Jak zapnout PID

Jak zapnout PID

Příspěvekod crown » 17.12.2017 00:44

Ahoj,

snazim se zprovoznit PID regulaci hotendu a nejak se mi to nezda. Takhle vypada nahrivani na 200C. Vadi mi u toho na zacatku velke prekroceni teploty. S tim by si PID mel poradit. Mezi temi tremi nahratimi hotendu jsem menil parametry PID a presto ta krivka vypada porad stejne.

Selection_029.jpg


Mam Marlin 1.1. V configuration.h vypada PID zapnuty.

Kód: Vybrat vše
// Comment the following line to disable PID and enable bang-bang.
#define PIDTEMP
#define BANG_MAX 255 // limits current to nozzle while in bang-bang mode; 255=full current
#define PID_MAX BANG_MAX // limits current to nozzle while PID is active (see PID_FUNCTIONAL_RANGE below); 255=full current
#if ENABLED(PIDTEMP)
  //#define PID_AUTOTUNE_MENU // Add PID Autotune to the LCD "Temperature" menu to run M303 and apply the result.
  //#define PID_DEBUG // Sends debug data to the serial port.
  //#define PID_OPENLOOP 1 // Puts PID in open loop. M104/M140 sets the output power from 0 to PID_MAX
  //#define SLOW_PWM_HEATERS // PWM with very low frequency (roughly 0.125Hz=8s) and minimum state time of approximately 1s useful for heaters driven by a relay
  //#define PID_PARAMS_PER_HOTEND // Uses separate PID parameters for each extruder (useful for mismatched extruders)
                                  // Set/get with gcode: M301 E[extruder number, 0-2]
  #define PID_FUNCTIONAL_RANGE 10 // If the temperature difference between the target temperature and the actual temperature
                                  // is more than PID_FUNCTIONAL_RANGE then the PID will be shut off and the heater will be set to min/max.
  #define K1 0.95 //smoothing factor within the PID

  // If you are using a pre-configured hotend then you can use one of the value sets by uncommenting it

  // Ultimaker
  #define  DEFAULT_Kp 22.2
  #define  DEFAULT_Ki 1.08
  #define  DEFAULT_Kd 114


Nevite, co delam spatne?

(resim to proto, ze pri nahrivani na nylon 280C mi to preleze maxtemp - mam nastaven na 305C. Pred tiskem musim rucne nahrat nejdriv na 250, ono to dost presvihne a pak pomalu zvysovat na 280.)
  • 0

Nemáte oprávnění prohlížet přiložené soubory.
crown
 
Příspěvky: 310
Registrován: 08.11.2015 09:30
Reputation: 0

Re: Jak zapnout PID

Příspěvekod tom666 » 17.12.2017 10:53

Skusil by som obmedzit prud v "bang-bang" mode.
Pre pohodlnejsiu PID kalibraciu cez LCD menu s naslednym zapisanim hodnot doporucujem aktivovat "PID_AUTOTUNE_MENU".
  • 0

Prusa i3 MK2s, Creality Ender-3, Anycubic i3 Mega, Sunhokey Prusa i3 Clone.
tom666
 
Příspěvky: 513
Images: 0
Registrován: 14.09.2016 17:00
Bydliště: Nitra (SK)
Reputation: 14
Jen tak dál :)

Re: Jak zapnout PID

Příspěvekod zemciko » 17.12.2017 11:37

Najdi si nějaké počáteční hodnoty, které jsou určené pro HE nebo BED který má podobný výkon a množství materiálu jako tvůj a ty nastav ve FW. Pak zkontroluj jestli ho máš skutečné odkomentovaný (jak normálně tak u bedu) a pak teprv spusť m303. Často se mi stávalo že s hodnotami které byly úplně mimo nebyl schopen autotune konvertovat k lepšímu výsledku, kdežto když jsme mu dal jiné tak ano....
  • 0

zemciko
 
Příspěvky: 1145
Images: 9
Registrován: 09.05.2015 13:43
Reputation: 0

Re: Jak zapnout PID

Příspěvekod crown » 17.12.2017 18:03

17:01:48.765 : PID Autotune start
17:03:12.185 : PID Autotune failed! Temperature too high

tak jdu zkouset menit hodnoty
  • 0

crown
 
Příspěvky: 310
Registrován: 08.11.2015 09:30
Reputation: 0

Re: Jak zapnout PID

Příspěvekod tom666 » 17.12.2017 18:12

@crown
Vyskusaj znizit prud do HE (o cca polovicu):
Kód: Vybrat vše
#define BANG_MAX 125

a potom sprav PID kalibraciu.
  • 0

Prusa i3 MK2s, Creality Ender-3, Anycubic i3 Mega, Sunhokey Prusa i3 Clone.
tom666
 
Příspěvky: 513
Images: 0
Registrován: 14.09.2016 17:00
Bydliště: Nitra (SK)
Reputation: 14
Jen tak dál :)

Re: Jak zapnout PID

Příspěvekod crown » 17.12.2017 22:40

jj, vypada, ze se to chytlo a aspon mi z toho lezou hodnoty. diky
  • 0

crown
 
Příspěvky: 310
Registrován: 08.11.2015 09:30
Reputation: 0

Re: Jak zapnout PID

Příspěvekod crown » 17.12.2017 22:59

Tak ted podstatne lepsi, prekmyt na zacatku jen 5C. To je ta cast grafu napravo. Uprostred je videt prubeh autotune.

Selection_030.jpg


tohle mi vypocital autotune. (Jasne, kazdy tady budeme mit neco uplne jineho)
Recv: #define DEFAULT_Kp 12.26
Recv: #define DEFAULT_Ki 0.67
Recv: #define DEFAULT_Kd 56.00
  • 0

Nemáte oprávnění prohlížet přiložené soubory.
crown
 
Příspěvky: 310
Registrován: 08.11.2015 09:30
Reputation: 0

Re: Jak zapnout PID

Příspěvekod crown » 19.12.2017 16:16

Jo jeste drobna past, Marlin ma v default nastaveni vypnute EEPROM. Je potreba to povolit rucne.

Cetl jsem duvody a chapu je, nicmene je divne kdyz pri pokusu o ulozeni EEPROM misto chybove hlasky se tiskarna odpoji.
  • 0

crown
 
Příspěvky: 310
Registrován: 08.11.2015 09:30
Reputation: 0

Re: Jak zapnout PID

Příspěvekod mgiorgio » 19.12.2017 17:53

Ahoj
ja pouzivam tieto udaje pre Rebel mode hotend aj pre 3draty hotend
#define DEFAULT_Kp 22.31
#define DEFAULT_Ki 1.65
#define DEFAULT_Kd 75.11

ako zaklad to sem dal este Lubosh mne to celko dobre funguje

pekny vecer
  • 0

Rebel 2b 12V prerobeny z Rebel2 od P Zahradnika, 200x200
Rebel Scube 24V 300x200 novo postavene
mgiorgio
 
Příspěvky: 164
Registrován: 05.12.2015 12:52
Bydliště: Juhozapadne Slovensko (Nie Bratislava) Dunajska Streda
Reputation: 0


Zpět na Další SW pro tisk

Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 2 návštevníků