REBEL III - v průběhu tisku vynechává osa Z

REBEL III - v průběhu tisku vynechává osa Z

Příspěvekod Tokrzlin » 14.06.2017 15:51

Ahoj,

Asi posledních 5 tisků nedopadlo. Dle náhledu v repetieru má mít model nějakou výšku, ovšem reálně vytištěný je nižší a hotend je utopený v tlusté vrstvě špatně vytištěného výrobku. Problém se vyskytuje v různých výškách. Poradíte mi prosím, kde hledat problém a jak ho vyřešit? jsem úplný začátečník, tiskárnu jsem si nechal postavit a dva roky jen tisknul a mazal ložiska...

Díky Tom
  • 0

Tokrzlin
 
Příspěvky: 5
Registrován: 14.06.2017 15:42
Reputation: 0

Re: REBEL III - v průběhu tisku vynechává osa Z

Příspěvekod medapeta » 14.06.2017 16:29

Zaměř se na protáčení spoje mezi motorem a závitovkou.
  • 0

Používám: HotEndy E3D, ložiska Igus Drylin, pružné spojky, heated bed MK3 ALU s ULTEM PEI povrchem
Tisknu na: Original Prusa i3 MK2, Rebelix X2, Rebel II HD, Rebel IIC 250x300x300
medapeta
 
Příspěvky: 988
Images: 57
Registrován: 31.05.2016 22:14
Bydliště: Praha
Reputation: 9

Re: REBEL III - v průběhu tisku vynechává osa Z

Příspěvekod Tokrzlin » 14.06.2017 16:46

Nevím, co máš na mysli. na motoru je malé ozubené kolo, to točí velikým. veliké otáčí řemen, pak je oska a převod na druhý řemen. mysalíš tu osku?

jinak při manuálním pohybu i při posunu 0,1 se chová absolutně korektně. skoro bych řekl, že to není mechanická záležitost...
  • 0

Tokrzlin
 
Příspěvky: 5
Registrován: 14.06.2017 15:42
Reputation: 0

Re: REBEL III - v průběhu tisku vynechává osa Z

Příspěvekod medapeta » 14.06.2017 17:33

Někde se to zřejmě protáčí.
  • 0

Používám: HotEndy E3D, ložiska Igus Drylin, pružné spojky, heated bed MK3 ALU s ULTEM PEI povrchem
Tisknu na: Original Prusa i3 MK2, Rebelix X2, Rebel II HD, Rebel IIC 250x300x300
medapeta
 
Příspěvky: 988
Images: 57
Registrován: 31.05.2016 22:14
Bydliště: Praha
Reputation: 9

Re: REBEL III - v průběhu tisku vynechává osa Z

Příspěvekod Tokrzlin » 14.06.2017 18:02

tak je to asi softwarové. Ted se to stalo zase, přerušil jsem tisk, zajel hlavou domů a pustil tisk dál s tím, že by se měl vrátit výš. a vrací se zpět. o několik řad níž, než ukazuje náhled repetieru...
  • 0

Tokrzlin
 
Příspěvky: 5
Registrován: 14.06.2017 15:42
Reputation: 0

Re: REBEL III - v průběhu tisku vynechává osa Z

Příspěvekod zemciko » 15.06.2017 12:57

To mi před časem začal dělat loučící se driver osy z, stačilo ho vyměnit a bylo po problémech. Jinak druhým průvodním jevem byl hrčivý zvuk motorů (furt jsem hledal kde to drhne, mazal to rozebíral...) připojeném k němu.
  • 0

zemciko
 
Příspěvky: 765
Images: 9
Registrován: 09.05.2015 13:43
Reputation: 0

Re: REBEL III - v průběhu tisku vynechává osa Z

Příspěvekod Tokrzlin » 19.06.2017 15:16

Tak jsem zkusil vymenit driver na motor Z za driver extruderu II a nepomohlo :-(

Všiml jsem si, že mi zhasl display, podsvícení svítí, pod úhlem je vidět co píše ale kontrast 0. Mám v pokoji, kde tisknu, asi 29 stupňů (nezaizolované podkroví). Může to být tím? Nebo odchází Arduino?
  • 0

Tokrzlin
 
Příspěvky: 5
Registrován: 14.06.2017 15:42
Reputation: 0

Re: REBEL III - v průběhu tisku vynechává osa Z

Příspěvekod Tokrzlin » 19.06.2017 16:21

Tak jsem si srovnal nepodařené výtisky a je v nich pravidelnost, výška chyby je ve stejných intervalech. Při posunech 0,1 těsně před místem chyby tisku jsem opravdu našel mechanickou závadu a to že při posunu ozubeného velkého kola se neposunul řemen. Rozdělal jsem to a zjistil, že to velké ozubené kolo bylo na hliníkovou řemenici jen nalepené tavnou pistolí. Sice to asi neprokluzovalo, ale ozuby v řemenici byly lepidlem pěkně zaprasené. Tam to asi začalo prokluzoivat. Teď to čistím a musím najít lepší, ideálně mechanický spoj velkého ozubeného kola a řemenice. Díky moc za pomoc, zase jsem o kus chytřejší.

Jo a displej stačil poladit poťákem ;-)
  • 0

Tokrzlin
 
Příspěvky: 5
Registrován: 14.06.2017 15:42
Reputation: 0


Zpět na REBEL III

Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 1 návštěvník