Servo resetuje tiskárnu

Servo resetuje tiskárnu

Příspěvekod Saph » 29.03.2018 22:09

Narazil jsem na problém s resetem tiskárny v okamžiku, kdy zadám příkaz pro pohyb servem. Našel jsem ale i jednoduché řešení, které by se třeba někdy někomu mohlo hodit.
Používám MG995 pro ovládání větracích klapek boxu spolu s deskou MKS Gen v1.4. Problém se neprojeví pokud je zároveň tiskárna napájena přes USB. Převodník na 5V na desce ale patrně neutáhne náhlou spotřebu serva pokud je připojen pouze hlavní zdroj, což resetuje tiskárnu.
Řešením se ukázalo být připojení kondenzátoru na piny +5V a GND na desce. Konkrétně jsem zkoušel kondenzátory 2200 a 4700uF 35V a funguje to zdá se spolehlivě.
  • 0

Saph
 
Příspěvky: 544
Registrován: 20.09.2015 19:50
Bydliště: Kroměříž
Reputation: 0

Re: Servo resetuje tiskárnu

Příspěvekod crown » 02.04.2018 15:00

nebo dat ten kondenzator az k servu (obvykle se davaji co nejbliz soucastky, ktera potrebuje narazove vetsi proud)
  • 0

crown
 
Příspěvky: 315
Registrován: 08.11.2015 09:30
Reputation: 0

Re: Servo resetuje tiskárnu

Příspěvekod fdd1222 » 02.04.2018 15:31

Jede ti to cele na hrane, to nikdy neni dobre znameni. Muzes ocekavat v budoucnu nepredpokladane chovani jehoz zdroj se bude obtizne hledat. Pokud je to mozne, nikdy nenapajej silove obvody ze stejne vetve jako ridici. Kup za dolar nejaky stepdown z 12 na 5V a nezatezuj servem zbytecne stabilizator co napaji arduino.
  • 0

fdd1222
 
Příspěvky: 511
Images: 0
Registrován: 12.11.2016 19:59
Reputation: -5
Pokud je snaha, dá se to napravit.

Re: Servo resetuje tiskárnu

Příspěvekod Saph » 02.04.2018 18:38

Crown: Zajímavý nápad, kablík k servům má tak 70 cm, to by bylo asi lepší.

fdd: Asi takhle, ty serva nejsou něco, co by se hýbalo pořád. Pouze to po skončení tisku otevře nasávací a odsávací klapku a za pár minut je to zase zavře. Nespínají se nikdy ani během tisku, takže nehrozí, že by ho to nějak poznamenalo.
Je to ale spíše dočasné řešení, v krátké době doufám, že to vyřeším pomocí úpravy MKS desky. Budu na ni právě předělávat stabilizátor/přidělávat druhý, co se stará o 5V. Je to teda primárně kvůli přesnějšímu čtení hodnot termistorů (viz vlákno Oscilace zdroje), ale tohle to snad taky zlepší.
Stepdown by byl ale taky varianta, dík za tip. Popravdě už ted mám ale tak překabelováno, že do další komplikace v zapojení se mi moc jít nechce, to spíš možná napájím před každé servo ještě ten kondenzátor :?
  • 0

Saph
 
Příspěvky: 544
Registrován: 20.09.2015 19:50
Bydliště: Kroměříž
Reputation: 0

Re: Servo resetuje tiskárnu

Příspěvekod fdd1222 » 02.04.2018 18:55

Mi se klapka otevira i behem tisku, pokud ti pripadne obcasny pad systemu nevadi, tak je to asi jedno.
Nevim jakou mas MKS desku, ja mam MKSbase a tam jsou termistory napajeny z 3V a zadny stabos by lepsimu cteni hodnot z termistoru nepomohl. Mam ty termistory pro kontrolu napojene na 24bidovy AD prevodnik a hodnota je stabilni hluboko pod rozlisenim AD prevodniku v arduinu. Ty nestability bych spis videl na ten mizerny AD prevodnik co obsahuje ATmega pripadne na ruseni v napajeci vetvi 5V pokud je na napojeno kdeco. Kdyz si spocitas rozliseni AD prevodniku a zmeny napeti ktere snima, zjistis ze jede na hrane svych parametru, zvlast kdyz sum muze byt bezne na urovni 3LSB.
  • 0

fdd1222
 
Příspěvky: 511
Images: 0
Registrován: 12.11.2016 19:59
Reputation: -5
Pokud je snaha, dá se to napravit.

Re: Servo resetuje tiskárnu

Příspěvekod Saph » 02.04.2018 19:15

Tak během tisku to otvírat nepotřebuju, chladit box nechci.
Mám MKS Gen 1.4 a pokud tomu správně rozumím, tak tam nejde o napájení termistorů, ale problém je v 5V větvi co napájí i procesor, která slouží jako reference pro odečet hodnot z termistorů. (+- laicky řečeno) Lepší stabilizátor to právě vyřeší (viz vlákno Oscilace zdroje) A ne, není problém vtom, že mám na desce napojené kde co. I když vezmeš úplně holou desku pouze s připojeným zdrojem a termistorem, tak i čtení pokojové teploty je zubaté a osciluje třeba i o stupen. (ověřeno na více deskách, čínani to prostě flákají). Původ problémů je spíše ve zdroji, ale je podstatně ekonomičtější předělat desku aby to kompenzovala, než pořizovat značkový zdroj, to by byla až poslední varianta.
Jinak upřímně nerozumím půlce toho co píšeš, já jsem spíše přes konstrukce a design :-D Úpravu desky mi aktuálně realizuje kamarád, co se v tom vyzná :wink:
  • 0

Saph
 
Příspěvky: 544
Registrován: 20.09.2015 19:50
Bydliště: Kroměříž
Reputation: 0


Zpět na ELEKTRONIKA

Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 3 návštevníků