjko ako to slo tiez ces SD kartu aj display aj MB.
Zajtra tlacim ten drziak na BLtouch. Taky kablik mam aj doma. Mozno nie presne ten isty, ale mam.

Edit:
Asi viem. Tlaciaren pripojim k PC cez USB a v napr. cure dam update firmware stiahnuty hex. subor z creality stranok.
  • 0

mclareniak
 
Příspěvky: 30
Registrován: 19.11.2019 18:33
Reputation: 0

Re: Creality CR-10s PRO

Příspěvekod bastlir » 05.12.2019 00:31

Displej modul má svůj port pro microSD kartu. Proto jsem výše doporučoval tu prodlužku na vyvedení portu ven.

Nicméně ! .... Jak jsem zjistil, rozchození BL Touch se mi povedlo náhodou s FW a už nevím s jakým, protože po přetržení kabelu a po přeinstalaci to už nefachčilo. Ono to totiž chce pro originální FW jiné zapojení. Proto jsem to zapojil jinak a už to zase chodí. Bohužel čidlo mně občas zůstane zatažené, což bude nějaký mechanický problém.

Ten USB interface s kabelem je pro starší desky a pro jiné verze tiskáren. Ten původní návod (viz výše) záhy upravím/doplním.
  • 0

bastlir
 
Příspěvky: 74
Registrován: 06.01.2016 00:03
Reputation: 0

Re: Creality CR-10s PRO

Příspěvekod mclareniak » 05.12.2019 06:21

Prosim ta vsimol som si, ze sa da nastavit rozny format Gcodu RepRap atd. Aky treba na tuto mat nastaveny? Lebo som si vsimol, ze ked dam tlacit, tak sa nenastavi teplota hotendu. Musim ja cez adjust nastavit. Hoci v Cure to mam ponastavovane. Tak asi treba iny format Gcode.

Este do toho tvojho prispevku dopln upravu toho prikazu G28 ci ako to bolo.
  • 0

mclareniak
 
Příspěvky: 30
Registrován: 19.11.2019 18:33
Reputation: 0

Re: Creality CR-10s PRO

Příspěvekod bastlir » 05.12.2019 11:50

To bude jiný problém. Já jsem včera tiskl normálně, ale Curu nepoužívám. Zkus něco vytisknout z gcode, co jsi již tiskl. Bylo to:
G28
G29 ;Home
Ale já jsem to schválně už neuvedl, neboť záleží na na použitém FW.
Tedy bavíme se už, předpokládám, o již nainstalovaném BL Touch.
  • 0

bastlir
 
Příspěvky: 74
Registrován: 06.01.2016 00:03
Reputation: 0

Re: Creality CR-10s PRO

Příspěvekod mclareniak » 05.12.2019 11:55

Ja mam v plane zajtra doobeda namontovat senzor BL Touch a FW orig. Creality.
Taketo moznosti su v nastaveniach tlaciarne v Cure
Gcode_type.jpg
  • 0

Nemáte oprávnění prohlížet přiložené soubory.
mclareniak
 
Příspěvky: 30
Registrován: 19.11.2019 18:33
Reputation: 0

PředchozíDalší

Zpět na Co se nikam jednoznačně nehodí :)

Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 9 návštevníků

cron