jsou všechny krokové motory vytvořeny stejně?

jsou všechny krokové motory vytvořeny stejně?

Příspěvekod alex22 » 15.07.2024 11:11

můj plazmový stůl běží docela dobře, ale mám pocit, že by mohl být přesnější. Také mi připadá, že mi chybí kroky a občas to dělá divné věci, kdy to působí jako když naráží na limit pohybu, když pohybujem hlavou svítilny s ovládacími prvky přes 3. stupeň a téměř vydává skřípavý zvuk v motorech. Zdá se, že existuje velký potenciál pro mechanické problémy, protože je to pouze přímý převod na stepperu, který pohání portál podél kovového hřebenu a pastorku.
V tuto chvíli jsem ochoten upgradovat cokoli a vše, co zajistí, aby věci fungovaly spolehlivě a přesně, nebo upravit systém pohonu.
existuje lepší motor, na který bych měl upgradovat? mohou se časem zkazit?
Motory co mám jsou: https://www.oyostepper.de/goods-309-Nema-23-Getriebeschrittmotor-mit-4-1-Planetengetriebe-042-Grad-28A-189Nm-32V-Nema23-Planetengetriebe-Schrittmotor.html
  • 0

alex22

Re: jsou všechny krokové motory vytvořeny stejně?

Příspěvekod zemciko » 13.08.2024 20:04

Odkaz ukazuje na motor z planetovou převodovkou, nikoli pohon napřímo. Každopádně mně zatím žádny krokový motor za ta léta skutečně neodešel jen některé byly horší na provedení či už z výroby špatné (u jednopho třeba ložisko). Krokové motory se dělají s rozdílnými rozteřemi, velikostí, kroutícím momentem i počtem kroků i různě kvalitní. Ty nejlevnější mají 200kroků ma 360st. a ty velké precizní třeba až 10 000 kroků.. Výměna krokového mtoru za nějaký s lepšími parametry je to nejjednodušší. Stejně tak je důležitý kvalitní driver toho motoru. (ten už dokáže odejít celkem snadno).
Osobně tomu jejich značení moc nerozumím
"Nema 23 Getriebeschrittmotor mit 4:1 Planetengetriebe 0.42 Grad 2.8A 1.89Nm 3.2V Nema23 Planetengetriebe Schrittmotor"
Podle názvu je to nema 23 tj 57mm rozteše děr, 2,8A 1.89NM je s převodovkou nebo bez ní? 4:1 je předpokládám do pomala ale to ten nesmyslný uhel 0,42? Obyřejný krokový motor s 200 kroky a převodem na 1/4 by měl 0,45. podle všho je to běžný krokový motor s 200 kroky 2 fáze 4 vodiče..
  • 0

zemciko

Images: 9

Zpět na ELEKTRONIKA