Zoradenie/nastavenie dual hotendu

Re: Zoradenie/nastavenie dual hotendu

Příspěvekod 50koruny » 02.02.2017 17:34

straciam píše:takze ako som si myslel. s klasickym hybridom e3dv6, ktory sa nastavuje zavitom heatbreaku to pojde len velmi komplikovane. odporucate 3draty alebo rebel mod, kde sa heatbreak vysuva hladko a zaistuje cervikom.
kedze hotendy uz mam a nechcem ich menit, budem musiet navrhnut novy typ holdera na pevne hotendy, kde sa bude cely hotend moct posuvat hore-dole a zaistovat cervikom alebo podobne ako Z os na cnc, pomocou zavitu dvihat hore a dole jeden hotend oproti druhemu. cize aby sa v pripade potreby jeden mohol lahko dvihnut a lahko dat dole ked bude treba tlacit z oboch.


presne tak.hladký heatbrake to chce.a možnosť dvíhať to ako na CNC - trochu pochybujem že je možné vyrobiť holder z plastu s tým, že sa bude HE vracať nazad do rovinnosti tých cca 0,02mm.

straciam píše:ale som rad ze sa rozprudila debata o dual hotendoch. bolo tu toho malo popisane a viacerych to zaujima.


ja by som o tom vedel písať celé strany, ale takmer nič z toho by nebolo k úžitku lebo používam velmi atypické hotendy

straciam píše:a aby som trosku upresnil. zaujimala ma myslienka AJ nastavenia dvoch hotendov na rovnaku vysku ALE AJ problem zachytavania nepouzivanej trysky o vytlacok.

no ale to je tá istá vec :D pokiaľ sú skutočne v rovine tak sa nikde nič nezachytáva.
  • 0

50koruny
 
Příspěvky: 155
Registrován: 30.09.2015 09:34
Reputation: 5
Jen tak dál :)

Re: Zoradenie/nastavenie dual hotendu

Příspěvekod fdd1222 » 02.02.2017 17:45

Do roviny nemam problem je hodit, spis mne zaujalo to, ze rebel psal ze se vytvari nejake anomalie nad rovinou tisku a o to pak trysky zachytavaji.
Ty s tim problem nemas?

Dik za link na ty merky, zaboha jsem nemoh prijit na to jak se nazyvaji anglicky :-)

Pokud si nekdo chcete seridit osy na tiskarne, zde je link na malickou strojni vodovahu http://www.ebay.com/itm/20s-2mm-Easy-Si ... SwnKFYRkHL
Je to sice jen cca 0,2mm/m, ale ty dilky jsou 2mm siroke, takze na tiskarnu to bude stacit.
  • 0

fdd1222
 
Příspěvky: 511
Images: 0
Registrován: 12.11.2016 19:59
Reputation: -5
Pokud je snaha, dá se to napravit.

Re: Zoradenie/nastavenie dual hotendu

Příspěvekod 50koruny » 02.02.2017 18:11

o anomáliách počujem prvý krát.

fdd1222 píše:...3draty mi prijde jen jako silene predrazeny prekupnik z ebay.

jednoznačne nie.majú svoju vlastnú konštrukciu
  • 0

50koruny
 
Příspěvky: 155
Registrován: 30.09.2015 09:34
Reputation: 5
Jen tak dál :)

Re: Zoradenie/nastavenie dual hotendu

Příspěvekod fdd1222 » 02.02.2017 18:14

Rebel píše:To zachyceni tryskou ve stejne urovni je hodne kriticke. Proto kdyz 2. HE nepotrebuju, mam ho diky posuvnemu braeku zvedly. Muze to na podlozce drzet jak chce, ale kdyz tisknu treba PEPG, tak se nejakemu tomu "drobku" nevyhnu a ten se jen tak neuhne. Tedy pri delsich tiscich dost hazarda :D U mensich ci slozitejsich tisku s mensimi plochami to same, napr. uzke sloukpy nechaji obcas take "bobek" na konci perimetru i z ABS ci PLA. Tedy za me pro spolehlivy tisk se 2 HE je nutnosti ten neaktivni "uklizet".



Tohle jsem myslel. Takze ta s tim problem nemas?
  • 0

fdd1222
 
Příspěvky: 511
Images: 0
Registrován: 12.11.2016 19:59
Reputation: -5
Pokud je snaha, dá se to napravit.

Re: Zoradenie/nastavenie dual hotendu

Příspěvekod 50koruny » 02.02.2017 18:19

aha.to narážanie druhej trysky myslíš?mal som s tým problém kým som to nevyrovnal poriadne, tak ako som písal hore.teraz keď tlačím len jednou tryskou, tak je druhá čistá.nevysúvam ju ani s ňou inak nehýbem.neaktívnu trysku nechávam pre istotu zahriatu pri PLA na 170° a pri ostatných materiáloch na 180-190°.pri menších objektoch a pomalej tlači nenahrievam.
  • 0

50koruny
 
Příspěvky: 155
Registrován: 30.09.2015 09:34
Reputation: 5
Jen tak dál :)

Re: Zoradenie/nastavenie dual hotendu

Příspěvekod Rebel » 02.02.2017 18:27

fdd1222 píše:Tohle jsem myslel. Takze ta s tim problem nemas?


I kdyz jsou trysky dokonale v rovine a pouziva se z-lift, najde se take kolizni misto, hlavne u "slintajicich" filamentu. Tedy jak naklopeni, zvednuti ci obdobny zpusob "uklizeni" trysky je vice mene pro spolehlivy tisk dualu nutnosti.
  • 0

Dan - Rebel ? ;) - http://rebelove.org - Nevyzkoušíš = nevíš - Rebel I-III, Rebel sCUBE, Anycubic i3 MEGA, Anycubic - Kossel Mini, Anycubic Photon ! Pro STL přílohy použij čudlík "UMÍSTIT DO PŘÍSPĚVKU" !
Rebel
 
Příspěvky: 3606
Images: 243
Registrován: 12.08.2013 11:44
Bydliště: HK.......není Hong Kong :D
Reputation: 101
Zasloužil bys asi medajli :) Nebo jsi admin :D

Re: Zoradenie/nastavenie dual hotendu

Příspěvekod straciam » 02.02.2017 18:39

myslel som nieco taketo. je to narychlo nacrtnute (nekompletne) v openscade.
jeden hotend napevno, druhy nastavitelny napr. srobkou M4 medzi vedeniami (nie je zakreslena) a tym dvihne alebo znizi nastavitelny hotend (vlavo).
pri tlaci s jednym hotendom sa vzdy pouzije pevny hotend (pravy). druhy sa pomocou srobky dvihne o 1mm hore.
pri tlaci s dvomi hotendami sa posuvny hotend posunie nizsie na nastavitelny doraz (tiez nie je zakresleny) a budu obidve trysky zarovno.
ako vedenie by sa pouzili kusky 8mm tyci. otvory 8mm v pohyblivej casti by boli zaroven ako kliestiny tj. by sa zaistili stiahnutim nejakou dlhou srobkou (napr. M3).
to je len pre ilustraciu ako by som si to predstavoval.
na tej vyske 13mm (vyska pohyblivej casti) by to mohlo byt aj celkom pevne.
opakujem-je to len nacrt! nie funkcny, kompletny celok.
holder.stl
  • 0

Nemáte oprávnění prohlížet přiložené soubory.
Ins-piration: No pass, no problem.
Rebelix X2, Rebel II HD vo vystavbe.
straciam
 
Příspěvky: 63
Registrován: 08.11.2015 21:04
Bydliště: Podbrezova, SR
Reputation: 0

Re: Zoradenie/nastavenie dual hotendu

Příspěvekod 50koruny » 02.02.2017 18:54

Rebel píše:
fdd1222 píše:Tohle jsem myslel. Takze ta s tim problem nemas?


I kdyz jsou trysky dokonale v rovine a pouziva se z-lift, najde se take kolizni misto, hlavne u "slintajicich" filamentu. Tedy jak naklopeni, zvednuti ci obdobny zpusob "uklizeni" trysky je vice mene pro spolehlivy tisk dualu nutnosti.


no čo ti na to poviem...už mi to nebúra :D každopádne slintanie tam ešte kúsok je.to hej.ale nikdy nevytečie tolko, že by to predhriata tryska nezahladila.tlačím cez 2 trysky cca pol roka, no všeobecne dvojtryskové riešenie pokladám za slepú uličku (ale chcem ju doviesť k dokonalosti :D ).jednu trysku + viac extruderov za ešte slepšiu.v novej tlačiarni počítam už len s IDEX vozíkmi.
  • 0

50koruny
 
Příspěvky: 155
Registrován: 30.09.2015 09:34
Reputation: 5
Jen tak dál :)

Re: Zoradenie/nastavenie dual hotendu

Příspěvekod fdd1222 » 02.02.2017 19:35

Tohle vypada jako vyborny napad. Jen bohuzel nemam desku ktera by byla schopna obslouzit 6 motoru :-(
I kdyz teoreticky ony se vlastne obe trysky nikdy nebudou hybat zaroven, takze by mozna stacil jeden vystup signalu step/dir prepinat multiplexerem rizenym nejakym univerzalnim vystupem mezi 2 drivery. Musim to jeste promyslet, ted musim nekam bezet.

Dal by se vubec beznymi programy vygenerovat gkod aby se to takto chovalo?
  • 0

fdd1222
 
Příspěvky: 511
Images: 0
Registrován: 12.11.2016 19:59
Reputation: -5
Pokud je snaha, dá se to napravit.

Re: Zoradenie/nastavenie dual hotendu

Příspěvekod 50koruny » 02.02.2017 19:37

už áno.repetier 1.0.0dev je na to už komplet pripravený.používajú sa bežné slicre a slicuje sa tak ako s obyčajným dualom.zvyšok vybaví firmware.dosku plánujem RADDS + DUE.
takto to bude vyzerať.
viewtopic.php?f=9&t=1383
  • 0

50koruny
 
Příspěvky: 155
Registrován: 30.09.2015 09:34
Reputation: 5
Jen tak dál :)

Re: Zoradenie/nastavenie dual hotendu

Příspěvekod fdd1222 » 03.02.2017 14:18

Ja mam tuto desku http://www.instructables.com/id/Configu ... er-Basics/
takze tam asi nejeka priprava ve FW nehrozi.

Kdyz jsem nad tim premyslel, mozna by to slo vyresit tak, ze bych pri spusteni tiskarny najel jednou hlavou na kraj na koncak, druha hlava dojede tesne k te co je na kraji (treba na optickou zavoru) a pak by odjela 250mm na opacnou stranu. No a v nastaveni dual extruderu bych zadal vzdalenost mezi tryskami tech 250mm. Pred zmenou extruderu by se vzdy zahomovalo, prepnul bych signaly step/dir na druhy driver a pokracovalo by se v tisku druhou hlavou.

Je takovy postup realny, nebo bude v necem problem. Zatim jsem ve fazi navrhu HW, SW jsem doposud moc neresil.
  • 0

fdd1222
 
Příspěvky: 511
Images: 0
Registrován: 12.11.2016 19:59
Reputation: -5
Pokud je snaha, dá se to napravit.

Re: Zoradenie/nastavenie dual hotendu

Příspěvekod 50koruny » 03.02.2017 18:28

to poradí asi len niekto s MKS doskou.ale znie to dosť zložito a neviem či pravdepodobne :D keby mala po home hlava jazdiť na druhú stranu 250mm a tam by mala pochopiť že až toto je nulový bod.no neviem.tažkej úprave firmware sa isto nevyhneš aj keby sa to nejak dalo.ja mám momentálne ramps v starom stroji a do nového budem musieť aj tak kúpiť novú elektroniku, takže som to proste vyriešil takto a nič iné som nehľadal.
  • 0

50koruny
 
Příspěvky: 155
Registrován: 30.09.2015 09:34
Reputation: 5
Jen tak dál :)

Re: Zoradenie/nastavenie dual hotendu

Příspěvekod fdd1222 » 03.02.2017 18:55

No uvidime, zkusim s tim nejak zabojovat. V kazdem pripade ten system se mi libi. Uz jsem chtel davat dily na tiskarnu do vyroby, ale jeste tiskove hlavy prekreslim.
  • 0

fdd1222
 
Příspěvky: 511
Images: 0
Registrován: 12.11.2016 19:59
Reputation: -5
Pokud je snaha, dá se to napravit.

Re: Zoradenie/nastavenie dual hotendu

Příspěvekod 50koruny » 04.02.2017 17:02

dnes som kalibroval výšku dualu tým spôsobom čo som spomínal vyššie.sú aj dáke fotky a tak.dal som to sem do vlákna:
viewtopic.php?f=9&t=1253&p=18667#p18667
  • 0

50koruny
 
Příspěvky: 155
Registrován: 30.09.2015 09:34
Reputation: 5
Jen tak dál :)

Re: Zoradenie/nastavenie dual hotendu

Příspěvekod fdd1222 » 06.02.2017 20:23

Uzralo rozhodnuti tiskarnu predelat na system se 2 nezavislyma hlavama jako BCN3D Sigma. Napada vas proc pri zmene extruderu zajizdi tiskarna s vozikem uplne dozadu?

Je docela problem najit video kde neni jen neci rypak jak ze sebe souka sva moudra, pripadne neni zrychlene, ale tady je to trochu videt

  • 0

fdd1222
 
Příspěvky: 511
Images: 0
Registrován: 12.11.2016 19:59
Reputation: -5
Pokud je snaha, dá se to napravit.

PředchozíDalší

Zpět na HotEnd-y a vše kolem

Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 1 návštěvník