Jak funguji serva

Před založením nového vlákna se zamyslete, jestli skutečně není kam zařadit a ušetřte tím adminům práci se zbytečným dodatečným tříděním fóra. Děkuji za pochopení. Klidně zde diskutujte o "pikačovinách", OT nebudou řešeny. Tedy stručně řečeno "HNOJNÍK PATŘÍ SEM" :D

Jak funguji serva

Příspěvekod Assewoo » 09.06.2017 01:54

Ahoj, potreboval bych trochu osvetlit praktickou problematiku serv. Nemam zadne zkusenosti a mam par nejasnosti v tom jak je konstrukcne pouzit.

U vetsiny se udava uhel naklonu 180 stupnu. Je li 90 stupnu neutral, znamena to ze se vzdy vychyli o devadesat stupnu na kazdou, pokazde jinou stranu. Resp. je bezne servo schopno reversniho chodu nebo se jen donekonecna otaci jednim smerem a efektu "zdvihu" je dosazeno rameckem, tzn. je nutne opsat celou kruznici, aby se paka dostala zpet do vychozi pozice?
  • 0

Assewoo
 
Příspěvky: 131
Registrován: 11.06.2016 11:35
Bydliště: Opava a okoli
Reputation: 0

Re: Jak funguji serva

Příspěvekod Saph » 09.06.2017 02:36

Nevím jestli tě dobře chápu, ale kdyby se servo stále otáčelo jen jedním směrem a tím se vracelo do původní pozice, tak by to znamenalo, že se otáčí o 360 stupňů a funguje tedy jako normální motor, ne? :-D
Serva se tedy samozřejmě pohybuji na obě strany. Tedy například páku otočíš doprava a následně zase doleva podle přesně zadaných stupňů. Není v tom žádná složitost nebo záludnost ;-)
Nebo něco jiného není jasné?
  • 0

Saph
 
Příspěvky: 442
Registrován: 20.09.2015 19:50
Bydliště: Kroměříž
Reputation: 0

Re: Jak funguji serva

Příspěvekod kroxigor » 09.06.2017 05:23

Dělají se serva 180° tak i 360°
180° se otáčí na obě strany 90°z neutrálu
360° se otáčí na obě strany kontinuálně
  • 0

Rebel II HD V32 (Marlin 1.1.x), Original Prusa i3 MK2s - domácí
Original Prusa i3 plus 1,75 - služební
Slic3r, Simplify3D, 123Design, TinkerCAD, SketchUP
kroxigor
 
Příspěvky: 1305
Images: 14
Registrován: 28.03.2015 21:17
Bydliště: Středočesko
Reputation: 0

Re: Jak funguji serva

Příspěvekod fdd1222 » 09.06.2017 06:54

Ty 360° jdou tocit porad dokola na jednu stranu? Jak se to v tom pripade ridi? Vubec jsem netusil ze neco takoveho existuje.
  • 0

fdd1222
 
Příspěvky: 417
Registrován: 12.11.2016 19:59
Reputation: 0

Re: Jak funguji serva

Příspěvekod kroxigor » 09.06.2017 07:10

V podstatě každé 180°servo jde upravit na 360°servo

V podstatě se řídí směr a rychlost otáčení nejde nastavit výchylka > poloha jako u 180°serva

https://youtu.be/kR3-_7jsze8?t=2m50s
  • 0

Rebel II HD V32 (Marlin 1.1.x), Original Prusa i3 MK2s - domácí
Original Prusa i3 plus 1,75 - služební
Slic3r, Simplify3D, 123Design, TinkerCAD, SketchUP
kroxigor
 
Příspěvky: 1305
Images: 14
Registrován: 28.03.2015 21:17
Bydliště: Středočesko
Reputation: 0

Re: Jak funguji serva

Příspěvekod fdd1222 » 09.06.2017 07:30

Aha, tak to je blbe. Ja potrebuju aby to melo i polohovou smycku. Tohle ma jen rychlostni. :-(
Chtel jsem to pouzit jako levnou nahradu klasickeho servomotoru.
  • 0

fdd1222
 
Příspěvky: 417
Registrován: 12.11.2016 19:59
Reputation: 0

Re: Jak funguji serva

Příspěvekod Assewoo » 09.06.2017 08:20

Dekuju, ja si to tak nejak i myslel, trochu me zmatlo toto: http://www.modelarina.cz/servorevers-p-356.html, k cemu se tedy ten servorevers pouziva?
  • 0

Assewoo
 
Příspěvky: 131
Registrován: 11.06.2016 11:35
Bydliště: Opava a okoli
Reputation: 0

Re: Jak funguji serva

Příspěvekod kroxigor » 09.06.2017 08:42

Na reverzování serva např v křídle na ovládání vztlakových klapek. Kdy jsou serva namontovány opačně ale musejí jít stejným směrem. Nebo tam kde nelze servo namontovat jinak, ale je požadován opačný chod
  • 0

Rebel II HD V32 (Marlin 1.1.x), Original Prusa i3 MK2s - domácí
Original Prusa i3 plus 1,75 - služební
Slic3r, Simplify3D, 123Design, TinkerCAD, SketchUP
kroxigor
 
Příspěvky: 1305
Images: 14
Registrován: 28.03.2015 21:17
Bydliště: Středočesko
Reputation: 0

Re: Jak funguji serva

Příspěvekod Assewoo » 03.07.2017 13:38

Ahoj, mam dalsi laicky dotaz ohleden serv.

Konkretne bych chtel umistit dve serva do plne otocne veze a potreboval bych poradit jestli nejde zredukovat pocet drah, ktere je treba prenest, jako ze by byla ta serva zapojena na jeden zdroj a zem a zvlast bych vedl jen ten treti ridici kabel?

Pro rizeni bych chtel pouzit kombinaci arduino uno + motor servo shield, ktery by mel mit 2 x 3 piny pro 2 serva, slo by to obejit i v pripade pouziti toho shieldu?

A potom, jestli takove servo funguje, kdyz je signal prenasen skrz drahu a jezdce, kde treba nekdy ztrati kontakt, ono teda zrovna u tohoto pouziti je to jedno, nebot jde jen o efekt zakluzu a namer kanonu, takze nejake nahodne sepnuti nebo vypadek nic neznamenaji.
  • 0

Assewoo
 
Příspěvky: 131
Registrován: 11.06.2016 11:35
Bydliště: Opava a okoli
Reputation: 0

Re: Jak funguji serva

Příspěvekod vitaka » 03.07.2017 13:46

Signál není přenášen přes dráhu jezdce potenciometru. Potenciometr funguje jako zpětná vazba (to znamenýá, že elektronika přes něj snímá polohu natočení. Servo se řídí pulzy šířky 1 - 2 ms s opakovací frekvencí cca 50Hz. Pokud ztrácí kontakt jezdec s drahou potenciometru servo škube a je nejlepší ho vyhodit. Zapojení společného napájení není problém a celkem běžně se používá, takže stačí společné napájecí kabely a zvlášť mít jen signálový.
  • 0

vitaka
 
Příspěvky: 56
Registrován: 10.02.2016 22:27
Bydliště: Velké Opatovice
Reputation: 0

Re: Jak funguji serva

Příspěvekod Assewoo » 03.07.2017 14:01

Jo tohle ja chapu, nemyslim potenciometr v samotnem servu.

Kdyz chci prenest rotaci 360 stupnu, pouziju tiskat s kruhovou drahou a jezdce, jde to resit i jinak, treba navinem nekolika medenych pasku na buben apod. a tady si prave nejsem jist, jestli to bude mit stabilni kontakt.
  • 0

Assewoo
 
Příspěvky: 131
Registrován: 11.06.2016 11:35
Bydliště: Opava a okoli
Reputation: 0

Re: Jak funguji serva

Příspěvekod fdd1222 » 03.07.2017 15:00

Napajeni muzes dat spolecne.
  • 0

fdd1222
 
Příspěvky: 417
Registrován: 12.11.2016 19:59
Reputation: 0

Re: Jak funguji serva

Příspěvekod vitaka » 03.07.2017 19:32

To chce vybrat servo, které se dá upravit na otáčení o 360 stupňů (ne všechny se dají mechanicky upravit) a pak do něj dát víceotáčkový potenciometr.
  • 0

vitaka
 
Příspěvky: 56
Registrován: 10.02.2016 22:27
Bydliště: Velké Opatovice
Reputation: 0

Re: Jak funguji serva

Příspěvekod Assewoo » 03.07.2017 22:27

Ja to asi pisu moc slozite, slo mi o to napajeni, jestli muze byt spolecne, at nemusim tahat tolik kontaktu do veze.

Samotne otaceni bude obyc dc motor, pokud jsem to dobre pochytil tak ten motor servo shield zvladne soucasne bud dve rele a dva krokace, nebo dve relel a ctryri DC motory, tim je to dane.
  • 0

Assewoo
 
Příspěvky: 131
Registrován: 11.06.2016 11:35
Bydliště: Opava a okoli
Reputation: 0

Re: Jak funguji serva

Příspěvekod vitaka » 04.07.2017 06:45

Už je to tady dvakrát napsané - použít společné napájení je možné :-)
  • 0

vitaka
 
Příspěvky: 56
Registrován: 10.02.2016 22:27
Bydliště: Velké Opatovice
Reputation: 0


Zpět na Co se nikam jednoznačně nehodí :)

Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Saph, tomast a 1 návštěvník