Zapojení nepopsaného Al BEDu 200x300

Zapojení nepopsaného Al BEDu 200x300

Příspěvekod Dinous » 27.11.2018 19:23

Zdravím pánové,
po proluce jsem se dostal k pokračování ve stavbě, ale narazil jsem na problém. Potřebuji poradit jak zapojit Hotbed, došel, žádný popis. U menších 220x220 je popis12V, 24V, +, - a zde nic. Je zde toho nějak více, má být jen na 12V.
hotbed2.jpg

JInak do upraveného držáku sedl Hotend z číny E3DV6 parádně.
HotEnd.jpg
  • 0

Nemáte oprávnění prohlížet přiložené soubory.
Flsun i3 200*200*220mm Auto Level ; Rebel II c
Dinous
 
Příspěvky: 48
Registrován: 22.05.2018 05:38
Bydliště: Boskovice
Reputation: 0

Re: Rebel II.c

Příspěvekod Rebel » 27.11.2018 20:42

  • 0

Nemáte oprávnění prohlížet přiložené soubory.
Dan - Rebel ? ;) - http://rebelove.org - Nevyzkoušíš = nevíš - Rebel I-III, Rebel sCUBE, Anycubic i3 MEGA, Anycubic - Kossel Mini, Anycubic Photon ! Pro STL přílohy použij čudlík "UMÍSTIT DO PŘÍSPĚVKU" !
Rebel
 
Příspěvky: 3574
Images: 243
Registrován: 12.08.2013 11:44
Bydliště: HK.......není Hong Kong :D
Reputation: 101
Zasloužil bys asi medajli :) Nebo jsi admin :D

Re: Rebel II.c

Příspěvekod pentaxxx » 27.11.2018 22:17

Kdyztak pokud mas solidni merak, je mozne jit taky cestou mereni :-)
Tzn. zkusit promerit kolik ohmu ma ktera vetev a podle toho zjistis jak to zapojit i skutecnou "wattaz" desky.
Prece jen se kvalitativne dost ty cinske klony odlisuji a zvlast u tech hliniku mi prijde, ze to lita u 24V verzi od 4,3 do 5,8 ohmu, coz uz je dost rozdil. Kdyz k tomu jeste hodis verzi, ktera ma kabely s konektorem (a neni pajena primo) k tomu dlouhy ne zrovna "tlusty draty" ....

Kazdopadne uz se tesim na vysledky tveho kuteni ;-)
  • 0

XYZ DaVinci 1.0 Pro 3in1, Rebel II V33, ENDER 4 COREXY+Direct MOD, Rebel III (momentalne rozebran), Poseidon DUO, Rebel sCUBE ve vystavbe
pentaxxx
 
Příspěvky: 124
Registrován: 23.11.2015 11:22
Reputation: 0

Re: Rebel II.c

Příspěvekod poutnik » 28.11.2018 06:51

Jak ukazuje Dan výše, takto jsem zapojil já svou 300x200 desku která je také bez jakéhokoliv popisu. A funguje to.

Jiří
  • 0

poutnik
 
Příspěvky: 166
Images: 10
Registrován: 06.01.2016 14:22
Bydliště: Brněnsko
Reputation: 0

Re: Rebel II.c

Příspěvekod rambo » 28.11.2018 07:48

Jak píše pentaxxx, určitě jít cestou měření, a podel toho "vybrat" zapojení na 12V nebo 24V s tím že si spočítat příkon heatbedu a podle toho vybrat tak aby se nepřetížil zdroj.

Pro elektriky neznalé vzorce na výpočet:
Vzorce (I = proud [A], U = napětí [V], R = elektrická odpor [Ω], P = příkon [W]):
Příkon: P = U*I [W]
Ohmův zákon pro výpočet elektrického proudu: I = U/R [A]
Takže celkový vzorec pro výpočet příkonu heatbedu: P = U*(U/R) [W]
Kde U je napětí napájecího zdroje ve V, R odpor heatbedu, který se změří multimetrem.
Tím se spočítá příkon heatbedu, ke kterému přičtu i příkon od hotendu (standartzně 40W) + další eletronika a celkově tento příkon nesmí překročit maximální výkon zdroje, ideálně aby se pohyboval okolo 75%-80% maximálního výkonu napájecího zdroje, ale když bude méně tak to nevadí, jen ten zdroj nebude mít takovou účinnost.

Příklad:
Zapojení na hetbedu na 24[V], odpor heatbedu 4,8[Ω], zdroj 24[V]:
P = 24*(24/4,8) = 120[W]
Celkový příkon = 120 + 40 + 40 = 200[W] = minimální potřebný výkon zdroje.

Zapojení na hetbedu na 12[V], odpor heatbedu 1,2[Ω], zdroj 24[V]:
P = 24*(24/1,2) = 480[W]
Celkový příkon = 480 + 40 + 40 = 560[W] = minimální potřebný výkon zdroje.
Osobně nevidím důvod proč nepoužít 12[V] zapojení heatbedu s 24[V] zdrojem, v případě že budu mít kvalitní a dostatečně výkonný zdroj, jako celkem oblíbené (leč hlučné) TDK-Lambda HWS 600 (648W výkon) z Aukra. Aspoň se rychle ten Heatbed nahřeje.
  • 0

rambo
 
Příspěvky: 99
Images: 8
Registrován: 28.08.2017 10:27
Bydliště: Ostrava
Reputation: 0

Re: Rebel II.c

Příspěvekod Rebel » 28.11.2018 09:44

To mi připadá trochu jako "matení nepřítele" (není myšleno ve zlém), protože HB mají v (paralelním) zapojení pro 12V stejný příkon, jako (pro seriové zapojení) 24V. Tedy není moc co vybírat (nelze zapojit jen půlku BEDu), příkon je daný, naopak bych pro tyhle větší bedy počítal automaticky s 24V, protože ty co mám já mají cca 260W, což je při 12V přez 20A, tedy nutnost tlustších kabelů a dostatečně dimenzované elektroniky, oproti 24V.
  • 0

Dan - Rebel ? ;) - http://rebelove.org - Nevyzkoušíš = nevíš - Rebel I-III, Rebel sCUBE, Anycubic i3 MEGA, Anycubic - Kossel Mini, Anycubic Photon ! Pro STL přílohy použij čudlík "UMÍSTIT DO PŘÍSPĚVKU" !
Rebel
 
Příspěvky: 3574
Images: 243
Registrován: 12.08.2013 11:44
Bydliště: HK.......není Hong Kong :D
Reputation: 101
Zasloužil bys asi medajli :) Nebo jsi admin :D

Re: Rebel II.c

Příspěvekod tom666 » 28.11.2018 12:49

Rebel píše:To mi připadá trochu jako "matení nepřítele" (není myšleno ve zlém), protože HB mají v (paralelním) zapojení pro 12V stejný příkon, jako (pro seriové zapojení) 24V. ...

Nic v zlom, ale ako uz uviedol "rambo", toto pravidlo neplati pokial sa HB zapojeny v rezime 12V prevadzkuje na 24V zdroji. Dosledkom je dvojnasobny prikon a podstatne rychlejsi ohrev HB. Samozrejme za pomienky pouzitia 24V zdroja s dostatocnou vykonovou rezervou.

Edit:
Sekol som sa v prikone :oops: Spravne ma byt 4 nasobny.
  • 0

Naposledy upravil tom666 dne 28.11.2018 14:42, celkově upraveno 1
„Len dve veci sú nekonečné. Vesmír a ľudská hlúposť. Pri tej prvej si však nie som taký istý.“ (Albert Einstein)
tom666
 
Příspěvky: 542
Images: 0
Registrován: 14.09.2016 17:00
Bydliště: Nitra (SK)
Reputation: 14
Jen tak dál :)

Re: Rebel II.c

Příspěvekod Rebel » 28.11.2018 13:56

Ok, to jsem asi nepochopil (nedocetl jsem to do konce), nic mene pozor na to, pri stejnem odporu BEDu dojde pri 24V ke 4 nasobnemu navyseni prikonu, takze bych neelektrikarum snad ani nic takoveho nedoporucoval a uz vubec jim "nevkladal do rukou" nejake vzorce. Nekoho pak napadne to same udelat s 12V teliskem a to pak velice rychle pekne "sviti", pomerne rychle odejde termistor a pak se roztavi blok a protece bedem :D Uz jsem to videl. Neni treba diskutovat o ochrane ve FW, videl jsem to i s relativne novym a spravne nakonfigurovanym FW.

PS: A jeste bych podotkl (kdyz uz jsem to teda docet), ze pri tomto zapojení (BED na 12V napajeny 24V) nelze pouzit BED s dratama, ktery k tomu dodal cinan, protoze ty budou pomalu svitit take a na pruser je zadelano. Tady bych poprosil znale, aby zbytecne nezasvecovali neznale do "taju", kterym oni nerozumi a nedokazi si "dopcitat" zbytek (treba dimenzovani vodicu a duvera k tomu co cinan napise k desce, ze opravdu snese ten FET 20A a neprostreli se). Mozna to nekomu prijde usmevne a 12V bezpecnych, ovsem volty nejsou vykon a toho staci opravdu malo k podpaleni ledasceho. Neni potreba asi dal komentovat a diskutovat.
  • 0

Dan - Rebel ? ;) - http://rebelove.org - Nevyzkoušíš = nevíš - Rebel I-III, Rebel sCUBE, Anycubic i3 MEGA, Anycubic - Kossel Mini, Anycubic Photon ! Pro STL přílohy použij čudlík "UMÍSTIT DO PŘÍSPĚVKU" !
Rebel
 
Příspěvky: 3574
Images: 243
Registrován: 12.08.2013 11:44
Bydliště: HK.......není Hong Kong :D
Reputation: 101
Zasloužil bys asi medajli :) Nebo jsi admin :D

Re: Rebel II.c

Příspěvekod pentaxxx » 28.11.2018 17:59

Ja bych osobne bed urceny na 12V neprovozoval na vice nez 15V. Neverim tomu, ze ten bed to muze snaset relativne dlouho. Alespon ne bez upravy firmware. A hlavne u tech hlinikovejch made in china bych se toho dost bal.
Samozrejme uz sem videl na eBay, jak to tam radi primo prodejci, jak uzasne rychle natopis bed atd.

Kazdopadne kdo ma doma par zbytecnejch ALU heatbeadu (a penez) muze udelat vyzkum a zatezovy test :-)

Chapu ze nikoho nebavi cekat 10-15 minut nez se mu ohreje deska 300x300, ale zase vetsinou tisknem vic veci a chlazeni kvuli sundani vytisku resim tak, ze mam dve skla nebo hliniky (a zkousim ted tenkej hlinikovej plech 0,8mm na 3mm ALU bedu z eBay), pockam az to lehce zchladne, prohodim studenej za teplej a tisknu dal zatimco cekam a sundavam vytisk.
  • 0

XYZ DaVinci 1.0 Pro 3in1, Rebel II V33, ENDER 4 COREXY+Direct MOD, Rebel III (momentalne rozebran), Poseidon DUO, Rebel sCUBE ve vystavbe
pentaxxx
 
Příspěvky: 124
Registrován: 23.11.2015 11:22
Reputation: 0

Re: Zapojení nepopsaného Al BEDu 200x300

Příspěvekod Dinous » 28.11.2018 18:37

Tak jsem Hotbed proměřil na větvi pro 12V je odpor 1,13Ω a na větvi pro 24V je odpor 2,33, . (Při měření na 12V , nemám ale ještě propájené plošky 2a 3 )
Zdroj mám "Spínaný zdroj MEAN WELL SP-240-12". Nastavím ho na max. 13V. S tím odporem na 12V by to mělo být v snad ještě pohodě ne?
Kabel použiji co jsem používal v letadle, kde proudy se střídákem byly kolem 25A se silikonovou izolací. A na spínání bych chtěl stejně použít Mosfet Board, který jsem si přidělal i na mého čínana abych netrápil Mosfet na základovce.
  • 0

Flsun i3 200*200*220mm Auto Level ; Rebel II c
Dinous
 
Příspěvky: 48
Registrován: 22.05.2018 05:38
Bydliště: Boskovice
Reputation: 0

Re: Zapojení nepopsaného Al BEDu 200x300

Příspěvekod Rebel » 28.11.2018 19:59

Není to v pohodě, ten stolek má podle naměřených hodnot 247W, tedy pro provoz tiskárny musíš mít aspoň 350W.
  • 0

Dan - Rebel ? ;) - http://rebelove.org - Nevyzkoušíš = nevíš - Rebel I-III, Rebel sCUBE, Anycubic i3 MEGA, Anycubic - Kossel Mini, Anycubic Photon ! Pro STL přílohy použij čudlík "UMÍSTIT DO PŘÍSPĚVKU" !
Rebel
 
Příspěvky: 3574
Images: 243
Registrován: 12.08.2013 11:44
Bydliště: HK.......není Hong Kong :D
Reputation: 101
Zasloužil bys asi medajli :) Nebo jsi admin :D

Re: Zapojení nepopsaného Al BEDu 200x300

Příspěvekod lubosh » 28.11.2018 22:38

Změřil jsem HB co se mi tu válí a má 2,1 ohmu na 12V a 4 ohmy na 24V.
Ten tvůj bude opravdu nějak moc výkonný, zdroj bude třeba 350 W.
A co přivést 12V na konektory 2 a 3 (místo těch 24V)? To by mohlo vyřešit, bude se to jen déle nahřívat.
  • 0

lubosh
 
Příspěvky: 789
Registrován: 19.11.2014 16:42
Bydliště: Praha 10
Reputation: 7
Jen tak dál :)

Re: Zapojení nepopsaného Al BEDu 200x300

Příspěvekod Dinous » 29.11.2018 05:40

lubosh píše:Změřil jsem HB co se mi tu válí a má 2,1 ohmu na 12V a 4 ohmy na 24V.
Ten tvůj bude opravdu nějak moc výkonný, zdroj bude třeba 350 W.
A co přivést 12V na konektory 2 a 3 (místo těch 24V)? To by mohlo vyřešit, bude se to jen déle nahřívat.


Vyzkouším obě varianty a zkusím změřit proud co tam poteče. Leda by blbl měřák, ale je to už lepsí, i když už není delší dobu kalibrován.
  • 0

Flsun i3 200*200*220mm Auto Level ; Rebel II c
Dinous
 
Příspěvky: 48
Registrován: 22.05.2018 05:38
Bydliště: Boskovice
Reputation: 0

Re: Zapojení nepopsaného Al BEDu 200x300

Příspěvekod pentaxxx » 29.11.2018 13:32

Heatbed miva bezne 1,2 ohmu na 12V zapojeni a 4,8 ohmu na 24V zapojeni,
coz odpovida planovanemu vykonu 120W = potrebny proud cca 11A pri 12V zapojeni a 5A pri 24V.
Samozrejme podle toho jak se cinan vyspi se to trochu lisi. Zpravidla bezne cinani vyrobej HB s 100W vykonem.

Tech 2,33 ohmu je fakt divnych, to sem jeste nikdy nepotkal. Ale topilo by to asi hezky rychle s vhodnym zdrojem, otazka ale je jak dlouho by to jelo :-D
  • 0

XYZ DaVinci 1.0 Pro 3in1, Rebel II V33, ENDER 4 COREXY+Direct MOD, Rebel III (momentalne rozebran), Poseidon DUO, Rebel sCUBE ve vystavbe
pentaxxx
 
Příspěvky: 124
Registrován: 23.11.2015 11:22
Reputation: 0

Re: Zapojení nepopsaného Al BEDu 200x300

Příspěvekod Rebel » 29.11.2018 13:38

Tech 2,33 je realita, ty bedy mam doma a 250-260W se mi pro BED 200x300 nezda moc.

Bed plocha klasickeho bedu 20x20 je 400cm2 a pri 120W je to cca 3.5W/cm2
Pro bed 20x30, tedy 600cm2 to vychazi pri 260W jen 2.3W/cm2, takze se bude stejne ohrivat pomaleji.

PS: Bacha, pekna kravina, nesmyslny vypocet, ponechano zde z duvodu kontinuity tematu !!!!
  • 0

Dan - Rebel ? ;) - http://rebelove.org - Nevyzkoušíš = nevíš - Rebel I-III, Rebel sCUBE, Anycubic i3 MEGA, Anycubic - Kossel Mini, Anycubic Photon ! Pro STL přílohy použij čudlík "UMÍSTIT DO PŘÍSPĚVKU" !
Rebel
 
Příspěvky: 3574
Images: 243
Registrován: 12.08.2013 11:44
Bydliště: HK.......není Hong Kong :D
Reputation: 101
Zasloužil bys asi medajli :) Nebo jsi admin :D

Další

Zpět na ELEKTRONIKA

Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 2 návštevníků