od celeron » 09.10.2018 18:03
Asi po 3 měsících jsem chtěl něco tisknout a začaly se dít podivný věci. Z memu tiskárny jsem nahřál bed i trysku na ABS teploty, srovnal stolek a zasunul SD kartu a spustil tisk. Vytisklo se asi půl metru nudle a ozvalo se lup, a elektronika udělala reset. Zkusil jsem znovu tisk a vše se opakovalo, tentokrát ihned po spuštění tisku z SD.
Tak jsem z menu zkusil nahřát tiskárnu ručně na ABS a zase lup, displej zhasl asi na 3 sekundy a zase restart. Zjistil jsem, že to dělá zapnutí nahřívání bedu. Tak jsem prohlídl bed, kabely, zahejbal jsem s nima a nic jsem nenašel a dělalo to stále znova a znova. Dokonce při tom lupanci bylo vidět probliknutí zářivek v dílně, který jsou na stejný fázi. Asi nějakej zkrat ve zdroji či za ním. Napadat tam žádnej vodivej bordel nemohl, tiskárnu mám v boxu. Tak jsem otráveně tiskárnu vypnul a šel dělat něco jinýho.
Asi za hodinu mě to nedalo a zkusil jsem tisk. Tentokrát se vše nahřálo jak mělo a už asi 2 hodiny tisknu.
Co to sakra bylo nebo ještě může být? Tiskárnu mám už skoro 4 roky, že by už byly nafouklý elyty v zahradnickým zdroji?
Bohužel, teď to chodí, takže identifikovat závadu nejde.
Neměl jste někdo něco podobnýho?
Díky
Jirka
-
celeron
-
od Saph » 09.10.2018 18:23
To jsou ty chyby v Matrixu.
Mně se zas nedávno po zapnutí ohřevu stolku z ničeho nic začalo ozývat cvakání z MKS gen desky doplněné o stroboskopické blikání led osvetlení, co je na ni připojené. Už jsem se chystal zakládat tady vlákno, když to najednou přestalo. Aktuálně protisknuto už pár desítek hodin bez známek problémů
Nicméně od té doby, co mi zapnutí zdroje na tiskárně způsobovalo nefunkčnost dotykového displeje na Raspberry Pi, mě už nic asi nepřekvapí

-
Saph
-
od Georrge » 09.10.2018 18:50
Podobně se chová zkrat/přetížení zdroje. Můžou to být ty elity či jiné stárnutí zdroje, může to být nějaký zkrat na bedu. Pro jistotu bych přepájel všechny spoje na bedu a změřil odpor bedu, jestli je v normě.
-
Georrge
-
od celeron » 09.10.2018 20:31
Tisknu už šestou hodinu a stále jede. Divný, asi to bude něco jako mi dělá PC v dílně. Občas tak 1-2 minuty po zapnutí se sám od sebe vypne a zase naskočí a to několikrát za sebou. Tak mu dám jednu pěstí na bednu a zase dá na měsíc pokoj. Ale tam to může dělat hromada jinejch věcí, třeba studeňák někde na BGA.
-
celeron
-
od Pepe_Lopez » 10.10.2018 14:32
.. spíš vyschlý nebo vybouchlý kondenzátory
Rebel II LE (Lopez Edition = kříženec v33 a II.b + tuning) (Marlin) - domácí,
Rebel II v27 - ex.
Rebel II JRC HD (Marlin) - pracovní, (jede jak drak)
Cube 3 - pracovní (funkční 3 z 6),
CubePro Duo - pracovní (funkční 0 z 2),

-
Pepe_Lopez
-
Zpět na ELEKTRONIKA