Repetier-Server končí beta verze

Re: Repetier-Server končí beta verze

Příspěvekod risoo » 02.07.2017 11:30

zdar
prave som rozbehal rep server a tlacim... co ma prekvapuje tak to je skakanie teploty na extruderi .
niekedy aj 7 -9 st hore dole .
mam skalibrovane PID dosku aj HE.
stalo sa to teraz ked tlacim cez server.
neviete kde je problem ???
server bezi na rap. 3

obr
  • 0

mam prusu MX2 clone titan extrud (clone) + orig. E3D HE,
pouzivam dosku MKS GEN1.4 (papaa ramps. 1.4 - never)
sCUBE - work in progres
tlace cez Rpi3 a repetier server.
risoo
 
Příspěvky: 31
Registrován: 18.01.2015 15:54
Reputation: 0

Re: Repetier-Server končí beta verze

Příspěvekod Saph » 17.08.2017 15:36

Tak jsem konečně taky rozjel RS na Raspberry Pi3 se 7 palcovym displejem, ale narazil jsme na problém. Vše funguje jak má až do momentu kdy chci na displeji nastavit teplotu extruderu nebo podložky. V momentě kdy mi vyskočí to šedé okno s numerickou klavesnicí, tak po jeho zavření přestane správně fungovat detekce doteku. Většinou se detekce posune o nějaké dva centimetry doprava, takže se mi mačkají vedlejší položky a tak podobně. Také v ten moment začne blbnout zobrazování a při snaze o výběr položek se náhodně zoomují různé části obrazovky a moc to nereaguje. Vypojení a připojení displeje nepomůže, načte se opět stejně špatně a musím udělat restart celého Pi.
Displej mám tento http://www.waveshare.com/wiki/7inch_HDMI_LCD_(B) a do configu jsem přidal řádky, jak je zde uvedeno.
Nějaký nápad co bych mohl zkusit? S raspberry žádné předchozí zkušenosti bohužel nemám. Díky.

EDIT: Tak je to zvláštní ale nechal jsem to tu chvíli zapnuté a najednou vše reaguje v pořádku. Dokonce i když jsem to vypnul a znova zapnul, což jsem předtím dělal opakovaně a vždy to zase začlo blbnout. Taky se mi zdá že je najednou lepší odezva... nevim, nechapu, tak do toho nebudu hrabat :-D
EDIT2: Už to dělá zase, pustil jsem tisk, chtěl jsem upravit teplotu hotendu a parametry nesly nakliknout. Opět posunutá detekce dotyku, zasekane rozhrani... Asi to zkusím celé přeinstalovat.
  • 0

Saph
 
Příspěvky: 388
Registrován: 20.09.2015 19:50
Bydliště: Kroměříž
Reputation: 0

Re: Repetier-Server končí beta verze

Příspěvekod tom666 » 18.08.2017 06:51

@Saph
Pokial mas zapnuty overscan, tak ho skus vypnut cez raspi-config:
Kód: Vybrat vše
sudo raspi-config

Potom prejdi na "Advanced Options > Overscan" a vyber "Disable".

Dalsou moznostou je vyskusat aktualizaciu Raspbian:
Kód: Vybrat vše
sudo apt-get update
sudo apt-get install --reinstall libraspberrypi0 libraspberrypi-{bin,dev,doc} raspberrypi-bootloader
sudo reboot

A v neposlednom rade je nutne pouzivat kvalitny 5V/2.5A napajac.
  • 0

tom666
 
Příspěvky: 309
Registrován: 14.09.2016 17:00
Bydliště: Nitra (SK)
Reputation: 0

Re: Repetier-Server končí beta verze

Příspěvekod Saph » 19.08.2017 00:34

Díky za rady, každopádně už jsem přišel na to, co to způsobuje.
Vše funguje v pořádku do chvíle, kdy zapnu zdroj na tiskárně. Dokud je vypnutý a tedy elektornika tiskárny je napájená jen z Raspberry, tak vše funguje v pořádku. V momentě kdy ale pustím zdroj, tak se začne zasekávat raspberry jak jsem popisoval výše, tedy začne selhávat detekce doteku, mačkají se tlačítka která nemají, pomalá odezva, náhodné zoomování částí obrazovky atd.
Když zdroj tiskárny zase vypnu, tak jako mávnutím proutku začne displej okamžitě reagovat správně.
Co s tím dělat? kde je chyba?

Můj config soubor aktuálně vypadá takto:
disable_overscan=1
framebuffer_width=800
framebuffer_height=480

hdmi_group=2
hdmi_mode=87
hdmi_cvt 800 480 60 6 0 0 0
hdmi_drive=1

max_usb_current=1

RS jsem už přeinstalovával, používám čerstvě staženou verzi pro raspberry, tedy jsem to jen rozbalil a nahrál přes Etcher jak to bylo v návodu. V tiskárně mám pak Marlin 1.1.3, deska MKS gen v1.4
Zdroj k raspberry mám originální 5V/2,5A.
  • 0

Saph
 
Příspěvky: 388
Registrován: 20.09.2015 19:50
Bydliště: Kroměříž
Reputation: 0

Re: Repetier-Server končí beta verze

Příspěvekod Saph » 19.08.2017 16:12

Tak jsem dnes zkoušel odpojit full graphic displej tiskarny a pak jsem prvně pustil zdroj tiskárny a až potom raspberry. Ukazuje se že problém nastane opravdu přesně v momentě, kdy zapnu zdroj na tiskárně a v momente kdy pustím tisk, se to snad ještě zhorší.
Napadlo mě jestli nějak neklesá napětí v tom 7 palcovém displeji, tak jsem zkusil využít jeho druhý USB port k přímému samostatnému napájení pomocí zdroje 5v/1A a žádná změna.
Řekl bych že je to softwarově chyba v RS, ale pak nechápu, že to nezaznamenávají všichni co mají nějaký dotykový displej. Přece jen je to dost závažný problém, když ztratíte prakticky kompletně kontrolu nad RPI, jakmile pustíte tisk. :-/ Zajímavé ale je, že samotný tisk probíhá v pořádku bez známek obtíží.
Už mi dochází nápady, na netu se mi podobný problém nedaří dohledat.
Snad jedině zkusit koupit napájený USB rozbočovač a přes něj připojit displej/tiskárnu.
  • 0

Saph
 
Příspěvky: 388
Registrován: 20.09.2015 19:50
Bydliště: Kroměříž
Reputation: 0

Re: Repetier-Server končí beta verze

Příspěvekod Saph » 02.09.2017 20:04

Nakonec se mi podařilo problém se zasekávajícím se displejem odstranit. Vyměnil jsem původní 12V 350W zdroj tiskárny za nový 24V 400W a už to nedělá. V případě problémů bych tedy asi doporučil nějak ucvaknout z USB kabelu vodiče pro napájení, to by taky snad teoreticky mělo stačit :)
  • 0

Saph
 
Příspěvky: 388
Registrován: 20.09.2015 19:50
Bydliště: Kroměříž
Reputation: 0

Předchozí

Zpět na Repetier

Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 1 návštěvník