oscilace zdroje

oscilace zdroje

Příspěvekod lubosh » 16.10.2017 12:46

Ahoj,
vyměnil jsem Ramps za MKS Gen L, a na výtiskku se mi objevily pěkné vlnky v ose Z.
Jsou způsobeny teplotními deformacemi duralové tiskové desky, kdy 1°C je docela znát.
Pak jsem si všiml, že i teplota hotendu kolísá o několik stupňů (což v zásadě tisku až tak nevadí).
Pustil jsem tedy znovu PID kalibraci pro HE i HB, ale výsledek stejný.
Omezovat výkon u PID se mi nechtělo, protože s Ramps to předtím běhalo naprosto v pořádku.
Pro měření teploty je zásadní stabilní zdroj 5V. Protože na Arduinu mi před časem regulátor shořel (zasunul jsem driver o 1 nožičku vedle), použil jsem LM78S05 jako náhradní zdroj 5V.
Zde schéma:
7805.png


Jak vypadá teplota na Ramps s LM7805:
Ramps s 78S05.png

Zde detail:
Ramps s 78S05 detail.png


A na MKS GEN L (400W zdroj) to vypadá takto (Ramps s originálním regulátorem je na tom podobně):
MKS orig zap a vyp zdroj.png


Zkusil jsem tedy vyměnit zdroje, abych viděl jejich vliv na měření teploty.
Všechny jsou na 24V, jiné nepoužívám.
250W bylo podobné jeko 400W, nejlepší výsledek jsem viděl u zdroje 350W, který mám doma 6 let.
Rozdíly nejsou způsobeny výkonem zdroje, ale jeho konstrukcí (každý je od jiného výrobce).
Zde 350W:
MKS L orig v pulce zdroj OK.png


Začal jsem tedy experimentovat s připojením kondenzátoru na výstup 5V regulátoru, což částečně vyhladilo špičky a kalibrace PID již drží teplotu jak má:
MKS s kond prez USB a pak zap zdroj.png


Pro vytápění podložky mám oddělený modul, a hotend E3D V6 (originál). Oboje je velmi efektivní, proto se mi projevila oscilace napětí spínaného zdroje jako problém.

Tak třeba to někomu pomůže. Hodnotu kondenzátoru musíte zkusit, já měl doma jen 100uF, to bylo málo a pak jen 2200 uF, což jsem použil.
  • 0

Nemáte oprávnění prohlížet přiložené soubory.
lubosh
 
Příspěvky: 789
Registrován: 19.11.2014 16:42
Bydliště: Praha 10
Reputation: 7
Jen tak dál :)

Re: oscilace zdroje

Příspěvekod zemciko » 16.10.2017 13:47

Kolísání teploty je vcelku nemilá věc, ale tohle tvzení mi hlava nebere.
"Jsou způsobeny teplotními deformacemi duralové tiskové desky, kdy 1°C je docela znát."
Tím jako myslíš stůl? Proč by to mělo mít vliv na zvlnění v ose z? i 20cm deska hliníku má alfa 0.000024
tj i čistý hliník 200mm se prodlouží při změně teploty 1°C o 5um (dural méně). To je nic, to ti nemá šanci dělat nějaké zvlnění.
Naopak rozdíl 5°C ma trysce může mít výrazný vliv na protlačeném materiálu a tím i na vlnkách na boku.
  • 0

zemciko
 
Příspěvky: 1170
Images: 9
Registrován: 09.05.2015 13:43
Reputation: 0

Re: oscilace zdroje

Příspěvekod nasranek » 17.10.2017 00:06

Neboj on tiskne laserem do gelu a tam to pozná (se robym srandu), na našich chrchlátkách pokud se vlezeš do rozdílu 0,1 mm na 100 mm seš borec , běžně je to kolem 0,2-0,3 mm a to ještě s odzkoušeným plastem a ve stabilizované teplotě, pokud si myslíte něco jiného kamenujte.
  • 0

nasranek
 
Příspěvky: 193
Images: 0
Registrován: 06.03.2017 01:16
Bydliště: Orlová 4
Reputation: 0

Re: oscilace zdroje

Příspěvekod akademik » 17.10.2017 09:21

lubosh píše:Ahoj,
...a na výtiskku se mi objevily pěkné vlnky v ose Z..


a fotky těch vlnek by nebyly ?
osobně si taky myslím že svádět vlnění v ose Z na teplotní roztažnost duralové desky v rámci 1°C je mírně řečeno... 8)
  • 0

akademik
 
Příspěvky: 167
Registrován: 26.12.2013 01:58
Reputation: 3
Jen tak dál :)

Re: oscilace zdroje

Příspěvekod lubosh » 17.10.2017 20:25

Máte pravdu, jistě jste provedli mnoho praktických zkoušek, které podložily vaši teorii, že mechanická deformace materiálu vlivem nestejnoměrného ohřátí nemůže mít vliv na výšku vrstvy. Mě se to asi jen zdálo. Třeba jednou budu tisknout také tak pěkně, jako vy. Zatím to moc neumím.

IMG_2104.jpg
  • 0

Nemáte oprávnění prohlížet přiložené soubory.
lubosh
 
Příspěvky: 789
Registrován: 19.11.2014 16:42
Bydliště: Praha 10
Reputation: 7
Jen tak dál :)

Re: oscilace zdroje

Příspěvekod zemciko » 17.10.2017 20:42

Sorry, ale tepelná roztažnost bedu (ani ničeho jiného na 3d tiskárně) nemůže souviset s vlněním osy z. Ta deformace je prostě moc malá na to aby mohla něco takového dělat. Fyzikální zákony prostě pořád ještě platí.... To že se ti zlepšil tisk musí souviset s něčím jiným.
  • 0

zemciko
 
Příspěvky: 1170
Images: 9
Registrován: 09.05.2015 13:43
Reputation: 0

Re: oscilace zdroje

Příspěvekod n1kd0 » 17.10.2017 20:45

zajímalo by mě porovnání po výměně zdroje a porovnání dvou stejných gcodu-výtisků.

PS: tisknout tak jako na fotce tak si pískám
  • 0

RebeliX X2
n1kd0
 
Příspěvky: 176
Registrován: 22.04.2015 23:28
Bydliště: Písek
Reputation: 0

Re: oscilace zdroje

Příspěvekod zemciko » 17.10.2017 20:50

Tak ono i stabilní napětí může pomoct ale ne tím že zmenší kolísání rozměrů tepelnou roztažností....
  • 0

zemciko
 
Příspěvky: 1170
Images: 9
Registrován: 09.05.2015 13:43
Reputation: 0

Re: oscilace zdroje

Příspěvekod Saph » 17.10.2017 22:31

Luboši nemohl bys prosím hodit nějakou fotku toho zvlnění v ose Z před úpravou? Nejsou vlnky jako vlnky, zajímalo by mě přesně co máš na mysli ;-)
  • 0

Saph
 
Příspěvky: 558
Registrován: 20.09.2015 19:50
Bydliště: Kroměříž
Reputation: 0

Re: oscilace zdroje

Příspěvekod lubosh » 17.10.2017 22:37

n1kd0 píše:zajímalo by mě porovnání po výměně zdroje a porovnání dvou stejných gcodu-výtisků.


Výměnu zdrojů jsem dělal proto, abych viděl, jak stabilní mají výstup, což se projevuje na měření teploty, která je samozřejmě konstantní za studena. Tiskl jsem kostku při oscilující teplotě 49-50°C. Perioda trvala cca 20 sekund, a bylo patrné vlnkovatění v ose Z. Poté to samé bez vytápění HB, a vlnky zmizely. S vyhlazením (částečným) napětí z regulátoru jsem po PID kalibraci HB tiskl již bez problému. Na tento problém jsem narazil již před rokem, kdy jsem použil PID hodnoty z 20x20 cm na 30x20 cm HB, a vlnkovalo to stejně. Trvalo mi dva dny, než jsem přišel na to, co bylo špatně. Prostě věřte nevěřte, je to tak.
  • 0

lubosh
 
Příspěvky: 789
Registrován: 19.11.2014 16:42
Bydliště: Praha 10
Reputation: 7
Jen tak dál :)

Re: oscilace zdroje

Příspěvekod n1kd0 » 17.10.2017 22:44

já ti věřím. jen mě zajímá porovnání.
  • 0

RebeliX X2
n1kd0
 
Příspěvky: 176
Registrován: 22.04.2015 23:28
Bydliště: Písek
Reputation: 0

Re: oscilace zdroje

Příspěvekod Saph » 17.10.2017 22:56

Jako jestli je to opravdu oscilací teploty na bedu nebo něčím jiným je vlastně jedno. Důležité je, že jsi řešil problém a nalezl řešení a ještě se o něj podělil.
Tolik se v elektronice nevyznám, ale napadá mě, jestli by to vyhlazení 5V napájení nemohlo mít vliv třeba i na chod motorů? Třeba zapojení podložky nějak narušuje v desce 5V okruh. Prostě jestli náhodou ten bed třeba nerozhodí něco jiného, přece jen jedná se o největšího konzumenta elektřiny na tiskárně. Po tom co mi jeden zdroj narušoval funkci dotykového displeje na Raspberry by mě už nic nepřekvapilo :-D Ale prd tomu rozumím... :)
Každopádně to tedy velice rád vyzkouším, MKS desek tu mám povícero, není problém.
Mohl bys Luboši jen prosím upřesnit tu svou úpravu nějak víc pro amatéra? Z tvého popisu mi není úplně jasné, co jsi vlastně měnil a jak ta úprava v praxi vypadá. Díky moc.
  • 0

Saph
 
Příspěvky: 558
Registrován: 20.09.2015 19:50
Bydliště: Kroměříž
Reputation: 0

Re: oscilace zdroje

Příspěvekod lubosh » 17.10.2017 22:56

Ono se to dost špatně fotí, jek jsem tu už psal, mnoho lidí by to ani neřešilo, ale mě baví laborovat.
Zde fotka s patrnými vlnkami každé cca 2 mm.

IMG_2128.JPG
  • 0

Nemáte oprávnění prohlížet přiložené soubory.
lubosh
 
Příspěvky: 789
Registrován: 19.11.2014 16:42
Bydliště: Praha 10
Reputation: 7
Jen tak dál :)

Re: oscilace zdroje

Příspěvekod Saph » 17.10.2017 22:58

Jo tak to mám taky a aktuálně to řeším :-D Fotí se to blbě, v reálu mě to taky štve.
  • 0

Saph
 
Příspěvky: 558
Registrován: 20.09.2015 19:50
Bydliště: Kroměříž
Reputation: 0

Re: oscilace zdroje

Příspěvekod lubosh » 17.10.2017 23:05

No, nafotím to, ale zítra, až přijdu z práce.
Pokud ale nemáš problém s PID kalibrací, pak to neřeš. Mě se PID nedařilo úspěšně nastavit (ručně ano, přidal jsem na D 20%). Vliv na nic jiného to nemá, jen na referenční napětí pro odečet odporu termistoru, jak jsem psal.
Na kondík 2200 uF 35V jsem přidal konektor a připojil ho na AUX1 (5V a zem). Jinak nic, stačilo to.
Ideálně by měla být hodnota mnohem nižší a přez R 2 ohmy, ale to jsem neměl doma.

Když jsem k MKS připojil externí regl 7805, oscilace zmizely úplně, ale regly se přetlačovaly, a vyřazovat ten orig se mi nechtělo, ani nevím, kde je.
  • 0

lubosh
 
Příspěvky: 789
Registrován: 19.11.2014 16:42
Bydliště: Praha 10
Reputation: 7
Jen tak dál :)

Další

Zpět na ELEKTRONIKA

Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 3 návštevníků