Jaký SW pro vytváření modelů ?

Re: Jaký SW pro vytváření modelů ?

Příspěvekod n1kd0 » 28.08.2017 11:33

vzhledem k tomu že se v něm spíš učím, tak spadl většinou když zkouším x krát něco, dávám zpět a znovu opakuji. jako nic strašného, ale hledal jsem alternativu... je možné se ti ozvat na meil? s nějakými úkony bych potřeboval poradit :)
  • 0

RebeliX X2
n1kd0
 
Příspěvky: 108
Registrován: 22.04.2015 23:28
Bydliště: Písek
Reputation: 0

Re: Jaký SW pro vytváření modelů ?

Příspěvekod Thrawn » 28.08.2017 11:47

Ohledně FreeCADu raději prosím polož dotaz do příslušného vlákna: http://www.rebelove.org/viewtopic.php?f=27&t=1865.
V budoucnu to pomůže i ostatním (a mohlo by tam jít snadněji odfiltrovat trolly).


Jinak, abych nebyl OT, tak seznam použitelných CAD nejen pro GNU/LInux
LibreCAD - Na 2D náčrty (výkresy) perfektní.
OpenSCAD, jediný plně parametrický modelář, ale nic pro slečinky :wink:
FreeCAD - Na domácí žvýkání v pohodě. Občas nelogické ovládání.

Neparametrické modelování:
Blender - Nic lepšího není, ovládání je na začátku trošku krkolomné.
  • 0

Thrawn
 
Příspěvky: 17
Registrován: 29.04.2015 12:26
Bydliště: Cajzlov a Medvědín
Reputation: 0

Re: Jaký SW pro vytváření modelů ?

Příspěvekod medapeta » 28.08.2017 12:02

n1kd0 píše:lidi klid. jen jsem chtěl 3D modelář pro linux. pardon :)


No to já ale taky, bohužel to je pro některá individua natolik citlivé téma, že jakoukoli argumentaci hned považují chuť se hádat. Přitom jen stačí říct, sorry ale pro Linux v současné době neexistuje nic co je funkčně alespoň vzdáleně srovnatelné například s DesignSpark Mechanical...
  • 0

Používám: HotEndy E3D, ložiska Igus Drylin, pružné spojky, heated bed MK3 ALU s ULTEM PEI povrchem
Tisknu na: Original Prusa i3 MK2, Rebelix X2, Rebel II HD, Rebel IIC 250x300x300
medapeta
 
Příspěvky: 1063
Images: 57
Registrován: 31.05.2016 22:14
Bydliště: Praha
Reputation: 9

Re: Jaký SW pro vytváření modelů ?

Příspěvekod LadislavK » 28.08.2017 12:44

n1kd0 píše:vzhledem k tomu že se v něm spíš učím, tak spadl většinou když zkouším x krát něco, dávám zpět a znovu opakuji. jako nic strašného, ale hledal jsem alternativu... je možné se ti ozvat na meil? s nějakými úkony bych potřeboval poradit :)

Jak píše thrawn, hoď dotazy spíš do freecad threadu, ať z toho mají případně něco i ostatní. A nenech se odradit, freecad je dobrý program s obrovským množstvím funkcí, jen má ovládání jiné, než ostatní programy, nemá ribon rozhraní a tak hezké barevné ikony :)
  • 0

LadislavK
 
Příspěvky: 35
Registrován: 16.10.2015 19:18
Reputation: 0

Re: Jaký SW pro vytváření modelů ?

Příspěvekod zemciko » 28.08.2017 12:57

Nevím nakolik je reálné sehnat proengeneer 2007 (poslední s nativní instalací pro linux), ale jediné další co vím že má nativní linux podporu a umí 3d je ještě varicad... Pak existuje ještě program jménem solvespace ale přijde mi méně ovladatelný než freecad.
  • 0

zemciko
 
Příspěvky: 879
Images: 9
Registrován: 09.05.2015 13:43
Reputation: 0

Re: Jaký SW pro vytváření modelů ?

Příspěvekod bahora » 28.08.2017 14:21

Když už se handrkujete co je a co není pro Linux, tak tady máte méně známý nativní 3D BricsCAD https://www.bricsys.com/cs-cz/bricscad/ chodí pěkně a má taky "školní licenci zdarma"

P.S. nejdůležitější je u Vámi vybraného SW setrvat a naučit se jej používat. Pokud skáčete z jednoho SW na druhý, pak Vám nebude nikdy žádný dost dobrý. Prostě se musí překonat bod zlomu a najednou to jde samo od ruky :) Pak je ještě třeba udělat "cenovou rozvahu" kolik do toho chci investovat a pak je to již pouze o věnovaném času výuky ...... V tomot ohledu je OS na kkterém to běží, úplně to poslední kritérium ... Osobně se vyhýbám SW které mají dočasnou licenci / pronájem a nebo běží pouze, když je připojen Internet, nedejbože v "cloude". Jak vám to vypnou budete mít jen oči pro pláč ...
  • 0

bahora
 
Příspěvky: 129
Images: 1
Registrován: 23.11.2016 01:12
Reputation: 0

Re: Jaký SW pro vytváření modelů ?

Příspěvekod medapeta » 28.08.2017 14:55

Bod zlomu je hlavně v tom si uvědomit, že nežijeme v socialismu a za pracovní nástroje které za něco stojí se platí. Kdo si svého času necení, klidně ho může investovat do učení se v různých pseudo nástrojích. Standardem jsou ale de facto dva, Solidworks a Inventor. Kdo se naučí obstojně v jednom nebo druhém, nebude mít pravděpodobně problém ani pokud bude pracovat v oboru a bude ho to živit. Těžko se ale bude nějakému zaměstnavateli na otázku v jakém že to pracuji modelovacím software vysvětlovat že v OpenSCADu nebo FreeCADu :lol:
Nebo je tu někdo kdo může říct, že ho živí modelování v jednom z nich ?

Prosím No Flame, bohatě stačí věcné a konkrétní argumenty.
  • 0

Používám: HotEndy E3D, ložiska Igus Drylin, pružné spojky, heated bed MK3 ALU s ULTEM PEI povrchem
Tisknu na: Original Prusa i3 MK2, Rebelix X2, Rebel II HD, Rebel IIC 250x300x300
medapeta
 
Příspěvky: 1063
Images: 57
Registrován: 31.05.2016 22:14
Bydliště: Praha
Reputation: 9

Re: Jaký SW pro vytváření modelů ?

Příspěvekod bahora » 28.08.2017 15:04

medapeta píše:..... Nebo je tu někdo kdo může říct, že ho živí modelování v jednom z nich ?

Prosím No Flame, bohatě stačí věcné a konkrétní argumenty.


Omlouvám se netušil, že jsem zde na profesním fóru a že většinu přispěvovatelů zde 3D CAD živí.
Vycházel jsem z toho, že zde jde o koníček (hobby/хобби doplň si sám poplatně době).
Ale jak vidím těžce jsem se mýlil.
  • 0

bahora
 
Příspěvky: 129
Images: 1
Registrován: 23.11.2016 01:12
Reputation: 0

Re: Jaký SW pro vytváření modelů ?

Příspěvekod LadislavK » 28.08.2017 15:05

medapeta píše:Bod zlomu je hlavně v tom si uvědomit, že nežijeme v socialismu a za pracovní nástroje které za něco stojí se platí. Kdo si svého času necení, klidně ho může investovat do učení se v různých pseudo nástrojích. Standardem jsou ale de facto dva, Solidworks a Inventor. Kdo se naučí obstojně v jednom nebo druhém, nebude mít pravděpodobně problém ani pokud bude pracovat v oboru a bude ho to živit. Těžko se ale bude nějakému zaměstnavateli na otázku v jakém že to pracuji modelovacím software vysvětlovat že v OpenSCADu nebo FreeCADu
Nebo je tu někdo kdo může říct, že ho živí modelování v jednom z nich ?

Prosím No Flame, bohatě stačí věcné a konkrétní argumenty.

Ano, část mých příjmů je díky modelování ve freecadu. Často nezáleží, s čím a v čem člověk dělá, ale jak. Co znám ty největší nemehla, tak svou nešikovnost svádí na špatné nářadí, nedokonalý software, atd. Schopný člověk neremcá a dělá s tím, co má.
  • 0

LadislavK
 
Příspěvky: 35
Registrován: 16.10.2015 19:18
Reputation: 0

Re: Jaký SW pro vytváření modelů ?

Příspěvekod nasranek » 28.08.2017 15:07

bahora píše:
medapeta píše:..... Nebo je tu někdo kdo může říct, že ho živí modelování v jednom z nich ?

Prosím No Flame, bohatě stačí věcné a konkrétní argumenty.


Omlouvám se netušil, že jsem zde na profesním fóru a že většinu přispěvovatelů zde 3D CAD živí.
Vycházel jsem z toho, že zde jde o koníček (hobby/хобби doplň si sám poplatně době).
Ale jak vidím těžce jsem se mýlil.

Vytrhnul jsi mi to s úst, zrovna jsem chtěl napsat to samé.
  • 0

nasranek
 
Příspěvky: 16
Registrován: 06.03.2017 01:16
Bydliště: Orlová 4
Reputation: 0

Re: Jaký SW pro vytváření modelů ?

Příspěvekod medapeta » 28.08.2017 15:37

I koníček lze dělat pomocí kvalitních nástrojů, pokud je někdo neschopný tak mu samozřejmě příliš nepomohou.
Otázkou ale zůstává, proč se učit v nějaké příšernosti, když existují profesionální a standardní aplikace a lze je používat také zdarma minimálně po dobu kdy se člověk učí, nebo si hraje. Krom toho learning curve je právě u nástrojů typu Inventor mnohem strmější než u těch zdarma. Pokud někdo vyroste natolik, že ho to začne živit, tak přechod ke komerci znamená vždy nákup výrobních prostředků a software je jedním z nich.
Je na každém jestli se chce trápit s padající verzí 0.něco, nebo půjde cestou funkčnosti a stability. Fantastická je ta možnost výběru :wink:
  • 0

Používám: HotEndy E3D, ložiska Igus Drylin, pružné spojky, heated bed MK3 ALU s ULTEM PEI povrchem
Tisknu na: Original Prusa i3 MK2, Rebelix X2, Rebel II HD, Rebel IIC 250x300x300
medapeta
 
Příspěvky: 1063
Images: 57
Registrován: 31.05.2016 22:14
Bydliště: Praha
Reputation: 9

Re: Jaký SW pro vytváření modelů ?

Příspěvekod Thrawn » 28.08.2017 15:44

To bahora: Jaký je ten BrisCAD? Mě tu jede FreeCAD na dost obstarožním stroji (core2duo 1.8 GHz a 2GB RAM), fungoval by tu použitelně ten BCAD taky? Zatím se mi to nechce stahovat, tak bych rád získal nějaké info od někoho, kdo ho používá.

OT:
medapeta píše:Bod zlomu je hlavně v tom si uvědomit, že nežijeme v socialismu a za pracovní nástroje které za něco stojí se platí. ...

Free Software (a open source software) neznamená že je zadarmo (ačkoliv často bývá).
Rebel 2 je open source řešení a používá FS. Tak prostě k němu někteří uživatelé chtějí i FS řešení (a někdo po něm sáhne, protože je zdarma).
  • 0

Thrawn
 
Příspěvky: 17
Registrován: 29.04.2015 12:26
Bydliště: Cajzlov a Medvědín
Reputation: 0

Re: Jaký SW pro vytváření modelů ?

Příspěvekod zemciko » 28.08.2017 16:17

Další profi CAD co by měl mít verzi pro linux je Unigraphics siemens NX...
Alespoň na předchozí verzi NX10 jsem viděl linux iso a instalovalo se to i na ubuntu.
  • 0

zemciko
 
Příspěvky: 879
Images: 9
Registrován: 09.05.2015 13:43
Reputation: 0

Re: Jaký SW pro vytváření modelů ?

Příspěvekod n1kd0 » 28.08.2017 16:20

Já to používám jako hobby, živit se tím nikdy (snad) nebudu muset :-) Takže zůstanu u Freecadu. I když jsem tedy na vážkách pořídit z aukra recyklovanou licenci Windows 10 a vyzkoušet ty vaše super programy. :-D

Tady jsem postnul dotaz, tak tam prosím k věci... viewtopic.php?f=27&t=1865&start=30
  • 0

RebeliX X2
n1kd0
 
Příspěvky: 108
Registrován: 22.04.2015 23:28
Bydliště: Písek
Reputation: 0

Re: Jaký SW pro vytváření modelů ?

Příspěvekod zemciko » 28.08.2017 17:49

Jestli to máš jako hobby tak co zkusit ty web aplikace?
Jinak ten briscad jsem zkoušel zatím jen pár minut a moc povědomně to nevypadá. Na prostředí ala solidworks zapomeň. Spíš mi to ovládáním připomíná 2D CAD bez stromu s 3D nadstavbou. Ale mají studentskou verzi.

Tak jsem zkoušel ten "vetracek" v "onshape" a naprosto v pohodě, ovládá se to stejně jako solidworks a vcelku to funguje, nechápu že to dokáží nacpat i do webového prohlížeče a někdo jiný nezvládá něco podobně jednoduchého v aplikaci.
  • 0

Naposledy upravil zemciko dne 29.08.2017 18:33, celkově upraveno 1
zemciko
 
Příspěvky: 879
Images: 9
Registrován: 09.05.2015 13:43
Reputation: 0

PředchozíDalší

Zpět na Další SW pro tisk

Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 1 návštěvník