oscilace zdroje

Re: oscilace zdroje

Příspěvekod lubosh » 18.10.2017 19:27

Tvrdost zdroje na to nemá takový vliv. Je to tím, že PID neudrží stabilní teplotu. Pardon za nepřesnosti ohledně cívky a regulátoru. Je to jak píše Dan. A můžou za to číňani :D
  • 0

lubosh
 
Příspěvky: 826
Registrován: 19.11.2014 16:42
Bydliště: Praha 10
Reputation: 7
Jen tak dál :)

Re: oscilace zdroje

Příspěvekod OK1UGA » 18.10.2017 19:37

Přečetl jsem si znova v klidu celou diskusi od začátku. Trvám na tom co jsem napsal. Malá změna na vstupu stabilizátoru 7805 nemůže způsobit pozorovatelné změny tisku. Výstupní napětí 7805 je dostatečně stabilní aby sloužilo i jako reference pro tak "přesné" měření které potřebujeme. Když jsem si ale prohlížel ty "chlupaté" průběhy teploty napadlo mě že problém je úplně jinde.
Bed je napájen PWM signálem. To znamená obdélníky o amplitudě 12V nebo 24V podle napájecího napětí a značný procházející proud (přes 10A). Vodiče k bedu jsou vedeny ve svazku všech vodičů kde jsou mimo jiné i vodiče od termistorů. Vedení k bedu zcela jistě způsobuje masivní rušení do všech okolních vodičů i vedení od termistoru. Proto arduino měří chybné hodnoty - měří napětí z děliče ke kterému se přidává naindukované rušení. Proto Arduino indikuje "chlupatou" teplotu a snaží se ji dorovnávat. Ale to není vše. Rušení může být natolik masivní, že proniká i do napájení řídící desky a jaké divy se pak dějí se můžeme jen dohadovat. Můj odhad je že rušení je hlavní příčinou té "chlupaté" teploty. O tom, že to může způsobovat ty vlnky nejsem přesvědčený. Já to spíš sváděl na nedokonalou mechaniku. Ale můžete mít pravdu. Zde si netroufám cokoliv tvrdit.
Pro skutečnou diagnostiku je nutné podívat se na zůčastněné signály osciloskopem a pak by bylo jasně vidět co se děje a navrhnout potřebná opatření. Abych jen planě netlachal mohu nabídnout měření osciloskopem v Liberci nebo v Rychnově nad Kněžnou. Nevím odkud jste ale osciloskop má dnes každý bastlíř. Jistě ve svém okolí někoho najdete.
Taky lze zkusit dát silové vodiče k bedu a hotendu mimo svazek ostatních vodičů. Vzdálit je alespoň o centimetr od ostatních vodičů. To by v prvním kole mělo pomoci. Ale hned mě napadá že vodiče k motorům jsou taky napájené obdélníky a taky jsou ve svazku...

Martin.
  • 0

OK1UGA
 
Příspěvky: 65
Registrován: 24.06.2015 20:19
Bydliště: Rychnov n/Kn nebo Liberec
Reputation: 5
Jen tak dál :)

Re: oscilace zdroje

Příspěvekod Rebel » 18.10.2017 20:01

S 7805 je měření teplot podstatně klidnější, žekl bych jednoznačně dostačujíci (odzkoušeno) a kupodivu na něj nemá žádný zásadní vliv rušení od motorů atp. jako měl třeba u vývoje ORR špatně navržený potenciál GND na desce, kdy měření rozahzoval úbytek na PCB při ohřevech. Celý problém u MKS-GEN X, ale třeba i RUMBA desek je v nedokonalé stabilizaci za stepdownem, která nevadí sice CPU, ale zanáší značnou chyby do interní reference 5V. O napájení pouze z USB nemluvě, tam kolikrát ani těch 5V není.
  • 0

Dan - Rebel ? ;) - http://rebelove.org - Nevyzkoušíš = nevíš - Rebel I-III, Rebel sCUBE, Anycubic i3 MEGA, Anycubic - Kossel Mini, Anycubic Photon ! Pro STL přílohy použij čudlík "UMÍSTIT DO PŘÍSPĚVKU" !
Rebel
 
Příspěvky: 3617
Images: 243
Registrován: 12.08.2013 11:44
Bydliště: HK.......není Hong Kong :D
Reputation: 101
Zasloužil bys asi medajli :) Nebo jsi admin :D

Re: oscilace zdroje

Příspěvekod lubosh » 19.10.2017 08:43

To rušení mne napadlo, ale nezkoušel jsem ho odstranit, protože u Rebela s Arduinem a 78S05 to mám stejně.
A teplotu ukazuje naprosto stabilní. Po připojení 7805 paraelně na MKS oscilace teplot zmizely. Rušením to tedy asi nebude. Ale to jsem vše psal. Děkuji za nabídku měření, jsem z Prahy (mám to v profilu), ale není to třeba.
Celý problém vyřešil ten kondenzátor, ještě dám jeden na vstup.

Hlava 7 cm vysoká, vrstva 0,16 mm, tisk 4,75 hod.:
IMG_2141.jpg

IMG_2142.jpg
  • 0

Nemáte oprávnění prohlížet přiložené soubory.
lubosh
 
Příspěvky: 826
Registrován: 19.11.2014 16:42
Bydliště: Praha 10
Reputation: 7
Jen tak dál :)

Re: oscilace zdroje

Příspěvekod fdd1222 » 19.10.2017 10:32

Pokud pomohlo pridani filtru, bude to urcite rusenim/zvlnenim ktere pronika ze zdroje. Je div, ze kombinace mizerne navrzenych zdroju ktere pouzivate s kondenzatory pochybnych kvalit je spolu s tim ze reference termistoru jde primo z napajeni mcu vubec nejak funguje. AD prevodnik v tom mcu jede na hranici svych moznosti, takze jakykoliv problem s napajenim muze udelat v regulaci nepredpokladatelnou paseku. V kazdem pripade lepsi filtraci napajeni se nic pokazit neda, jak uz tu nekdo uvadel.
  • 0

fdd1222
 
Příspěvky: 511
Images: 0
Registrován: 12.11.2016 19:59
Reputation: -5
Pokud je snaha, dá se to napravit.

Re: oscilace zdroje

Příspěvekod lubosh » 19.10.2017 11:32

Pokud rušení = kolísání napětí zdroje, pak souhlasím.
Já to chápal tak, že rušení díky spínání vytápění HB by se projevilo na měření hodnot z termistoru díky společnému svazku kabelů.
Tak hurá tisknout!
  • 0

lubosh
 
Příspěvky: 826
Registrován: 19.11.2014 16:42
Bydliště: Praha 10
Reputation: 7
Jen tak dál :)

Re: oscilace zdroje

Příspěvekod MichalG » 19.10.2017 12:16

tiskne ti to pekne :-) co je to za material ze to ma takovehle trpitky ?
  • 0

Nabizim tistene dily
MichalG
 
Příspěvky: 393
Images: 0
Registrován: 28.03.2017 23:15
Reputation: 2
Jen tak dál :)

Re: oscilace zdroje

Příspěvekod OK1UGA » 19.10.2017 13:57

lubosh píše:Pokud rušení = kolísání napětí zdroje, pak souhlasím.
Já to chápal tak, že rušení díky spínání vytápění HB by se projevilo na měření hodnot z termistoru díky společnému svazku kabelů.
Tak hurá tisknout!

Pochopil jste to správně. Ale ono rušení je potvora a může vlézt kamkoliv. Klidně i do napájení. A pak by ty kondenzátory mohly pomoci. Hlavně že je už klid.

Martin.
  • 0

OK1UGA
 
Příspěvky: 65
Registrován: 24.06.2015 20:19
Bydliště: Rychnov n/Kn nebo Liberec
Reputation: 5
Jen tak dál :)

Re: oscilace zdroje

Příspěvekod lubosh » 20.10.2017 01:15

PLA Fillamentum - Vertigo grey.

Provedl jsem ještě pokus a učinil další objev.
Nejprve jsem odpojil kondenzátor, rušení se ihned zvětšilo:
s kond a bez.png


Poté už bez kondenzátoru jsem na zdroji potenciometrem stáhl napětí z 24 na 22V, a účinek byl stejný, jako s kondenzátorem:
z 24 na 22V.png


Kondík jsem opět připojil, ale vůbec se to neprojevilo. Není tedy už třeba.
Zajímavé...
  • 0

Nemáte oprávnění prohlížet přiložené soubory.
lubosh
 
Příspěvky: 826
Registrován: 19.11.2014 16:42
Bydliště: Praha 10
Reputation: 7
Jen tak dál :)

Re: oscilace zdroje

Příspěvekod fdd1222 » 20.10.2017 06:44

Pokud nezmeris prubeh napeti na zdroji, muzes se jen dohadovat jestli je to tim ze zdroj uz nestiha a pada napeti, nebo spatne filtruje nebo oboji. V kazdem pripade mele z posledniho nebo jede nadoraz a ta oprava muze byt jen docasna, pripadne se problemy mohou objevit znovu v neocekavatelnych souvislovestech.

Doporucil bych ten cinsky smejd vyhodit a dat tam nejaky skutecny prumyslovy zdroj. Treba momentalne prodava typek na bazosi za 600,- spickove 600W zdroje TDK Lambda HWS-600. Jeden kousek jsem si objednal, pry jich ma vic. Tvrdil ze jsou kolem 2let stare, ale vyrobce na tento model dava dozivotni zaruku, at uz si pod tim predstavite cokoliv.
  • 0

fdd1222
 
Příspěvky: 511
Images: 0
Registrován: 12.11.2016 19:59
Reputation: -5
Pokud je snaha, dá se to napravit.

Re: oscilace zdroje

Příspěvekod lubosh » 20.10.2017 09:29

Nekupuji "čínské šmejdy", nevím, jak jsi na to přišel. Je to zdroj 350W 24V koupený zde:
http://cncshop.cz/s350-prumyslovy-spinany-napajeci-zdroj-350w
A rozhodně není na konci životnosti, spíše na začátku.
Zkusím to samé se zdrojem 250W (nový od Dana), jestli se to bude chovat stejně.
Dám vědět.
  • 0

lubosh
 
Příspěvky: 826
Registrován: 19.11.2014 16:42
Bydliště: Praha 10
Reputation: 7
Jen tak dál :)

Re: oscilace zdroje

Příspěvekod zemciko » 20.10.2017 09:41

No pokud jde o "čínské šmejdy" tak naprostá většina elektroniky je dnes vyrobena v číně, a je jedno kde to koupíte nebo jakou to má značku... Škoda že namám doma osciloskop, po téhle debatě bych schválně všecky ty zdroje proměřil při zátěži.
  • 0

zemciko
 
Příspěvky: 1205
Images: 9
Registrován: 09.05.2015 13:43
Reputation: 0

Re: oscilace zdroje

Příspěvekod Otomar » 20.10.2017 09:41

Ten zdroj z CNC shopu je zrovna čínská produkce..težko se to dá obejít. Ale můžeš zkusit třeba zdroje české firmy BKE - kdybys chtěl, můžu Ti jeden půjčit na testy.
  • 0

Customized REBEL II & direct HEVO
Otomar
 
Příspěvky: 589
Images: 0
Registrován: 20.12.2014 11:24
Bydliště: JMK
Reputation: 0

Re: oscilace zdroje

Příspěvekod fdd1222 » 20.10.2017 10:54

Jj, presne tak. To cos nalinkoval je nejlevnejsi cinska produkce co se da koupit. Je to odrbane az na kost, jen aby to nejak fungovalo. S prumyslovym zdrojem to nema vubec nic spolecneho, teda kdyz nepocitas tu plechovou skatuli :-) Tohle je obycejna spotrebka srovnatelna treba s PC zdroji kterych polovina nevydrzi ani jmenovite zatizeni. Ten co jsem ti doporucil stoji novy 10x tolik. TDK Lambda jsou jedny z nejkvalitnejsich zdroju co muzes bezne koupit a rada HWS je v skutecne v prumyslove kvalite. Jestli je zdroj delany v cine nebo jinde je jedno, pojmem cinsky smejd jsem myslel koncepci zdroje, kvalitu navrhu, soucastek apod. a je jedno jestli na nej prekupnik nalepi cedulku meanwell a prodava to v ceskem eshopu. Tim se rozhodne ze smejdu dobry zdroj nestane :-)
  • 0

fdd1222
 
Příspěvky: 511
Images: 0
Registrován: 12.11.2016 19:59
Reputation: -5
Pokud je snaha, dá se to napravit.

Re: oscilace zdroje

Příspěvekod akademik » 20.10.2017 11:26

dnesni zdroje at jsou na nich jakykoliv nalepky je zahodno zatezovat max. polovinou toho co udava vyrobce, pak vetsinou nejsou problemy a zivotnost je dobra.
  • 0

akademik
 
Příspěvky: 173
Registrován: 26.12.2013 01:58
Reputation: 3
Jen tak dál :)

PředchozíDalší

Zpět na ELEKTRONIKA

Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 3 návštevníků