oscilace zdroje

Re: oscilace zdroje

Příspěvekod lubosh » 09.02.2018 15:34

U MKS Gen by byla výměna stabilizátoru komplikovaná, tam jsem to připojil jen paraelně přez diodu.
Čtení teploty se krásně ustálilo, ale dost se to hřálo, takže jsem to vyhodil.
Jedině ten kondík jsem tam nechal.
  • 0

lubosh
 
Příspěvky: 789
Registrován: 19.11.2014 16:42
Bydliště: Praha 10
Reputation: 7
Jen tak dál :)

Re: oscilace zdroje

Příspěvekod Saph » 09.02.2018 17:33

Počítám s tím, že to bude komplikovanější, ale to nevadí. :)
Nemohl bys mi prosím jen tady do fotky Gen L načmárat kam jsi ten svůj obvod paraelně přidělal?
MKS-GEN-L-.jpg

Ať mám alespon něco od čeho se odpichnout u mé Gen v1.4.
Moc by mi to pomohlo, díky. :wink:
  • 0

Nemáte oprávnění prohlížet přiložené soubory.
Saph
 
Příspěvky: 558
Registrován: 20.09.2015 19:50
Bydliště: Kroměříž
Reputation: 0

Re: oscilace zdroje

Příspěvekod lubosh » 09.02.2018 21:44

Připojil jsem ho na AUX1, první dva piny vlevo jsou 5V, další dva pak zem.

MKS GEN L.jpg
  • 0

Nemáte oprávnění prohlížet přiložené soubory.
lubosh
 
Příspěvky: 789
Registrován: 19.11.2014 16:42
Bydliště: Praha 10
Reputation: 7
Jen tak dál :)

Re: oscilace zdroje

Příspěvekod Saph » 09.02.2018 23:02

Ahaaaa, já jsem si pořád myslel, že jsi to musel někam napájet, přímo ke stávajícímu stabilizátoru na desce nebo tak něco.
Tak to je potom jiná tohle, pustím se do testování, eventuálně zkusím najít nějaký vhodnější stabilizátor, když se ten 7085 patrně příliš hřeje jak jsi psal. Ještě jednou dík! :)
  • 0

Saph
 
Příspěvky: 558
Registrován: 20.09.2015 19:50
Bydliště: Kroměříž
Reputation: 0

Re: oscilace zdroje

Příspěvekod RadekB » 28.02.2018 22:54

Tuším, že se tady trochu pletou dvě řešení zdrojů na desce. 7805 a pod jsou lineární zdroje, ta L5970D je spínaný zdroj. Oběma, a těm spínaným více, vadí větší kondenzátory na výstupu. Přeci jen je ta regulace založena na měření napětí na výstupu a reakci zpětnovazební smyčky na odchylku. Pokud něco vylepšovat, tak odpojit napájení případných zařízení venku, mimo desku, a přidat externí stabilizátor pro jejich napájení. A zkontrolovat napájení AVCC na procesoru. Na většině desek je sice pokus o zablokování tohoto vývodu kondenzátory, ale celé je to obvykle spojené přímo s napájením procesoru. Atmel v datasheetu říká: "AVCC is the supply voltage pin for Port F and the A/D Converter. It should be externally connected to VCC, even if the ADC is not used. If the ADC is used, it should be connected to VCC through a low-pass filter." A pod tím filtrem bych si představil minimálně RC filtr, spíše ale LC filtr. Dal by se tam sice dát externí stabilizátor, jenže to nemusí být také bez rizika. Nabíhání dalšího zdroje, v souběhu s nabíháním zdroje pro napájení procesoru, nebude stejné a ty vyrovnávací proudy mezi sebou protečou procesorem. Najít kde to kmitá chce osciloskop. Snaha o cenovou optimalizaci HW má občas svoje oběti. A jak to tu někdo komentoval, stačí špatně vedený drát, fungující jako anténa, a naměřená hodnota je někde jinde. Ty feritové odrušovací "válečky" na kabelech u některých tiskáren jsou sice z nouze ctnost, ale dokumentují že je to obecný problém. A ty elyty na vstupech analogových kanálů pro čtení termistorů, mají odstranit nakmitané rušení, ale nemusí pochytat vf rušení. Hodily by se paralelně k nim keramiky. Doladit ADC část chce dost zkušeností a nějakou tu výbavu pro práci s elektronikou.

Radek
  • 0

RadekB
 
Příspěvky: 1
Registrován: 28.02.2018 12:52
Bydliště: Vysoké Mýto
Reputation: 0

Předchozí

Zpět na ELEKTRONIKA

Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 1 návštěvník