Začátečnické problémy s elektronikou

Příspěvekod JoHNy » 10.03.2014 21:50

Zdravím,

Pokouším se zkušebně rozběhnout elektroniku RAMPS1.4A + Arduino Mega 2560, dále tady mám jeden motorek od mircoconu SX17-1005QF (nová řada jen s 4mi kábliky) a Drivery..

Do Arduina jsem zkoušel střídavě nahrávat jak zde dostupný FW, tak test motorku, který se tu taky někde na foru nachází

Když zapojím motorek do slotu pro osu Z, po seřízení driveru se motorek otáčí vpořádku (v testu motorku krásně jezdí tam a zpět, a i s FW motorek poslouchá příkazy z PC)

Problém dělají všechny ostatní pozice - X,Y a Extruder. V těchto slotech se mi pořád nedaří roztočit motorek
- FW - po odeslání příkazu motorek nepatrně cukne. Při otáčení potenciometrem na driveru, v určitých pozicích porenciometru motorek začíná vibrovat a zahřívat i když zrovna nebyl vyslán žádny příkaz.
- test motorku - motorek taky cuka, vrčí, píská - záleží na potenciometru na driveru - protočil jsem ho od záčátku do konce, ale nenašel napětí při kterém by to fungovalo. Multimetr teď nemám k dispozici, ale stejně chyba bude někde jinde než v nastavení tohoto potenciometru.

Dále jsem zkoušel a nepomohlo mi:
- nastavit velikost kroku pomocí jumperu - (defaultně tam byly 3 jumpery => 1/16 - to jsem zkoušel jako první, pak jsem ubral na 1/4 a 1/2) chovalo se to podobně
- nechtělo se mi zapojovat Endstopy - v testovacím programu motorku by to snad nemělo mít vliv, a pro FW jsem invertoval hodnoty v konfiguraci (ENDSTOP_X_MIN_INVERTING true - pro všechny osy)
- pak jsem teda i ty piny kde se připojuje endstop zkoušel spojit, ale nic to nepomohlo
- Drátky motoru jsem zapojil 2B-modrá, 2A-bíla, 1A-černá, 1B-oranžová
- chladiče na driverech nemám, předpokládám, že za takovou malou chvilku se nemužou zahřát a i kdyby namířl jsem na ně ventilátor ze zdroje - tím to taky nebude

.. a už mi dál došly nápady co bych mohl mít špatně

A v posledních chvílích testování se mi povedlo odpálit regulátor napětí na desce s arduinem. Takže k tomuhle bych se zeptal, jestli tam je vubec potřeba :D. Všechno stále [ne]funguje tak jak předtím. Nevíte někdo, k čemu tam ten regulátor je ? není tam jen pro případ, že je deska napájená, tim konektorem hned vedle ? (já jsem tim konektorem samozřejmě desku nenapájel).. případně můžete poradit, který z bežně dostupných v GME/GES by se tam dal vyměnit ?

Edit: možná jsem ho uplně neodpálil, ihned jak se začlo z něj kouřit, jsem to vytáhl ze zásuvky, je na něm asi mm čtvereční proztavený flek. Je teoreticky možné, aby to přežil ?
  • 0

Naposledy upravil JoHNy dne 10.03.2014 21:56, celkově upraveno 1
JoHNy
 
Příspěvky: 8
Registrován: 14.02.2014 21:53
Reputation: 0

Příspěvekod Rebel » 10.03.2014 23:39

Aby si eliminoval vadu driveru, tak je nejdrive vsecky vyzkousej s tim jednim motorkem v pozici pro Z motory, kde se ti to tocilo. Pokud budou fungovat, je spise chyba nekde v RAMPS, ale takto tezko rici kde.

Kdyz motory piskaji, je do nich pusteno vetsinou moc proudu.

Pokud by bylo vse ok, melo by se s tim firmware vse na 1. pokus rozjet, mimo extruderu, ktery muze byt blokovan nizkou/spatnou teplotou na termistoru extruderu, ktery tam urcite nemas.

Kdyz uz chces neco zkouset, doporucuji to osadit cele, hlavne i endstopy a termistory. Vyhnes se zbytecnym dotazum, protoze zalezi, jak je firmware nastaven. Buhuzel RAMPS moc neznam, ale jak rikam, zacni pripojenim vseho podstatneho pro pojezdy. Telisko extruderu a HeatBed samozrejme mit pripojeny nemusis.

S tim stabilizatorem ted nevim, musel bych se mrknout do zapojeni arduina, to se kouknu pozdeji. Bude v nem i typ toho stabilizatoru, takze by se asi nejaka nahrada nasla.

Otazkou je, co vse jeste vzalo za sve, muze byt i nakopnuty procesor.
  • 0

Rebel
 
Příspěvky: 3617
Images: 243
Registrován: 12.08.2013 11:44
Bydliště: HK.......není Hong Kong :D
Reputation: 101
Zasloužil bys asi medajli :) Nebo jsi admin :D

Příspěvekod firewire » 11.03.2014 03:13

Problem s motoryvjsem mel take nakonec jsem
Zjistil ze jsem mel malo zasunuty rams do arduina a zde byla chyba musi to byt opravdu poradne zmacknute k sobe. Me osobne tam prekazel jeden pajeny spoj ze spodu rams u napajeni. stacili ho klestemi sestrihnout a uz vse jelo
  • 0

firewire
 
Příspěvky: 179
Registrován: 07.01.2014 15:47
Reputation: 0

Příspěvekod JoHNy » 11.03.2014 07:45

VYŘEŠENO!

Firewire: přesně tohle byl problém i v mém případě. Sám bych na to asi nikdy nepřišel, protože stejně jak u tebe mě tam taky překážela ta nožka od napájecího konektoru. Bral jsem to tak, že víc to docvaknout nejde.

už mě to točí všechno jak v testu motorku, tak ve FW.

Jen mě štve, že jsem si tím odpálil ten regulátor. :@

Děkuji Vám za odpovědi.
  • 0

JoHNy
 
Příspěvky: 8
Registrován: 14.02.2014 21:53
Reputation: 0

Příspěvekod Mirec » 12.03.2014 16:21

Chcem sa opytat ako mozem este zmerat napätie ovladacov krokovych motorov ak na nich nemam tu dierku kam to pichnut vedla procesora. Je mi jasne ze jeden koniec meracieho pristroja pripojim na kostru GND je jedno kam ak to je zapojene ale kde prilozit ten druhy koniec tak aby som pri merani neodfajcil driver? Je mozne to zmerat na nejakej svorke respektive kably motora a ak ano tak na ktorom? Vdaka za radu.
  • 0

Mirec
 
Příspěvky: 187
Images: 1
Registrován: 03.02.2014 20:47
Reputation: 0

Příspěvekod hopik » 12.03.2014 17:02

na bezec trimru - niekto to uz mna tomto fore pisal
  • 0

hopik
 
Příspěvky: 163
Registrován: 15.01.2014 18:36
Bydliště: Ružomberok
Reputation: 0


Zpět na ELEKTRONIKA

Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 3 návštevníků

cron