MKS TFT + MKS Sbase

MKS TFT + MKS Sbase

Příspěvekod Studna » 03.05.2018 17:43

Zdravím,
potýkám se s problémem nastavení MKS TFT a deskou MKS Sbase.
Nedaří se mi propojit desku s displejem tak, aby vzájemně komunikovala.
Tiskárnu lze přes displej ovládat, ovšem zobrazení teplot, polohy a tisk přes displej z SD karty nefunguje.
Používám Marlin Bugfix 2.

Dále mám problémy při homingu. Po zadání příkazu G28 v Repetier (připojeno přes USB) hlava dojede v Z_SAVE_HOMING na střed podložky, dojede na Z0 a vše se vynuluje, tudíž posunutí osy do home X nebo Y je nefunkční, nulu vidí uprostřed podložky.
Pokud bych po ručním homingu chtěl spustit tisk, tiskárna vychází z centra podložky, pokud nechám vygenerovat G-kod už s příkazem G28 a spustím tisk na tiskárně, kterou jsem před tím jen zapnul, proběhne vše správně.

Předem děkuji za jakoukouliv radu.
  • 0

Studna
 
Příspěvky: 7
Registrován: 07.11.2016 19:36
Reputation: 0

Re: MKS TFT + MKS Sbase

Příspěvekod fdd1222 » 03.05.2018 17:53

Kdyz tam nahrajes smoothieware (pro ktery je ta deska delana) tak ti to funguje?
  • 0

fdd1222
 
Příspěvky: 511
Images: 0
Registrován: 12.11.2016 19:59
Reputation: -5
Pokud je snaha, dá se to napravit.

Re: MKS TFT + MKS Sbase

Příspěvekod Studna » 03.05.2018 18:11

Když jsem tam měl Smoothiware, tak to běželo. Myslím si, že bude někde chyba v konfiguraci Marlinu.

Ještě dodám, že systém pohonu je COREXY...
  • 0

Studna
 
Příspěvky: 7
Registrován: 07.11.2016 19:36
Reputation: 0

Re: MKS TFT + MKS Sbase

Příspěvekod fdd1222 » 03.05.2018 18:54

Tak to ti bohuzel neporadim, ja to provozuju na smoothieware.
Snad jen zkontroluj v konfiguraku displeje jestli mas nastaveny marlin. Je to parametr >cfg_firmware_type:1
marlin:1; repetier:2; smoothie:3
Ten soubor na karte musis prejmenovat na mks_config.txt, vrazit kartu do displeje a zapnout napajeni. Pokud se prejmenuje na CONFIG.CUR je nova konfigurace nactena a chybu pak musis hledat jinde.
  • 0

fdd1222
 
Příspěvky: 511
Images: 0
Registrován: 12.11.2016 19:59
Reputation: -5
Pokud je snaha, dá se to napravit.

Re: MKS TFT + MKS Sbase

Příspěvekod Studna » 03.05.2018 19:32

Tohle jsem zkoušel, jak změna na marlin tak i na smoothiware. I jsem měnil baudové rychlosti, ale nic.
Vypadá to, že je všechno opožděné. Když zapnu hotend na nějakou teplotu, po chvilce mi na desce začně blikat dioda že se zahřívá. Takže ovládat to jde, číst ne.
  • 0

Studna
 
Příspěvky: 7
Registrován: 07.11.2016 19:36
Reputation: 0

Re: MKS TFT + MKS Sbase

Příspěvekod fdd1222 » 03.05.2018 20:27

No, tak to tezko rict. A jsi si jisty ze marlin na te desce je vubec schopen fungovat?
Ty teploty ve smoothie probihaji tak, ze displej posila v asi 5 sec intervalech do desky M105 a deska vrati neco takoveho T0:33.7 /0.0 @0 T1:32.9 /0.0 @0 B:76.2 /0.0 @0 A:32.8 /0.0 @0
Mam takovy pocit ze u prikazu ktere jsou z displeje (ne z programu z karty) se tam nedavalo cislo radku nebo kontrolni soucet (uz si to presne nepamatuju). Zkus vypnout kontrolu tohoto v marlinu, jestli to jde.

Jinak komunikace s displejem jede normalne po UARTu, kdyz si pripojis na RX a TX prevodnik s FTDI, muzes tu komunikaci sledovat v jakemkoliv terminalu a zjistis v cem je problem.
  • 0

fdd1222
 
Příspěvky: 511
Images: 0
Registrován: 12.11.2016 19:59
Reputation: -5
Pokud je snaha, dá se to napravit.

Re: MKS TFT + MKS Sbase

Příspěvekod Studna » 04.05.2018 15:48

Marlin na desce určitě jede, přes připojení PC tisknu...
Jen to nulování mě štve a musím si na to dávat pozor, protože pokud začnu tisknout a nemám to "čerstvě" zapnuté, stále si to pamatuje nulu uprostřed a pak mi to najíždí uplně bokem do rámu....
  • 0

Studna
 
Příspěvky: 7
Registrován: 07.11.2016 19:36
Reputation: 0

Re: MKS TFT + MKS Sbase

Příspěvekod Studna » 04.05.2018 15:53

Tady jsem něco našel v configuration_adv.h, možná by to s tím mohlo souviset...neorientuji se v tom...tak třeba někdo bude vědět.

/ Transmission to Host Buffer Size
// To save 386 bytes of PROGMEM (and TX_BUFFER_SIZE+3 bytes of RAM) set to 0.
// To buffer a simple "ok" you need 4 bytes.
// For ADVANCED_OK (M105) you need 32 bytes.
// For debug-echo: 128 bytes for the optimal speed.
// Other output doesn't need to be that speedy.
// :[0, 2, 4, 8, 16, 32, 64, 128, 256]
#define TX_BUFFER_SIZE 0

// Host Receive Buffer Size
// Without XON/XOFF flow control (see SERIAL_XON_XOFF below) 32 bytes should be enough.
// To use flow control, set this buffer size to at least 1024 bytes.
// :[0, 2, 4, 8, 16, 32, 64, 128, 256, 512, 1024, 2048]
//#define RX_BUFFER_SIZE 1024

#if RX_BUFFER_SIZE >= 1024
// Enable to have the controller send XON/XOFF control characters to
// the host to signal the RX buffer is becoming full.
//#define SERIAL_XON_XOFF
#endif

#if ENABLED(SDSUPPORT)
// Enable this option to collect and display the maximum
// RX queue usage after transferring a file to SD.
//#define SERIAL_STATS_MAX_RX_QUEUED

// Enable this option to collect and display the number
// of dropped bytes after a file transfer to SD.
//#define SERIAL_STATS_DROPPED_RX
#endif

// Enable an emergency-command parser to intercept certain commands as they
// enter the serial receive buffer, so they cannot be blocked.
// Currently handles M108, M112, M410
// Does not work on boards using AT90USB (USBCON) processors!
//#define EMERGENCY_PARSER

// Bad Serial-connections can miss a received command by sending an 'ok'
// Therefore some clients abort after 30 seconds in a timeout.
// Some other clients start sending commands while receiving a 'wait'.
// This "wait" is only sent when the buffer is empty. 1 second is a good value here.
//#define NO_TIMEOUTS 1000 // Milliseconds

// Some clients will have this feature soon. This could make the NO_TIMEOUTS unnecessary.
//#define ADVANCED_OK
  • 0

Studna
 
Příspěvky: 7
Registrován: 07.11.2016 19:36
Reputation: 0

Re: MKS TFT + MKS Sbase

Příspěvekod peca » 09.05.2018 08:00

Můžu poslat zvé "chodící" nastavení na Rebela II. Není to odladěné co se týče rychlostí, ale jinak funguje. Ovládání z displeje je také v pohodě. Jednak oba konfigurační *.h soubory pro Marlina a potom i nastavení MKS TFT displeje.

Hodím si to do mobilu a večer pošlu příslušné soubory. Dorazil mi RRD displej, rád bych jej připojil a rozchodil, takže se tomu budu stejně věnovat. Vím, že nějaké potíže s pojezdy mi dělalo nastavení koncáků. Nepamatuji si přesně, po kratším čtení configu jsem na to tenkrát přišel...
  • 0

peca
 
Příspěvky: 194
Registrován: 01.09.2015 17:30
Bydliště: Jičín
Reputation: 0

Re: MKS TFT + MKS Sbase

Příspěvekod peca » 10.05.2018 09:58

Tak jsem to nějak nestihl, ale mám tu alespoň konfig displeje:
  • 0

Nemáte oprávnění prohlížet přiložené soubory.
peca
 
Příspěvky: 194
Registrován: 01.09.2015 17:30
Bydliště: Jičín
Reputation: 0

Re: MKS TFT + MKS Sbase

Příspěvekod fdd1222 » 10.05.2018 14:52

S tou prenosovou rychlosti 250000 jsem mel problemy, obcas se to kouslo. Ale ja mam bed 20x30 na 12V zapojeny pres externi rychly mosfet na 24V, coz vytvari dost ruseni.
  • 0

fdd1222
 
Příspěvky: 511
Images: 0
Registrován: 12.11.2016 19:59
Reputation: -5
Pokud je snaha, dá se to napravit.

Re: MKS TFT + MKS Sbase

Příspěvekod peca » 10.05.2018 15:19

Tak podstatné je mít nastavenou totožnou rychlost v Marlinu i displeji. Pak je asi více méně jedno, jestli tam bude 57k6, 115k2, nebo 250k... Pokud je to nastavené stejně a zlobí to, tak bych zkusil těch 57600, to by mělo být velmi pravděpodobně spolehlivé. Kdyby ne, tak je to nejspíš rozbité někde jinde...
  • 0

peca
 
Příspěvky: 194
Registrován: 01.09.2015 17:30
Bydliště: Jičín
Reputation: 0

Re: MKS TFT + MKS Sbase

Příspěvekod fdd1222 » 10.05.2018 16:00

Jeho problem bude v necem jinem, pokud by mel jinou rychlost vubec by se to nechytalo. Tohle jsem uvedl jen pokud by s tim mel nekdo problem treba pri delsich dratech apod. Pri snizeni na 115k uz jelo vse v pohode. Bylo to jeste pred zaferitovanim kabelu, takze je mozne ze ted to pojede bez problemu i na 250k, ale takova rychlost stejne k nicemu neni, takze jsem to ani nezkousel zvedat.

Zameril bych se spis na ten protokol, jestli mas spravne nastavene potvrzovani OK, jestli projde povel bez CRC apod. Mam nekde zaznam komunikace mezi displejem a deskou, pokud si myslis ze ti k necemu bude, muzu ho tu hodit.
  • 0

fdd1222
 
Příspěvky: 511
Images: 0
Registrován: 12.11.2016 19:59
Reputation: -5
Pokud je snaha, dá se to napravit.

Re: MKS TFT + MKS Sbase

Příspěvekod Studna » 10.05.2018 17:47

Zkoušel jsem znova stahnout nejnovější verzi Marlinu. Při kompilaci mi to hodilo chybu, kterou se mi ale podařilo vyřešit odstraněním Marlin/src/HAL/HAL_LPC1768/upload_extra_script.py z platformio.ini

extra_scripts = Marlin/src/HAL/HAL_LPC1768/lpc1768_flag_script.py, Marlin/src/HAL/HAL_LPC1768/upload_extra_script.py

Nyní displej ukazuje teplotu heatbed, ovládání není zpomalené, takže problém byl asi někde v kodu, ale na druhou stranu se mi nedaří nakonfigurovat teplotu hotendu. Používám duální switching extruder a termočlánky s převodníkem AD8495.
Ten nově přibyl do výběru v configuration.h, ve staré verzi jsem musel upravit výpočet pro AD595...
Po připojení k PC mi to ukazuje teplotu 0 jak na displeji, tak v Repetier.
U headbed používám klasický termistor, takže zde problém nevzniká a zobrazuje se teplota tam i tam.
  • 0

Studna
 
Příspěvky: 7
Registrován: 07.11.2016 19:36
Reputation: 0

Re: MKS TFT + MKS Sbase

Příspěvekod Studna » 15.05.2018 18:06

Takže chyba byla též ve špatném Marlinu 2, v nově vydané verzi je to opraveno.
  • 0

Studna
 
Příspěvky: 7
Registrován: 07.11.2016 19:36
Reputation: 0


Zpět na ELEKTRONIKA

Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 4 návštevníků