FreeCAD

Re: FreeCAD

Příspěvekod bahora » 23.05.2017 09:35

medapeta píše:Včera jsem cvičně poslední verzi pustil a zkusil něco namalovat. Po půl hodině jsem celý FreeCAD hezky smazal a šel se vybrečet do tmy na záchod. Něco tak málo intuitivního jsem dlouho neviděl.


Chápu tvůj pocit, na nový vzhled MS Office a Win7/8/10 uživatel WinXP reaguje úplně stejně.
Ale je spousta lidí, kteří tomu FreeCADu dali víc než půlhodinu a úspěšně jej používají.

Takže vlákno můžeme zabalit neboť se změnilo ve smetiště.
  • 0

bahora
 
Příspěvky: 158
Images: 1
Registrován: 23.11.2016 01:12
Reputation: 0

Re: FreeCAD

Příspěvekod medapeta » 23.05.2017 09:55

Přecházet rozhodně ne, spíš občas vyzkoušet jestli ve svobodném světě (ne)existuje alespoň trochu se mu blížící alternativa.... Odpověď je, že možná existuje, ale FreeCAD to (možná jen zatím) není.
  • 0

Používám: HotEndy E3D, ložiska Igus Drylin, pružné spojky, heated bed MK3 ALU s ULTEM PEI povrchem
Tisknu na: Rebelix X2, Rebel II HD, Rebel IIC 250x300x300
medapeta
 
Příspěvky: 1117
Images: 57
Registrován: 31.05.2016 22:14
Bydliště: Praha
Reputation: 9

Re: FreeCAD

Příspěvekod medapeta » 23.05.2017 09:57

bahora píše:
medapeta píše:Včera jsem cvičně poslední verzi pustil a zkusil něco namalovat. Po půl hodině jsem celý FreeCAD hezky smazal a šel se vybrečet do tmy na záchod. Něco tak málo intuitivního jsem dlouho neviděl.


Chápu tvůj pocit, na nový vzhled MS Office a Win7/8/10 uživatel WinXP reaguje úplně stejně.
Ale je spousta lidí, kteří tomu FreeCADu dali víc než půlhodinu a úspěšně jej používají.

Takže vlákno můžeme zabalit neboť se změnilo ve smetiště.


Toto není o novém vzhledu ale o "poněkud zvláštním" ovládání.
Je smutné, že ti názory ostatních připadají jako odpad, pokud se ale i přesto dostanou k vývojářům, tak s tím třeba něco udělají.
  • 0

Používám: HotEndy E3D, ložiska Igus Drylin, pružné spojky, heated bed MK3 ALU s ULTEM PEI povrchem
Tisknu na: Rebelix X2, Rebel II HD, Rebel IIC 250x300x300
medapeta
 
Příspěvky: 1117
Images: 57
Registrován: 31.05.2016 22:14
Bydliště: Praha
Reputation: 9

Re: FreeCAD

Příspěvekod bahora » 23.05.2017 14:02

Nejde o vzhled, ale o to ovládání, proto jsem uvedl ten Win svět. Máš zažito ovládání XP a na Win10 si do půlhodiny neškrtneš ... reagoval jsem na tu tvoji půlhodinu, za tu dobu se stím nemůžeš ani seznámit. proto beru tvůj názor jako "odpad" (tvoje formulace) Pro mne jde u tebe o názor zavádějíc, máš jiné náviky a nepochopil jsi filozofii programu. Sám jsem si tím prošel jak jsem s FreeCADem začínal, držíš se něčeho co on v návrhu nepoužívá a marně to tam hledáš. Bohužel jsem nenašel jednoduché srozumitelné výukové video pro absolutního neznalce FreeCADu. Youtube jich je plný, ale ne vždy tam je klíčová informace proč mu to funguje a ty to nedáš.

K vývojářům by se mělo dostat to že je pomalý při jistých operacích a datech, že není stabilní a musíš často ukládat, že není napsán pro dnešní vícejádrové proceosry, že nevyužívá plně 3D grafiku na kartě ..... a ne že ty si sním neporadíš z uživatelského hlediska, díky návyku od jinud. Z uživatelského rozhraní bych vytkl jedině nepružnost u operací jako "zaoblení hran" a podobně, kdy se to naváže jako "nový objekt" a ne jako jeho vlastnost .... ale tomu se dá předcházet už při návrhu rozdelením na menší podcelky a tam udělali v tomto směru u 0.17 dost velký pokrok :)
  • 0

bahora
 
Příspěvky: 158
Images: 1
Registrován: 23.11.2016 01:12
Reputation: 0

Re: FreeCAD

Příspěvekod bahora » 23.05.2017 14:08

Pokud chcete plkat o takových to věcech pak by bylo vhodné založit vlákna dvě.

1) vlákno o FreeCADu a jak se v něm tvoří pracuje ovládá, postupy, vzorové modely, hotová díla .....
2) vlákno pro filozofické diskuze proč to nejde a co zlepšit
3) nebo i třetí vlákno, mám legálně nebo v práci Inventor/Solidworks/Rhino/Catii/ProEngineer/... a co by se dalo ve FreeCADu udělat lépe, ale ne s větou "viděl jsem jej 30 minut" ;)
  • 0

bahora
 
Příspěvky: 158
Images: 1
Registrován: 23.11.2016 01:12
Reputation: 0

Re: FreeCAD

Příspěvekod medapeta » 23.05.2017 14:41

Poslední ode mě na toto téma. 30 minut ve většině CAD aplikací (SolidWorks, Fusion 360, Inventor) stačí cvičené opici k tomu aby se rozkoukala a něco použitelného nakreslila. V téhle věci se člověk leda tak stihne nasrat. A nemyslím si, že jsem BFU mající problém s přechodem na něco jiného/lepšího. Ať si maluje kdo chce co chce klidně neořezaným koncem tužky, je mi to jedno. Má osobní zkušenost s ovládáním FreeCADu je negativní a odrazující. Jen ještě upozorňuji, že ho rozhodně nezkouším poprvé a těch 30 minut tentokrát bylo věnováno nejnovější verzi.
Prosím autora vlákna o zvážení, zda neudělat na začátek hlasování o tom kolik lidí pokládá FreeCAD za použitelný/nepoužitelný/skvělý/úplně na nic. Tím se těmto debatám vyhneme a nikoho nebude iritovat jiný/nehodící se názor toho druhého.
  • 0

Používám: HotEndy E3D, ložiska Igus Drylin, pružné spojky, heated bed MK3 ALU s ULTEM PEI povrchem
Tisknu na: Rebelix X2, Rebel II HD, Rebel IIC 250x300x300
medapeta
 
Příspěvky: 1117
Images: 57
Registrován: 31.05.2016 22:14
Bydliště: Praha
Reputation: 9

Re: FreeCAD

Příspěvekod fdd1222 » 23.05.2017 15:10

Pokud nekdo kreslil v malovani, je pro nej freecad obrovsky skok kupredu. Ale pokud jsi zvyky delat v dospelem cadu, budou vsechny tyhle free programky odpad. Ono udelat poradny CAD rozhodne neni sranda, dost pochybuju ze se tyto free aplikace budou byt jen blizit programum typu solid, inventor apod.
  • 0

fdd1222
 
Příspěvky: 394
Registrován: 12.11.2016 19:59
Reputation: 0

Re: FreeCAD

Příspěvekod zemciko » 23.05.2017 16:09

Mno není pravda že by se freecad nějak výrazně lišil v postupech.
Jen je to za prve zbytečně rozmnělněné do mnoha modulů. Stačí si uvědomit, že na náčrt musím zvolit modul sketch a na těleso part design. (úřevést stl na step je pak taky docela nelogické protože každý modul má jiné menu a je třeba v něčem jiném to načítat..)
Postup modelování je stejný, jen při náčtru je třeba jaksi nejprve nakliknout entitu a pak zvolit omezující podmínku/kótu (tohle se třeba používalo kdysi o cadkey). Navíc lidi už jsou zvyklí na to, že jde nakliknout hrana/čára a pak druhá a tím určit jejich vzdálenost, ale autoři freecadu jaksi zůstali na nutnosti nakliknout dva body.
Taky to nemá klasický strom a až poslední položka v něm ja "aktivní" tj. třeba sražaná hrana se na konci vlastně tváří jako celé hotové těleso.
Tohle jsou tři základní věci co dělají problém, pokud zkousnete tohle tak se v tom dá normálně i modelovat.
Na druhou stranu člověk co má možnost používat inventor/solidworks/soldedge/catia/proengeneer/alibre atd. nebo i jejich odvozené verze tohle prostě nepřekousne když nemusí.
Jinak kupovat nějakou verzi cadu taky není řešení. před x lety jsem koupil nejnižší verzi alibre cad. Fungovala super, jenže výrobce si nějak představoval že si budu kupovat novou verzi každý rok (a navíc zdražoval) a po čase nešla ta koupená verze naistalovat ani na w7.....
  • 0

zemciko
 
Příspěvky: 993
Images: 9
Registrován: 09.05.2015 13:43
Reputation: 0

Re: FreeCAD

Příspěvekod n1kd0 » 28.08.2017 16:14

Zdravím, rád bych poprosil o radu jak ve Freecadu dosáhnout toho co je v stl. V Onsape se mi to celkem intuitivně podařilo. Ve Freecadu se mi nedaří nakopírovat lopatky po obvodu, zamrzl jsem ve fázi co je v souboru v příloze. Může na to někdo zběhlý kouknout? PS: začínám :-)

postrikovac.stl
  • 0

Nemáte oprávnění prohlížet přiložené soubory.
RebeliX X2
n1kd0
 
Příspěvky: 141
Registrován: 22.04.2015 23:28
Bydliště: Písek
Reputation: 0

Re: FreeCAD

Příspěvekod zemciko » 28.08.2017 16:54

Jde to blbě, protože musíš zvolit co chceš namnožit a osa kolem které to namnoží je buď normálová osa náčrtu nebo nějaké hrana toho množeného 3d prvku, přičemž to nefunguje na odvozené tvary, tj jen na poslední operaci co uděláš...
  • 0

zemciko
 
Příspěvky: 993
Images: 9
Registrován: 09.05.2015 13:43
Reputation: 0

Re: FreeCAD

Příspěvekod n1kd0 » 28.08.2017 17:02

Dobrá a jaká tedy vede cesta k požadovanému výsledku?
  • 0

RebeliX X2
n1kd0
 
Příspěvky: 141
Registrován: 22.04.2015 23:28
Bydliště: Písek
Reputation: 0

Re: FreeCAD

Příspěvekod zemciko » 28.08.2017 17:11

Jedna hrana té lopatky musí být v ose rotace. Jediné co mně napadá je udělat ji nadvakrát (na poloviny rozříznuté rovinou v ose). Nakonci pak vše sečíst do jednoho objemu a odečíst díru. Dost kostrbaté ale jde to.
  • 0

zemciko
 
Příspěvky: 993
Images: 9
Registrován: 09.05.2015 13:43
Reputation: 0

Re: FreeCAD

Příspěvekod n1kd0 » 28.08.2017 17:21

Ale když bude hrana v ose, tak mi nebudou lopatky sedět na tom průměru a kus lopatky bude "mimo". Nebo nevím jak to myslí ale potřebuji je pod úhlem...
  • 0

RebeliX X2
n1kd0
 
Příspěvky: 141
Registrován: 22.04.2015 23:28
Bydliště: Písek
Reputation: 0

Re: FreeCAD

Příspěvekod zemciko » 28.08.2017 17:39

Když tu lopatku rozřízneš na dvě půlku rovinou v ose tak ne. Ale zas je tma druhej problém že se ty množený tělesa nesmějí překrývat... Tak si říkám že bude jednodušší prostě udělat několik lopatek a sečíst je.
  • 0

zemciko
 
Příspěvky: 993
Images: 9
Registrován: 09.05.2015 13:43
Reputation: 0

Re: FreeCAD

Příspěvekod Thrawn » 28.08.2017 20:57

To n1kdo: Videonávod na vrtulku.
phpBB [video]


Můj první videonávod, tak se za kvalitu,rychlost a přeřeky omlouvám :oops: .

Pokud se bude líbit, tak můžu udělat další (Podle času a nálady). :mrgreen:
  • 0

Thrawn
 
Příspěvky: 28
Registrován: 29.04.2015 12:26
Bydliště: Cajzlov a Medvědín
Reputation: 0

PředchozíDalší

Zpět na Další SW pro tisk

Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 1 návštěvník