Jakou ovládací desku?

Re: Tak teda jakou?

Příspěvekod Saph » 08.10.2018 16:28

GliderTools píše:Nějaké rezervní vstupy/výstupy, například pro možnosti řídit samostatně větráček druhého extruderu, pomocí tří serv zkusit vyřešit inteligentní automatické vyrovnání podložky apod.[/list]

Rezervní výstupy na ventilátory, které se dají ovládat, jsou celkem problém. Nejvíce jich má asi ta Rumba. U Ramps nebo MKS Gen desek je pak možné použít fan extender, ale to ti zase obsadí dvě serva.
Nicméně nějaké štelování stolku pomocí serv je scifi, na to rovnou zapomen :-D
Jinak z desek co jsi vybral bych osobně nechtěl nic s integrovanými drivery, tedy ty BLEL Hot MKS nebo Printer Board F5.
Mimochodem jde ti opravdu o ovládání větráčku hotendu nebo ofuku výtisku? Ten na hotendu nemá moc cenu řešit, stejně se musí točit prakticky pořád, dal bych ho rovnou na napájení.
  • 0

Saph
 
Příspěvky: 542
Registrován: 20.09.2015 19:50
Bydliště: Kroměříž
Reputation: 0

Re: Tak teda jakou?

Příspěvekod tom666 » 08.10.2018 16:41

GliderTools píše:... Prošel jsem desky typu MKS GEN L, MKS GEN V1.4,BLEL Hot MKS, Printer Board F5, Rumba Plus a kdoví kolik dalších, ale závěr si udělat neumím. ...

Za mna jednoznacne MKS Gen L.
Dosky s integrovanymi drivermi urcite nie (BLEL Hot MKS a Printer Board F5).
  • 0

Prusa i3 MK2s, Creality Ender-3, Anycubic i3 Mega, Sunhokey Prusa i3 Clone.
tom666
 
Příspěvky: 513
Images: 0
Registrován: 14.09.2016 17:00
Bydliště: Nitra (SK)
Reputation: 14
Jen tak dál :)

Re: Jakou ovládací desku?

Příspěvekod Saph » 08.10.2018 17:11

Máš nějaký důvod proč preferuješ Gen L před Gen 1.4? Jen dobrá zkušenost s Gen L, nebo jsi mezi nimi objevil nějaký kvalitativní rozdíl?
Myslel jsem, že jsou ty desky prakticky stejné, ale Gen L jsem ještě v ruce neměl, tak nevím jistě.
  • 0

Saph
 
Příspěvky: 542
Registrován: 20.09.2015 19:50
Bydliště: Kroměříž
Reputation: 0

Re: Jakou ovládací desku?

Příspěvekod tom666 » 08.10.2018 17:59

Nie je medzi nimi z hladiska pouzitelnosti a funkcnosti vyznamnejsi rozdiel az na cenu a prevedenie dosky.
Lacnejsia L varianta dosky sa mi vsak paci viac z hladiska dizajnu PCB, ktory je kompaktnejsi a s mensimi rozmermi.
  • 0

Prusa i3 MK2s, Creality Ender-3, Anycubic i3 Mega, Sunhokey Prusa i3 Clone.
tom666
 
Příspěvky: 513
Images: 0
Registrován: 14.09.2016 17:00
Bydliště: Nitra (SK)
Reputation: 14
Jen tak dál :)

Re: Jakou ovládací desku?

Příspěvekod Saph » 08.10.2018 18:27

Jasné, myslel jsem si to. Já jen jestli mi něco neuniklo. Ta Gen L je taky novější a působí trochu přehledněji. :wink:
  • 0

Saph
 
Příspěvky: 542
Registrován: 20.09.2015 19:50
Bydliště: Kroměříž
Reputation: 0

Re: Tak teda jakou?

Příspěvekod GliderTools » 08.10.2018 18:37

Saph píše:Mimochodem jde ti opravdu o ovládání větráčku hotendu nebo ofuku výtisku? Ten na hotendu nemá moc cenu řešit, stejně se musí točit prakticky pořád, dal bych ho rovnou na napájení.

No, o ten mi jde docela dost.
Mám to teď nastaveno tak, že se spouští od 50°C výše a pod 50 se vypne.
Jednak ten malý původní protivně vřeštěl (ale už tam mám 40x40) ale hlavně chci, aby když to dotiskne, povypínalo se co se dá. Tiskárnu mám v práci a mám na ní web kameru. Když je něco na dlouho, jdu v klidu domů a jen občas přes počítač nebo mobil mrknu, jak se situace vyvíjí.
Nechci, aby po dotisku běžel zbytečně několik dalších hodin. (a už jsem to měl párkrát zapnutý od pátku až do pondělí)
Ony ty větráčky taky nevydrží věčně.
  • 0

GliderTools
 
Příspěvky: 23
Registrován: 25.12.2015 02:45
Reputation: 0

Re: Jakou ovládací desku?

Příspěvekod tom666 » 08.10.2018 18:50

@GliderTools
Som zastancom riadeneho chladenia hot-endu presne z tych dovodov ako si uviedol.
Pre standartnu konfiguraciu tlaciarne s jednym extruderom ti na tento ucel posluzi ktorakolvek z hore uvedenych dosiek.
  • 0

Prusa i3 MK2s, Creality Ender-3, Anycubic i3 Mega, Sunhokey Prusa i3 Clone.
tom666
 
Příspěvky: 513
Images: 0
Registrován: 14.09.2016 17:00
Bydliště: Nitra (SK)
Reputation: 14
Jen tak dál :)

Re: Jakou ovládací desku?

Příspěvekod Saph » 08.10.2018 19:00

Pokud bys měl jeden extruder, tak ti stačí ty MKS Gen desky, v základu mají jeden řízený výstup na ventilátor ofuku výtisku a vetráček HE bys mohl zapojit místo topného tělíska druhého extruderu.
Uplě nevím, jak přesně by sis představoval ten druhý extruder, ale teoreticky jsou to dva další ventilátory. Ty bys mohl pridat pomocí fan extenderu ( http://obchod.rebelove.org/elektro/128- ... ender.html ), ale to ti zabere všechny čtyři výstupy pro serva. A nejsem si ted jistý jestli nějaký servo pin náhodou nepotřebuješ volný pro tu kalibrační sondu.
Nicméně na nezávislé řízení 4 ventilátorů a 2 topných těles by ti nestačila v základu už ani ta Rumba. Ta má navíc dost nešikovně vyvedené servo piny a bude možná problém k ní ještě přidat fan extender.
  • 0

Saph
 
Příspěvky: 542
Registrován: 20.09.2015 19:50
Bydliště: Kroměříž
Reputation: 0

Re: Jakou ovládací desku?

Příspěvekod GliderTools » 08.10.2018 19:03

No, mezitím mi došlo, že na větráčky extrudérů mi vlastně může stačit jeden výstup.
Poběží oba, dokud kterýkoliv extrudér bude teplejší než je nastavená teplota.
Pořád lepší, než od zapnutí do vypnutí.
  • 0

GliderTools
 
Příspěvky: 23
Registrován: 25.12.2015 02:45
Reputation: 0

Re: Jakou ovládací desku?

Příspěvekod GliderTools » 08.10.2018 19:07

Saph píše:...ale to ti zabere všechny čtyři výstupy pro serva. A nejsem si ted jistý jestli nějaký servo pin náhodou nepotřebuješ volný pro tu kalibrační sondu.
Nicméně na nezávislé řízení 4 ventilátorů a 2 topných těles by ti nestačila v základu už ani ta Rumba. Ta má navíc dost nešikovně vyvedené servo piny a bude možná problém k ní ještě přidat fan extender.


Tak to pomalu začíná vypadat, že z hlediska možnosti dalšího HW rozvoje bude nakonec nejlepší zůstat u Arduina s RAMPS shieldem :D
  • 0

GliderTools
 
Příspěvky: 23
Registrován: 25.12.2015 02:45
Reputation: 0

Re: Tak teda jakou?

Příspěvekod GliderTools » 08.10.2018 19:22

Saph píše:Nicméně nějaké štelování stolku pomocí serv je scifi, na to rovnou zapomen :-D

Proč myslíš? Mám na to vymyšlený takový krásný mechanismus s excentrem, celé velmi malé, kompaktní, zdvih na rozsah otočení mikro serva (180°) -1 až +1 mm, síla ukrutná. Vešlo by se to krásně mezi stávající hliníkovou desku pojezdu a heatbed.
Zbývá mi jen realizovat to a napsat k tomu kousek software. I z toho důvodu tam strkám tu REIDA sondu.

... a v tomto případě ani tak nejde o to aby to k něčemu bylo, ale abych si pohrál... :D
a třeba to i vyjde. Kdo ví.. :?:
  • 0

GliderTools
 
Příspěvky: 23
Registrován: 25.12.2015 02:45
Reputation: 0

Re: Jakou ovládací desku?

Příspěvekod rambo » 08.10.2018 19:26

Osobně mám v tiskárně MKS Gen L, není to špatná deska, ale dneska bych si připlatil a koupil Rumba Plus, už jen proto, abych nemusel řešit napájení 12V ventilátorů přes step-down regulátor a tranzistory, protože tiskárnu mám napájenou 24V, což doporučuju.
  • 0

rambo
 
Příspěvky: 76
Images: 2
Registrován: 28.08.2017 10:27
Bydliště: Ostrava
Reputation: 0

Re: Jakou ovládací desku?

Příspěvekod Saph » 08.10.2018 19:32

GliderTools: Nechci tě odrazovat, ale obávám se, že elektronika tiskárny není schopna takhle precizně ovládat serva. Než začneš cokoliv montovat, tak bych doporučil zkusit si připojit servo k tiskárně, abys viděl jak se chová. Z mojí zkušenosti, i když má být v klidu, tak sebou občas třeba samo od sebe trhne. A to jsem to zkoušel se solidním digitálním Savoxem z rc buginy.
  • 0

Saph
 
Příspěvky: 542
Registrován: 20.09.2015 19:50
Bydliště: Kroměříž
Reputation: 0

Re: Jakou ovládací desku?

Příspěvekod GliderTools » 08.10.2018 19:35

Tohle já vím, taky jsem modelařil. Chci to zkusit tak, že po nastavení tomu servu seberu napájení.
1° natočení serva by představoval 0.01 mm. Zatím nevím, jak jemného kroku je servo schopné, ale 4-5° snad zvládne, ne?
  • 0

Naposledy upravil GliderTools dne 08.10.2018 19:37, celkově upraveno 1
GliderTools
 
Příspěvky: 23
Registrován: 25.12.2015 02:45
Reputation: 0

Re: Jakou ovládací desku?

Příspěvekod GliderTools » 08.10.2018 19:36

Zatím mi z toho vychází nejlíp asi MKS GEN L. Od Rumby jsem teď narychlo nenašel pinout, abych porovnal, co má vyvedeno navíc, nebo co jí chybí.

EDIT:
Tak zdá se, že jsem našel

Podle všeho to co se mi zdálo že jí chybí má na konektoru EXT3
Budu si ty pinouty muset vytisknout a jít signál po signálu.
  • 0

Naposledy upravil GliderTools dne 08.10.2018 19:46, celkově upraveno 1
GliderTools
 
Příspěvky: 23
Registrován: 25.12.2015 02:45
Reputation: 0

PředchozíDalší

Zpět na ELEKTRONIKA

Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 3 návštevníků