Ramps-S - OT

Před založením nového vlákna se zamyslete, jestli skutečně není kam zařadit a ušetřte tím adminům práci se zbytečným dodatečným tříděním fóra. Děkuji za pochopení. Klidně zde diskutujte o "pikačovinách", OT nebudou řešeny. Tedy stručně řečeno "HNOJNÍK PATŘÍ SEM" :D

Re: Ramps-S

Příspěvekod fdd1222 » 21.06.2018 14:55

S tak zprasenym schematem se bude cokoliv ladit jedna radost. Jeste bys mohl hodit kazdou soucastku na jiny list :-)
  • 0

fdd1222
 
Příspěvky: 511
Images: 0
Registrován: 12.11.2016 19:59
Reputation: -5
Pokud je snaha, dá se to napravit.

Re: Ramps-S

Příspěvekod SakulRaider » 21.06.2018 15:20

fdd1222 píše:S tak zprasenym schematem se bude cokoliv ladit jedna radost. Jeste bys mohl hodit kazdou soucastku na jiny list :-)


Předpokládám, že jsi v životě nekreslil složitější schéma než nějaký blikač, takže chápu, že ti může přijít toto schéma složité.
Možná pokud by tě to zajímalo, stačilo si projít celou dokumentaci, abys zjistil, že to tak složité není.
Ale i tak děkuji za velice podnětný názor na moje kreslení schémat. Určitě se z toho poučím. Možná kdybys mi dal nějakou ukázku, jak to udělat správně, abych to příště tak nesprasil byl bych ti vděčen.
  • 0

SakulRaider
 
Příspěvky: 7
Registrován: 21.06.2016 20:26
Reputation: 5
Jen tak dál :)

Re: Ramps-S

Příspěvekod fdd1222 » 21.06.2018 16:15

Se hned neurazej :-)
Schema je stupidne jednoduche a prave proto rikam ze je zprasene nakreslene. Nejspis to tak uci na skolach nebo je to ted nejaka nova moda, nevim. Ale kreslit jednoduche schema tak, ze nahazes na plochu soucastky a misto toho abys je propojil carani (ja vim da to praci) tak jen pojmenujes signaly. Tohle ma opodstatneni jen kdyz vystup tisknes na papir (proc by to nekdop delal?), nebo v nejakych opravdu rozsahlych projektech, ale u tohoto si v pocitaci jen zoomnes...

Pro vyrobu desky tohle staci, ale pokud ma nekdo po tobe cokoliv opravovat nebo upravovat coz se u ladeni predpoklada, zjistit rychle co kam vede jen podle nazvu signalu na pinech je porod a lehce se neco prehledne. Pokud bys tam namaloval ty cary, je okamzite a jasne videt co je kam zapojene i kdyz schema vypada humpolacky a "staromodne". Ty to mas aspon na jednom liste, ale jsou borci kteri hodi kazdy konektor na jiny list, to je pak uplna parada pro pochopeni toho jak cely obvod funguje :-)

Pro predstavu co myslim dam screenshot zapojeni sve tiskarny. Jsou tam jen veci ktere jsem sam navrhoval, ridici deska je kreslena samozrejme jen jako blok. Takhle si hodim prikaz Show, kliknu kamkoliv na signal a mam 100% jistotu ze treba neprehlidnu nejaky pin na druhem konci schematu ktery jsem nekdy predtim mel na sbernici napojeny apod.
  • 0

Naposledy upravil fdd1222 dne 24.06.2018 20:38, celkově upraveno 2
fdd1222
 
Příspěvky: 511
Images: 0
Registrován: 12.11.2016 19:59
Reputation: -5
Pokud je snaha, dá se to napravit.

Re: Ramps-S

Příspěvekod medapeta » 21.06.2018 16:16

Mohu se zeptat proč je zvolena tato nandavací konstrukce a proč to není na výkonnějším hardware ? Můj osobní názor je, že přínos oproti jakémukoli na trhu dostupnému řešení je naprosto minimální. Oproti MKS Base(GEN) nebo Rumbě je to dokonce krok zpět. Měl jsem zato, že řešení ala RAMPS jsou poplatná začátkům 3D tisku, ale vyveďte mne z omylu.
Pokud nebude cena přemrštěná tak si to nejspíš pár lidí koupí, ale nedokážu si představit jak s tímhle ekonomicky či funkčně konkurovat čínské produkci.
  • 0

-----------------------------------------------------
Naše země, naše pravidla. Čobol Go Home.
medapeta
 
Příspěvky: 1452
Images: 57
Registrován: 31.05.2016 22:14
Bydliště: Praha
Reputation: 4
Jen tak dál :)

Re: Ramps-S

Příspěvekod fdd1222 » 21.06.2018 16:35

Ja tyhle desky neznam (nepouzivam v tiskarne arduino), ale myslim ze prinos by to mohlo mit pro lidi, kteri neumi vzit pajku do ruky a pripojeni dratu zvladnou jen sroubovakem nebo na konektor. Teda predpokladam ze se deska lisi jenom v poctu konektoru, nebo spis mne nenapada v cem jinem.
Bylo by dobre uvest v cem konkretne se deska lisi od komercnich cinskych reseni. Kdyz napises ze "má vyřešeny všechny nedostatky původní verze a navíc jsou přidány nové funkce, které tento shield posouvají opět o něco dále" na vyhledavani konkretnich rozdilu v rozsahle specifikaci se kazdy vykasle.
  • 0

fdd1222
 
Příspěvky: 511
Images: 0
Registrován: 12.11.2016 19:59
Reputation: -5
Pokud je snaha, dá se to napravit.

Re: Ramps-S

Příspěvekod SakulRaider » 21.06.2018 18:24

K tomu schématu. Osobně pracuji denně se schématy na 100-500 listů a tak jsem si již zvykl to dělat takto. Přijde mi to přehlednější. To schéma v ukázce je sice hezké, ale orientace v něm je šílená, jednotlivé čáry vedoucí vedle sebe splývají a je těžké udržet při sledování linii. Nicméně nechci zde rozebírat formu kreslení schématu. Pro rychlou orientaci je součástí dokumentace i tabulka mapování vývodů s popisem jejich funkce, která je asi zajímavější než nějaké schéma.
K té elektronice a proč vznikla jsem se vyjádřil ve videu:
phpBB [video]

Nemá v žádném případě ničemu konkurovat, to ani nemůže. Je určena prakticky výhradně pouze nadšencům o elektroniku a samozřejmě o 3D tisk, kteří si staví vlastní tiskárnu a to včetně elektroniky.
Je mi jasné, že finančně se nevyplatí a dá se koupit mnohem levněji nějaká Čína. Ale i dnes je ještě pár amatérů, kteří mají radost z toho, že něco postaví vlastníma rukama, pochopí jak co funguje a ne jen zastrkat drátky do připravených konektorů bez toho, aby věděli co dělají a proč.
Rozhodně tedy nejde o nějakou moji snahu někomu tuto elektroniku cpát, ale nabídnout kompletní návod pro někoho koho třeba zaujme. I proto je koncipována tak jak je a procesor není její součástí neb ne každý má doma vybavení pro pájení 100 nožičkových procesorů s roztečí 0,5mm.
  • 0

SakulRaider
 
Příspěvky: 7
Registrován: 21.06.2016 20:26
Reputation: 5
Jen tak dál :)

Re: Ramps-S

Příspěvekod fdd1222 » 21.06.2018 18:45

Sorry, ale neverim ti ani slovo :-)
Clovek ktery pracuje denne se "schematy na 100-500 listu" by nikdy nenavrhl tak naprosto amaterskym zpusobem desku :-) Kdo neveri, at se na vytvor podiva a udela si obrazek sam. Tohle vypada spis jako tvuj prvni skolni projekt.

K te prehlednosti. Spustis prikaz Show, kliknes na Net, cela sit zmeni barvu a v tom okamziku presne a jasne vidis celou sit a kde vsude vede.
Kdyz to budu delat podle tebe, budu pul hodiny prochazet cele schema abych zjistil kde dany signal vlastne muze
nebo nemuze byt napojen.
  • 0

fdd1222
 
Příspěvky: 511
Images: 0
Registrován: 12.11.2016 19:59
Reputation: -5
Pokud je snaha, dá se to napravit.

Re: Ramps-S

Příspěvekod medapeta » 21.06.2018 18:45

Jo, snaha zapsat se do dějin se cení, ať to stojí co to stojí :-) Nicméně stále si nemyslím, že vynaložená energie je adekvátní výsledku a když už někdo má schopnosti a zkušenosti, měl by inovovat alespoň o několik generací, ne resuscitovat něco, co je dávno mrtvé. Na druhou stranu je věcí každého co se svým životem udělá...
  • 0

-----------------------------------------------------
Naše země, naše pravidla. Čobol Go Home.
medapeta
 
Příspěvky: 1452
Images: 57
Registrován: 31.05.2016 22:14
Bydliště: Praha
Reputation: 4
Jen tak dál :)

Re: Ramps-S

Příspěvekod SakulRaider » 21.06.2018 18:58

No tak na to se dá říct pouze jediné:
Všem se omlouvám, že jsem měl nějakou snahu něčím přispět. Vidím, že jsem narazil na velké kapacity raketového inženýrství, se kterými se nemohu vůbec rovnat. Takže ještě jednou se omlouvám a mohu slíbit, že se již nebudu o nic pokoušet a poslušně budu plavat po proudu.
  • 0

SakulRaider
 
Příspěvky: 7
Registrován: 21.06.2016 20:26
Reputation: 5
Jen tak dál :)

Re: Ramps-S

Příspěvekod Georrge » 21.06.2018 19:04

Ja snahu ocenuji, ale na megu mi to prijde trochu overkill a v dnesni dobe uz mozna zbytecne. Nebylo by lepsi venovat usili na 32 bitu? Tam je prostoru pro zlepsovani porad dost.
  • 0

Georrge
 
Příspěvky: 111
Registrován: 22.05.2017 18:39
Bydliště: Opava
Reputation: 0

Re: Ramps-S

Příspěvekod fdd1222 » 21.06.2018 19:11

Nemusis se omlouvat, staci jen kdyz "kapacitam raketoveho inzenyrstvi" nebudes veset buliky na nos. :-)
Kdybys misto pohadek radeji popsal v cem konkretne je tva deska lepsi nez cina, mozna bys zaujal vic lidi.
S medapeta zde vetsinou nesouhlasim, ale ted mu musim dat za pravdu. Delat to same co si muzes koupit levneji v obchode je opravdu ztrata casu. Navic pokud jsem to pochopil spravne, ta deska ma nejaky nestandartni pinout k arduinu, takze tam nejde nahrat bezny FW, coz dost lidi odradi.
Vez, ze az nasbiras vic zkusenosti a treba za pet let se na tu desku znovu podivas, das mi za pravdu :-)
  • 0

fdd1222
 
Příspěvky: 511
Images: 0
Registrován: 12.11.2016 19:59
Reputation: -5
Pokud je snaha, dá se to napravit.

Re: Ramps-S

Příspěvekod fdd1222 » 21.06.2018 19:17

Georrge píše:Ja snahu ocenuji, ale na megu mi to prijde trochu overkill a v dnesni dobe uz mozna zbytecne. Nebylo by lepsi venovat usili na 32 bitu? Tam je prostoru pro zlepsovani porad dost.


Tohle je opravdu hezky priklad neceho co by melo vyznam a cim bys udelal spouste lidi jiste radost.
Jenze takovy projekt uz vyzaduje trochu vic znalosti a usili nez jen nahazet na desku par konektoru a propojit je :-)
  • 0

fdd1222
 
Příspěvky: 511
Images: 0
Registrován: 12.11.2016 19:59
Reputation: -5
Pokud je snaha, dá se to napravit.

Re: Ramps-S

Příspěvekod MichalG » 21.06.2018 20:30

Jo me by se libila taky 32bit deska s potrebnejma upravama a SW pro podobnou tiskarnu jako predstavilo E3D s 4-5 vymennejma hlavama, sice to chce vic ladeni ale porad se mi to libi daleko vic nez to co preferuje prusa a spotrebuje to 3x vis materialu na cistici vez nez na samotnej produkt
  • 0

Nabizim tistene dily
MichalG
 
Příspěvky: 389
Images: 0
Registrován: 28.03.2017 23:15
Reputation: 2
Jen tak dál :)

Re: Ramps-S

Příspěvekod Rebel » 21.06.2018 20:55

SakulRaider > asi dobra prace i kdyz ji osobne se snazim jit dnes jinym smerem, ale sve "aplikatory" si to najit muze a je za tim dost prace, schema neschema. Stale je to vice, nez zde dokazuje rada brsnilu, takze "vydrzaj pianer" :)

Ostatni > nektere myslenky opet "uzasne" a oceneni snahy naprosto "ohromujici, v kuzi autora by me takove hodnoceni a zajem opravdu nakopl .......

Kazdopadne je bych k tomu rekl asi nasledujici, Atmega2560 jako ridici kontroler je naprosto v pohode, ma relativne dobrou podporu FW a da se s tim neco kutit a pasovat na to nejakou tu dalsi pomocnou elektroniku, coz se rici u 32bitu moc neda. Tedy z hlediska vyvoje ridici desky je potreba pocitat i s novym ci forknutym FW, ktere jsou u 32bitu dneska dost v plenkach a udrzet s vyvojem ve forknute vetvi krok. Tedy pro jednoho cloveka vice nez fulltime prace.

Tedy za me v dnesni dobe naprostro vyhovujici a odzkousene reseni je chodiva 2560ka s FW, ktery obslouzi dany stroj a k tomu frontend treba s dotykovym LCD na nejakym vykonejsim HW s RTOS, kde muze v dobe tisku bezet treba i porno, nebo uchylacka trubka :D Tedy je to v podstate reseni, ktere umi vyuzit vetsinu odzkousenych ridicich desek, pocinaje sendvicu Arduino+RAMPS a treba i s Ramps-S, konce RUMBOU ci RAMBEM atp. Vse ostatni je beh na dlouhou trat a pro jednoho cloveka co to dela ve svem volnem case spise Sci-Fi.

Tedy byl bych velice rad, aby "raketoveho inzenyri" byli podporou a ne primarne kritikou, tohle forum neni FB a pokud se takto budeme vsichni chovat, budem si tu asi psat sami, tim padem vubec.
  • 0

Dan - Rebel ? ;) - http://rebelove.org - Rebel I-III, Rebel sCUBE, Anycubic i3 MEGA, Anycubic - Kossel Mini, Anycubic Photon ! A naučte se používat pro STL přílohy čudlík "UMÍSTIT DO PŘÍSPĚVKU" !
Rebel
 
Příspěvky: 3344
Images: 243
Registrován: 12.08.2013 11:44
Bydliště: HK
Reputation: 100
Zasloužil bys asi medajli :) Nebo jsi admin :D

Re: Ramps-S

Příspěvekod Sharkus » 22.06.2018 07:24

Skoda ze rech driveru neni 7 aby se daly pouzit dva samostatne voziky
  • 0

Sharkus
 
Příspěvky: 44
Registrován: 06.07.2017 21:27
Bydliště: Dolní Dobrouč
Reputation: 5
Jen tak dál :)

Další

Zpět na Co se nikam jednoznačně nehodí :)

Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 2 návštevníků

cron