oscilace zdroje

Re: oscilace zdroje

Příspěvekod fdd1222 » 20.10.2017 11:42

To je prave rozdil mezi cinou a prumyslovym zdrojem. Ten je dimenzovan tak, aby ani jmenovita zatez nedelala problemy. Samozrejme je vzdy lepsi dimenzovat napajeni s nejakou rezervou. Odber proudu neni kontinualni, ale jsou tam ruzne spicky a kdyz se jich sejde vic v jeden okamzik, deji se vselijake veci. Napriklad ten zdroj co jsem doporucoval ma kratkodobe az trojnasobnou pretizitelnost. Tohle zadna cina rozhodne nerozdycha :-) Pokud jsou ty proudove spicky kratkodobe, muze pomoct zvetseni filtracnich kapacit, pokud jsou ale delsi nebo castejsi, nepomuze ani to.
  • 0

Naposledy upravil fdd1222 dne 20.10.2017 11:49, celkově upraveno 1
fdd1222
 
Příspěvky: 511
Images: 0
Registrován: 12.11.2016 19:59
Reputation: -5
Pokud je snaha, dá se to napravit.

Re: oscilace zdroje

Příspěvekod MichalG » 20.10.2017 11:45

lubosh píše:Zkusím to samé se zdrojem 250W (nový od Dana), jestli se to bude chovat stejně.
Dám vědět.

Take kupuje zdroje z ciny, dnes si moc nevyberes, nevim zda vsechny ale pravdepodobne ano
  • 0

Nabizim tistene dily
MichalG
 
Příspěvky: 393
Images: 0
Registrován: 28.03.2017 23:15
Reputation: 2
Jen tak dál :)

Re: oscilace zdroje

Příspěvekod lubosh » 20.10.2017 12:07

Nojo, ale tiskárna je celá za 14 tis, takže zdroj za 10 fakt ne.
To by mi doma neprošlo...
  • 0

lubosh
 
Příspěvky: 756
Registrován: 19.11.2014 16:42
Bydliště: Praha 10
Reputation: 7
Jen tak dál :)

Re: oscilace zdroje

Příspěvekod fdd1222 » 20.10.2017 12:11

Sem psal ze typek ty HWS prodava momentalne na bazosi za 600,- :-)
Rikal ze jich ma jeste asi 10ks.
  • 0

fdd1222
 
Příspěvky: 511
Images: 0
Registrován: 12.11.2016 19:59
Reputation: -5
Pokud je snaha, dá se to napravit.

Re: oscilace zdroje

Příspěvekod zemciko » 20.10.2017 15:02

akademik píše:dnesni zdroje at jsou na nich jakykoliv nalepky je zahodno zatezovat max. polovinou toho co udava vyrobce, pak vetsinou nejsou problemy a zivotnost je dobra.


Mně obvykle vycházelo u 350W zdroje max trvalejší zátěž 290W..
Teoreticky by měla stačit 1/4 až 1/3 rezerva.
Taky u těch silnějších číňanů skoro vždy vrčel větrák :0)
Navíc prostě není číňan jako číňan.
  • 0

Naposledy upravil zemciko dne 20.10.2017 17:30, celkově upraveno 1
zemciko
 
Příspěvky: 1153
Images: 9
Registrován: 09.05.2015 13:43
Reputation: 0

Re: oscilace zdroje

Příspěvekod lubosh » 20.10.2017 16:18

U toho mého větrák jede malinko, a zrychlí až po delší době používání, kdy se dávno tiskne.
No ale není důvod ho měnit, takže hurá tisknout.
  • 0

lubosh
 
Příspěvky: 756
Registrován: 19.11.2014 16:42
Bydliště: Praha 10
Reputation: 7
Jen tak dál :)

Re: oscilace zdroje

Příspěvekod fdd1222 » 24.10.2017 17:47

Tak zdrojik HWS600 z bazose dorazil. Ze zvedavosti jsem ho kuchnul, uvnitr je to uplne neco jineho nez sracky typu Meanwell. Elektronika je na trech laminatovych deskach, vsechno pekne provedene, kondiky nejsou u niceho tepleho, vetrak celokovovy atd... Napeti jde nastavit od cca 16V do 31V, pak zabere nejaka prepetova ochrana a vystup odpoji. Zdroj neni uvnitr vubec zapraseny, takze nespis opravdu moc dlouho nejel. Za mne tedy dobra koupe, zdroj sice momentalne k nicemu nepotrebuju, ale za ty prachy neslo odolat :-)
  • 0

Nemáte oprávnění prohlížet přiložené soubory.
fdd1222
 
Příspěvky: 511
Images: 0
Registrován: 12.11.2016 19:59
Reputation: -5
Pokud je snaha, dá se to napravit.

Re: oscilace zdroje

Příspěvekod Janson » 24.10.2017 19:46

Díky za doporučení, dnes jsem vyzvedl 2 kousky. Prodejce je z Liberce, kdyby měl někdo zájem, můžu dovézt do HK. Prý jich má dost ;), sice také zrovna nepotřebuju, ale když čína vyjde na 900, neber to :-D
  • 0

Janson
 
Příspěvky: 32
Images: 1
Registrován: 23.04.2014 08:00
Bydliště: Liberec
Reputation: 0

Re: oscilace zdroje

Příspěvekod lubosh » 25.10.2017 09:30

To je dobrá informace. Škoda, že mám doma další 2 nevyužité zdroje, jinal bych vzal také.
  • 0

lubosh
 
Příspěvky: 756
Registrován: 19.11.2014 16:42
Bydliště: Praha 10
Reputation: 7
Jen tak dál :)

Re: oscilace zdroje

Příspěvekod Saph » 04.02.2018 04:32

Tak jsem taky experimentoval s přesností cteni teplot u desky MKS Gen v1.4., zdroj „Carspa“ 400w 24V (stažený na 22V). Abych vyloučil jiné vlivy, tak jsem měřil jen pokojovou teplotu když je tiskárna v klidu. Na usb kabelu jsem pro jistotu přerušil napetovy kablik, aby se deska napájela skutečně jen ze zdroje. Deska, zdroj i termistory jsou úplně nové.
Zde graf z repetiera:
bez kondenzatoru 3.PNG

Dále jsem zkoušel připojit kondenzátor 2200uF 35V podle doporučení na aux-1 5v a gnd. V grafu je vidět mírná reakce, ale ne moc k lepšímu.(připojen v case cca 59:15
s kondenzatorem 59-15.PNG

Jak je vidět teplota neustále rychle osciluje povetsinou do +/-0,5 stupně, občas je to ale i o stupeň a několikrát jsem zaznamenal na displeji tiskárny momenty, kdy se teploty najednou rozhodily o +/- 4 stupně. Bohužel k tomu ale nedošlo během připojení na repetier, takze nemám screen.
Dále jsem zaznamenal že i rozhýbání motorů lehce zhoršilo výkyvy, ale mohlo se jednat jen o náhodu.
Při připojení na napájení jen z USB žádné větší zuby na grafu nejsou.
Následně jsem zkoušel i desku MKS Rumba+ ale výsledek nebyl o nic lepší.

Rad bych tedy zkusil použít ten stabilizátor LM7805, ale potřeboval bych trochu upřesnit jak jej použít. Obvod podle Lubosova schéma v prvním příspěvku by ještě nebyl problém, ale nejsem si jistý kam se to má cele pripojit/napájet. Taky v předchozích příspěvcích padla zmínka, že by se měl vyřadit stávající regulátor na desce.

Doma mi leží ješte tenhle modul kdyby náhodou byl třeba nejak použitelný.https://www.ebay.com/itm/L7805-LM7805-S ... 3ae9779e9b

Chtěl bych tedy poprosit Luboše, Dana případně někoho kdo podobné řešení taky použiva, jestli by nemohl přesněji popsat co kde přepájet. Zkusim cokoliv, diky moc :wink:
  • 0

Nemáte oprávnění prohlížet přiložené soubory.
Saph
 
Příspěvky: 544
Registrován: 20.09.2015 19:50
Bydliště: Kroměříž
Reputation: 0

Re: oscilace zdroje

Příspěvekod lubosh » 06.02.2018 16:39

Měnil jsem stabilizátor u Arduina 2560 poté, co jsem opačně zapojil driver a vyhořel. Pak jsem si všiml, že oscilace teploty v Repetieru je výrazně nižší, skoro žádná. Musí se ale použít spolu s příslušnými kondenzátory.
Má fotka je ve vláknu zde:
http://www.rebelove.org/viewtopic.php?f=20&t=1359&p=15370&hilit=78S05#p15370
  • 0

lubosh
 
Příspěvky: 756
Registrován: 19.11.2014 16:42
Bydliště: Praha 10
Reputation: 7
Jen tak dál :)

Re: oscilace zdroje

Příspěvekod Saph » 07.02.2018 02:31

Díky moc, v předchozích příspěvcích ses zmínil i o "paralelním připojení 7805 k MKS", tak jsem myslel,že i u této desky jsi tuto modifikaci nějak zkoušel. Kéž by MKS desky byly stejně přehledné jako Mega,mám problém určit jakou součástku zde zkusit nahradit.
mks gen v14 popsana.jpg

Červeně vyznačenou součástku s popiskem MV3581 se mi nepodařilo pořádně dohledat, ale předpokládam, že plní stejnou funkci jako LM358 na arduinu.
Ekvivalentem toho tveho spáleného stabilizátoru AMS1117 na arduinu zde pak patrně bude L5970AD. Přilehlou modře označenou součástku se mi pak taky nepodařilo dohledat.
Tohle asi nenahradím tím 7805, co? (lajckým pohledem mi to připadá jako jiný případ). Ještě to zkusím probrat se známým, co se v deskách pohybuje, ale kdyby do mé neznalosti někdo vznesl trochu světla, byl bych vděčný. Díky za případné tipy :wink:
  • 0

Nemáte oprávnění prohlížet přiložené soubory.
Saph
 
Příspěvky: 544
Registrován: 20.09.2015 19:50
Bydliště: Kroměříž
Reputation: 0

Re: oscilace zdroje

Příspěvekod butan » 09.02.2018 09:09

Ještě ke zdroji HWS 600 24v z Liberce, zítra, v sobotu, mi ho ten pán poveze do Prahy, kdyby se někdo chtěl přidat mohu přiobjednat další.
Opravdu je to asi ideální řešení. U té mé Flsun mi čínský zdroj včera odešel. Prodejce mi hned poslal nový, ale ten tu bude až za 14 dní...
  • 0

butan
 
Příspěvky: 2
Registrován: 04.02.2018 16:35
Bydliště: Praha4
Reputation: 0

Re: oscilace zdroje

Příspěvekod medapeta » 09.02.2018 10:04

Připrav se na pořádný kravál od toho HWS 600 24v.
  • 0

Dobroser = člověk, který se snaží obohatit společnost zdánlivým konáním dobra.
Nemám rád dobrosery.
medapeta
 
Příspěvky: 1487
Images: 57
Registrován: 31.05.2016 22:14
Bydliště: Praha
Reputation: 4
Jen tak dál :)

Re: oscilace zdroje

Příspěvekod lkvapil » 09.02.2018 10:57

Já ho taky objednal a kdyžtak vyměním za Noctua..
  • 0

Rebel II - Megaramps, FW Repetier
HyperCube Evo - MKS Sbase, FW Marlin 2.0, Bondtech,TMC2208, E3D V6 bowden + PET
Form 1+
lkvapil
 
Příspěvky: 120
Registrován: 02.07.2016 13:33
Reputation: 0

PředchozíDalší

Zpět na ELEKTRONIKA

Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 4 návštevníků