Rebel LaserCutter v0

Re: Rebel LaserCutter v0

Příspěvekod falkon » 17.12.2016 13:14

lubosh píše:Upravil jsem to aby se nemusely používat dvě rychlosti (na řezání a na bigy). Nyní to celé jede jen na prořez.
Vytiskl jsem si nástavec z PETG (neprůhledný!), který má dole vzdálenost od papíru 5 mm (tam je paprsek zaostřený nejvíce). Zároveň je na něm uchycený větrák a směruje ofuk na řezané místo. I s tímto krytem je ale vhodné použít brýle, nicméně odražení paprsku a přímý pohled na něj je již vyloučen, mám to zakryté v bedně. Funguje to perfektně.


Luboši, prosím tě, můžeš se podělit o informace, čím a jak ovládáš zapínání a vypínání laseru? Mám na mysli nejen start/stop, ale zejména v průběhu řezání při přechodech. Odhaduji, že to celé jedeš na MACHu, ale jak?
  • 0

falkon
 
Příspěvky: 8
Registrován: 05.01.2014 21:23
Bydliště: Valašské Meziříčí
Reputation: 0

Re: Rebel LaserCutter v0

Příspěvekod lubosh » 17.12.2016 14:06

To je jednoduché. Laser má spínací pin, který jsem připojil na čtvrtou osu oddělovací desky, a v počítači mám nastaveno kopírování z osy Z. Používám Debian a Linux CNC. V Camu mám nastavený nástroj s průměrem 0.2 mm, což je zhruba průměr řezu laseru, a hloubku obrábění na 0.001 mm. Když je nástroj zvedlý, laser je vypnutý, a když je dole, laser je aktivní. Mám ho napojený na DIR A (to je ta 4tá osa).
Používám CUt2D. Jen začátek kódu musím upravit, aby mi zvedl laser, a ten tudíž neřezal už k prvnímu bodu.
Mach 3 mám také (plnou verzi), ale Linux CNC mi vyhovuje lépe. Např. má i kompenzaci šikmé plochy, což pro laser ale nejde použít u mého zapojení.
  • 0

lubosh
 
Příspěvky: 520
Registrován: 19.11.2014 16:42
Bydliště: Praha 10
Reputation: 3

Re: Rebel LaserCutter v0

Příspěvekod caven » 21.12.2016 16:06

Zdravím, mohl bych se zeptat jak máte upravený fw do rebel LC pro regulaci jasu laseru? Ono v základu to umí pouze on/off.

Děkuji
  • 0

caven
 
Příspěvky: 14
Registrován: 23.12.2014 17:30
Reputation: 0

Re: Rebel LaserCutter v0

Příspěvekod lubosh » 21.12.2016 17:04

Nemyslím si, že by to někdo měl regulovatelné.
Já to mám tak, že měním rychlost posuvu, a laser tím pádem pálí méně/více.
  • 0

lubosh
 
Příspěvky: 520
Registrován: 19.11.2014 16:42
Bydliště: Praha 10
Reputation: 3


Re: Rebel LaserCutter v0

Příspěvekod lubos » 31.12.2016 22:06

šlo a funguje to výborně, mám cnc shieldu udělaný A0 plotter
  • 0

lubos
 
Příspěvky: 133
Registrován: 03.02.2014 14:59
Bydliště: Úvaly
Reputation: 0

Re: Rebel LaserCutter v0

Příspěvekod Supiluliumas » 01.01.2017 15:37

Uvažuju taky o stavbě Rebel LC, ale mám jednu otázku, zatím. Z jakého důvodu má osa Z motor? Nestačí točit ručně? Nebo se to během pálení posouvá i v ose Z?
  • 0

Supiluliumas
 
Příspěvky: 92
Registrován: 07.03.2015 00:03
Reputation: 0

Re: Rebel LaserCutter v0

Příspěvekod Rebel » 01.01.2017 17:41

No, teoreticky staci, pokud se nebudes snazit neco silnejsiho prorezavat na vice prujezdu, i kdyz se nakonec ukazalo, ze pri pouzitych mensich vykonech a tvaru paprsku neni snizovani v Z az tak podstatne. Kazdopadne ja nerad saham do neceho co jezdi samo rukama, tak je tam proste rizene Z :D
  • 0

Dan - Rebel ? ;) - http://rebelove.org - Rebel I-III, Rebel sCUBE, Anycubic i3 MEGA, Anycubic - Kossel Mini ! A naučte se používat pro STL přílohy čudlík "UMÍSTIT DO PŘÍSPĚVKU" !
Rebel
 
Příspěvky: 3056
Images: 243
Registrován: 12.08.2013 11:44
Bydliště: HK
Reputation: 20

Re: Rebel LaserCutter v0

Příspěvekod neilz » 01.01.2017 18:25

nebude u toho CNC shieldu problem se zapojenim motoru pro Y osu ? ramps ma u jednoho driveru udelany vyvody pro 2 motory coz tady neni nebo to alespon nikde nevidim takze budou muset bejt vyuzity misto 3 driveru 4 a asi i nejaka zmena v SW nebo se pletu ?

btw v tom seznamu dilu ti chybi endstopy
  • 0

neilz
 
Příspěvky: 197
Images: 0
Registrován: 14.03.2015 03:31
Reputation: -51

Re: Rebel LaserCutter v0

Příspěvekod Supiluliumas » 01.01.2017 18:59

Rebel: Dík za odpověď. Jenom jsem v tom čul nějaký fígl.
  • 0

Supiluliumas
 
Příspěvky: 92
Registrován: 07.03.2015 00:03
Reputation: 0

Re: Rebel LaserCutter v0

Příspěvekod lubos » 01.01.2017 20:06

neilz píše:nebude u toho CNC shieldu problem se zapojenim motoru pro Y osu ? ramps ma u jednoho driveru udelany vyvody pro 2 motory coz tady neni nebo to alespon nikde nevidim takze budou muset bejt vyuzity misto 3 driveru 4 a asi i nejaka zmena v SW nebo se pletu ?

btw v tom seznamu dilu ti chybi endstopy


Kdepak, je tam místo na 4 drivery a ten čtvrtý si jumperem nastavíš kterou osu a jak (umí inverzi) bude kopírovat
  • 0

lubos
 
Příspěvky: 133
Registrován: 03.02.2014 14:59
Bydliště: Úvaly
Reputation: 0

Re: Rebel LaserCutter v0

Příspěvekod Saph » 05.01.2017 18:34

Asi hloupá otázka, ale jak ten laser ovládáte? Myslím s tím fw co sem nahrál Dan. Je potřeba do Gcode vložit nejaký příkaz pro aktivaci laseru nebo tak něco? Zapojeno to mám podle fotek, takže laser je na pinech bedu. Zkoušel jsem vygenerovat Gcode tím repetier pluginem pro inkscape jak ho tady zmiňoval Dan, ale to vedlo jen k uvedení řezačky do pohybu bez zapnutí samotného laseru.
  • 0

Saph
 
Příspěvky: 388
Registrován: 20.09.2015 19:50
Bydliště: Kroměříž
Reputation: 0

Re: Rebel LaserCutter v0

Příspěvekod neilz » 13.01.2017 18:05

tak mi dneska dorazil 2,5w laser a po testech (jen v ruce) je jasny ze jeho chlazeni (to same co tam ma i Rebel) je maximalne nevhodny, vetsina vzduchu vubec neprojde zebry takze chlazeni je ucinne jen z par %, myslim ze by bylo dobre u te tve konstrukce navrhnout drzak laseru tak aby ho obejmul po cele vysce az k vrchu ventilatoru aby byl vzduch opravdu nahnan jedinou cestou tzn zebry a chlazeni fungovalo jak ma, idealni by bylo dat tam ventilator 40x40 kterej by mel vlastni uchyceni k tekhe tunelove konstrukci a proud vzduchu z predni strany kterej by byl pak mnohem vetsi by se dal rovnou vyvest do nasazovaci trubice pro odfuk popela
  • 0

neilz
 
Příspěvky: 197
Images: 0
Registrován: 14.03.2015 03:31
Reputation: -51

Re: Rebel LaserCutter v0

Příspěvekod Rebel » 13.01.2017 18:38

Vsak iniciative se meze nekladou, klidne to tak udelej :) V mem pripade a vyuziti mi to takto zatim staci a to tam mam 5.5W laser, ktery se teda nijak extremne nehreje.
  • 0

Dan - Rebel ? ;) - http://rebelove.org - Rebel I-III, Rebel sCUBE, Anycubic i3 MEGA, Anycubic - Kossel Mini ! A naučte se používat pro STL přílohy čudlík "UMÍSTIT DO PŘÍSPĚVKU" !
Rebel
 
Příspěvky: 3056
Images: 243
Registrován: 12.08.2013 11:44
Bydliště: HK
Reputation: 20

Re: Rebel LaserCutter v0

Příspěvekod neilz » 13.01.2017 18:39

ja se zatim s 3D ucim takze ja odpadam ale chtel sem alespon nadhodit tenhle napad, myslim ze stoji za to ho provest :-)
  • 0

neilz
 
Příspěvky: 197
Images: 0
Registrován: 14.03.2015 03:31
Reputation: -51

PředchozíDalší

Zpět na REBEL LC

Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 1 návštěvník