Beta 3

Beta 3

Příspěvekod Rebel » 23.04.2014 09:57

a vše kolem něj :)

Verze již funkční. Na obrázku je s profily z REBEL II s tiskovou výškou 150mm. Při prodloužení kolmých stojek o 5cm jsou zachovány i délky vodících tyčí z původní verze RII.

REBEL_III_V3.JPG

REBEL_III_V3.PDF


RIII_STL_V3.ZIP

STL_RIII_prevod_Z.zip

Spodek_stolku_RIII.pdf
  • 0

Nemáte oprávnění prohlížet přiložené soubory.
Naposledy upravil Rebel dne 23.06.2014 18:17, celkově upraveno 1
Rebel
 
Příspěvky: 3217
Images: 243
Registrován: 12.08.2013 11:44
Bydliště: HK
Reputation: 20

Příspěvekod Mirec » 23.04.2014 10:23

Mna celkom zaujima ako to bude fungovat s tym prevodom na ose Z... napad dobry no uvidime narocnost spracovania aby to fungovalo ako ma kedze pribudol dalsi extruder zo svojou vahou a zmizol jeden motor osy Z. Ale paci sa mi to... O podobnosti sa nevyjadrujem :D
  • 0

Mirec
 
Příspěvky: 187
Images: 1
Registrován: 03.02.2014 20:47
Reputation: 0

Příspěvekod Janson » 23.04.2014 11:24

Jsem na tu osu Z taky zvědavej, hlavně jak se osvědčí nebo neosvěčí převod řemenem. Je vhodné, aby řemen držel celou váhu osy X? Nemůže docházet k jeho deformaci (natahování)? Každopádně jeden motor na Z je z mého pohledu správná cesta ;)
  • 0

Janson
 
Příspěvky: 32
Images: 1
Registrován: 23.04.2014 08:00
Bydliště: Liberec
Reputation: 0

Příspěvekod firewire » 23.04.2014 11:42

tesim se na stavbu :-) akorat nevim co ta osa Z jestli to bude stacit, mozna pres kladku to bude v pohode, nebo me napadl ten pohon nejak zdvojit, dat jeden silnejsi motor na osu Z a prenest to nejakou osou i na druhou stranu a cele to zvedat najednou jednim motorem. Jinak skvely projekt.

Jeste mensi dodatek co takhle pouzit napinak remene na ose X?
  • 0

firewire
 
Příspěvky: 164
Registrován: 07.01.2014 15:47
Reputation: 0

Příspěvekod Janson » 23.04.2014 11:48

Ještě mě napadá jedna věc. Nemám zatím zkušenosti s extruderem s bowdenem, ale líbilo se mi řešení, kdy byl motor pro osu X umístěn na vozíku, tudíž nebyla permanentně zatížená jen jedna strana pojezdu Z, vozík pak v případě vybavení 2 HE nemusí mít 2 motory a je tudíž lehčí. Nevím však, jestli je bowden vhodný pro tisk s měkčími materiály, jak jsi řešil s majklem a kvůli tomu upravoval extruder.
  • 0

Janson
 
Příspěvky: 32
Images: 1
Registrován: 23.04.2014 08:00
Bydliště: Liberec
Reputation: 0

Příspěvekod Rebel » 23.04.2014 12:35

Upresnim nektere drobnosti a tim i odpovim na nektere dotazy :)

1. Remeny posuvu Z jsou sprazeny osou vedenou s remenicemi skrz hornim nosnikem. Puvodne jsem chtel dat motor primo na osu, bylo by to asi lepsi, ale trcel by hodne do boku a to se mi nechce, takze uvidime, jak se to bude chovat.

2. Pruznost remenu by nemala byt problem, zasadni budou nesmajdajici remenice.

3. Napinak je na Z remenu z prave strany, da se dat kamkoli, pokud se vejde. Na X se takto nevejde, nic mene osobne nemam problem s napnutim remenu diky drazkam na uchytu motoru.

4. Bowden jsem vyloucil vzhledem k omezini rychlosti a problemech pri tisku pruzneho folamentu.

5. Kdyz uz bych pouzil bowden, tak bych naopak na vozik extruderu nedaval nic navic, pouze HE, kvuli jeho co nejmensi hmotnosti.
  • 0

Rebel
 
Příspěvky: 3217
Images: 243
Registrován: 12.08.2013 11:44
Bydliště: HK
Reputation: 20

Příspěvekod Janson » 23.04.2014 12:49

Ok, rozumím. Jak jsem psal, zkušenost s tím nemám a s těmi pružnými materiály jsem to trochu tušil. Každopádně se těším a držím pěsti ;-)
  • 0

Janson
 
Příspěvky: 32
Images: 1
Registrován: 23.04.2014 08:00
Bydliště: Liberec
Reputation: 0

Příspěvekod aula » 23.04.2014 13:13

Paráda. Akorát bych možná na té ose Z viděl raději dvojici motůrků a závitovky. Ale pokud to takhle bude šlapat OK tak taky dobře :-). Držím palce při testování.
  • 0

aula
 
Příspěvky: 26
Registrován: 11.04.2014 11:12
Reputation: 0

Příspěvekod hopik » 23.04.2014 13:15

remene na Z musia byt napinane nejakou pruzinkou aby boli rovnako napnute z dakeho stipca na pradlo B)

mozno by som namiesto tych remenov dal zavitove tyce ktore by boli spriahnute jednym remenom hore alebo dole.
Ale to by sa muselo potom prekopat cele.
  • 0

hopik
 
Příspěvky: 163
Registrován: 15.01.2014 18:36
Bydliště: Ružomberok
Reputation: 0

Příspěvekod Rebel » 23.04.2014 13:40

2 motorum na ose jsem se chtel vyhnout, je to zdroj problemu a nutnost nivelace, protoze se po nejakem case vzdy o nejaky ten krok rozjedou.
Sprazene zavitove tyce jsou alternativou, ale prinasi trochu problem v tom, ze je potreba poridit spojeny/nekonecny remen s nejakou normalizovanou delkou a tomu prizpusobit konstrukci, coz se mi v 1. kroku nechce, ale treba k tomu dojde. Urcite 2 motory osazovat nebudu. Prekopani konstrukce je to nejmensi, nejhorsi je to poskladat tak, aby to aspon nejak fungovalo. Optimalizace ci upravy prinesou testy.
REBEL II prosel pred vypustenim na verejnsost temer 15 konstrukcnimi upravami.

Z napnuti remenu strach nemam, pruzinu orcite ne, ta by naopak zpusobovala nechtene pnuti remenu.

Ale zatim bych nepredbihal, jako nazory beru, uvidime, jak to pujde v realu :)
  • 0

Rebel
 
Příspěvky: 3217
Images: 243
Registrován: 12.08.2013 11:44
Bydliště: HK
Reputation: 20

Příspěvekod firewire » 23.04.2014 14:39

parada uz se tesim az to bude hotove, jinak neslo by pracovat i se silnejsimi profily na ram? jde oto, ze v praci mam silnejsi profily a byli by zadara, tak musim vzdy koupit ty tenci :-) kdyby se ti chtelo predelat ty drzaky atd na silnejsi verzi profilu urcite bych to uvital :-)
  • 0

firewire
 
Příspěvky: 164
Registrován: 07.01.2014 15:47
Reputation: 0

Příspěvekod Rebel » 23.04.2014 14:44

:D tak kdyz mi dodas zadara profily, prekreslim ti to :D ....... ale i tak by to nebyl problem pak upravit, akorat musim znat presny rozmery toho profilu
  • 0

Rebel
 
Příspěvky: 3217
Images: 243
Registrován: 12.08.2013 11:44
Bydliště: HK
Reputation: 20

Příspěvekod lubos » 23.04.2014 14:45

Já teda za koumáky bych byl pro oddělení pojezdu X od vlastního těla extruderu a to z důvodu jednodušího servisu a testování.
  • 0

lubos
 
Příspěvky: 148
Registrován: 03.02.2014 14:59
Bydliště: Úvaly
Reputation: 0

Příspěvekod Rebel » 23.04.2014 15:06

Hele koumaku, mas prej spatnou zubatici nebo co :D moc tomu neverim, ale neco s tim udelame.
Ja tedy nevim, co kdo na extruderu servisujete, ale ja na nej mimo vymeny filamentu za posledni rok jinym zpusobem nesahl :D
Ale nebranim se jakemu koli modu. Nic mene urcite pozdeji :)
  • 0

Rebel
 
Příspěvky: 3217
Images: 243
Registrován: 12.08.2013 11:44
Bydliště: HK
Reputation: 20

Příspěvekod hopik » 23.04.2014 15:41

dlzka al profilou je rovnaka ako u rebel II?
  • 0

hopik
 
Příspěvky: 163
Registrován: 15.01.2014 18:36
Bydliště: Ružomberok
Reputation: 0

Další

Zpět na REBEL III - vývoj ukončen !

Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 1 návštěvník